Kontrolni blockchain popis za tvrtke

Kontrolni blockchain popis za tvrtke

Foto: DepositPhotos

Koristiti ga ili ne, pitanje je sad.

Blockchain: najvrjednija sekvenca na svijetu. Što je nekoć bilo igralište šačice kripto-entuzijasta, tijekom proteklih godina pretvorilo se u hvaljenu i uspješnu tehnologiju s potencijalom da preokrene sve naše (ekonomske) živote. Tvrtke širom svijeta koje se usredotočuju na ovu tehnologiju pitaju se hoće li uspjeti uspješno iskoristiti blockchain i kako?

Profesor Alfred Taudes, voditelj WU Istraživačkog instituta za kripto-ekonomiju i dugogodišnji predavač na poslovnoj školi WU Executive Academy, analizirao je u kojim je slučajevima blockchain (posebno) prikladan i kako tvrtke koje razmišljaju o korištenju blockchaina mogu to strateški učiniti.

Dani kada se blockchain jedino spominjao u kontekstu Bitcoina i ostalih kriptovaluta odavno su prošli: danas se koristi u brojnim industrijama. „Pogotovo tijekom posljednjih mjeseci blockchain tehnologija brzo se razvijala”, kaže Alfred Taudes, koji je ujedno i znanstveni voditelj austrijskog Blockchain centra, ukazujući na poboljšanja u potrošnji energije i brzini kao primjere korištenja u kojima je tehnologija napravila razliku. No, također postoje nove mogućnosti koje se ističu među kriptovalutama, na primjer takozvani ‘stablecoins’: kriptovalute koje su vezane uz tradicionalnu valutu kao što je američki dolar. One grade temelje ‘decentraliziranih financija’, otvorenih protokola koji nude alternativu financijskim uslugama poput zajmova temeljenih na Ethereum blockchainu.

Kako možemo koristiti najvrjedniji svjetski lanac?

U današnjem modernom i digitaliziranom poslovnom svijetu blockchain tehnologija pruža bogatstvo izvanrednih mogućnosti za pojednostavljenje, automatizaciju i povećanu pouzdanost. No kako tvrtke mogu procijeniti hoće li se korištenje ove tehnologije isplatiti i za njihovo vlastito poslovanje? Pročitajte sljedeći blockchain popis Alfreda Taudesa kako biste pronašli odgovore na sljedeća pitanja: koje bi tvrtke najviše propustile da ne koriste blockchain? Za koje je industrije blockchain posebno pogodan? Kako bi tvrtke trebale koristiti blockchainom?

Nema druge: tamo gdje je blockchain tehnologija neophodna

●      Prvi primjer koji pada na pamet je očit: svijet financija. Ova industrija trenutno prolazi kroz pojavu posve novih davatelja blockchain usluga, kao što su Bitpanda i Coinfinity. Banke ponekad koriste blockchain za takozvanu ‘tokenizaciju’: ovaj proces stvara digitalni prikaz imovine poput dionica, nekretnina ili umjetnina. Tada se tom imovinom može trgovati puno brže i u manjim količinama na temelju blockchaina.

●      Drugo veliko područje primjene je upravljanje lancem proizvodnje i opskrbe.  Ovdje blockchain omogućava ovjeravanje podataka o proizvodnji, praćenje robe duž lanca vrijednosti i nepromjenjivu uštedu digitalnih blizanaca. Pri aktualizaciji fizičkog interneta blockchain je apsolutno neophodan. Za ovaj koncept trenutne logističke mreže specifične za tvrtku zamjenjuju se decentraliziranom, više-organizacijskom mrežom utemeljenoj na standardima, koja je organizirana na sličan način kao i digitalni Internet.

●      U Austriji se razvija rješenje e-uprave na temelju javnog blockchaina. Njegov prvi konkretan korak bit će pružanje digitalnog javnog bilježnika svima: omogućit će dokazivanje sadržaja koji je određena datoteka sadržavala u određenom trenutku. To se već koristi u kreativnom i dizajnerskom sektoru kako bi se dokumentiralo odakle su ideje potekle. Koncept „self-sovereign identita“ bit će najvažniji  dio u ovom području. Svaki građanin moći će upravljati svojim osobnim podacima u digitalnoj datoteci i selektivno ih dijeliti s vlastima i tvrtkama. To će uštedjeti vrijeme jer uklanja potrebu za višestrukim ručnim unosom podataka u razne obrasce, što je trenutno neophodno zbog privatnosti podataka, na primjer kada građani od države zatraže usluge ili odgovore na pitanja financijskih institucija o usklađenosti.

