Nepopularni “notch” na mobitelima brzo će postati povijest

Nepopularni “notch” na mobitelima brzo će postati povijest

Apple je prije nešto više od godinu predstavio skupocjeni iPhone X, a s njim ujedno i nepopularni “zub” (eng., notch), koji ljudima upada u oči i malo tko je njime zadovoljan. Srećom, uskoro ga više ne bismo trebali gledati pa možemo biti mirni. Osim ako ne postoje oni koji su bili njegovi fanovi pa će biti tužni zbog nove promjene.

Najgore od svega jest da kad se notch pojavio na Appleovim pametnim telefonima, počeli su isto to kopirati brojni drugi proizvođači, među kojima se prvenstveno ističe Huawei sa svojim P20 i Mate 20 modelima. No, nisu cijepljeni od kopiranja takvog dizajna ni LG, Xiaomi i nemali broj ostalih. Jer, koliko god je oku neugodan, notch ima svoju svrhu, a ona je postaviti prednju kameru bez da utječe na sami dizajn bez rubova na samom zaslonu.

Naravno, postoji način kako sakriti notch, nudi ga svaki od uređaja, ali onda se gornji dio zaslona zacrni i automatski smanji, što nekome može smetati još i više. Ali, kao što je rečeno, uskoro neće biti tih problema. Jedno od rješenja jesu pomične "selfie" kamere, koje iskoče prema van prije fotografiranja, a kad obave svoje, vraćaju se natrag.

Samo, to može biti nepraktično, ponešto sporije i lako ih se može oštetiti dok su vani, što korisnici već u startu odbacuju bez obzira što im kao ideja i implementacija djeluje zanimljivo. Zato će ipak konkretniji korak naprijed biti preklopni uređaji, koji nude mnogo prostora na zaslonu pa se neće osjetiti ukoliko se na samom vrhu potroši ponešto za postavljanje kamere.

A za one kojima se ne sviđaju preklopni pametni telefoni ili oni koji imaju notch, uvijek su tu proizvođači kao Samsung, HTC ili Sony, koji se nisu priklonili trendu pa su ostali vjerni dizajnu bez nepopularnog zubića. To je samo dokaz da alternativa uvijek postoji, posebno u današnje vrijeme tolike konkurencije na tržištu.

Još iz kategorije

INOVACIJA … „by example“

INOVACIJA … „by example“

24.05.2019. komentiraj

Od izlaska prethodne kolumne mi je poslana „inovativna ideja“: „Zašto ne biste kolumne objavili kao knjigu?“.  Za takvu ideju je bilo dovoljno ukupno pet minuta, a sada, kad sam je počeo realizirati, izgleda da će za to trebati pet godina! To je dobar primjer omjera između uloženog u ideju i ostvarenju inovacije : 5 minuta / 5 godina = 1/100.000!  Ako u tom kontekstu iskoristimo uzrečicu

Umjetna inteligencija je tajno oružje u potrazi za boljim baterijama

Umjetna inteligencija je tajno oružje u potrazi za boljim baterijama

22.05.2019. komentiraj

Baterije su ono što po pitanju napretka konstantno kaska u svijetu mobilnih uređaja, posebno pametnih telefona, phableta i tableta, ali rješenje koje bi trebalo uvelike poslužiti sve dok ne dođe neki konkretniji iskorak jest umjetna inteligencija. Ona bi trebala optimizirat potrošnju i srezati opterećenja do te mjere da se dobije podosta “dodatnog života” u bateriji. I ne samo to, ono bitnije je da bi trebala odrediti unaprijed taj “životni vijek”!

KOMENTAR: A1 Hrvatska solidno u prvom ovogodišnjem kvartalu

KOMENTAR: A1 Hrvatska solidno u prvom ovogodišnjem kvartalu

29.04.2019. komentiraj

Zaključili smo ovokvartalne poslovne rezultate domaćih telekom operatera jer večeras je u sklopu rezultata A1 Telekom Austria Grupe objavljeni rezultati i A1 Hrvatska koji pokazuju stabilan rast svih ključnih financijskih pokazatelja od prihoda, preko dobiti do rasta broja korisnika.