KOLUMNA - MARTINA KVARANTAN

Moć našeg uma - snaga osjećaja straha - RazMISLITE pozitivno

Moć našeg uma - snaga osjećaja straha - RazMISLITE pozitivno

Bilo da nešto zamišljamo, ili da se to uistinu događa, naš um stvara predodžbu. Naša neurologija na biokemijskom nivou ne poznaje tu razliku. Naše tijelo reagira čak i na najmanju misao. Kako to da onda tako malo koristimo pozitivne misli, pozitivno razmišljanje i predočavanje? Kako biramo radije brinuti se, strahovati i razmišljati o najgorem!? Moramo li uopće o ičemu razmišljati?

Koliko je moguće odvažiti se na bungee jumping, otići na jedan dan godišnjeg odmora u nepoznato, promijeniti mjesto stanovanja bez nepotrebnog strahovanja, samo otvorenog uma? Više nego išta na ovom svijetu, naš um ne voli neizvjesnost, prazninu, i zato ju puni. U najmanju ruku i najčešće strahom, mogućim opasnostima i neuspjesima. Što ako uže popusti; što ako se ozlijedim, tko će onda obaviti moj posao, što ako neću imati hrabrosti početi sve ispočetka?

Strah nastupa na mjesto praznine. Ukoliko si ne predočimo pozitivan ishod, to ćemo mjesto popuniti strahom. I na taj način steći dovoljno argumenata da ne ostvarimo ono što želimo. U tehnikama poticanja kreativnog razmišljanja preporučuje se zamisliti ispred sebe praznu posudu i provjeriti koliko brzo i sa kakvim idejama će ju vaš um napuniti? U tehnici stvaranja mentalnih mapa, kreativnog načina prikazivanja informacija koji olakšava upamćivanje velikog broja informacija, a s ciljem da potaknete kreativnost, Tony Buzan preporučuje započeti crtanje mape na praznom A4 papiru. I to od sredine, kako bi potakli i pratili asocijativnu prirodu našeg mozga.

U našem narodu postoji izreka:“ Bolje išta, nego ništa“. Ona se može nadovezati na ljudsku potrebu i slabost da radije stvara i najgoru moguću predodžbu, nego ostaje u neizvjesnosti.

Poznati je zagrebački biznismen na pitanje novinara o tome kako se nosi sa spoznajom da boluje od karcinoma, upravo učinio istu stvar. Popunio je prazninu kako bi odagnao strah. Rekao je da se cijelog svog života, a naročito u poslu bojao neizvjesnosti. Kada je čuo da boluje od terminalne bolesti shvatio je da mu je to jedina i sigurna izvjesnost u životu.

Za uspjeh nam se valja prepustiti stvaralačkoj snazi našeg uma i dopustiti prostor za pozitivne predodžbe i koncepte u našem umu. Pitanjem što je najbolje što mi se može dogoditi u slučaju kada se ciljevi ostvaruju- vježbati i svakodnevno zamišljati najbolju mogućnost. Na taj stvaramo prostor kako bi se to ostavrilo.

Pritom ne moramo odbaciti mogućnost stvaranja neželjene predodžbe, jer nam takvo predskazanje može biti izvor informacija za pripremu alternativnih strategija i akcija; za pripremu u trenutku ako stvari krenu najgorim mogućim putem.

Pa, kada biste krenuli drugim putem, kako biste odgovorili na sljedeće pitanje: Koja je razlika između najboljeg osjećaja kojeg možete zamisliti sada i najboljeg osjećaja kojeg ste ikada imali? Osjetite, čujte i vidite tu razliku, a onda testirajte što sve najbolje možete učiniti s tim upravo sada.