Predsjednički kandidat kakvog trebamo

Predsjednički kandidat kakvog trebamo

Foto: Dražen Tomić

Hrvatska je mala zemlja, praktički bez ozbiljne industrije, sa katastrofalnim školstvom i još katastrofalnijom državnom i javnom upravom.  Razvojnu strategiju takve zemlje temeljiti na izvozu znanja je u najmanju ruku izazov. Osim osrednjeg turizma i poljoprivrede, Hrvatska u biti nema što za ponuditi.

I sve dok se naše vlade fokusiraju na traženje mana svog protivnika, a izborne kampanje ne temelje na jasnim razvojnim strategijama i KONKRETNIM planovima KAKO ostvariti njihove ciljeve uključujući i ROKOVE i ODGOVORNOSTI, Hrvatska će biti to što je, i ići će u smjeru u kojem ide.

Dr. Goran Vojković je u mnogim svojim javnim istupima lijepo naveo osnovni preduvjet uspjeha Hrvatske. Učite strane jezike! Što više! Budite komunikativni i stvarajte prijateljstva. Ne zato da emigrirate i bolji život potražite negdje drugdje, nego zato da upoznate svijet, da razumijete druge kulture i načine poslovanja u drugim zemljama, pa onda u Hrvatskoj izgradite proizvod koji možete i znate plasirati na međunarodno tržište.

Ušli smo u EU. Školujte svoju djecu na stranim sveučilištima, potičite ih da traže stipendije, uključuju se u programe međunarodne suradnje. Upoznajte svijet kako bi ga mogli osvojiti. Razvijte proizvode i usluge za svjetsko tržište i ne brinite o tome gdje ćete živjeti. Dovedite se u situciju da možete birati.

Gotovo sve točke dosadašnjih programa i strategija razvoja Hrvatske temeljile su se na ulaganju u IT kroz informatizacuju državne uprave, no realizacija se svela na ulaganje u nepregledne količine nepotrebnog uvoznog hardvera i softvera, umjesto da se ulaže u vlastiti razvoj.  Vlastito istraživanje i razvoj su osnova društva temeljenog na znanju.

Svakim danom kojim se potiče kupnja uvozne opreme i plaćanje nepreglednih inozemnih licenci Hrvatska se sve više približava grupi nerazvijenih zemalja. Svakim takvim danom zemlju napuštaju oni koji su sposobni graditi je.

Ako želimo uspjeti u postizanju cilja moramo prvo znati što nam je cilj, definirati kako do njega stići i krenuti tim putem. Kako vrijedi za svakog od nas, tako to vrijedi i za svaku firmu, organizaciju, pa i državu. U Hrvatskoj smo svi u istom loncu. Svi smo mi ljudi. Nismo ni crveni ni plavi.

Iako je očito da još ne znamo kako stići do cilja, cilj nam je prilično jasan. Blagostanje, zdrav i ugodan život, lijepa zemlja... opća sreća svih stanovnika, optimizam, zadovoljstvo....

Ako ćemo na tom putu stalno gledati što radi susjed i pričati naokolo kako to što on radi nije dobro, dovest ćemo se u situaciju da on nešto radi a mi samo pričamo o tome. Ako smo svi isti takvi situacija je još gora. Nitko neće ništa raditi nego ćemo samo pričati o tome kako ovi drugi ne valjaju.

Upravo je to slika današnje Hrvatske političke situacije čije se posljedice sve više prelijevaju i na ono malo gospodarstva koje još funkcionira.

Zato dragi predsjednički kandidati prestanite pljuvati jedni po drugima jer time dokazujete da je drugi kandidat još lošiji od vas umjesto da dokažete da ste vi još bolji od njega.  Priđite protukandidatu i iskreno recite: «Jako cijenim vaš dosadašnji rad i postignuća. Vjerujem da bi bili odličan predsjednik/predsjednica.

Ipak, smatram da bih ja bio/bila bolja radi toga, toga i toga.». Eto takav nam predsjednik treba. IT na čelu države treba pozitivnu osobu koja će na razvijenim tržištima izgraditi mrežu prijatelja Hrvatske. IT treba optimističnog predsjednika koji će otvarati vrata velikih i bogatih tržišta. Dokažite da to možete  učiniti i dobit ćete glas IT-a i učiniti  Hrvatsku ljepšim mjestom za život.

Još iz kategorije

KOMENTAR: Zatvoreno jedno poglavlje telekom tržišta u Hrvatskoj – Tele2 odlazi, konačna konsolidacija ili tko će kupiti Optima Telekom

KOMENTAR: Zatvoreno jedno poglavlje telekom tržišta u Hrvatskoj – Tele2 odlazi, konačna konsolidacija ili tko će kupiti Optima Telekom

17.07.2019. komentiraj

Za švedskog vlasnika Tele2 Hrvatska priča je završena. Tele2 AB je odmah na početku svog šestomjesečnog izvješća istaknuo kako Tele2 podaje svoje poslovanje u Hrvatskoj i kao takvog ga smatraju završenim i posebno to ističu tijekom cijelog izvješća. Čak ga i ne prikazuju u grupnim rezultatima nego navode kao „Tele2 Croatia is reported as a discontinued operation for all periods“ odnosno nema više Tele2 Hrvatska kao dijela grupacije.

KOMENTAR: A1 Hrvatska u iščekivanju prodaje Optima Telekoma

KOMENTAR: A1 Hrvatska u iščekivanju prodaje Optima Telekoma

16.07.2019. komentiraj

Drugi po veličini domaći telekom A1 Hrvatska objavio je svoje rezultate za prvih šest mjeseci ove godine i oni su sasvim solidni. Očekivani, no ono što slijedi je velika utrka na telekom tržištu za Optima Telekomom odnosno bolje rečeno korisnicima i infrastrukturom. Kako Hrvatski Telekom koji upravlja Optima Telekom mora prodati Optimu, a Zagrebačka banka kao najveći pojedinačni dioničar također će prodavati istovremeno svoj udjel jer im u portfelju telekom ne treba jasno je da ima nekoliko jasno zainteresiranih strana. Prije svega tu je A1 Hrvatska koji bi time ojačao svoju poziciju, pridodao dio infrastrukture i korisnike i to bi za njih značilo još veću trku na tržištu s najjačim domaćim telekom Hrvatskim Telekom.

INOVACIJA … koja uvijek evoluira

INOVACIJA … koja uvijek evoluira

10.06.2019. komentiraj

U jednoj davnoj kolumni  prikazali smo kako izgleda životni ciklus inovacije, mnemotehnika je 8E's: Zaokružili smo životnu fazu „razvoj inovacije“ – EVOLVE – koja nas ovdje zanima, a i zato jer je u sebi vrlo proturječna! Ilustracija ove tvrdnje je u tome da kad netko smisli ideju za koju vjeruje da je inovativna odmah dolaze oponenti. Oni imaju j još bolje ideje ili unapređuju izvornu. Ideator je time obično frustriran, jer se njegova brilijantna ideja ne prihvaća bez pogovora.  Pri tome zaboravlja da je i ta njegova ideja vjerojatno samo „evolucija“ nekog ranijeg rješenja. Zato treba u svakoj situaciji biti otvoren prema novim rješenjima, ali ih ne treba prihvaćati nekritički.