UPDATE 2 - KOMENTAR: Treba li otkazati MWC 2020

UPDATE 2 - KOMENTAR: Treba li otkazati MWC 2020

Foto: Goran Matošević / Tomich Productions

U narednih nekoliko dana mnogi veliki igrači na svjetskom telekom tržištu održat će hitne krize sastanke na kojima će se raspravljati treba li ići na MWC 2020 koji bi se u Barceloni trebao održati od 24. do 27. veljače. Iako smo poslali službeni upit organizatoru do objavljivanja ovog teksta odgovora nismo dobili, a na njihovim službenim stranicama stoji posljednja objava na ovu temu od 7. veljače da će se sajam održati kako je i planirano.

Međutim, otkazao je LG, ZTE, a najveći udarac organizatoru zadao je prošlog tjedna u petak i otkaz Ericssona koji je jedan od najvećih i najznačajnijih izlagača. Otkazala je i NVIDI-a, a još neki bi to mogli učiniti idućih dana.

Treba li otkazati MWC 2020?

Većina zapravo potiho govori da treba jer u jeku svjetski zdravstveni problem izazvan korona virusom. Mislite da pretjerujem – pogledajte što piše na stranicama svjetske zdravstvene organizacije o korona virusu ali i drugim povezanim temama. Ima tu i tema koja će oduševiti Hrvatsku poštu koja prima upite o tome može li se zaraziti paketom iz Kine.

Ipak sve više se komentira da bi ipak bilo pametno otkazati odnosno bolje rečeno odgoditi MWC 2020 i prebaciti ga za neki kasniji termin. Naime, pametno je tako odlučiti jer ako se očekivalo 190 tisuća posjetitelja kao prošle godine bit će ih sigurno manje ali opet dovoljno da se ventilacijom, dodirom, kapljicama ili na neki drugi način proširi zaraza. Jer zaraza se širi upravo tako, a nelagoda koja će se stovariti mnogo je veća. Prema brojkama organizatora na sajam MWC dolazi više od 6 tisuća posjetitelja iz Kine .

Treba istaknuti kako organizatori MWC 2020 stalno ističu kako će poduzeti sve da se dodatno podignu higijenski uvjeti svih prostora od toaleta do drugih površina na novu višu razinu.

Hoće li svi na sajmu hodati s maskom na licu ostaje tek da se vidi za dva tjedna. Hoće li uz to prodaja zaštitnih maski biti najunosniji posao u Barceloni od prodaje na ulici, pa tako neće to više biti kišobrani ili suveniri, nego maske. Ako budemo tamo, a sve govori da ćemo biti doznat će te iz prve ruke.

Zvuči ludo ali možda je baš tako. Ako neće svi hodati s maskama kako će se razgovarati, stajat će te odmaknuti od sugovornika, neće pričati u njega nego gledati sa strane, hoćete li mu pružiti ruku prije i poslije razgovora, hoćete li ako zakašlje odskočiti u stranu.

Postoje i zanimljive ideje za karantenu

Zanimljivo je da se mogu čuti informacije da su u nekim kineskim kompanijama koje dolaze na sajam došli na vrlo zanimljivu ideju da mogu putovati samo oni koji prvo sebe u Kini stave u karantenu od 14 dana, a pa ako stignu do Europe onda se i u Europi stave u dodatnu karantenu od 14 dana. Po tome je upravo ovih dana za očekivati da nahrupe Kinezi u Europi pred MWC jer točno dana u ponedjeljak je 14 dana do početka sajma i potencijalne izolacije samih Kineza koji dolaze na MWC. Zvuči ludo, ali je zapravo vrlo zanimljivo.

Možda je šala, možda je istina to s dva puta po 14 dana karantene, ali ono što je činjenica i saznaje ICTbusiness.info neki veliki europski telekomi otvoreno su preporučili svojim zaposlenicima da ne idu u Barcelonu na MWC 2020, a mnoge domaće tvrtke koje će izlagati i dalje idu, ali konačnu odluku nisu donijeli jer svi zapravo pozorno prate situaciju oko korona virusa.

