Linux Desktop je u problemima

Linux Desktop je u problemima

Foto: Antonio Jularić

Microsoft je najavio Windows Desktop as a Service (DaaS) i time zapravo najavio zaokret prema jednoj potpuno novoj priči, odnosno, okretanje leđa tradicionalnom operativnom sustavu za stolna računala, što ostavlja Linux jedinim na tržištu u obliku kakav poznajemo kod operativnih sustava svih ovih godina i desetljeća. Ali, to nije dobra vijest...

Kao prvo, čak je i osnivač Linuxa Linus Torvalds izjavio da je umoran od fragmentacije njegove kreacije i naglasio da su Chromebook i Android istinsko rješenje za desktop. Tako nešto izjavio je iz prostog razloga što standardizirani Linux desktop ne postoji i to se u sadašnjosti već pokazuje kao manji problem, dok će u bližoj i daljoj budućnosti svakako biti daleko veći...

Primjerice, Linux Mint, koji nudi laku instalaciju aplikacija, "ispod površine" nudi desetke različitih instalacija programa, što developerima uvelike otežava život. Standardizirana verzija svakako bi promijenila stvari na bolje, čega je odavno svjestan i Torvalds. Samo, pomaka neće biti jer Canonical, Red Hat ili SUSE nisu previše zainteresirani u podršku za Linux desktop. Naime, koncentrirani su na servere, containerse, cloud i Internet stvari (IoT) jer tamo je novac.

Zajednica je ta koja još uvijek nudi podršku i razlog za optimizam, što potvrđuju spomenuti Linux Mint, MX Linux, elementary OS i Solus. Nažalost, s njima isto postoji "ali". Vodeći Mint developer Clement "Clem" Lefebvre nedavno je dao do znanja zašto.

"Nije uvijek lako postići ono što želimo, a ponekad čak nije lako ni definirati što točno želimo postići. Ponekad žestoko radimo na nečemu i žarko želimo da to uspije, a kad je gotovo, nismo sigurni ima li smisla uopće plasirati to na tržište s obzirom na povratnu informaciju zajednice na početnu verziju samog proizvoda. To zna frustrirati i biti demotivirajuće", kazao je Lefebvre, svjestan da kako vrijeme odmiče, operativni sustav postaje kompliciraniji, umjesto da bude obrnuto.

Tako nešto odvraća ljude od njega i u trenutku kad Windows DaaS zaživi, Linuxu bi to mogao postati početak kraja, osim ako se ne dogodi neki radikalni zaokret...

Još iz kategorije

Život poslije izolacije: Uredski poslovi više neće biti isti

Život poslije izolacije: Uredski poslovi više neće biti isti

27.05.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa zatvorila je u jednom trenutku više od polovice stanovništva u njihove domove pa samim time i primorala organizacije da zaposlenima omogući rad od kuće.

5G uređaji stižu, no ima li za njih mreža?

5G uređaji stižu, no ima li za njih mreža?

25.05.2020. komentiraj

Koronavirus se pokazao opasnijim no što se isprva mislilo i dočekao cijeli svijet na “krivoj nozi” te doslovno zatvorio kompletne države. A među njima su tri iznimno moćne kad se radi o mobilnim mrežama pete generacije (5G) - Kina, Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države.

Big Data - veliki utjecaj za malo i srednje poduzetništvo

Big Data - veliki utjecaj za malo i srednje poduzetništvo

22.05.2020. komentiraj

Nisu samo veliki igrači ti koji mogu imati koristi od naizgled beskrajnog Big Data potencijala. Male i srednje tvrtke trebale bi biti jednako svjesne snage svojih podataka. Međutim, u praksi veliki broj malih i srednjih tvrtki uopće ne koristi svoje podatke. Profesor Axel Polleres, akademski direktor sekcije Professional MBA Digital Transformation & Data Science na WU Executive Academy, predstavio je kako male i srednje tvrtke mogu koristiti Big Data u svoju korist čak i bez velikog proračuna i posebnog odjela.