Linux Desktop je u problemima

Linux Desktop je u problemima

Foto: Antonio Jularić

Microsoft je najavio Windows Desktop as a Service (DaaS) i time zapravo najavio zaokret prema jednoj potpuno novoj priči, odnosno, okretanje leđa tradicionalnom operativnom sustavu za stolna računala, što ostavlja Linux jedinim na tržištu u obliku kakav poznajemo kod operativnih sustava svih ovih godina i desetljeća. Ali, to nije dobra vijest...

Kao prvo, čak je i osnivač Linuxa Linus Torvalds izjavio da je umoran od fragmentacije njegove kreacije i naglasio da su Chromebook i Android istinsko rješenje za desktop. Tako nešto izjavio je iz prostog razloga što standardizirani Linux desktop ne postoji i to se u sadašnjosti već pokazuje kao manji problem, dok će u bližoj i daljoj budućnosti svakako biti daleko veći...

Primjerice, Linux Mint, koji nudi laku instalaciju aplikacija, "ispod površine" nudi desetke različitih instalacija programa, što developerima uvelike otežava život. Standardizirana verzija svakako bi promijenila stvari na bolje, čega je odavno svjestan i Torvalds. Samo, pomaka neće biti jer Canonical, Red Hat ili SUSE nisu previše zainteresirani u podršku za Linux desktop. Naime, koncentrirani su na servere, containerse, cloud i Internet stvari (IoT) jer tamo je novac.

Zajednica je ta koja još uvijek nudi podršku i razlog za optimizam, što potvrđuju spomenuti Linux Mint, MX Linux, elementary OS i Solus. Nažalost, s njima isto postoji "ali". Vodeći Mint developer Clement "Clem" Lefebvre nedavno je dao do znanja zašto.

"Nije uvijek lako postići ono što želimo, a ponekad čak nije lako ni definirati što točno želimo postići. Ponekad žestoko radimo na nečemu i žarko želimo da to uspije, a kad je gotovo, nismo sigurni ima li smisla uopće plasirati to na tržište s obzirom na povratnu informaciju zajednice na početnu verziju samog proizvoda. To zna frustrirati i biti demotivirajuće", kazao je Lefebvre, svjestan da kako vrijeme odmiče, operativni sustav postaje kompliciraniji, umjesto da bude obrnuto.

Tako nešto odvraća ljude od njega i u trenutku kad Windows DaaS zaživi, Linuxu bi to mogao postati početak kraja, osim ako se ne dogodi neki radikalni zaokret...

Još iz kategorije

KOMENTAR: Tele2 Hrvatska odličan u prvih devet mjeseci, čeka se i dalje potvrda odluke o prodaji

KOMENTAR: Tele2 Hrvatska odličan u prvih devet mjeseci, čeka se i dalje potvrda odluke o prodaji

17.10.2019. komentiraj

Treći po veličini domaći telekomunikacijski telekom operator Tele2 Hrvatska ostvario je odlične rezultate u prvih devet mjeseci ove godine uz rast svih ključnih financijskih pokazatelja od rasta prihoda od 8 posto i bruto dobiti, odnosno dobit s kamatama, amortizacijom, deprecijacijom i porezom (EBITDA) od čak 71 posto. To su odlični rezultati na vrlo zasićenom tržište gdje nas očekuju neki od ključnih događaja za domaće telekomunikacijsko tržište. I dok se čekaju konačne odluke regulatora i to prije svega Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja oko prodaje Tele2 Hrvatska United Grupi na telekom tržištu se sve više govori i o tome tko će kupiti Optima Telekom.

KOMENTAR: Solidni rezultati A1 Hrvatska u devet mjeseci

KOMENTAR: Solidni rezultati A1 Hrvatska u devet mjeseci

15.10.2019. komentiraj

A1 Hrvatska sada se fokusira na investicije i pripreme za dolazak 5G mreže, ulažu u nove tehnologije, a prošlogodišnja dobit bila im je pod velikim pritiskom rebrendinga koji baš i nije bio jeftin, stoga uz rast prihoda i dobiti može se slobodno reći kako su rezultati ovog drugog po veličini domaćeg telekom operatera sasvim solidni.

Zašto su korporativna preuzimanja dobra za zajednicu otvorenog koda

Zašto su korporativna preuzimanja dobra za zajednicu otvorenog koda

15.10.2019. komentiraj

Prošla su vremena u kojima bi velike tehnološke kompanije činile što god mogu kako bi onemogućile open soruce projekte, zajednice i startupe da “dišu punim” plućima, u što smo se uvjerili prošle godine kad je IBM za 34 milijarde američkih dolara preuzeo Red Hat, a Microsoft za 7,5 milijardi dolara GitHub. I koliko god se nekome to činilo lošim u globalu, nije tako.