Online poker umire

Online poker umire

Foto: DepositPhotos

Poker je u online svijetu imao vrlo uspješan put kroz posljednjih desetak godina otkako je Texas Hold'em uspio dostći svjetsku popularnost. No, svemu jednom dođe kraj i čini se da je on sve bliži za online poker, barem u obliku na koji smo navikli posljednjih godina.

Za to je kriv napredak tehnologije, prvenstveno na planu umjetne inteligencije. Jer, Facebookov AI tim uspio je načiniti bota koji je pobijedio nanovo i nanovo najbolje svjetske igrače. Dakle, to nije bila slučajnost jer umjetna inteligencija ima strpljenja, bolja je u matematici pa bolje prati statistiku, omjere, ne dostupa od uloga i sve radi po pravilima.

Ljudi često učine nešto nepromišljeno, riskiraju kad ne trebaju i previše ovise o sreći. Umjetna inteligencija ne, kontrolira svaki aspekt igre pa samim time dugoročno lakše pobjeđuje. I konstantnije! Dok je to izniman uspjeh za tehnološki napredak, prvenstveno umjetnu inteligenciju, veliki je udarac za online poker industriju, vrijednu gotovo četiri milijarde američkih dolara.

Jer, čemu igrati ako je moguće da vas stroj pobijedi? Naime, stručnjaci vjeruju da će uz malo resursa uskoro mnogi načiniti botove sposobne pobjeđivati na online poker turnirima, pa će u jednom trenutku većinu najboljih "igrača" činiti oni umjetni - botovi. Time se motivacija kod igrača potpuno gubi, a samim time i zarada online poker industrije.

Kako je to moguće? Pa, Facebookov tim načinio je svog bota s proračunom od svega 150 dolara, što je oko 900 kuna i uistinu je dostupno bilo kome. Ono što "samo" treba jest znanje vezano za umjetnu inteligenciju. Pa ako takvo znanje postoji, lako se može stvoriti bota koji će donositi zaradu. I ne sumnjajte, to će se dogoditi, ako se već ne događa. Što automatski znači da će online poker polako nestajati i ubrzo se nać na marginama.

Ali, u konačnici to možda bude dobro, ostat će entuzijasti, igrat će kompetitivno, posvetit će se igri više i sve skupa bi moglo dobiti neku novu draž, koja se izgubila globalizacijom i komercijalizacijom...

Još iz kategorije

KOMENTAR: Tele2 Hrvatska odličan u prvih devet mjeseci, čeka se i dalje potvrda odluke o prodaji

KOMENTAR: Tele2 Hrvatska odličan u prvih devet mjeseci, čeka se i dalje potvrda odluke o prodaji

17.10.2019. komentiraj

Treći po veličini domaći telekomunikacijski telekom operator Tele2 Hrvatska ostvario je odlične rezultate u prvih devet mjeseci ove godine uz rast svih ključnih financijskih pokazatelja od rasta prihoda od 8 posto i bruto dobiti, odnosno dobit s kamatama, amortizacijom, deprecijacijom i porezom (EBITDA) od čak 71 posto. To su odlični rezultati na vrlo zasićenom tržište gdje nas očekuju neki od ključnih događaja za domaće telekomunikacijsko tržište. I dok se čekaju konačne odluke regulatora i to prije svega Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja oko prodaje Tele2 Hrvatska United Grupi na telekom tržištu se sve više govori i o tome tko će kupiti Optima Telekom.

KOMENTAR: Solidni rezultati A1 Hrvatska u devet mjeseci

KOMENTAR: Solidni rezultati A1 Hrvatska u devet mjeseci

15.10.2019. komentiraj

A1 Hrvatska sada se fokusira na investicije i pripreme za dolazak 5G mreže, ulažu u nove tehnologije, a prošlogodišnja dobit bila im je pod velikim pritiskom rebrendinga koji baš i nije bio jeftin, stoga uz rast prihoda i dobiti može se slobodno reći kako su rezultati ovog drugog po veličini domaćeg telekom operatera sasvim solidni.

Zašto su korporativna preuzimanja dobra za zajednicu otvorenog koda

Zašto su korporativna preuzimanja dobra za zajednicu otvorenog koda

15.10.2019. komentiraj

Prošla su vremena u kojima bi velike tehnološke kompanije činile što god mogu kako bi onemogućile open soruce projekte, zajednice i startupe da “dišu punim” plućima, u što smo se uvjerili prošle godine kad je IBM za 34 milijarde američkih dolara preuzeo Red Hat, a Microsoft za 7,5 milijardi dolara GitHub. I koliko god se nekome to činilo lošim u globalu, nije tako.