Nepopularni “notch” na mobitelima brzo će postati povijest

Nepopularni “notch” na mobitelima brzo će postati povijest

Apple je prije nešto više od godinu predstavio skupocjeni iPhone X, a s njim ujedno i nepopularni “zub” (eng., notch), koji ljudima upada u oči i malo tko je njime zadovoljan. Srećom, uskoro ga više ne bismo trebali gledati pa možemo biti mirni. Osim ako ne postoje oni koji su bili njegovi fanovi pa će biti tužni zbog nove promjene.

Najgore od svega jest da kad se notch pojavio na Appleovim pametnim telefonima, počeli su isto to kopirati brojni drugi proizvođači, među kojima se prvenstveno ističe Huawei sa svojim P20 i Mate 20 modelima. No, nisu cijepljeni od kopiranja takvog dizajna ni LG, Xiaomi i nemali broj ostalih. Jer, koliko god je oku neugodan, notch ima svoju svrhu, a ona je postaviti prednju kameru bez da utječe na sami dizajn bez rubova na samom zaslonu.

Naravno, postoji način kako sakriti notch, nudi ga svaki od uređaja, ali onda se gornji dio zaslona zacrni i automatski smanji, što nekome može smetati još i više. Ali, kao što je rečeno, uskoro neće biti tih problema. Jedno od rješenja jesu pomične "selfie" kamere, koje iskoče prema van prije fotografiranja, a kad obave svoje, vraćaju se natrag.

Samo, to može biti nepraktično, ponešto sporije i lako ih se može oštetiti dok su vani, što korisnici već u startu odbacuju bez obzira što im kao ideja i implementacija djeluje zanimljivo. Zato će ipak konkretniji korak naprijed biti preklopni uređaji, koji nude mnogo prostora na zaslonu pa se neće osjetiti ukoliko se na samom vrhu potroši ponešto za postavljanje kamere.

A za one kojima se ne sviđaju preklopni pametni telefoni ili oni koji imaju notch, uvijek su tu proizvođači kao Samsung, HTC ili Sony, koji se nisu priklonili trendu pa su ostali vjerni dizajnu bez nepopularnog zubića. To je samo dokaz da alternativa uvijek postoji, posebno u današnje vrijeme tolike konkurencije na tržištu.

Još iz kategorije

KOMENTAR: HT stabilno, ali kreće nova transformacija

KOMENTAR: HT stabilno, ali kreće nova transformacija

25.07.2019. komentiraj

Poslovni rezultati najjačeg domaćeg telekoma Hrvatskog Telekoma pokazuju stabilnost s obzirom na vrlo izazovnu tržišnu utakmicu, ali i dokazuju da će doći do promjena koje dolazi s novim predsjednikom Uprave Konstantinos Nempisom koji je kompaniju preuzeo na početku drugog kvartala ove godine.

RFID – temelj uredske sigurnosti?

RFID – temelj uredske sigurnosti?

24.07.2019. komentiraj

Bili svjesni toga ili ne, svi smo u nekom trenutku u životu koristili RFID. Prvi radioodašiljači korišteni tijekom Drugog svjetskog rata pokrenuli su razvoj te tehnološke grane. Kroz stalnu evoluciju ona je u međuvremenu narasla tako da obuhvaća moderne često korištene ID kartice koje se oslanjaju na radiofrekvencijsku identifikaciju i daljinske ključeve na baterije. U ne tako dalekoj budućnosti možda će ljudi čak koristiti mikročipove ugrađene u tijela da bi se prijavljivali na računala i plaćali na aparatima za kavu i pića. Sveprisutnost RFID-a znači da se njegove prednosti često uzimaju zdravo za gotovo, no ne treba ih podcjenjivati.

KOMENTAR: Zatvoreno jedno poglavlje telekom tržišta u Hrvatskoj – Tele2 odlazi, konačna konsolidacija ili tko će kupiti Optima Telekom

KOMENTAR: Zatvoreno jedno poglavlje telekom tržišta u Hrvatskoj – Tele2 odlazi, konačna konsolidacija ili tko će kupiti Optima Telekom

17.07.2019. komentiraj

Za švedskog vlasnika Tele2 Hrvatska priča je završena. Tele2 AB je odmah na početku svog šestomjesečnog izvješća istaknuo kako Tele2 podaje svoje poslovanje u Hrvatskoj i kao takvog ga smatraju završenim i posebno to ističu tijekom cijelog izvješća. Čak ga i ne prikazuju u grupnim rezultatima nego navode kao „Tele2 Croatia is reported as a discontinued operation for all periods“ odnosno nema više Tele2 Hrvatska kao dijela grupacije.