Podatkovni centar kao servis (DCaaS ili kolokacija 2.0)

Podatkovni centar kao servis (DCaaS ili kolokacija 2.0)

2,8 kvintilijuna (kvintilijun 1030 - ili 10 sa trideset nula) bajta je broj podataka koji se svakodnevno generira u cijelom svijetu i najveći je izazov danas pronaći odgovarajući kapacitet za skladištenje podataka i prateće infrastrukture. Sukladno poslovanju tvrtke traže skalabilna, fleksibilna i ekonomično prihvatljiva rješenja kako bi udovoljila zahtjevima suvremenog poslovanja. Uredske sobe prenamijenjene u serverske sobe danas ne zadovoljavaju ni minimum zahtjeva, serverske sobe ili sale nalaze se u situaciji da ne mogu adekvatno pratiti zahtjeve niti u stabilnoj isporuci energije potrebne za nesmetan rad vrlo vrijedne IT opreme, niti u kvalitetno riješenim sustavima hlađenja. Često se dešava da se oprema i hlađenje dimenzioniraju prema tehničkim uvjetima prostorije i potpuno pogrešno se na drugo mjesto stavljaju tehnički uvjeti opreme koji bi trebali adekvatno pratiti poslovanje. Tek mali broj korisnika koji su ulagali u izgradnju vlastitih podatkovnih centara danas ima vrlo malih problema ili gotovo nikakvih problema sa smještajem i održavanjem opreme. No s vremenom će i današnji adekvatni prostori postati neadekvatni, a isplativost ulaganja u izgradnju ili poboljšanje internog podatkovnog centra postaje upitna. Za većinu tvrtki, kako velikih tako i malih, usluge korištenja podatkovnih centara davatelja profesionalnih usluga podatkovnih centara nije poznato ili im čak nije u fokusu razmišljanje u tom smjeru.

Profesionalni podatkovni centri u samo dvadesetak godina transformirali su se iz naprednijih server sala u impresivne tehnološke prostore čime udovoljavaju svim zahtjevima modernog poslovanja, od besprekidnog napajanja električnom energijom, višestruko redundantnim internetskim linkovima, besprijekornim sustavima hlađenja i na kraju najvišim sigurnosnim standardima. Kad je riječ o superiornosti kao primjer možemo navesti podatkovni centar Range International Information Group u Kini koji površinom zauzima 590.000 metara četvornih i dizajniran je kako bi pratio tehnološki napredak kineskog gospodarstva.

Što je DCaaS (Data Center as a Sevice)

Data Center as Service (također poznat i kao kolokacija) uslužna je računalna usluga u kojoj podatkovni centri pružaju svoj fizički prostor i infrastrukturu za iznajmljivanje i smještaj računalne opreme u tehnološki superiornom i visoko dostupnom okruženju. Klijenti pristupaju poslužiteljima, hardveru, propusnosti, pohrani, mrežnoj infrastrukturi i drugim resursima na daljinu putem mreže (odnosno putem Interneta).

Najveći izazov s kojim se tvrtke susreću prilikom održavanja vlastite infrastrukture su već navedeni zahtjevi za isporukom električne energije i adekvatnog sustava hlađenja opreme, a taj izazov je ujedno i jedan od glavnih razloga izmještanja vlastite infrastrukture u profesionalne podatkovne centre. Još je jedan trend koji je sveprisutan u društvu i gospodarskom sektoru a odnosi se na smanjenje emisije stakleničkih plinova što pojedini poslovni subjekt može stajati značajnu količinu uloženog kapitala, ali i poprilično loš publicitet ukoliko se ne pridržavaju globalnog plana smanjenja emisije plinova.

Upravo zato korištenjem usluga DCaaS tvrtke mogu prevladati izazove modernog poslovanja, prilagoditi specifične zahtjeve svakom pojedinom klijentu bilo da se radi o samom smještaju IT opreme ili čak izgradnji private cloud infrastrukture. DCaaS model pokazao se izvrsnim rješenjem za organizacije čije poslovanje ubrzano raste. Koji su razlozi prihvaćanja DCaaS-a?

Fleksibilnost

Prije deset godina, kada je računalstvo u oblaku počelo zahvaćati većinu IT industrije, mnoštvo je poduzeća prihvatilo cloud kao budući model poslovanja, prebacujući svoje resurse i operacije na javne davatelje usluga u cloudu. Međutim, mnoge organizacije još uvijek brinu o sigurnosti zbog public clouda. S druge pak strane, nedostatak prvenstveno znanja koje povlači pitanja kontrole i dostupnost podataka odmiču druge korisnike od odluke korištenja cloud servisa. Za takve tvrtke hibridna arhitektura clouda i kolokacije je odgovor na postavljene izazove. Na taj način tvrtke kroz DCaaS svoje resurse isporučuju modelom private clouda, a komponentu public clouda koriste za slučajeve skalabilnosti servisa.

Za tvrtke koje koriste privatni oblak, podatkovni centri za kolokaciju nude najam prostora za ormare sa opremom ili dijelove ormara za opremu (ovisno o ptrebama) poznatije kao rack unit i na taj način tvrtka svoje zaposlenike oslobađa održavanja mrežne infrastrukture što zna biti jedan od najizazovnijih zadataka (pogotovo) za manje organizacije. DCaaS je posebno zanimljiv za tvrtke koje imaju potrebu za korištenjem više različitih cloud usluga jer na taj način mogu graditi mrežu različitih cloud servisa.

Model Data-Center-as-a-Service fleksibilan je, omogućavajući implementaciju različitih rješenja u oblaku, koja tvrtkama omogućuju fokus na razvoj i inovacije koje pokreću njihovo poslovanje.

