KOMENTAR: Vipnet iznad očekivanja

KOMENTAR: Vipnet iznad očekivanja

Foto: Damir Brkić / Tomich Productions

Telekomi objavljuju svoje rezultate, još samo čekamo najvećeg i najjačeg HT, a Vipnetovi rezultati objavljeni u sklopu Telekom Austria Grupe, odnosno bolje rečeno A1 Grupe pokazuju vrlo pozitivne trendove. To je svakako važno jer se već u rujnu, a najvjerojatnije u listopadu može očekivati veliki i najavljeni rebranding Vipneta koji postaje A1. I to A1 Hrvatska.

Osim što će ovime nestati brand Vipneta, nestaje i brand B.Neta i Metroneta i landscape domaćeg tržišta nepovratno se mijenja i ulazi u jednu sasvim novu fazu. To je vrlo važno, a kroz rebranding treba gledati i ove poslovne rezultate jer su ovo vjerojatno posljednji objavljeni kao Vipneta. Dakle imamo A1 poslovne rezultate.

I što reći za poslovne rezultate, dok čekamo 5G mreže i kreću prva velika ulaganja u transformaciju mreže. I to se vidi iako bi se po rezultatima moglo zaključiti drugačije jer su kapitalna ulaganja u prvih 6 mjeseci ove godine nešto smanjena. Ali očito je to priprema za drugi dio godine i velika ulaganja koja će zahtijevati i rebranding. Ali i 2019. kada se oštro kreće prema 5G mreži.

Vipnet je imao rast prihoda na razini prvih šest mjeseci tek ispod 2 posto što bi neki rekli moglo se i bolje, no to su prihodi u koje je ubrojen i Metronet koji je od početka prošle godine sastavni dio Vipneta. I to je onda svakako dobar rezultat, a još više svakako Vipnetove vlasnike odnosno Telekom Austriu odnosno bolje rečeno A1 veseli rast dobit (EBITDA) za jako dobrih 12,3 posto. I stabilan broj korisnika, stabilna potrošnja po korisniku. Sve je stabilno i raste, vrlo pozitivno rekli bismo.

Vidjet ćemo kakvi će rezultati HT-a biti, ali ako je suditi po onim Tele2 koji su izašli prije nekoliko dana telekom tržište je vrlo stabilno i raste i to je jako jako pozitivno za sve na njemu. I dok se čeka novac EU za izgradnju optičke infrastrukture, a 5G dolazi na početku kao odlična zamjena za fiksni pristup jasno je da će se telekomi još snažnije okretati nekim novim usluga prije svega nudeći cloud rješenja, objedinjena ICT ali IT rješenja. Stoga je vrlo vjerojatno da će se na IT tržištu dogoditi neke akvizicije jer tako nešto se govori i za novog vlasnika IN2. U toj konsolidaciji bi svakako mogao sudjelovati i Vipnet, tko će biti meta takve potencijalne akvizicije ostaje tek da se vidi.

Sve u svemu Vipnet bi, uz dobru IT akviziciju, zaista imao odličnu priliku za još bolji rast pogotovo u trenutku kad se dogodi taj rebranding koji svi sada očekuju i koji će potvrditi tektonske promjene na telekom tržištu posljednjih godina.

Još iz kategorije

INOVACIJA …  u edukaciji – izazov lošeg utjecaja okoline na djecu

INOVACIJA … u edukaciji – izazov lošeg utjecaja okoline na djecu

21.08.2018. komentiraj

Često me kritiziraju da su moji članci previše „tehnologizirani“ odnosno „digitalizirani“ ili „internetski bazirani“. To se naročito odnosi na uvjerenje o automatizaciji kao mogućem doprinosu (spasu?) obrazovnog sustava. Podsjećam na temeljni rezon takvog mojeg pristupa obrazovnom sustavu: zbog ogromne „potražnje“ za edukacijom (najmanje milijardu polaznika svih vrsti i razina obrazovanja) UN je u svojoj analizi globalnog edukacijskog sustava izračunao da je  u narednih 14 godina potrebno regrutirati gotovo 70 milijuna (!) nastavnika za primarnu i sekundarnu edukaciju. To konkretno znači diplomiranje 5 milijuna novih nastavnika godišnje! „Mission possible“?

KOMENTAR: Krećemo s velikom analizom ICT tržišta

KOMENTAR: Krećemo s velikom analizom ICT tržišta

14.08.2018. komentiraj

Ljeto je možda vrijeme kiselih krastavaca, samo za neke jer ICTbusiness.info i ove godine u suradnji s tvrtkom Bisnode i portalom Poslovna.hr kreće u veliki analizu domaćeg ICT tržišta. Ove godine analizirat ćemo tržište ponovno prema NKD odnosno nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti i to tako da su tvrtke podijeljene u tri velika segmenta – telekomunikacije i komunikacije, računala i softver.

INOVACIJA …  s Moodle rješenjem za Automated/Adaptive - learning

INOVACIJA … s Moodle rješenjem za Automated/Adaptive - learning

13.08.2018. komentiraj

Po tko zna koji put moramo spomenuti kako se svaka inovacija može prikazati dilemom ili proturječjem. Time smo završili i prethodnu kolumnu i naveli moguće  pristupe kao „best-in-class“ komponente adaptivne poduke i dobro ih integrirati ili „paketsko“ rješenje u kojem na jednoj platformi radimo adaptivnu poduku. Kao i obično, nema jednoznačnog odgovora niti u ovoj dilemi. No važno je da smo svjesni ovih opcija kao i  da bez subjektivne naklonosti („bias“) odlučujemo koja je u našem slučaju najbolja.