●      U kulturnom sektoru pokrenute su neke zanimljive aplikacije, kao što je bečki „Kultur-Token“: korištenje javnog prijevoza nagrađuje se tokenima, koji se potom mogu zamijeniti za ulaznice za kulturne institucije na tržištu. Drugi je primjer projekt "CryptoWiener", gdje se poznate bečke ličnosti poput Sigmunda Freuda mogu kupiti kao tokeni. Ideja ovih pikselskih umjetničkih djela je pokazati da postoji mjesto za blockchain i u umjetnosti.

●      Pandemija koronavirusa otkrila je koliko je važno obrađivati zdravstvene podatke sukladno s privatnošću podataka. Ovo je još jedno područje u kojem blockchain tehnologija može biti od velike koristi. Metode šifriranja zasnovane na blockchainu mogu, na primjer, pomoći u procjeni šifriranih zdravstvenih podataka koji su prikupljeni na različitim mjestima, a da ih prethodno nisu dešifrirali i prikupili na središnjem mjestu.

●      I u energetskom sektoru blockchain igra važnu ulogu kao temelj peer-to-peer trgovine energijom, gdje potrošači mogu preuzeti ulogu opskrbljivača energijom (na primjer s vlastitim fotonaponskim postrojenjima) i trgovati njom. Blockchain tehnologija također je bitna u e-mobilnosti, na primjer za sigurno punjenje vozila pomoću različitih infrastruktura.

Koji će sektori imati korist od blockchain tehnologije?

Gdje god treba razmjenjivati važne vrijednosti i osjetljive podatke s drugim tvrtkama, a to se po mogućnosti ne radi centraliziranim putovima, blockchain je pravi izbor tehnologije. To je novi, disruptivni način komunikacije. „U početku se Internet sastojao samo od e-pošte, a pogledajte ga danas. Blockchain se može uspješno koristiti u gotovo bilo kojem sektoru, čak i ako su neke industrije, poput financija, energetike ili područja upravljanja lancem opskrbe, bolje postavljene da iskoriste potencijal od drugih“, kaže Taudes.

Korak po korak implementacija u vlastitoj tvrtki

  1. Prvi korak je doći do odgovora na ovo osnovno pitanje: je li blockchain prikladno rješenje vašeg problema?
    1. Stvorite dokaz koncepta: u drugom se koraku stvara jednostavan prototip kako bi se testirala određena primjena i kako bi ona funkcionirala na terenu.
    2. Provjerite zakonske odredbe: tvrtke moraju biti svjesne zakonskih odredbi jer nepoštivanje propisa može zaustaviti cijeli projekt.

Blockchain - uspjeh zahvaljujući ispravnom poslovnom modelu

„Kako bi blockchain rješenje funkcioniralo, trebate ne samo provesti temeljitu analizu (poslovne) situacije tvrtke, već i odabrati prikladan poslovni model," kaže Taudes. Stvaranje takvog poslovnog modela interaktivni je i, više nego bilo što drugo, kreativni proces. U  početku se radi o iskorištavanju mogućnosti koje blockchain tehnologija nudi. U sljedećem koraku ključno je pogledati poslovne modele vlastite tvrtke, kao i analizirati primjere i najbolje prakse konkurencije ili tvrtki iz drugih sektora: gdje se blockchain već uspješno koristi i kako može pružiti temelje za nove ideje? Budući da se upotreba blockchain tehnologije tek razvija, samo je nebo granica. Što se tiče pojednostavljivanja i automatizacije poslovnih procesa, jamčenja sigurne komunikacije i smanjenja mogućnosti za prijevare, blockchain će uskoro ponuditi mnoštvo mogućnosti.

Još iz kategorije

Zašto Linux kao operativni sustav ne dominira na desktop PC-ima?

Zašto Linux kao operativni sustav ne dominira na desktop PC-ima?

08.06.2022.

Linux je besplatan i otvoren operativni sustav, koji je kreiran prije više od 30 godina, ali je njegova popularnost počela iznimno rasti tek unazad desetak godina. Uvjetno rečeno jer čini tek 2,35 posto udjela na tržištu.

Kibernetička sigurnost: Što je SBOM i zašto se kompanije sve više njime bave

Kibernetička sigurnost: Što je SBOM i zašto se kompanije sve više njime bave

07.06.2022.

U vrijeme kada korporacije i države trebaju odgovoriti na sve više opasnosti iz softverskog lanca opskrbe, sve važnije postaje imati kvalitetni SBOM.

Video igre su audiovizualna djelatnost i vrlo su jasno regulirane

Video igre su audiovizualna djelatnost i vrlo su jasno regulirane

23.05.2022.

Gaming industrija, odnosno industrija video igara (PC igre, mobilne igre, igre na konzolama i browser/social network igre) jedna je od najbrže rastućih industrija čija vrijednost prelazi brojku od 100 milijardi dolara. Time ova nova industrija premašuje globalnu filmsku i glazbenu industriju, a pametni uređaji unijeli su veliku promjenu u razvoj gaminga i učinili ga omiljenom zabavom za sve, bez obzira na godine.