Mogu li vaša djeca biti kibernetička prijetnja i druga pitanja o radu od doma

Mogu li vaša djeca biti kibernetička prijetnja i druga pitanja o radu od doma

Foto: Shutterstock

Canonov sigurnosni stručnjak Quentyn Taylor nudi korisne savjete kako raditi od kuće bez da zanemarite računalnu sigurnost

Pecanje nevolje

Računalni kriminalci uvijek traže nove prilike za svoje prljave poslove i izlazak zaposlenika iz tvrtkine mreže doći će im kao naručen. Nova izvješća ukazuju na to da značajno raste broj lažnih e-mail poruka koje tvrde da donose važne sigurnosne nadogradnje, a umjesto toga inficiraju korisnikov uređaj zlonamjernim softverom. Pripazite na ovakve e-mail poruke, provjerite tko je pošiljatelj i ispravnost njegove e-mail adrese, a ako vas netko pita da kliknete na nepoznati link – razmislite dvaput.

Zaključajte vaše uređaje

Ako radite od doma, vaša djeca imaju pristup ne samo vama nego i vašem računalu. Moguće je da će ih zanimati što to mama ili tata rade po cijeli ili-ili će jednostavno poželjeti proguglati nešto zabavno. Pri tome gotovo sigurno nisu svjesni da je vaše radno računalo povezano na mrežu u tvrtki putem VPN-a i posljedica koje to donosi. Osigurajte stoga da su radna računala i uređaji izvan dohvata djece.

Ispisujte sigurno

Ako radite od doma, vjerojatno ćete i ispisivati doma. No, vaš kućni pisač vjerojatno nema sve sigurnosne značajke kao uredski pisači spojeni u tvrtkinu mrežu. Iako ste u kući samo vi i obitelj, ako je pisač povezan na Internet on je potencijalno podložan napadima izvana. Osigurajte da je vaša mreža sigurna i pod lozinkom (koja nije nešto poput „12345“).

Razmotrite i sigurno uništavanje povjerljivih dokumenata, Kao što ne biste trebali bacati cijele bankovne izvatke u komunalni otpad, ne biste to trebali raditi ni s tvrtkinim dokumentima. Spalite ili na drugi siguran način uništite sve dokumente koji vam više nisu potrebni.

Ostanite ažurni

Vaša tvrtka vjerojatno brine o nadogradnjama uređaja koje koristite za posao. Pošto ste daleko od tvrtkine mreže, saznajte što je potrebno da bi vam uređaji ostali ažurirani. Možda trebate ostaviti prijenosno računalo uključeno preko noći da biste primili antivirusne nadogradnje ili ažuriranja za Windows – vaša tvrtka će vam dati ove informacije. Ako koristite vlastite uređaje, svakako ih redovno ažurirajte kako biste imali najbolju dostupnu sigurnosnu zaštitu.

Rizik opuštanja

Rad od doma možda znači da ćete biti ležerno obučeni u trenirku ili čak pidžamu, no to ne znači da biste se trebali opustiti što se tiče sigurnosnih praksi vaše tvrtke. Koristite samo one aplikacije, mreže i alate za rad u oblaku koje nudi vaša organizacija. Koliko god vas besplatni alati za suradnju i pohranu u oblaku koje nije odobrila vaša tvrtka dovodili u kušnju, izbjegavajte ih. Možda su jednostavni za korištenje, ali to ne znači da su sigurni.

Ako radite od doma, potrudite se da imate jasnu sliku o tome kako da, dok sjedite u udobnom dvosjedu, zadržati istu razinu sigurnosti kao u vašem uredu.

Još iz kategorije

Život poslije izolacije: Uredski poslovi više neće biti isti

Život poslije izolacije: Uredski poslovi više neće biti isti

27.05.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa zatvorila je u jednom trenutku više od polovice stanovništva u njihove domove pa samim time i primorala organizacije da zaposlenima omogući rad od kuće.

5G uređaji stižu, no ima li za njih mreža?

5G uređaji stižu, no ima li za njih mreža?

25.05.2020. komentiraj

Koronavirus se pokazao opasnijim no što se isprva mislilo i dočekao cijeli svijet na “krivoj nozi” te doslovno zatvorio kompletne države. A među njima su tri iznimno moćne kad se radi o mobilnim mrežama pete generacije (5G) - Kina, Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države.

Big Data - veliki utjecaj za malo i srednje poduzetništvo

Big Data - veliki utjecaj za malo i srednje poduzetništvo

22.05.2020. komentiraj

Nisu samo veliki igrači ti koji mogu imati koristi od naizgled beskrajnog Big Data potencijala. Male i srednje tvrtke trebale bi biti jednako svjesne snage svojih podataka. Međutim, u praksi veliki broj malih i srednjih tvrtki uopće ne koristi svoje podatke. Profesor Axel Polleres, akademski direktor sekcije Professional MBA Digital Transformation & Data Science na WU Executive Academy, predstavio je kako male i srednje tvrtke mogu koristiti Big Data u svoju korist čak i bez velikog proračuna i posebnog odjela.