KOMENTAR: Tele2 Hrvatska priredio iznenađenje - odličan u prvih devet mjeseci

KOMENTAR: Tele2 Hrvatska priredio iznenađenje - odličan u prvih devet mjeseci

Foto: Damir Brkić / Tomich Productions

Treći po veličini domaći telekomunikacijski operater Tele2 iznenadio je odličnim rezultatima u prvih devet mjeseci ove godine, ali i posljednjem kvartalu. Svi ključni pokazatelji rastu, marže također i Tele2 je pokazao da se može. Neki bi rekli možda poliraju bilancu za neku skoru prodaju, jer ovakvi rezultati privukli bi svakog investitora. Možda žele dokazati centrali u švedskoj da imaju prostora za novi rast i možda neke akvizicije. Svašta se na tržištu priča posljednjih mjeseci, ali i godina.

Vratimo se mi rezultatima. Prihodu rasli zaista visokih 15,18 posto u prvih devet mjeseci, dok na kvartalnoj razini 15,8 posto. Dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) na devetomjesečnoj razini rasla je gotovo 70 posto odnosno 69,6 posto. Na kvartalnoj razini uspoređujući razdoblje srpanj-rujan 2018 s istim razdobljem prethodne godine riječ o 52,9 posto rasta. EBITDA marža na kvartalnoj razini iznosila je 25 posto dok je u istom razdoblju prošle godine iznosila 19 posto. Zaista odlični rezultati. A tome treba pribrojati i rast kapitalnih ulaganja.

Ipak treba reći kako ti rezultati imaju i svoju određenu cijenu. Tele2 je u Hrvatskoj u posljednjih nekoliko tjedna i mjeseci imao i dosta problema s mrežom, ona je padala, korisnici su bili nedostupni i za telefoniranje, nisu mogli slati SMS poruke, niti surfati. Ili je pak bilo problema samo s podatkovnim prometom. Razlog tome treba tražiti u vrlo brzom rastu podatkovnog prometa i sve većim korisničkim očekivanjima. Uz to, treba uzeti u obzir da je zbog roaminga, odnosno ukidanja plaćanja za EU korisnike, broj korisnika koji „troše“ podatke i glas u domaćim mrežama svih operatera i Tele2,a li A1 / Vipnet i Hrvatskog Telekoma tijekom turističke sezone snažno porastao. Tome treba dodati kako je Tele2 Hrvatska na godišnjoj razini povećao broj korisnika za gotovo 7 posto. Sve to je dovelo i do problem s mrežom. Stoga svi telekomi, jer smo turistička zemlja, moraju ulagati u mrežu koja se realno pod vršnim opterećenjem koristi svega 3 maksimalno 4 mjeseca,  a ostalo vrijeme je „prazna“.

Obzirom da je novi oblik života odnosno A1 Hrvatska, nekad Vipnet objavio sasvim solidne rezultate, a sada je Tele2 nastavio u istom ritmu još ostaje da vidimo kakvi će biti rezultati Hrvatskog Telekoma koji će stići slijedeći tjedan kako bismo zaokružili telekomunikacijsku sliku u Hrvatskoj.  Informacije koje imamo kažu da niti HT neće razočarati.

Još iz kategorije

INOVACIJA …   i Global Entrepreneurship Monitor - GEM

INOVACIJA … i Global Entrepreneurship Monitor - GEM

13.11.2018. komentiraj

Ne mogu a da prvo ne dam malu digresiju o Nacionalnom inovacijskom vijeću (NIV) kao najaktualnijoj inovacijskoj temi prošloga tjedna. U petak je održana konstituirajuća sjednica ovog novog tijela o čemu sam dao izjavu za RTL portal. U najkraćem je moj odgovor bio „Bolje ikad nego nikad“

INOVACIJA …   i kritičko mišljenje u edukaciji

INOVACIJA … i kritičko mišljenje u edukaciji

06.11.2018. komentiraj

Slavimo mali jubilej – ovo je 150. kolumna o inovaciji na ICTbusiness.info! Koga zanima pregled svih dosadašnjih kolumni, osim pretraživanjem na portalu, može ga vidjeti OVDJE. U tom je pregledu dijelu članaka pridijeljena oznaka „Poglavlje“, što predstavlja pripremu za strukturiranje buduće knjige na osnovi članaka u kolumni. U knjizi kao i  u nastavnom predmetu „Upravljanje inovacijom“, osnovnu podjelu poglavlja čine

KOMENTAR: HT iznenadio rastom dobiti i profitnih marži

KOMENTAR: HT iznenadio rastom dobiti i profitnih marži

31.10.2018. komentiraj

Kompletirali smo domaće telekom rezultate. I dobro su, ključni pokazatelji rastu i za novi oblik života A1 Hrvatska i za još uvijek izazivača koji se tako ponaša Tele2 Hrvatska, ali i najjačeg i najvećeg Hrvatski Telekom koji je pokazao da se uz neznatan rast prihoda, tek malo smanjena kapitalna ulaganja može ostvariti odličan rast neto dobiti i pritom još i povećati profitne marže.