KOMENTAR: Vipnet iznad očekivanja

KOMENTAR: Vipnet iznad očekivanja

Foto: Damir Brkić / Tomich Productions

Telekomi objavljuju svoje rezultate, još samo čekamo najvećeg i najjačeg HT, a Vipnetovi rezultati objavljeni u sklopu Telekom Austria Grupe, odnosno bolje rečeno A1 Grupe pokazuju vrlo pozitivne trendove. To je svakako važno jer se već u rujnu, a najvjerojatnije u listopadu može očekivati veliki i najavljeni rebranding Vipneta koji postaje A1. I to A1 Hrvatska.

Osim što će ovime nestati brand Vipneta, nestaje i brand B.Neta i Metroneta i landscape domaćeg tržišta nepovratno se mijenja i ulazi u jednu sasvim novu fazu. To je vrlo važno, a kroz rebranding treba gledati i ove poslovne rezultate jer su ovo vjerojatno posljednji objavljeni kao Vipneta. Dakle imamo A1 poslovne rezultate.

I što reći za poslovne rezultate, dok čekamo 5G mreže i kreću prva velika ulaganja u transformaciju mreže. I to se vidi iako bi se po rezultatima moglo zaključiti drugačije jer su kapitalna ulaganja u prvih 6 mjeseci ove godine nešto smanjena. Ali očito je to priprema za drugi dio godine i velika ulaganja koja će zahtijevati i rebranding. Ali i 2019. kada se oštro kreće prema 5G mreži.

Vipnet je imao rast prihoda na razini prvih šest mjeseci tek ispod 2 posto što bi neki rekli moglo se i bolje, no to su prihodi u koje je ubrojen i Metronet koji je od početka prošle godine sastavni dio Vipneta. I to je onda svakako dobar rezultat, a još više svakako Vipnetove vlasnike odnosno Telekom Austriu odnosno bolje rečeno A1 veseli rast dobit (EBITDA) za jako dobrih 12,3 posto. I stabilan broj korisnika, stabilna potrošnja po korisniku. Sve je stabilno i raste, vrlo pozitivno rekli bismo.

Vidjet ćemo kakvi će rezultati HT-a biti, ali ako je suditi po onim Tele2 koji su izašli prije nekoliko dana telekom tržište je vrlo stabilno i raste i to je jako jako pozitivno za sve na njemu. I dok se čeka novac EU za izgradnju optičke infrastrukture, a 5G dolazi na početku kao odlična zamjena za fiksni pristup jasno je da će se telekomi još snažnije okretati nekim novim usluga prije svega nudeći cloud rješenja, objedinjena ICT ali IT rješenja. Stoga je vrlo vjerojatno da će se na IT tržištu dogoditi neke akvizicije jer tako nešto se govori i za novog vlasnika IN2. U toj konsolidaciji bi svakako mogao sudjelovati i Vipnet, tko će biti meta takve potencijalne akvizicije ostaje tek da se vidi.

Sve u svemu Vipnet bi, uz dobru IT akviziciju, zaista imao odličnu priliku za još bolji rast pogotovo u trenutku kad se dogodi taj rebranding koji svi sada očekuju i koji će potvrditi tektonske promjene na telekom tržištu posljednjih godina.

Još iz kategorije

INOVACIJA …   u državnoj upravi

INOVACIJA … u državnoj upravi

11.12.2018. komentiraj

U prethodnoj smo kolumni vidjeli kako uspješne zemlje poput Norveške, Finske i Danske promišljaju svoju budućnost ali i globalnu. Podrazumijeva se da država ulaže napore za podupiranje gospodarstva nakon nestanka prirodnih resursa (Norveška) ili u pretvaranje nekonkurentnih brodogradilišta u svjetski broj jedan za vjetroelektrane (Danska).

KOMENTAR: Jeste li spremni na dan bez mobitela, bez WiFi-a, bez bežičnih kućnih telefona, ali i struje, radara…

KOMENTAR: Jeste li spremni na dan bez mobitela, bez WiFi-a, bez bežičnih kućnih telefona, ali i struje, radara…

06.12.2018. komentiraj

Uskoro kreće komercijalizacija 5G mobilnih mreža koje će zahtijevati dva ili čak tri puta više baznih stanica koje postoje danas. U nekim slučajevima veće pokrivenosti i dometa baznih stanica će morati biti još i više. Pogotovo na višim frekvencijskim opsezima. I tu nastaje problem.

INOVACIJA …   u finskom „Institutu za budućnost“

INOVACIJA … u finskom „Institutu za budućnost“

04.12.2018. komentiraj

U prethodne smo dvije kolumne prikazali važnost znanja općenito i dali jednostavan „recept kojih šest vještina trebamo imati ako želimo biti dio „ekonomije znanja“ ili „društva znanja“. Nažalost, u nas se znanje tretira kao povijest, odnosno kao nešto dovršeno i statično. Što to znači? To znači da u obrazovnom sustavu nastavnici uglavnom „ex cathedra“ pričaju o činjenicama baziranim na prošlosti . Učenici i studenti polože test i dobiju ocjenu i uglavnom sve ekspresno zaborave. Za razliku od toga zemlje s naprednijim obrazovnim sustavima „sadržaj znanja“ sve manje tretiraju kao samo sebi svrhom, nego sadržaj koriste  kao podlogu edukaciji iz kritičkog promišljanja i osnovu za u  poduci  „kako učiti“.