Korona virus opasno je zaprijetio MWC 2020 i to bi organizatorima trebalo biti jasno i možda bi najbolje bilo u ovom trenutku otkazati sajam i pomaknuti ga za kasnije ove godine. Kako organizatori od sajma jako dobro zarađuju teško je za vjerovati da će se scenarij otkazivanja dogoditi osim ako mnogi nakon kriznih sastanaka sljedećeg tjedna ne odluče da ipak neće doći pa samo organiziranje sajma ne dođe u pitanje.

Kako bi izbjegao daljnje osipanje izlagača organizator je najavio vrlo oštre mjere kontrole. Dakle, mjerit će se temperatura posjetiteljima, nitko iz dijela Kine odakle je krenula epidemija neće smjeti doći dakle dolasci iz Hubeia su zabranjeni. Svi iz Kine koji dolaze morat će dokazati da su zdravi. Neki će morati dokazati da su izvan Kine najmanje 14 dana, a mnogi drugi sami dokazivati da nisu bili u kontaktu sa zaraženim osobama. Kako će to zapravo napraviti nitko ne zna.

Da bi dodatno osigurao održavanje sajma GSMA je kao organizator istaknuo i izjavu katalonske ministrice zdravstva Albe Vergés prema kojoj Barcelona nije zona zdravstvenog rizika. Sustav je spreman na sve, ali bojazni nikakvih nema, poručuju državni i zdravstveni dužnosnici.

Ipak svima se preporučuje pridržavanje svih zdravstvenih protokola koje je preporučila WHO, ali i druge zdravstvene institucije kako bi se spriječilo širenje virusa i osigurali svi koji će doći na sajam MWC 2020 u Barcelonu.

U međuvremenu svoje nastupe otkazao je i Sony, Amazon, Nvidia, a prije i ZTE, LG. Sada je TCL javio da će smanjiti obim nastupa odnosno neće se održati njihova press konferencija. Otkazao je i japanski NTT. Niz se nastavlja. I Intel je objavio kako neće doći u Barcelonu na MWC 2020. Neformalno saznajemo da mnogo kompanija još uvijek razmišlja što i kako s MWC 2020.

A do tada ostaje da pričekamo i vidimo što će se zaista događati.

Još iz kategorije

Ima li smisla kupovati zakrivljeni monitor za gaming?

Ima li smisla kupovati zakrivljeni monitor za gaming?

20.02.2020. komentiraj

Zakrivljeni gaming monitori pravi su hit posljednjih godina jer pružaju realističnije iskustvo igranja video igara, ali i rada s video ili foto sadržajem. Barem će tako reklamirati takve monitore proizvođači, koji nisu dovoljno objektivni i zato je stiglo vrijeme odgovoriti na pitanje treba li trošiti novac na njih ili ne.

KOMENTAR: Najjači domaći telekom HT u procesu restrukturiranja

KOMENTAR: Najjači domaći telekom HT u procesu restrukturiranja

18.02.2020. komentiraj

Poslovni rezultati najjačeg domaćeg telekom operatera HT-a pokazuju kako je kompanija pod konstantnim pritiskom tržišta i drugih dvaju operatera koji sada ciljaju kupnju Optima Telekoma kojom je HT upravljao nakon predstečajne. Prodaja Tele2 Hrvatska United grupi, koja ulazi s A1 Hrvatska u utrku za Optima Telekom obilježit će naredno telekomunikacijsko razdoblje dok se čekaju frekvencije i prva velika ulaganja u 5G mrežu.

Koja je razlika između licenciranog i open source softvera?

Koja je razlika između licenciranog i open source softvera?

17.02.2020. komentiraj

Koristiti licencirani ili open source softver često je pitanje onih koji tek uđu u neki posao, ali i čest odgovor koji dobiju jest da se okrenuo upravo open sourceu. Zašto? Kroz nastavak teksta dat ćemo vam pet podosta konkretnih i valjanih razloga za to.