Sam svoj lovac na fake newse

Sam svoj lovac na fake newse

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Problem dezinformacija na Internetu, famozni „fake news”, neočekivano je postao jedna od najvećih opasnosti on-line života. Osobno, nekako smo se uvijek plašili virusa, provaljivanja, krađe podataka, tako nekih stvari koje prirodno dođu u svijetu informatike.

Neobično, ali dogodilo se da širenje lažnih vijesti i dezinformacija u samo par godina postane problem usporediv s najvećim „tipičnim” problemima korištenja računalne tehnologije. Kako? Ne sofisticiranim algoritmima, ne pronalaženjem rupa u kodu, čak niti ciljanim napadom na korisnika - već jednostavnim laganjem, manipulacijom podacima i "napaljivanjem" narodnih masa na društvenim mrežama.

Procjenjuje se kako se štete koje izazivaju lažne vijesti i dezinformacije nikako nisu beznačajne: prema izvješću tvrtke CHEQ (1) (koja se bavi zaštitom on-line oglašavanja korisnika), ekonomska šteta koju lažne vijesti mogu prouzročiti uistinu je velika, veća od štete koju počine „klasični” cyber-napadi.

I dok za digitalne zlotvore postoje relativno dobra i ne tako skupa sredstva za obranu, poput antivirusnog alata, nažalost ne postoji gotovo, automatizirano rješenje koje će korisnika zaštititi od lažnih vijesti i dezinformacija: ne postoji antivirus za fake newse.

Stoga je samo jedno moguće: korisnik se treba educirati i aktivno provjeravati on-line sadržaje na istinitost, a to nije nimalo jednostavan zadatak – ponajprije zato što mnogi ljudi nikad nisu niti pojmili da bi tako nešto trebali činiti, ili da je tako nešto objektivno moguće.

Priručnik za provjeru informacija iz medija pokušaj je približavanja ovog problema krajnjem korisniku, i nastoji relativno jednostavnim jezikom čitatelja educirati kako treba izgledati etično i po pravilima struke skrojena vijest, gdje je i kako moguće otkriti manipuliranje činjenicama ili laganje, te nudi uvid u besplatne on-line alate pomoću kojih je moguće provjeriti je li neki tekst ili multimedijalni zapis izvoran, ukraden ili čak falsificiran.

Priručnik besplatno možete preuzeti na stranicama Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava i to ovdje.

Još iz kategorije

DESET GODINA DO PONOĆI: Četiri hitne globalne krize i njihova strateška rješenja

DESET GODINA DO PONOĆI: Četiri hitne globalne krize i njihova strateška rješenja

03.07.2020. komentiraj

Svijet ima 10 godina za riješiti svoje hitne izazove ili će biti prekasno. U svojoj novoj knjizi „DESET GODINA DO PONOĆI: Četiri hitne globalne krize i njihova strateška rješenja (4. kolovoza 2020.; Berret-Koehler), Blair Sheppard objašnjava zašto je taj vremenski okvir tako presudan, koji su najhitniji izazovi i ključni elementi rješenja.

Koronavirus kriza: regija CEE u padu

Koronavirus kriza: regija CEE u padu

25.06.2020. komentiraj

Kako funkcioniraju tržišta Srednje Europe? Poslovni stručnjak Andreas Schwabe, viši ekonomist u Raiffeisen Bank International AG (RBI) i diplomant MBA programa Global Executive na poslovnoj školi WU Executive Academy, analizirao je utjecaj koronavirus krize na regiju CEE s posebnim fokusom na ekonomije Hrvatske, Rusije, Rumunjske i Bugarske.

Kako odabrati pravi printer za kućni ured

Kako odabrati pravi printer za kućni ured

24.06.2020. komentiraj

Rad na daljinu postao je potreba kao nikad prije u trenucima pandemije koronavirusa pa su se zaposlenici morali prilagođavati, što je podrazumijevalo nabavku ključnih “alata” za kvalitetan rad. A jedan od njih za neke je svakako printer.