KOMENTAR: Vipnet iznad očekivanja

KOMENTAR: Vipnet iznad očekivanja

Foto: Damir Brkić / Tomich Productions

Telekomi objavljuju svoje rezultate, još samo čekamo najvećeg i najjačeg HT, a Vipnetovi rezultati objavljeni u sklopu Telekom Austria Grupe, odnosno bolje rečeno A1 Grupe pokazuju vrlo pozitivne trendove. To je svakako važno jer se već u rujnu, a najvjerojatnije u listopadu može očekivati veliki i najavljeni rebranding Vipneta koji postaje A1. I to A1 Hrvatska.

Osim što će ovime nestati brand Vipneta, nestaje i brand B.Neta i Metroneta i landscape domaćeg tržišta nepovratno se mijenja i ulazi u jednu sasvim novu fazu. To je vrlo važno, a kroz rebranding treba gledati i ove poslovne rezultate jer su ovo vjerojatno posljednji objavljeni kao Vipneta. Dakle imamo A1 poslovne rezultate.

I što reći za poslovne rezultate, dok čekamo 5G mreže i kreću prva velika ulaganja u transformaciju mreže. I to se vidi iako bi se po rezultatima moglo zaključiti drugačije jer su kapitalna ulaganja u prvih 6 mjeseci ove godine nešto smanjena. Ali očito je to priprema za drugi dio godine i velika ulaganja koja će zahtijevati i rebranding. Ali i 2019. kada se oštro kreće prema 5G mreži.

Vipnet je imao rast prihoda na razini prvih šest mjeseci tek ispod 2 posto što bi neki rekli moglo se i bolje, no to su prihodi u koje je ubrojen i Metronet koji je od početka prošle godine sastavni dio Vipneta. I to je onda svakako dobar rezultat, a još više svakako Vipnetove vlasnike odnosno Telekom Austriu odnosno bolje rečeno A1 veseli rast dobit (EBITDA) za jako dobrih 12,3 posto. I stabilan broj korisnika, stabilna potrošnja po korisniku. Sve je stabilno i raste, vrlo pozitivno rekli bismo.

Vidjet ćemo kakvi će rezultati HT-a biti, ali ako je suditi po onim Tele2 koji su izašli prije nekoliko dana telekom tržište je vrlo stabilno i raste i to je jako jako pozitivno za sve na njemu. I dok se čeka novac EU za izgradnju optičke infrastrukture, a 5G dolazi na početku kao odlična zamjena za fiksni pristup jasno je da će se telekomi još snažnije okretati nekim novim usluga prije svega nudeći cloud rješenja, objedinjena ICT ali IT rješenja. Stoga je vrlo vjerojatno da će se na IT tržištu dogoditi neke akvizicije jer tako nešto se govori i za novog vlasnika IN2. U toj konsolidaciji bi svakako mogao sudjelovati i Vipnet, tko će biti meta takve potencijalne akvizicije ostaje tek da se vidi.

Sve u svemu Vipnet bi, uz dobru IT akviziciju, zaista imao odličnu priliku za još bolji rast pogotovo u trenutku kad se dogodi taj rebranding koji svi sada očekuju i koji će potvrditi tektonske promjene na telekom tržištu posljednjih godina.

Još iz kategorije

Beskontaktno plaćanje mobilnim uređajima

Beskontaktno plaćanje mobilnim uređajima

19.10.2018. komentiraj

Većina građana, kada izlazi iz svoga doma, sa sobom uzima nekoliko stvari koje su im nezaobilazne za svakodnevni život, kao što su npr. ključevi, novčanik i mobitel. Međutim, često nam nije praktično ili poželjno imati toliko stvari uz sebe, zbog čega se logičnom nameće ideja o stvarima koje imaju više funkcija. Moderni pametni uređaju mogu omogućiti funkcionalnosti plaćanja i time zamijeniti platne kartice koje građani nose u svojim novčanicima, te u velikom broju situacija smanjiti potrebu za nošenjem klasičnih novčanika.

KOMENTAR: Tele2 Hrvatska priredio iznenađenje - odličan u prvih devet mjeseci

KOMENTAR: Tele2 Hrvatska priredio iznenađenje - odličan u prvih devet mjeseci

18.10.2018. komentiraj

Treći po veličini domaći telekomunikacijski operater Tele2 iznenadio je odličnim rezultatima u prvih devet mjeseci ove godine, ali i posljednjem kvartalu. Svi ključni pokazatelji rastu, marže također i Tele2 je pokazao da se može. Neki bi rekli možda poliraju bilancu za neku skoru prodaju, jer ovakvi rezultati privukli bi svakog investitora. Možda žele dokazati centrali u švedskoj da imaju prostora za novi rast i možda neke akvizicije. Svašta se na tržištu priča posljednjih mjeseci, ali i godina.

INOVACIJA …  i veza sa cjeloživotnom edukacijom

INOVACIJA … i veza sa cjeloživotnom edukacijom

17.10.2018. komentiraj

Na kraju prethodne kolumne smo se pitali, može li se pod inovacijom smatrati promjena našeg i ponašanja samo putem imitacija praksi iz Japana ili Austrije? Ne, to je nužno, ali ne i dovoljno! Jedino slabo i daleko svjetlo prosperiteta na kraju tunela može se vidjeti u mogućoj orijentaciji na edukaciju. Kakve veze ima edukacija s inovacijom? Ogromne! Po EIS (European Innovation Scoreboard, „Europska ljestvica uspjeha u inoviranju 2018.“), ovo je tablica zemalja: