Može li se između poduzetnika i menadžera staviti znak jednakosti?

Može li se između poduzetnika i menadžera staviti znak jednakosti?

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Prije nego što krenete čitati ovaj tekst bilo bi dobro da u startu komuniciram razinu očekivanja. Vjerojatno će Vam biti interesantno ako razmišljate o svojoj budućnosti kao poduzetnik ili ste zaposlenik u nekom poduzeću s jasnim aspiracijama za nešto više.

Navedena iskustva su univerzalna i kreću od malog i srednjeg poduzetništva do globalnog korporativnog ustroja, međutim imajte na umu da ako se nalazite u velikoj kompaniji koja ima jasnu matričnu organizaciju i  korporativni organizacijski ustroj, pravila su nešto drugačija kao i situacije koje se mogu pojaviti pred vama. Naravno, izuzetak su i velika državna poduzeća koja imaju svoje posebnosti i nisu uzeta kao referentna u ovom tekstu.

Generalno, poduzetništvo se obično smatra inovativnim procesom pokretanja posla. Iako je to u pravilu istina, djelomično treba uzeti u obzir i  neke nijanse i specifičnosti koje rade odmak od inovativnosti.

Imam naviku uvijek pogledati što o nekoj temi misle i kažu najrelevantniji, pa na ovu temu „Harvard Business School“ poduzetništvo definira kao:

„Traženje mogućnosti i prilika izvan trenutno kontroliranih resursa“.

ili

„Prilika je predloženi pothvat za prodaju proizvoda ili usluge za koje su kupci spremni platiti više od potrebnih ulaganja i operativnih troškova. ”

 

Prema toj definiciji, poduzetnici - bilo kao pojedinci ili kao timovi - otkrivaju mogućnosti i prilike tijekom čitavog svog osobnog i profesionalnog života. Oni stvaraju pretpostavke o načinima na koje mogu isporučiti vrijednost kupcima i provode strukturirane akcije kako bi potvrdili svoje ideje.

To često uključuje zapošljavanje timova i ulaganje sredstava kako bi se  stvorilo proizvod ili uslugu po prihvatljivoj i konkurentnoj cijeni.

Treba uvijek imati na umu da veliki poduzetnici dolaze iz svih sfera života, poslovanja i kulturološko civilizacijskih eko sustava i u pravilu nisu determinirani stupnjem obrazovanja.

U istom izvoru napominje se da :

„…ne postoji jedinstveni profil osobnosti poduzetnika i važno je obratiti pažnju na poduzetnički tim, a ne usredotočiti se isključivo na pojedinca“.

No, ipak postoje opće definicije poželjnih osobina jednog poduzetnika:

 • Znatiželja
 • Strukturirano eksperimentiranje
 • Prilagodljivost
 • Odlučnost
 • Team Building-sposobnost izgradnje i vođenja timova
 • Spremnost na rizik
 • Sposobnost nošenja s neuspjehom
 • Ustrajnost
 • Inovativnost
 • Dugoročni fokus

Ako smo se prepoznali u bar dvije trećine ovih  osobina vrijeme je da razmislimo trebamo li se usmjeriti ka poduzetništvu, ako već  do sad nismo.

 • Što nam je važno da bismo mogli krenuti?

Iskusni poslovni savjetnici a danas sve više i životni savjetnici, ili popularno „coach“-evi kažu da je važno znati što želite, ali da je dovoljno znati što ne želite pa je već to dovoljno za start.

Ako ovu tvrdnju preslikam na sebe, moj poslovni start dogodio se u suton socijalističke ekonomije i očigledno nezaustavljivo rastuće slobodne kapitalističke ekonomije u kasnim 80-ima. I kako to obično biva prvi posao mi se dogodio u privatnom poduzeću 1989g.  i to ne zahvaljujući tome što sam znao što hoću ili neću, već tome što sam imao sreće, iako moram priznati da me promišljanje o tome što želim ili ne želim pratilo u čitavoj karijeri do danas.

Naime, posao mi je doslovno pokucao na vrata u obliku prijatelja moje stanodavke s pitanjem: mali, ti si budući inženjer, mi tražimo nove sistemske tehničare, hoćeš odraditi probni rok?

Kao apsolventu pred diplomskim teško bi se našla bolja opcija od dobiti posao prije diplome i odgovor je izletio iz usta prije nego što je mozak uspio aktivirati set funkcija za analitiku i racionalno zaključivanje.

I tu kreće putovanje koje sa pogledom unazad sada iz ove perspektive mogu slobodno okvalificirati kao start budućeg menadžera i poduzetnika.

Još iz kategorije

Video igre su audiovizualna djelatnost i vrlo su jasno regulirane

Video igre su audiovizualna djelatnost i vrlo su jasno regulirane

23.05.2022.

Gaming industrija, odnosno industrija video igara (PC igre, mobilne igre, igre na konzolama i browser/social network igre) jedna je od najbrže rastućih industrija čija vrijednost prelazi brojku od 100 milijardi dolara. Time ova nova industrija premašuje globalnu filmsku i glazbenu industriju, a pametni uređaji unijeli su veliku promjenu u razvoj gaminga i učinili ga omiljenom zabavom za sve, bez obzira na godine.

Android tableti nikako ne nalaze recept za uspjeh

Android tableti nikako ne nalaze recept za uspjeh

19.05.2022.

Android tableti nikad nisu bili konkurencija za iPad, što je s godinama samo postajalo sve izraženije i stiglo je do te mjere da Google mora poduzimati uistinu velike napore kako bi taj segment poslovanja ostao primamljiv proizvođačima. Jer, u suprotnom, mogli bi se potpuno povući s tržišta.

EU radi na novoj regulativi o kriptovalutama kako bi se iskoristio potencijal i smanjili rizici

EU radi na novoj regulativi o kriptovalutama kako bi se iskoristio potencijal i smanjili rizici

16.05.2022.

Peta Direktiva o sprečavanju korištenja financijskog sustava u svrhu pranja novca ili financiranja terorizma 2018/843 sadrži pravnu definiciju prema kojoj virtualna valuta znači digitalni prikaz vrijednosti koji nije izdala i za koji ne jamči središnja banka ni javno tijelo, koji nije nužno povezan sa zakonski uspostavljenom valutom te nema pravni status valute ili novca, ali ga fizičke ili pravne osobe prihvaćaju kao sredstvo razmjene, i može se prenositi, pohranjivati te se njime može trgovati elektroničkim putem.