UNAPRJEĐENJE ODRŽIVOSTI

Navigacija oko zagonetke “zelenog” AI-ja

Navigacija oko zagonetke “zelenog” AI-ja
Dražen Tomić / Tomich Productions

Po cijelom svijetu porast primjena umjetne inteligencije (AI) potaknuo je rasprave u rasponu od potrebe za strogim propisima koji bi se bavili etičkim i društvenim problemima pa do vjerovanja u potencijal te tehnologije da potakne gospodarski prosperitet i produktivnost. Ali usred te rasprave, izostavljamo ključno pitanje: kako uskladiti brzi rast umjetne inteligencije sa standardima održivosti i učinkovitosti?

Utjecaj umjetne inteligencije na rad data centara

Jedno je sigurno: AI ne ide nikamo, a njegovo usvajanje će rasti. Gartner predviđa sugeriraju da će globalna potrošnja na AI softver rasti na godišnjoj razini od 19,1% tijekom sljedećih šest godina. Velik dio ovog rasta proizlazi iz gladi poduzeća za računalstvom visokih performansi (High-Performance Computing, HPC), dok razvijaju inovativne aplikacije i usluge za internu upotrebu i potrebe korisnika. Ipak, ovaj rast također donosi zabrinutost za okoliš, posebno u vezi s povećanim zahtjevima za energijom i potrebom za naprednim sustavima hlađenja u data centrima kako bi se prilagodili instalacijama veće gustoće.

Data centri ključni su za usvajanje umjetne inteligencije, pružajući temeljnu digitalnu infrastrukturu nizu inovativnih primjena u brojnim industrijama. Ali suočavaju se s izazovima bez presedana u upravljanju složenošću i intenzitetom opterećenja AI-a i balansiranju tehnološkog napretka s održivošću okoliša.

Kontinuirana poboljšanja i inovacije

Budimo jasni: umjetna inteligencija nije iznenadila industriju. Dijalog oko rastuće potražnje za umjetnom inteligencijom i analitikom podataka, te povezanih implikacija na okoliš, traje već gotovo desetljeće.

Tijekom tog vremena poduzeli smo proaktivne mjere za inovacije i poboljšanje rada naših data centara. Vodili smo inicijative kao što su High-Density (HD) Colocation, gdje ne samo da optimiziramo prostor za računalnu opremu više korisnika, već i značajno poboljšavamo energetsku učinkovitost i smanjujemo korištenje resursa. Ovaj pristup, zajedno s usvajanjem naprednih sustava hlađenja kao što su Direct Liquid Cooling (DLC), Air Assisted Liquid Cooling (AALC) i izmjenjivačima topline na stražnjim vratima (RDHx), optimizira upravljanje radnim opterećenjima AI visokog intenziteta, osiguravajući da naša digitalna infrastruktura udovoljava njihovim zahtjevima istovremeno smanjujući ukupne resurse i ugljični otisak.

Naš nadolazeći AI data centar u Portlandu, primjerice, sposoban je primiti najnoviju vrhunsku tehnologiju, zahvaljujući prilagođenoj infrastrukturi za implementaciju AI-ja. Slično tome, naš novi HPC podatkovni centar u Parizu opremljen je DLC sustavom koji se prilagođava rastućim infrastrukturnim potrebama, optimizirajući energetsku učinkovitost i smanjujući troškove.

Naša modularna infrastruktura ima "plug-and-play" implementacije, prilagođavajući se fluktuacijama radnog opterećenja i ubrzavajući vrijeme izlaska na tržište za poduzeća, istovremeno sprječavajući prekomjerno opterećenje resursa i smanjujući potrošnju energije. Ovi napori naglašavaju našu predanost pojednostavljenju usvajanja umjetne inteligencije uz promicanje učinkovitosti i održivosti unutar naših data centara.

Izgradnja također igra ulogu u ovoj jednadžbi. Ponovno dizajniramo arhitekturu naših data centara kako bismo značajno smanjili njihov utjecaj na okoliš, uključujući projektiranje zgrada koje se ne oslanjaju na vodu i fosilna goriva. Uz sustave ponovne upotrebe energije i mreže daljinskog grijanja, koje redistribuiraju višak topline u obližnje zajednice, ove inicijative osiguravaju da naša infrastruktura ne samo da zadovoljava tehnološke potrebe kupaca, već se također integrira u zajednice kojima služimo i koristi im.

Uloga umjetne inteligencije u izgradnji održive budućnosti

Iako se rasprave o umjetnoj inteligenciji i održivosti često fokusiraju na njihovu potrošnju energije i vode, ključno je prepoznati potencijal umjetne inteligencije u poticanju ekološkog napretka.

Čak i unutar data centara, AI može poboljšati učinkovitost i smanjiti utjecaj na okoliš. Naša interna AI platforma Apollo, na primjer, je postigla značajne uštede energije na više lokacija, što je jednako opskrbi više od 1600 kućanstava u SAD-u godišnje, dok je istovremeno pojednostavila operativne procese, pomažući nam da ispunimo ciljeve navedene u Europskoj energetskoj direktivi (EED).

Također povećavamo otpornost i rješavamo izazove kapaciteta na druge načine. U Londonu, naše partnerstvo s tvrtkom Ekkosense, korištenjem njihove vrhunske umjetne inteligencije, impresivne 3D vizualizacije i analitike termičkih optimizacija u našem data centru Cloud House kako bismo otkrili i ispravili neučinkovitosti protoka zraka i hlađenja – čime se ostvaruju uštede i veća efikasnost. Time smo smanjili potrošnju energije za hlađenje za 20% u roku od godinu dana.

Osim data centara, umjetna inteligencija pomaže u praćenju i ublažavanju klimatskih promjena, na primjer, poboljšavajući mapiranje deforestacije putem satelitskih slika, borbom protiv gubitka šuma i smanjenjem emisije ugljika. U Brazilu, AI dronovi ubrzavaju ponovno pošumljavanje, postižući stope 100 puta brže od tradicionalnih metoda.

AI pomaže smanjenje emisija optimiziranjem opskrbnih lanaca, poboljšava predviđanja potražnje za borbu protiv prekomjerne proizvodnje i povećava učinkovitosti prijevoza s modelima koji se temelje na podacima. U gospodarenju otpadom, rješenja poput Greyparrotovog AI-ja povećavaju učinkovitost recikliranja analizom postrojenja za preradu otpada i smanjenjem otpada na odlagalištima oporabom materijala.

Ove različite primjene naglašavaju ključnu ulogu umjetne inteligencije u poticanju održivosti i borbi protiv klimatskih promjena, nudeći inovativna rješenja za globalne ekološke izazove.

Zelenija AI budućnost

AI je tu da ostane, a kao vodeći u industriji moramo prepoznati svoju odgovornost za inovacije i poticanje održivosti unutar industrije data centara. Dok tehnologija može predstavljati izazove održivosti, ona jednako nudi rješenja za okolišna i društvena pitanja.

Stoga, kako tehnološki napredujemo, davanje prioriteta učinkovitoj, održivoj infrastrukturi ključno je za budućnost u kojoj tehnologija i upravljanje okolišem harmonično koegzistiraju kako bi potaknuli zeleniju budućnost za sve.