Sam svoj lovac na fake newse

Sam svoj lovac na fake newse

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Problem dezinformacija na Internetu, famozni „fake news”, neočekivano je postao jedna od najvećih opasnosti on-line života. Osobno, nekako smo se uvijek plašili virusa, provaljivanja, krađe podataka, tako nekih stvari koje prirodno dođu u svijetu informatike.

Neobično, ali dogodilo se da širenje lažnih vijesti i dezinformacija u samo par godina postane problem usporediv s najvećim „tipičnim” problemima korištenja računalne tehnologije. Kako? Ne sofisticiranim algoritmima, ne pronalaženjem rupa u kodu, čak niti ciljanim napadom na korisnika - već jednostavnim laganjem, manipulacijom podacima i "napaljivanjem" narodnih masa na društvenim mrežama.

Procjenjuje se kako se štete koje izazivaju lažne vijesti i dezinformacije nikako nisu beznačajne: prema izvješću tvrtke CHEQ (1) (koja se bavi zaštitom on-line oglašavanja korisnika), ekonomska šteta koju lažne vijesti mogu prouzročiti uistinu je velika, veća od štete koju počine „klasični” cyber-napadi.

I dok za digitalne zlotvore postoje relativno dobra i ne tako skupa sredstva za obranu, poput antivirusnog alata, nažalost ne postoji gotovo, automatizirano rješenje koje će korisnika zaštititi od lažnih vijesti i dezinformacija: ne postoji antivirus za fake newse.

Stoga je samo jedno moguće: korisnik se treba educirati i aktivno provjeravati on-line sadržaje na istinitost, a to nije nimalo jednostavan zadatak – ponajprije zato što mnogi ljudi nikad nisu niti pojmili da bi tako nešto trebali činiti, ili da je tako nešto objektivno moguće.

Priručnik za provjeru informacija iz medija pokušaj je približavanja ovog problema krajnjem korisniku, i nastoji relativno jednostavnim jezikom čitatelja educirati kako treba izgledati etično i po pravilima struke skrojena vijest, gdje je i kako moguće otkriti manipuliranje činjenicama ili laganje, te nudi uvid u besplatne on-line alate pomoću kojih je moguće provjeriti je li neki tekst ili multimedijalni zapis izvoran, ukraden ili čak falsificiran.

Priručnik besplatno možete preuzeti na stranicama Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava i to ovdje.

Još iz kategorije

Android tableti nikako ne nalaze recept za uspjeh

Android tableti nikako ne nalaze recept za uspjeh

19.05.2022.

Android tableti nikad nisu bili konkurencija za iPad, što je s godinama samo postajalo sve izraženije i stiglo je do te mjere da Google mora poduzimati uistinu velike napore kako bi taj segment poslovanja ostao primamljiv proizvođačima. Jer, u suprotnom, mogli bi se potpuno povući s tržišta.

EU radi na novoj regulativi o kriptovalutama kako bi se iskoristio potencijal i smanjili rizici

EU radi na novoj regulativi o kriptovalutama kako bi se iskoristio potencijal i smanjili rizici

16.05.2022.

Peta Direktiva o sprečavanju korištenja financijskog sustava u svrhu pranja novca ili financiranja terorizma 2018/843 sadrži pravnu definiciju prema kojoj virtualna valuta znači digitalni prikaz vrijednosti koji nije izdala i za koji ne jamči središnja banka ni javno tijelo, koji nije nužno povezan sa zakonski uspostavljenom valutom te nema pravni status valute ili novca, ali ga fizičke ili pravne osobe prihvaćaju kao sredstvo razmjene, i može se prenositi, pohranjivati te se njime može trgovati elektroničkim putem.

KOMENTAR: HT nastavlja s velikim ulaganjima u optiku i 5G, raste dobit i EBITDA

KOMENTAR: HT nastavlja s velikim ulaganjima u optiku i 5G, raste dobit i EBITDA

28.04.2022.

Iako je najjači domaći telekom zabilježio malen pad organskih prihoda, kada se izbije utjecaj Optima Telekom jasno je da najjači domaći telekom u prvom kvartalu ove godine ima zaista jako dobre rezultate. Takvi solidni rezultati mogu se potkrijepiti brojkama koje govore same za sebe.