LibreOffice ili OpenOffice - što izabrati?

LibreOffice ili OpenOffice - što izabrati?

LibreOffice i OpenOffice su dvije najpopularnije open source alternative za Microsoftov Office, ali kako bi se lakše donijela odluka, potrebno je znati što ih razlikuje. Jer, upravo te razlike uistinu su prevaga.

PODRIJETLO

OpenOffice.org projekt je iza kojeg stoji Sun Microsystems i prvotno je predstavljen kao StarOffice te je odmah brendiran kao konkurencija za Microsoft Office. Kad je Oracle preuzeo Sun Microsystems, riješio ga se i vlasnik mu postaje Apache, koji mu i daje trenutno ime.

Tijekom tog perioda, The Document Foundation je napravio "fork" OpenOfficea u strahu da će ga Oracle potpuno ukinuti. Tako je nastala njegova zamjena LibreOffice i zapravo drugo rješenje za korisnike. Uz to, tako je kreirano pozitivno rivalstvo.

ŠTO IM JE ZAJEDNIČKO?

Oba nude kompatibilnost s Linux, Windows i macOS sustavima, kao i s osnovnim formatima kao DOCX, PPT... Razlike su u nekim značajkama, korisničkom sučelju, mogućnostima eksportiranja, ali i kompatibilnosti s određenim formatima. Dalje slijede te razlike...

INSTALACIJA I DOSTUPNOST

LibreOffice je dostupan na službenoj stranici i dijeli ga nekoliko klikova od instalacije, ali OpenOffice je kompliciraniji. Nije dostupan u repozitorijima ni u softverskom centru. Nadalje, ako je unutar sustava već postavljen LibreOffice, bit će ga potrebno potpuno ukloniti da bi se postavio OpenOffice. Kad se pak na službenoj stranici Apachea pronađe paket za instalaciju, kreću dodatne komplikacije, posebon za Linux korisnike.

Ukratko, LibreOffice je bitno jednostavniji i dostupniji.

KORISNIČKO ISKUSTVO

LibreOffice nudi modernije sučelje, prilagođeno današnjim standardima, neovisno koristi li se 2K ili 4K ekran. Svim alatima se brzo i jednostavno pristupa kroz launcher, što je jako dobro iskustvo. OpenOffice djeluje zastarjelo ili klasično, jednostavan je, sve se nalazi na klik ili nekoliko njih. Za one koji žele estetiku, LibreOffice je rješenje, za one koji žele nešto osnovno i jednostavno, OpenOffice je rješenje.

ZNAČAJKE

Oba imaju Math (znanstvene formule), Writer (dokumenti), Impress (prezentacije), Draw (skice, grafovi...), Calc (proračunske tablice), Base (baza podataka).

Ali, LibreOffice ima prednost jer nudi rad s kompleksnim dokumentima jer ima više templatea, funkcija, import/eksport mogućnosti i napredno formatiranje.

KOMPATIBILNOST S FORMATIMA DATOTEKA

Dok oba imaju praktički identične mogućnosti vezane uz kompatibilnost, LibreOffice nudi i mogućnost eksporta u identičnim formatima, što OpenOffice nema. Konkretnije, OpenOffice nudi spremanje isključivo u .odt, .doc i .ott. Isto tako, ne postoji podrška za .xslx i .pptx.

Ponovno, za neometan rad, LibreOffice je bolje rješenje.

AŽURIRANJA

Temeljita su i česta, ali OpenOffice dobiva samo ona osnovna, izgled mu se ne mijenja. LibreOffice s ažuriranjima napreduje. Upravo zato je LibreOffice zatražio Apache da završi rad na OpenOffice i preusmjeri resurse u razvoj LibreOfficea.

PODRŠKA ZA KOMPANIJE I ONLINE KOLABORACIJA

OpenOffice nema ništa od toga i za privatnu je uporabu, što je ponovno prednost za LibreOffice, koji nudi ove mogućnosti.

LICENCIRANJE

Ne postoje problemi u ovom smislu, ali oni koji bi željeli doprinijeti projektu možda bi voljeli znati da LibreOffice koristi Mozilla Public License v2.0, a Apache OpenOffice je dostupan pod Apache License 2.0.

ŠTO IZABRATI?

Tko želi istinsku alternativu za Microsoft Office, izabrat će LibreOffice jer nudi sve što korisniku treba. OpenOffice je rješenje za one sa starijim računalima i zapravo ne nudi nikakve prednosti u odnosu na LibreOffice te nije preporučen za one koji redovito rade s dokumentima.