Sam svoj lovac na fake newse

Sam svoj lovac na fake newse

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Problem dezinformacija na Internetu, famozni „fake news”, neočekivano je postao jedna od najvećih opasnosti on-line života. Osobno, nekako smo se uvijek plašili virusa, provaljivanja, krađe podataka, tako nekih stvari koje prirodno dođu u svijetu informatike.

Neobično, ali dogodilo se da širenje lažnih vijesti i dezinformacija u samo par godina postane problem usporediv s najvećim „tipičnim” problemima korištenja računalne tehnologije. Kako? Ne sofisticiranim algoritmima, ne pronalaženjem rupa u kodu, čak niti ciljanim napadom na korisnika - već jednostavnim laganjem, manipulacijom podacima i "napaljivanjem" narodnih masa na društvenim mrežama.

Procjenjuje se kako se štete koje izazivaju lažne vijesti i dezinformacije nikako nisu beznačajne: prema izvješću tvrtke CHEQ (1) (koja se bavi zaštitom on-line oglašavanja korisnika), ekonomska šteta koju lažne vijesti mogu prouzročiti uistinu je velika, veća od štete koju počine „klasični” cyber-napadi.

I dok za digitalne zlotvore postoje relativno dobra i ne tako skupa sredstva za obranu, poput antivirusnog alata, nažalost ne postoji gotovo, automatizirano rješenje koje će korisnika zaštititi od lažnih vijesti i dezinformacija: ne postoji antivirus za fake newse.

Stoga je samo jedno moguće: korisnik se treba educirati i aktivno provjeravati on-line sadržaje na istinitost, a to nije nimalo jednostavan zadatak – ponajprije zato što mnogi ljudi nikad nisu niti pojmili da bi tako nešto trebali činiti, ili da je tako nešto objektivno moguće.

Priručnik za provjeru informacija iz medija pokušaj je približavanja ovog problema krajnjem korisniku, i nastoji relativno jednostavnim jezikom čitatelja educirati kako treba izgledati etično i po pravilima struke skrojena vijest, gdje je i kako moguće otkriti manipuliranje činjenicama ili laganje, te nudi uvid u besplatne on-line alate pomoću kojih je moguće provjeriti je li neki tekst ili multimedijalni zapis izvoran, ukraden ili čak falsificiran.

Priručnik besplatno možete preuzeti na stranicama Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava i to ovdje.

Još iz kategorije

Par usputnih razmišljanja o teškim vremenima

Par usputnih razmišljanja o teškim vremenima

06.04.2020. komentiraj

Rekli su da zadnji koji bude odlazio u Njemačku ili Irsku ugasi svjetlo. Rekli su da nema nade za Hrvatsku i da se ništa ne može promijeniti, resistance is futile... I onda je fakat nastalo veliko sranje kad je još došla ta korona... I onda se skupila totalno opaljena ekipa koja je napravila suludi desant i pokazala da je participacija građana i poduzetnika u oblikovanju javnih politika u Hrvatskoj još uvijek moguća.

Kako HDD i SSD diskovi “umiru” kroz vrijeme

Kako HDD i SSD diskovi “umiru” kroz vrijeme

03.04.2020. komentiraj

Rasprave vezane uz to traju li SSD diskovi duže od “klasičnih” hard diskova traju već poduže vrijeme, a odgovor na brojna pitanja nude razni stručnjaci. Čak se prije četiri godine i Google odlučio ponuditi neke od odgovora, a sad su se na posao “bacili” i entuzijasti s How-To Geek.

5 osnovnih savjeta za rad od doma

5 osnovnih savjeta za rad od doma

31.03.2020. komentiraj

Svjetska kriza izazvana koronavirusom, epidemija koja je ugrozila gospodarstvo donijela je novu paradigmu i prisilila kompanije na rad od kuće. Iako će se mnogima činiti jednostavno rad od kuće će biti veliki izazov iz nekoliko razloga. Kompanije i pojedinci moraju odgovoriti na te izazove i upravo ćemo vam u ovom tekstu dati možda neke od korisnih smjernica kako se organizirati za rad od kuće.