Preuzmite odgovornost

Preuzmite odgovornost

Foto: Dražen Tomić

Ne brinite, nisam mislio na vas starije. Vi ste taj moment u životu davno prošli. Uspješno ili neuspješno neka ustane inter nos, vama na dušu.  Ako niste sigurni jeste li to, kraj svih silnih životnih obaveza, učinili ili ne; evo jednostavan test. Odgovorite iskreno na pitanje jesu li vam za većinu loših situacija koje vas okružuju krivi drugi ili vi sami. Pod krivi čitaj odgovorni  i to je sve. Lako je imati naknadnu pamet i analizirati prošlost, okrenimo se budućnosti. Mladima!

Mladi su naša budućnost

Otrcana je to socijalistička floskula koja je na našu žalost potpuno istinita. Oni će naime svojim radom financirati naše mirovine. Ako im prije toga ne upropastimo cijeli sustav generacijske solidarnosti. To je na žalost dio naše odgovornosti.  Koju smo na vrijeme preuzeli ili ne. Za nas je skoro pa prekasno. You can't teach an old dog new tricks. Samo neke. Vi koji niste tako old ili tako dog nastavite s kolumnom, a ostali m'rš u dvorište!

Danas kad postajem … brucoš

Konačno sam stekao sve uvjete za preuzimanje odgovornosti. I još samo jedna, meni najdraža – „nije to samo čast, to je i velika obaveza“. Shvaćate? Danas MORATE preuzeti odgovornost! Nad sobom, za sebe. Radi dobrobiti zajednice, to svakako. Ne živite sami. Nije mogao ni Pale, pa nećete ni vi. (Ne Predrag, samo Pale. Googlajte za objašnjenje.)

Krenite od sebe

Naravno da postoji trik. Dva su puta. Oba bitna. Jedan unutarnji - vaš intimni. Koji će vam donijeti izvrsnost u onom čemu stremite. I razlikovnost u odnosu na druge. I drugi - vanjski. Onaj koji će vam donijeti posao.  Vjerujem da vam je to cilj. Prolazni cilj, jer nemojte se zavaravati, niti je fakultet (ovo pišem prvenstveno za brucoše) cilj, to nipošto nije ni posao. A nije ni mirovina, vjerujte. I evo prvi test životne mudrosti:

Ako nije diploma, posao, mirovina, …nastavi niz … smrt nije sigurno, Vjerane ti si promašio cijeli put. Čekaj malo, da nije put hint. Ne, naprotiv. Put je nešto najviše u traženju cilja.

Cilj je put

Naravno da ste shvatili, nema cilja, postoje samo prolazne stanice (diploma, posao, mirovina) na putu koji je ultimativni cilj. Biti na putu, uživati u njemu – neovisno koje ćete i kad usputne stanice posjetiti i kako ćete proći u životu – to je jedini cilj.

Nakon velike istine, par banalnih savjeta

Uvijek je tako. That's it!? Pa ja sam prošao velik dio puta/cilja ne znajući što radim. Fuck! Zato preuzmite odgovornost. Već danas!

Nije uopće teško, radi se o vama. Već ste sigurno upravljali sobom. Naučili puno o sebi i vlastitim mogućnostima i sposobnostima. I okolini koja vas okružuje, ne zaboravite na nju. I razvijajte od danas baš taj interface prema okolini. Naučite publicirati svoje vrline, sposobnosti, mogućnosti na najbolji način. Postanite easy to work with. A možda vam to postane i posao. Profitabilan i zabavan, baš kao dečkima iz UxPassiona, čiji je uzrok svjetskog uspjeha isključivo bavljenje user interfaceom. I izvrsnost, naravno, izvrsnost - bez nje ste osuđeni na prosječnost.

Oprostite na engleštini i informatičkim digresijama/primjerima, ali ovo je kolumna za one koji se bave  informatičarenjem. Blend in, learn the lingo. Big dislike. Ali je konvinijent.

