Nepopularni “notch” na mobitelima brzo će postati povijest

Nepopularni “notch” na mobitelima brzo će postati povijest

Apple je prije nešto više od godinu predstavio skupocjeni iPhone X, a s njim ujedno i nepopularni “zub” (eng., notch), koji ljudima upada u oči i malo tko je njime zadovoljan. Srećom, uskoro ga više ne bismo trebali gledati pa možemo biti mirni. Osim ako ne postoje oni koji su bili njegovi fanovi pa će biti tužni zbog nove promjene.

Najgore od svega jest da kad se notch pojavio na Appleovim pametnim telefonima, počeli su isto to kopirati brojni drugi proizvođači, među kojima se prvenstveno ističe Huawei sa svojim P20 i Mate 20 modelima. No, nisu cijepljeni od kopiranja takvog dizajna ni LG, Xiaomi i nemali broj ostalih. Jer, koliko god je oku neugodan, notch ima svoju svrhu, a ona je postaviti prednju kameru bez da utječe na sami dizajn bez rubova na samom zaslonu.

Naravno, postoji način kako sakriti notch, nudi ga svaki od uređaja, ali onda se gornji dio zaslona zacrni i automatski smanji, što nekome može smetati još i više. Ali, kao što je rečeno, uskoro neće biti tih problema. Jedno od rješenja jesu pomične "selfie" kamere, koje iskoče prema van prije fotografiranja, a kad obave svoje, vraćaju se natrag.

Samo, to može biti nepraktično, ponešto sporije i lako ih se može oštetiti dok su vani, što korisnici već u startu odbacuju bez obzira što im kao ideja i implementacija djeluje zanimljivo. Zato će ipak konkretniji korak naprijed biti preklopni uređaji, koji nude mnogo prostora na zaslonu pa se neće osjetiti ukoliko se na samom vrhu potroši ponešto za postavljanje kamere.

A za one kojima se ne sviđaju preklopni pametni telefoni ili oni koji imaju notch, uvijek su tu proizvođači kao Samsung, HTC ili Sony, koji se nisu priklonili trendu pa su ostali vjerni dizajnu bez nepopularnog zubića. To je samo dokaz da alternativa uvijek postoji, posebno u današnje vrijeme tolike konkurencije na tržištu.

Još iz kategorije

INOVACIJA … i usklađenost kurikularnih dokumenata

INOVACIJA … i usklađenost kurikularnih dokumenata

17.01.2019. komentiraj

Kurikularna reforma treba uspostaviti sustav odgoja i obrazovanja koji bi dugoročno (za 20-ak godina?) trebao osigurati da iz naših osnovnih, srednjih i visokih škola izlaze mladi ljudi koji: Imaju razvijen sustav pozitivnih vrijednosti; Kritički misle; Znaju kako učinkovito i djelotvorno učiti;

ICTbusiness TV: Otišao je Kes

ICTbusiness TV: Otišao je Kes

15.01.2019. komentiraj

Prije pet godina, a godinu nakon pokretanja portala razmišljao sam o pokretanju TV emisije koja će na sasvim drugi način pratiti ICT tržište, domaće i svjetsko, biti dodatak na portalu i tako je nastao ICTbusiness TV. Trebala je ova kolumna izaći početkom veljače kada bude točno pet godina od prve TV emisije, koja je na IPTV platformama, na lokalnim TV postajama u Hrvatskoj i regiji, trebala je to biti prigodničarska i slavljenička kolumna. I 110 emisija s CES-a u Las Vegasu. A bit će zapravo tužna, ali opet slavljenička – jer otišao je Željko Keserović Kes čovjek i prijatelj bez kojeg te emisije kakva je danas sigurno ne bi bilo.

INOVACIJA … i kurikul „Učiti kako učiti“

INOVACIJA … i kurikul „Učiti kako učiti“

08.01.2019. komentiraj

U prethodnoj smo kolumni vidjeli da je zainteresirana javnost imala i te kako priliku proučiti i komentirati jedan od najvažnijih kurikula: „Učiti kako učiti“. Tako smo došli opet na područje edukacije. Po uistinu mizernom broju komentara na ovaj važni dokument se ponovno istaknula potreba za edukacijom: u ovom slučaju kako bi opća i stručna javnost kroz obrazovni sustav bila osposobljena i motivirana za građansko djelovanje. Očito je da sada to nije tako jer bi inače bilo više komentara i komentatora na „Nacrt Odluke o donošenju kurikuluma međupredmetne teme Učiti kako učiti za osnovne škole i gimnazije u Republici Hrvatskoj“