KOMENTAR: Vipnet iznad očekivanja

KOMENTAR: Vipnet iznad očekivanja

Foto: Damir Brkić / Tomich Productions

Telekomi objavljuju svoje rezultate, još samo čekamo najvećeg i najjačeg HT, a Vipnetovi rezultati objavljeni u sklopu Telekom Austria Grupe, odnosno bolje rečeno A1 Grupe pokazuju vrlo pozitivne trendove. To je svakako važno jer se već u rujnu, a najvjerojatnije u listopadu može očekivati veliki i najavljeni rebranding Vipneta koji postaje A1. I to A1 Hrvatska.

Osim što će ovime nestati brand Vipneta, nestaje i brand B.Neta i Metroneta i landscape domaćeg tržišta nepovratno se mijenja i ulazi u jednu sasvim novu fazu. To je vrlo važno, a kroz rebranding treba gledati i ove poslovne rezultate jer su ovo vjerojatno posljednji objavljeni kao Vipneta. Dakle imamo A1 poslovne rezultate.

I što reći za poslovne rezultate, dok čekamo 5G mreže i kreću prva velika ulaganja u transformaciju mreže. I to se vidi iako bi se po rezultatima moglo zaključiti drugačije jer su kapitalna ulaganja u prvih 6 mjeseci ove godine nešto smanjena. Ali očito je to priprema za drugi dio godine i velika ulaganja koja će zahtijevati i rebranding. Ali i 2019. kada se oštro kreće prema 5G mreži.

Vipnet je imao rast prihoda na razini prvih šest mjeseci tek ispod 2 posto što bi neki rekli moglo se i bolje, no to su prihodi u koje je ubrojen i Metronet koji je od početka prošle godine sastavni dio Vipneta. I to je onda svakako dobar rezultat, a još više svakako Vipnetove vlasnike odnosno Telekom Austriu odnosno bolje rečeno A1 veseli rast dobit (EBITDA) za jako dobrih 12,3 posto. I stabilan broj korisnika, stabilna potrošnja po korisniku. Sve je stabilno i raste, vrlo pozitivno rekli bismo.

Vidjet ćemo kakvi će rezultati HT-a biti, ali ako je suditi po onim Tele2 koji su izašli prije nekoliko dana telekom tržište je vrlo stabilno i raste i to je jako jako pozitivno za sve na njemu. I dok se čeka novac EU za izgradnju optičke infrastrukture, a 5G dolazi na početku kao odlična zamjena za fiksni pristup jasno je da će se telekomi još snažnije okretati nekim novim usluga prije svega nudeći cloud rješenja, objedinjena ICT ali IT rješenja. Stoga je vrlo vjerojatno da će se na IT tržištu dogoditi neke akvizicije jer tako nešto se govori i za novog vlasnika IN2. U toj konsolidaciji bi svakako mogao sudjelovati i Vipnet, tko će biti meta takve potencijalne akvizicije ostaje tek da se vidi.

Sve u svemu Vipnet bi, uz dobru IT akviziciju, zaista imao odličnu priliku za još bolji rast pogotovo u trenutku kad se dogodi taj rebranding koji svi sada očekuju i koji će potvrditi tektonske promjene na telekom tržištu posljednjih godina.

Još iz kategorije

Kako nas je SaaS učinio uspješnijom tvrtkom?

Kako nas je SaaS učinio uspješnijom tvrtkom?

18.02.2019. komentiraj

Poslovna klima u Hrvatskoj daleko je od motivirajuće ili inspirativne. No, postoje pojedinci i njihove kompanije koji ne posustaju i kao iznimke koje potvrđuju pravilo prkose gospodarskoj letargiji. Svjedočimo raznim strukturama društva koji podliježu dostupnim regulativama i zakonima: mladi se kroz HUB-ove i start-up projekte bore za svoje mjesto, uz očigledno da će, ako im se pruži prilika, napustiti Hrvatsku. Starije koji će ostati na svojim radnim mjestima jer ne vide bolje pozicije ili su uz brojne obveze u svojoj zemlji onemogućeni otići. I one nas između koji pokušavamo pronaći svoje mjesto i to mjesto napraviti uspješnijim.

KOMENTAR: HT nastavlja s pozitivnim trendovima

KOMENTAR: HT nastavlja s pozitivnim trendovima

15.02.2019. komentiraj

Kompletirani su rezultati svih domaćih telekoma i prema posljednjim koji su izašli najjačeg domaćeg telekoma Hrvatskog Telekoma može se lako konstatirati kako je tržište telekom rješenja i usluga u Hrvatskoj stabilno i da nastavlja rast. I HT kao najjači domaći telekom bilježi rast prihoda u Hrvatskoj za 0,6 posto, dok je taj prihod nešto manji ako se pribroje i rezultati Crnogorskog Telekoma.

INOVACIJA … i pravosuđe u Australiji

INOVACIJA … i pravosuđe u Australiji

14.02.2019. komentiraj

Kad se kod nas spominju „dobre prakse“ u nekim stranim zemljama, po mojem iskustvu, rezultira automatskim okidanjem tzv. „innovation killer statement“: „To kod nas tako ne može funkcionirati“!