Kreativni pristup krizi

Kreativni pristup krizi

Foto: DepositPhotos

Kreativnost nije ograničena samo na tzv. kreativne djelatnosti. Svi smo mi kreativni, jer to naprosto znači stvarati. Svi smo mi sposobni stvarati nešto, ovisno o našoj espertizi i talentima. Kad sam upitala osobu koja vodi uspješna biznis diljem Europe odakle izvrie njezina kreativnost, odgovorila mi je: „ Najviše sam ideja imala kad sam kretala od nule“.

Trenutna situacija izuzetna je prilika za kreativnost. Osjećaj da smo zastali i da trebamo krenuti iz početka može biti generator mnogih korisnih ideja.

Mnogi poduzetnici su u prilici da se svoje poslovanje prilagode potrebama tržišta u krizi, primjerice da se prebace na on-line poslovanje. Naravno da izazovno početi raditi nešto što smo mislli da nije za nas, primjerice vođenje on-line sastanaka, edukacija, digitalni marketing i općenito uporaba novih tehnologija. No, nova stvarnost je tu i povratka na staro neće biti. Sve što je novo može tvoriti izvjesnu nelagodu, no to nije razlog da stojimo na mjestu. Naprotiv. Pobijedimo li otpor u sebi, mogli bimo se iznenaditi rezultatima koje takve aktivnosti mogu polučiti.

Za početak, potrebno je pobijediti otpor koji se pri tom javlja. Nako toga, potrebno je imati jasnu viziju što točno želimo postići i krenuti. Jedino što nas zaustavlja su naši strahovi, stoga je važno najprije pozabaviti se njima.

Kako pobijediti strahove

Upitajmo se, što nas sprječava da se pokrenemo. Koji film vrtimo u glavi? Što je najgore što se može dogoditi?

Odgovori mogu biti razni, i kad ih jednom osvijestimo, bitno je da nađemo rješenja za iste i nastavimo dalje.

Zamislimo situaciju u kojoj straha nema. Što bismo sve mogli postići? Ubacimo se na trenutak u taj „fim“ i ostanimo u njemu. Gdje se nalazimo, s kim smo, što radimo? Kako izgledaju naš život i poslovanje? Što se dogodio nakon šest mjeseci, godinu dana?

U idućem članku pročitajte kako testirati svoju ideju.

 

*  O autorici: Silvia Ferenac, prof., coach, terapeut, trenerica, konzultantica,  www.mecpoint.com

Još iz kategorije

Život poslije izolacije: Uredski poslovi više neće biti isti

Život poslije izolacije: Uredski poslovi više neće biti isti

27.05.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa zatvorila je u jednom trenutku više od polovice stanovništva u njihove domove pa samim time i primorala organizacije da zaposlenima omogući rad od kuće.

5G uređaji stižu, no ima li za njih mreža?

5G uređaji stižu, no ima li za njih mreža?

25.05.2020. komentiraj

Koronavirus se pokazao opasnijim no što se isprva mislilo i dočekao cijeli svijet na “krivoj nozi” te doslovno zatvorio kompletne države. A među njima su tri iznimno moćne kad se radi o mobilnim mrežama pete generacije (5G) - Kina, Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države.

Big Data - veliki utjecaj za malo i srednje poduzetništvo

Big Data - veliki utjecaj za malo i srednje poduzetništvo

22.05.2020. komentiraj

Nisu samo veliki igrači ti koji mogu imati koristi od naizgled beskrajnog Big Data potencijala. Male i srednje tvrtke trebale bi biti jednako svjesne snage svojih podataka. Međutim, u praksi veliki broj malih i srednjih tvrtki uopće ne koristi svoje podatke. Profesor Axel Polleres, akademski direktor sekcije Professional MBA Digital Transformation & Data Science na WU Executive Academy, predstavio je kako male i srednje tvrtke mogu koristiti Big Data u svoju korist čak i bez velikog proračuna i posebnog odjela.