Učinkovitost

Upravljanje lokalnom informatičkom infrastrukturom često je i dugotrajan i skup zadatak. Davatelj usluga DCaaS omogućuje organizacijama uštedu novca plaćajući samo nužno potreban kapacitet. Zbog poboljšane vidljivosti koja dolazi s DCaaS-om, kupci mogu prepoznati razdoblja kada oprema radi jače i treba joj više hlađenja, snage ili propusnosti i prilagoditi svoju infrastrukturu kako bi udovoljila tim potrebama. U usporedbi s izgradnjom privatnog podatkovnog centra, partnerstvo s kolokacijskim podatkovnim centrom omogućuje jasnu uštedu troškova.

Izgradnja infrastrukture vlastitog podatkovnog centra, prema nekim pokazateljima, može koštati od 190 dolara do 220 dolara pa četvornom metru prostora. Koliko je takva investicija isplativa ovisi o samoj tvrtci, ali generalno je takva investicija ocijenjena kao neisplativa. Čak i pod pretpostavkom da će investicijom opravdati potrebe smještaja opreme troškovi električne energije za rad opreme i hlađenja i usklađenja sa ekološkim standardima čine investiciju neisplativom.

Profesionalni podatkovni centri prate najnovije inovacije i tehnologije kako bi smanjili neučinkovitost. Kao primjer možemo navesti Microsoft koji svoje podatkovne centre potapaju hladna mora i zahvaljujući prirodnom i besplatnom hlađenju maksimiziraju efikasnost. S druge pak strane ekološki je prihvatljivije i manje su negativne posljedice grijanja okolnog mora od emisije stakleničkih plinova koje bi se emitirale da je podatkovni centar postavljen negdje na površini zemlje. Drugi pak velikani poput Applea i Facebooka koriste privatne solarne elektrane i akumuliraju proizvedenu energiju za buduća korištenja. Ovdje se pak radi o nižoj stopi eksploatacije resursa potrebnih za proizvodnju potrebne energije.

Besprekidna isporuka usluga

Dostupnost podataka jedan je od ključnih faktora za poduzeća koja se oslanjaju na mrežu za pružanje usluga svojim kupcima. Neočekivani zastoji mogu rezultirati ozbiljnom štetom u smislu ugleda i poslovanja. Tu dolazi do izražaja nenadmašno jamstvo vremena rada dobavljača usluge DCaaS.

Uz DCaaS multi-cloud i hibridna okruženja u podatkovnim centrima osigurani su redundancija i sigurnosne kopije na odvojenim hardverima ili čak odvojenim podatkovnim centrima tako da sustav u pravilu nikad nije nedostupan što je za poslovanje izuzetno važno.

Sigurnost iznad svega

Podatkovni centri i dalje su jedna od glavnih meta cyber kriminalaca. Kao primjer možemo navesti napad na ruandski podatkovni centar vladinih i privatnih poslužitelja koji je rezultirao masovnim blokiranjem većine vladinih web stranica, uključujući službenu web stranicu predsjednika. Ovakvih primjera je izuzetno malo, ali vidimo da se mogu desiti.

Jedan od najčešćih napada usmjerenih prema pravnim subjektima (na pojedincima unutar pravnih subjekata) u modernijem dobu je DDoS (Distributed Denial of Service). Globalni trendovi kazuju nam da su DDoS napadi u porastu i postaju sve jači posljednjih godina tako da tvrtke trebaju voditi računa o ozbiljnosti posljedica koje DDoS napadi mogu imati za poslovanje.

Pružatelji usluga DCaaS značajna sredstva ulažu u sigurnost. Uz fizičku sigurnost podatkovnih centara značajnija sredstva ulažu u kibernetički sigurnost odnosno u alate kojima posljedice kibernetičkih napada svode gotovo na nulu.

Uz pružanje podrške u režimu 24/7/365 i fleksibilnosti, podatkovni centri opremljeni su modernim softverom i hardverom koji svojim klijentima pružaju vrhunsku sigurnost. Kada se tvrtka surađuju s podatkovnim centrom, dobivaju mnogo više od pristupa opremi; mrežna infrastruktura dizajnirana je kako bi osigurala najvišu razinu kibernetičke zaštite od vanjskih napada. Podjednako se vodi računa i o sigurnosti računalne mreže unutar samog podatkovnog centra tako da mrežni napadi unutar samog podatkovnog centra također nisu mogući. Uz sve vrhunske sigurnosne značajke koje pruža DCaaS, podatkovni centri smatraju se neosvojivim digitalnim tvrđavama.

Skalabilnost

Zbog ograničenog prostora lokalne infrstrukture svake tvrtke, gotovo pa je nemoguće proširiti usluge. Čest je slučaj da su tvrtke uslijed neodgovarajućih kapaciteta IT infrastrukture prisiljeni biti ili podkapacitirani ili prekapacitirani, u smislu nekorištenja resursa koje posjeduju za eventualne potrebe u budućnosti. DCaaS omogućuje tvrtkama da dodaju resurse sukladno potrebama u realnom trenutku.

DCaaS je u strelovitom rastu. Postojeće se tehnologije još uvijek ažuriraju, nove se pojavljuju, a nove arhitekture tek se grade. Kad je tehnologija u pitanju dvije stvari su sigurne:

  1. Samo je promjena konstantna
  2. DCaaS model pruža i pružat će tvrtkama ​​neograničeni kapacitet i rješenja sukladna svim promjenama koje se javljaju na tržištu i u poslovanju.

 

Marko Gulan, ICT & cloud Consultant & independant researcher