Nepopularni “notch” na mobitelima brzo će postati povijest

Nepopularni “notch” na mobitelima brzo će postati povijest

Apple je prije nešto više od godinu predstavio skupocjeni iPhone X, a s njim ujedno i nepopularni “zub” (eng., notch), koji ljudima upada u oči i malo tko je njime zadovoljan. Srećom, uskoro ga više ne bismo trebali gledati pa možemo biti mirni. Osim ako ne postoje oni koji su bili njegovi fanovi pa će biti tužni zbog nove promjene.

Najgore od svega jest da kad se notch pojavio na Appleovim pametnim telefonima, počeli su isto to kopirati brojni drugi proizvođači, među kojima se prvenstveno ističe Huawei sa svojim P20 i Mate 20 modelima. No, nisu cijepljeni od kopiranja takvog dizajna ni LG, Xiaomi i nemali broj ostalih. Jer, koliko god je oku neugodan, notch ima svoju svrhu, a ona je postaviti prednju kameru bez da utječe na sami dizajn bez rubova na samom zaslonu.

Naravno, postoji način kako sakriti notch, nudi ga svaki od uređaja, ali onda se gornji dio zaslona zacrni i automatski smanji, što nekome može smetati još i više. Ali, kao što je rečeno, uskoro neće biti tih problema. Jedno od rješenja jesu pomične "selfie" kamere, koje iskoče prema van prije fotografiranja, a kad obave svoje, vraćaju se natrag.

Samo, to može biti nepraktično, ponešto sporije i lako ih se može oštetiti dok su vani, što korisnici već u startu odbacuju bez obzira što im kao ideja i implementacija djeluje zanimljivo. Zato će ipak konkretniji korak naprijed biti preklopni uređaji, koji nude mnogo prostora na zaslonu pa se neće osjetiti ukoliko se na samom vrhu potroši ponešto za postavljanje kamere.

A za one kojima se ne sviđaju preklopni pametni telefoni ili oni koji imaju notch, uvijek su tu proizvođači kao Samsung, HTC ili Sony, koji se nisu priklonili trendu pa su ostali vjerni dizajnu bez nepopularnog zubića. To je samo dokaz da alternativa uvijek postoji, posebno u današnje vrijeme tolike konkurencije na tržištu.

Još iz kategorije

Vjeruju li korisnici u SaaS?

Vjeruju li korisnici u SaaS?

20.03.2019. komentiraj

Softver kao usluga (software-as-a-service – SaaS) model je kojim je softver u potpunosti dostupan za primjenu, ne nalazi se na lokaciji korisnika i ne kupuje se nego se iznajmljuje. Na svjetskoj razini postao je sve učestaliji od 2012. godine kada su vodeće svjetske tvrtke poput Microsofta i Amazona uvidjele glavnu prednost ovog modela, a to je planirani ponavljajući prihod (eng. Recurring revenue).

Speed, give me what I need

Speed, give me what I need

18.03.2019. komentiraj

Kad netko kaže da brzina znači život, to zvuči kao patetična izjava Toma Cruisea u „Danima groma“, ili takva neka holivudska smijurija. Međutim, u avionu to je vrlo doslovna i stvarna istina. Samo dok postoji dovoljna brzina opstrujavanja zraka oko površina zrakoplova, postoji i uzgon koji avion drži u zraku. Jedan od drilova koje instruktor upucava pilotu učeniku u glavu, kroz cijelo školovanje, je da pilot prvo leti, onda navigira, a tek onda razgovara s kontrolom leta. Ovo „prvo leti“ na prvom mjestu znači da održava brzinu aviona i odstojanje od prepreka.

Kako je Estonija postala napredna zemlja e-vladavine

Kako je Estonija postala napredna zemlja e-vladavine

06.03.2019. komentiraj

Estonija je dom najbolje očuvanog srednjovjekovnog grada u sjevernoj Europi, ali je u 21. stoljeću ipak najpoznatija po svojim naporima da se okrene prema budućnosti kroz impresivan sustav e-vladavine. Naime, spomenuti Talinn i ostali estonski gradovi daleko su moderniji i napredniji od mnogih u većim i bogatijim zemljama no što je Estonija.