Kako proći prvi cilj - fakultet

Govorimo li o trogodišnjem studiju,danas je većina takva, posvetite mu bar tri-četiri godine. Ne žurite, jurite za ocjenama, one su najmanje važne. I one su prolazni cilj do diplome, a kasnije vas nitko neće za njih pitati. Osim ako niste bili super odlikaš, a i to neće biti presudno, važna je izvrsnost. Postignite ju tijekom studija. I to neka bude cilj. U čemu? To pogotovo neka bude drugi, ne manje važan cilj. A evo i puta!

Na prvoj godini, već na prvom semestru naučite studirati. Efikasno. Što se od vas očekuje i kako ćete to postići na za vas najbolji (put!) način. That's it.

Druga godina - počinje zabava (put!). Ovo je slobodno rečeno presudna godina. I neka traje i duže. Iskoristite sve pogodnosti. Naučili ste voziti, sad istražujte. Što vam se sviđa, što je profitabilno, što vam od znanja i vještina nedostaje, što bi mogli i/ili htjeli raditi, gdje? Provedite godinu (ispite ćete davati uz put) istražujući. Zašto ne i vani? Ionako se ERSAMUS popularno naziva i orgasmus. Provjerite zašto. Istražujte. Ne brinite. Brinut ćete kasnije. Cijeli život. Ako ne donesete dobru odluku. Zato polako. I pametno. Odgovorno!

I treća, završna. Ona služi samo za stjecanje izvrsnosti u onome što ste odabrali. Pronađite dobre mentore, odaberite dobru praksu. Okušavajte se u realnim uvjetima, pričajte s poslodavcima. Dokazujte se, steknite certifikate, izradite nešto. Ako treba i tu odugovlačite, ali sad samo u smjeru izvrsnosti. Što budete bolji, bolji od svojih kolega/konkurencije, lakše ćete do sljedećeg (prolaznog) cilja. Posla.

Imate pitanja?

I'll bet you have. Pa čak ako ih nemate, dođite, porazgovarat ćemo. Garantiram vam da ćete ih dobiti! Počinje novi ciklus mjesečne tribine Alumni zajednice NetAkademije i studenata Tehničkog veleučilišta zainteresiranih za IT karijeru. Tribina se u održava u redovnom terminu, prve srijede u mjesecu, 2. listopada 2013. u 18:30 sati u Maloj dvorani TVZ-a, Konavoska 2 i povodom Tjedna cjeloživotnog učenja otvorena je i za neTVZ-ovce, a posvećena je prvenstveno brucošima, stručnih i specijalističkih studija koje zanima karijera u IT industriji.

Još iz kategorije

Kako HDD i SSD diskovi “umiru” kroz vrijeme

Kako HDD i SSD diskovi “umiru” kroz vrijeme

03.04.2020. komentiraj

Rasprave vezane uz to traju li SSD diskovi duže od “klasičnih” hard diskova traju već poduže vrijeme, a odgovor na brojna pitanja nude razni stručnjaci. Čak se prije četiri godine i Google odlučio ponuditi neke od odgovora, a sad su se na posao “bacili” i entuzijasti s How-To Geek.

5 osnovnih savjeta za rad od doma

5 osnovnih savjeta za rad od doma

31.03.2020. komentiraj

Svjetska kriza izazvana koronavirusom, epidemija koja je ugrozila gospodarstvo donijela je novu paradigmu i prisilila kompanije na rad od kuće. Iako će se mnogima činiti jednostavno rad od kuće će biti veliki izazov iz nekoliko razloga. Kompanije i pojedinci moraju odgovoriti na te izazove i upravo ćemo vam u ovom tekstu dati možda neke od korisnih smjernica kako se organizirati za rad od kuće.

Kako ne zvučati kao seronja u komuniciranju preko Slacka i e-maila

Kako ne zvučati kao seronja u komuniciranju preko Slacka i e-maila

30.03.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa natjerala je oko dvije milijarde ljudi diljem svijeta na izolaciju, što znači da oni koji mogu, obavljaju posao iz svojih domova, na daljinu. A tako nešto iziskuje prilagodbu u svakom smislu, među kojima je i ona vezana uz komunikaciju.