Predsjednički kandidat kakvog trebamo

Predsjednički kandidat kakvog trebamo

Foto: Dražen Tomić

Hrvatska je mala zemlja, praktički bez ozbiljne industrije, sa katastrofalnim školstvom i još katastrofalnijom državnom i javnom upravom.  Razvojnu strategiju takve zemlje temeljiti na izvozu znanja je u najmanju ruku izazov. Osim osrednjeg turizma i poljoprivrede, Hrvatska u biti nema što za ponuditi.

I sve dok se naše vlade fokusiraju na traženje mana svog protivnika, a izborne kampanje ne temelje na jasnim razvojnim strategijama i KONKRETNIM planovima KAKO ostvariti njihove ciljeve uključujući i ROKOVE i ODGOVORNOSTI, Hrvatska će biti to što je, i ići će u smjeru u kojem ide.

Dr. Goran Vojković je u mnogim svojim javnim istupima lijepo naveo osnovni preduvjet uspjeha Hrvatske. Učite strane jezike! Što više! Budite komunikativni i stvarajte prijateljstva. Ne zato da emigrirate i bolji život potražite negdje drugdje, nego zato da upoznate svijet, da razumijete druge kulture i načine poslovanja u drugim zemljama, pa onda u Hrvatskoj izgradite proizvod koji možete i znate plasirati na međunarodno tržište.

Ušli smo u EU. Školujte svoju djecu na stranim sveučilištima, potičite ih da traže stipendije, uključuju se u programe međunarodne suradnje. Upoznajte svijet kako bi ga mogli osvojiti. Razvijte proizvode i usluge za svjetsko tržište i ne brinite o tome gdje ćete živjeti. Dovedite se u situciju da možete birati.

Gotovo sve točke dosadašnjih programa i strategija razvoja Hrvatske temeljile su se na ulaganju u IT kroz informatizacuju državne uprave, no realizacija se svela na ulaganje u nepregledne količine nepotrebnog uvoznog hardvera i softvera, umjesto da se ulaže u vlastiti razvoj.  Vlastito istraživanje i razvoj su osnova društva temeljenog na znanju.

Svakim danom kojim se potiče kupnja uvozne opreme i plaćanje nepreglednih inozemnih licenci Hrvatska se sve više približava grupi nerazvijenih zemalja. Svakim takvim danom zemlju napuštaju oni koji su sposobni graditi je.

Ako želimo uspjeti u postizanju cilja moramo prvo znati što nam je cilj, definirati kako do njega stići i krenuti tim putem. Kako vrijedi za svakog od nas, tako to vrijedi i za svaku firmu, organizaciju, pa i državu. U Hrvatskoj smo svi u istom loncu. Svi smo mi ljudi. Nismo ni crveni ni plavi.

Iako je očito da još ne znamo kako stići do cilja, cilj nam je prilično jasan. Blagostanje, zdrav i ugodan život, lijepa zemlja... opća sreća svih stanovnika, optimizam, zadovoljstvo....

Ako ćemo na tom putu stalno gledati što radi susjed i pričati naokolo kako to što on radi nije dobro, dovest ćemo se u situaciju da on nešto radi a mi samo pričamo o tome. Ako smo svi isti takvi situacija je još gora. Nitko neće ništa raditi nego ćemo samo pričati o tome kako ovi drugi ne valjaju.

Upravo je to slika današnje Hrvatske političke situacije čije se posljedice sve više prelijevaju i na ono malo gospodarstva koje još funkcionira.

Zato dragi predsjednički kandidati prestanite pljuvati jedni po drugima jer time dokazujete da je drugi kandidat još lošiji od vas umjesto da dokažete da ste vi još bolji od njega.  Priđite protukandidatu i iskreno recite: «Jako cijenim vaš dosadašnji rad i postignuća. Vjerujem da bi bili odličan predsjednik/predsjednica.

Ipak, smatram da bih ja bio/bila bolja radi toga, toga i toga.». Eto takav nam predsjednik treba. IT na čelu države treba pozitivnu osobu koja će na razvijenim tržištima izgraditi mrežu prijatelja Hrvatske. IT treba optimističnog predsjednika koji će otvarati vrata velikih i bogatih tržišta. Dokažite da to možete  učiniti i dobit ćete glas IT-a i učiniti  Hrvatsku ljepšim mjestom za život.

Još iz kategorije

Internet of things - uvod u NB-IoT

Internet of things - uvod u NB-IoT

22.10.2020. komentiraj

Danas, više nego ikad prije, postoji potreba za brzim i sigurnim prijenosom podataka. Sve je više elektroničkih uređaja i virtualnih sustava međusobno povezano te se konstantno razvijaju nove mogućnosti njihove međusobne interakcije. Nadzor proizvodnih postrojenja, logistika, industrijska automatizacija i razvoj ‘’smart city’’ infrastrukture samo su neka od područja u kojima je brz i pouzdan prijenos podataka od presudne važnosti. Stoga ne čudi da je ‘’internet stvari’’ (engl. Internet of things) već dugi niz godina dio AMR sustava diljem svijeta. Industrija ‘’zahtijeva’’ točne i pravovremene podatke o potrošnji, manje potrebne infrastrukture i što niže troškove održavanja.

Kako izbor oblaka prilagoditi poslovanju

Kako izbor oblaka prilagoditi poslovanju

21.10.2020. komentiraj

Razmišljanje o prebacivanju informacijskih sustava u cloud kod većine korisnika i dalje stvara nedoumice. Kolokacija, privatni oblak, javni oblak, hibridno okruženje modeli su koji stoje na raspolaganju korisnicima. Svaki od navedenih modela za korisnike ima određenih prednosti.

KOMENTAR: Rezultati pod utjecajem krize, ali i cijelo tržište

KOMENTAR: Rezultati pod utjecajem krize, ali i cijelo tržište

20.10.2020. komentiraj

Bilo je za očekivati da će rezultati biti pod utjecajem krize, treći kvartal je pokazao prvo pravo stanje zbog tog virusa. A četvrti kvartal mogao biti i gori. I dok čekamo rezultate Hrvatskog Telekoma, jer Tele2 nećemo vidjeti do godišnjih rezultata, jasno je da se A1 Hrvatska našao na udaru krize. Neki će reći puno, neki će reći malo, a realno očekivan pad prihoda i dobiti i na kvartalnoj i devetomjesečnoj razini.