Online poker umire

Online poker umire

Foto: DepositPhotos

Poker je u online svijetu imao vrlo uspješan put kroz posljednjih desetak godina otkako je Texas Hold'em uspio dostći svjetsku popularnost. No, svemu jednom dođe kraj i čini se da je on sve bliži za online poker, barem u obliku na koji smo navikli posljednjih godina.

Za to je kriv napredak tehnologije, prvenstveno na planu umjetne inteligencije. Jer, Facebookov AI tim uspio je načiniti bota koji je pobijedio nanovo i nanovo najbolje svjetske igrače. Dakle, to nije bila slučajnost jer umjetna inteligencija ima strpljenja, bolja je u matematici pa bolje prati statistiku, omjere, ne dostupa od uloga i sve radi po pravilima.

Ljudi često učine nešto nepromišljeno, riskiraju kad ne trebaju i previše ovise o sreći. Umjetna inteligencija ne, kontrolira svaki aspekt igre pa samim time dugoročno lakše pobjeđuje. I konstantnije! Dok je to izniman uspjeh za tehnološki napredak, prvenstveno umjetnu inteligenciju, veliki je udarac za online poker industriju, vrijednu gotovo četiri milijarde američkih dolara.

Jer, čemu igrati ako je moguće da vas stroj pobijedi? Naime, stručnjaci vjeruju da će uz malo resursa uskoro mnogi načiniti botove sposobne pobjeđivati na online poker turnirima, pa će u jednom trenutku većinu najboljih "igrača" činiti oni umjetni - botovi. Time se motivacija kod igrača potpuno gubi, a samim time i zarada online poker industrije.

Kako je to moguće? Pa, Facebookov tim načinio je svog bota s proračunom od svega 150 dolara, što je oko 900 kuna i uistinu je dostupno bilo kome. Ono što "samo" treba jest znanje vezano za umjetnu inteligenciju. Pa ako takvo znanje postoji, lako se može stvoriti bota koji će donositi zaradu. I ne sumnjajte, to će se dogoditi, ako se već ne događa. Što automatski znači da će online poker polako nestajati i ubrzo se nać na marginama.

Ali, u konačnici to možda bude dobro, ostat će entuzijasti, igrat će kompetitivno, posvetit će se igri više i sve skupa bi moglo dobiti neku novu draž, koja se izgubila globalizacijom i komercijalizacijom...

Još iz kategorije

Zašto je Windows 10 gaming i dalje tako superioran Linuxu?

Zašto je Windows 10 gaming i dalje tako superioran Linuxu?

06.06.2020. komentiraj

Windows 10 još uvijek je glavni Microsoftov adut kad se govori o gaming svijetu na računalima. Iako se u Linux okruženju nude sjajna rješenja, još uvijek “to nije to” da bi Microsoft osjetio ikakvu prijetnju ili se morao prilagođavati da zadrži dominaciju.

2 godine nadogradnji za premium mobitele više nije dovoljno

2 godine nadogradnji za premium mobitele više nije dovoljno

05.06.2020. komentiraj

Apple je sa svojim iPhone X 2017. probio granicu od tisuću američkih dolara za bazni model, što je skoro pa u potpunosti pratio Samsung s Galaxy Note 8 i cijenom od 929 dolara. Nakon toga su se stvari promijenile, luksuzni su uređaji preplavili tržište i nije bilo povratka, no zbog toga treba mijenjati pravila.

Budućnost pohrane je u NVMe protokolu

Budućnost pohrane je u NVMe protokolu

04.06.2020. komentiraj

Facebookov virtualni OCP skup početkom svibnja imao je dvije provokativne prezentacije, koje sugeriraju da će NVMe postati univerzalni protokol za pristup bloku. Ipak, upitno je ima li to još uvijek svojih temelje i je li realno, no ako jedan Facebook prognozira takvu situaciju, sve je moguće.