Paradoks pohrane podataka u cloud

Paradoks pohrane podataka u cloud

Foto: Shutterstock

Cloud tehnologija preporodila je poslovanje u svakom smislu, što ponajviše vrijedi za dostupnost informacija, nikad veću sigurnost i jednostavnost pohrane podataka. Sve to na prvi pogled donosi i uštede jer se ne troši na hardver, ali kad se zagrebe ispod površine, situacija je bitno drugačija pa zapravo korisnici moraju plaćati „bezbroj“ pretplata kako bi se koristili svim prednostima u cloud ponudi.

Odjednom se dogodila situacija u kojoj se iz utopije ušlo u grubu realnost - cloud košta i stiglo je vrijeme naplate. Potpuno je to suprotno od svega što se pričalo u stručnim krugovima u vrijeme dok se pozivalo na tranziciju i promjenu strategije poslovanja. Naime, kroz 2013. i posebno 2014. se konstantno navodilo da cloud nudi velike uštede jer više nije potreban ljudski faktor pri baratanju podacima, što znači manje troškova za plaće. Ali, svi ti terabajti i terabajti podataka ipak se moraju negdje "uskladištiti", a to košta. Kao što košta analiza, košta prijenos, košta sav softver...

Na tu temu Druva je obavila istraživanje i ono je provedeno u suradnji sa 140 IT menadžera, od kojih njih 54 posto tvrdi da cloud donosi poboljšanja po pitanju sigurnosti, njih pak 63 posto tvrdi da imaju veliku korist od Amazon Web Services (AWS), njih 82 posto tvrdi da ima veliko povjerenje u sigurnost koju cloud pruža, a njih 72 posto smatra da cloud u globalu donosi poboljšanja.

Što se troškova tiče, njih čak 62 posto izražava zabrinutost jer shvaćaju da s vremenom i sa sve većom količinom podataka troškovi enormno rastu. Zaključak jest da se do te situacije došlo zbog nedovoljne pripremljenosti.

"Kompanije i organizacije još uvijek imaju poveću količinu duplih informacija, kojih bi se lako mogle riješiti da posvete pažnju i resurse tom segmentu. Stoga, iako žele plaćati samo ono što koriste, kompanije i organizacije su primorane plaćati i za ono što im ne treba. Ako uistinu žele uštedjeti na cloudu, morat će uložiti još novca kako bi bolje grupirali ili uklanjali prikupljene podatke", tvrde u Druvi te potvrđuju taj paradoks clouda, koji na prvu nudi uštede, a na drugu doslovno usisava novac, čak i dodatno ako se želi nešto uštedjeti...

Još iz kategorije

INOVACIJA …  angažman i participacija građana

INOVACIJA … angažman i participacija građana

22.05.2018. komentiraj

LiquidFeedback i CitizenLab su odlične platforme za pomak demokracije od čisto reprezentativne (19. stoljeće!) prema oblicima primjerenijim 21. stoljeću. Takva je društvena inovacija lako ostvariva postojećim tehnološkim rješenjima, prije svega inačicama mreža socijalnih medija.

Pet stvari koje zaposlenici rade, a zbog kojih ćete biti hakirani

Pet stvari koje zaposlenici rade, a zbog kojih ćete biti hakirani

21.05.2018. komentiraj

Zbog opće digitalizacije korporativnih sustava stvoren je virtualni svijet bez granica, gdje se odvija kontinuirana razmjena podataka pohranjenih u korporativnim mrežama. Ovaj način poslovanja pridonio je njegovoj učinkovitosti, ali je također povećavao rizik od krađe i iskorištavanja tih podataka. U prilog tome govore i rezultati istraživanja tvrtke Clico, za područja sigurnosti, umrežavanja i upravljanja, prema kojima će vjerojatnost da će vaša tvrtka biti hakirana u prvoj godini osnivanja biti gotovo stopostotna!

INOVACIJA …  CitizenLab rješenje

INOVACIJA … CitizenLab rješenje

16.05.2018. komentiraj

U prošloj smo kolumni vidjeli kakvo rješenje za neposredn(ij)u demokraciju nudi https://liquidfeedback.org/ . U međuvremenu se dosta rasplamsala rasprava o „nomologiji“ a što koji termin zapravo znači. U raspravi je osobito istaknut odnos između predstavničke i „sudjelujuće“ demokracije, odnosno izvedenice iz stranih pojmova: reprezentativna i participativna demokracija.