Poslovi koje smo sanjali nisu uvijek u liniji s onima koji se traže

Poslovi koje smo sanjali nisu uvijek u liniji s onima koji se traže

Foto: DepositPhotos

Kad smo bili djeca mnogo su nas puta pitali što želimo i mi bismo razmislili pa nudili razne odgovore. S vremenom smo si i sami postavljali takva pitanja te točno znali što je zanimanje naših snova i idealizirali ga. Nažalost, velika većina nas ne uspije ostvariti san ili se on ne pokaže onakvim kakav su mislili da jest. I to je tako, ali ne znači kraj svijeta, dapače.

U današnjim razvijenim društvima posla postoji za sve, posebno one s više vještina, voljom, željom za učenjem i općenito one koji su iznimno snalažljivi pa znaju improvizirati i izvući se iz situacija koje bi drugima djelovale bezizlazno. No, to je također nešto što se više manje zna.

I sad nakon podužeg i podosta emotivnog uvoda... Istraživanje koje je proveo C+R Research pokazuje da 20 posto američkih tinejdžera želi jedan od 15 poslova koji zajedno čine svega jedan posto američke radne snage. Pod time se misli na glazbenike, glumce, sportaše, dizajnere video igara ili profesionalne igrače video igara. Konkretno, 30 milijuna ljudi konkurira za 1,5 milijuna takvih radnih mjesta.

Znači, njih 28,5 milijuna morat će pronaći nešto novo dok ili čekaju na ostvarenje sna ili dok su u stanju pomiriti se s tim snom. Barem ako je vjerovati ovom istraživanju, provedenom na 476 američkih tinejdžera. Bolje je vjerovati u njega jer lakše se pripremiti, situacija je slična u svim zemljama, u nekima i gora jer poslova iz snova je manje zbog slabije razvijene zabavne industrije.

Dakle, samo sedam posto tinejdžera bi radilo jedan od 25 najuobičajenijih poslova u SAD-u, a pod time se misli na medicinske tehničare, radnike na gradilištu, računovođe, učitelje u osnovnim školama...

Nažalost, od 25 poslova s najvećim potencijalom rasta do 2024. godine, samo tri posto tinejdžera izražavalje želju da bi ih radilo, a pod time se misli na medicinske tehničare, fizioterapeute, web developere, forenzičare, statističare...

Ali, treba znati i da čak 17 posto njih ne zna što bi radilo u budućnosti, a to je nekako potpuno normalno. Na kraju priče, ne treba toliko brinuti, život često sam odredi svima nama put i zbog potrebe krenemo u nešto novo, što nismo željeli, ali nam se na kraju svidi...

Još iz kategorije

INOVACIJA …  i kako je odbiti

INOVACIJA … i kako je odbiti

13.07.2018. komentiraj

Ne, ovo nije pogreška u naslovu! Stvarno se mislilo „odbiti“, a ne a „dobiti“! To je tema koju smo u raznim instancama vidjeli u više članaka u ovoj kolumni. Od recentnih katastrofalnih promašaja tipa Kodak („digitalna kamera bi nam uništila postojeći posao!“), do prastarih izjava kojima se odbijala inovacija (''Lord Kelvin, Predsjednik The Royal Society, 1895: ''Nemogući su strojevi za letenje teži od zraka.).

INOVACIJA …  i individualni „case study“

INOVACIJA … i individualni „case study“

03.07.2018. komentiraj

U prethodnoj smo kolumni vidjeli da se alternativne izvore financijske i druge potpore inovatorima mora smatrati „nužnim zlom“ jednostavno zato, jer inovaciji nedostaje institucionalna potpora. Tako imamo start-up-ove zato, jer je „golu“ ideju nemoguće prodati. Štoviše, ne može je se niti provesti na način da bi je netko čak i BESPLATNO prihvatio za realizaciju. Svatko tko nešto izmisli, „osuđen“ je i na „egzekuciju“: osnivanje tvrtke, papirologiju zaštite intelektualnog vlasništva, pribavljanje resursa, uspostavu proizvodnje, marketing, te konačno osiguranje tržišnog uspjeha proizvoda nastalog na osnovi inovativne ideje.

INOVACIJA …  i potpora razvoju

INOVACIJA … i potpora razvoju

27.06.2018. komentiraj

Prije prikaza konkretnog slučaja razvoja inovativne ideje potrebno je malo pojasniti kakav je eko-sustav potpora istraživanju i razvoju. Za potrebe financiranja razvoja imamo čak i specijaliziranu banku – EBRD. U ranijoj kolumni INOVACIJA … i poslovni anđeli je prikazano kako je poslovna politika te banke financiranje „samo“ poslovnih poduhvata u visokom stadiju implementacije Na postavljeno pitanje potpore jednoj inovativnoj ideji, za koju je načinjeno istraživanje, prijavljen patent, objavljen preliminarni znanstveni rad i načinjen funkcionirajući prototip, off-record odgovor je bio negativan („To nije područje investiranja za EBRD – daleko prerani stadij razvoja proizvoda. Srdačan pozdrav,...“).