KOMENTAR: Tele2 Hrvatska priredio iznenađenje - odličan u prvih devet mjeseci

KOMENTAR: Tele2 Hrvatska priredio iznenađenje - odličan u prvih devet mjeseci

Foto: Damir Brkić / Tomich Productions

Treći po veličini domaći telekomunikacijski operater Tele2 iznenadio je odličnim rezultatima u prvih devet mjeseci ove godine, ali i posljednjem kvartalu. Svi ključni pokazatelji rastu, marže također i Tele2 je pokazao da se može. Neki bi rekli možda poliraju bilancu za neku skoru prodaju, jer ovakvi rezultati privukli bi svakog investitora. Možda žele dokazati centrali u švedskoj da imaju prostora za novi rast i možda neke akvizicije. Svašta se na tržištu priča posljednjih mjeseci, ali i godina.

Vratimo se mi rezultatima. Prihodu rasli zaista visokih 15,18 posto u prvih devet mjeseci, dok na kvartalnoj razini 15,8 posto. Dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) na devetomjesečnoj razini rasla je gotovo 70 posto odnosno 69,6 posto. Na kvartalnoj razini uspoređujući razdoblje srpanj-rujan 2018 s istim razdobljem prethodne godine riječ o 52,9 posto rasta. EBITDA marža na kvartalnoj razini iznosila je 25 posto dok je u istom razdoblju prošle godine iznosila 19 posto. Zaista odlični rezultati. A tome treba pribrojati i rast kapitalnih ulaganja.

Ipak treba reći kako ti rezultati imaju i svoju određenu cijenu. Tele2 je u Hrvatskoj u posljednjih nekoliko tjedna i mjeseci imao i dosta problema s mrežom, ona je padala, korisnici su bili nedostupni i za telefoniranje, nisu mogli slati SMS poruke, niti surfati. Ili je pak bilo problema samo s podatkovnim prometom. Razlog tome treba tražiti u vrlo brzom rastu podatkovnog prometa i sve većim korisničkim očekivanjima. Uz to, treba uzeti u obzir da je zbog roaminga, odnosno ukidanja plaćanja za EU korisnike, broj korisnika koji „troše“ podatke i glas u domaćim mrežama svih operatera i Tele2,a li A1 / Vipnet i Hrvatskog Telekoma tijekom turističke sezone snažno porastao. Tome treba dodati kako je Tele2 Hrvatska na godišnjoj razini povećao broj korisnika za gotovo 7 posto. Sve to je dovelo i do problem s mrežom. Stoga svi telekomi, jer smo turistička zemlja, moraju ulagati u mrežu koja se realno pod vršnim opterećenjem koristi svega 3 maksimalno 4 mjeseca,  a ostalo vrijeme je „prazna“.

Obzirom da je novi oblik života odnosno A1 Hrvatska, nekad Vipnet objavio sasvim solidne rezultate, a sada je Tele2 nastavio u istom ritmu još ostaje da vidimo kakvi će biti rezultati Hrvatskog Telekoma koji će stići slijedeći tjedan kako bismo zaokružili telekomunikacijsku sliku u Hrvatskoj.  Informacije koje imamo kažu da niti HT neće razočarati.

Još iz kategorije

INOVACIJA … i usklađenost kurikularnih dokumenata

INOVACIJA … i usklađenost kurikularnih dokumenata

17.01.2019. komentiraj

Kurikularna reforma treba uspostaviti sustav odgoja i obrazovanja koji bi dugoročno (za 20-ak godina?) trebao osigurati da iz naših osnovnih, srednjih i visokih škola izlaze mladi ljudi koji: Imaju razvijen sustav pozitivnih vrijednosti; Kritički misle; Znaju kako učinkovito i djelotvorno učiti;

ICTbusiness TV: Otišao je Kes

ICTbusiness TV: Otišao je Kes

15.01.2019. komentiraj

Prije pet godina, a godinu nakon pokretanja portala razmišljao sam o pokretanju TV emisije koja će na sasvim drugi način pratiti ICT tržište, domaće i svjetsko, biti dodatak na portalu i tako je nastao ICTbusiness TV. Trebala je ova kolumna izaći početkom veljače kada bude točno pet godina od prve TV emisije, koja je na IPTV platformama, na lokalnim TV postajama u Hrvatskoj i regiji, trebala je to biti prigodničarska i slavljenička kolumna. I 110 emisija s CES-a u Las Vegasu. A bit će zapravo tužna, ali opet slavljenička – jer otišao je Željko Keserović Kes čovjek i prijatelj bez kojeg te emisije kakva je danas sigurno ne bi bilo.

INOVACIJA … i kurikul „Učiti kako učiti“

INOVACIJA … i kurikul „Učiti kako učiti“

08.01.2019. komentiraj

U prethodnoj smo kolumni vidjeli da je zainteresirana javnost imala i te kako priliku proučiti i komentirati jedan od najvažnijih kurikula: „Učiti kako učiti“. Tako smo došli opet na područje edukacije. Po uistinu mizernom broju komentara na ovaj važni dokument se ponovno istaknula potreba za edukacijom: u ovom slučaju kako bi opća i stručna javnost kroz obrazovni sustav bila osposobljena i motivirana za građansko djelovanje. Očito je da sada to nije tako jer bi inače bilo više komentara i komentatora na „Nacrt Odluke o donošenju kurikuluma međupredmetne teme Učiti kako učiti za osnovne škole i gimnazije u Republici Hrvatskoj“