KOMENTAR: Tele2 Hrvatska jako dobar u prvom kvartalu

KOMENTAR:  Tele2 Hrvatska jako dobar u prvom kvartalu

Foto: Damir Brkić / Tomich Productions

Unatoč žestokoj tržišnoj utakmici za svakog korisnika Tele2 Hrvatska završio je još jedan uspješan kvartal i na godišnjoj razini gledajući razdoblje siječanj-ožujak ove godine u usporedbi s istim razdobljem prošle godine ostvario vrlo visok rast od gotovo 10 posto.

Pritom, tržišna ih utakmica i konkurencija iz A1 Hrvatska i Hrvatskog Telekoma nije nimalo mazila. Tako je A1 Hrvatska proveo žestoki interni i eksterni rebranding i preslagivanje poslovanja u posljednjih nekoliko mjeseci započevši to početkom listopada 2018. godine. HT je najavio promjenu predsjednika uprave i glavnog izvršnog direktora jer je Davor Tomašković otišao u Croatia osiguranje, a na njegovo mjesto stigao je Kostas Nebis koji će dodatno zaoštriti tržišnu utakmicu jer mu je cilj novi proizvodi, korisničko iskustvo, marketing i prodaja.

Kraj prvog kvartala Tele2 Hrvatska završio je s padom broja korisnika za 3 tisuće u odnosu na isto razdoblje prethodne godine i zaustavio se na 894 tisuće korisnika što je za 5,92 posto više negoli i na kraju prvog kvartala prošle 2018. godine. Istovremeno za Tele2 je mnogo važnije da je povećan ASPU (prosječna potrošnja po korisniku – average spend per user) porastao na godišnjoj razini na 76 kuna u odnosu na 71 kunu na kraju razdoblja siječanj-ožujak 2018. godine. Međutim to je ipak za kunu manje u odnosu na APSU zabilježen u cijeloj 2018. godini kada je on bio 77 kuna što samo pokazuje koliko je zaoštrena tržišna utakmica za svakog korisnika.

Za Tele2 Hrvatska svakako je značajno da je dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) porasla čak 3,6 puta(360 posto) na 199 milijuna švedskih kruna na kraju prvog tromjesečja ove godine. Ako se pak isključi utjecaj IFRS 16 onda je EBITDA povećan na 90 milijuna švedskih kruna odnosno nešto više od 2,7 puta.

Uz to mogu se oni pohvaliti i da je EBITDA marža kada se ukloni utjecaj IRFS 16 (način knjigovodstvenog upravljanja iznajmljenom imovinom – leasing) povećana za čak 11 postotnih poena s 8 posto iz 2018. na kraju prvog kvartala na 19 posto na kraju prvog tromjesečja ove godine. Prema izvješću Tele2 AB, koji je vlasnik Tele2 organski rast EIBTDA bez IRFS 16 je bio 157 posto.

Brojke su im dobre, očito su i švedski vlasnici vrlo zadovoljni, no izazovi tek dolaze. Uskoro 5G mreže i novi natječaji za radijske frekvencije, a sve će biti jasnije kada dođu rezultati druga dva telekoma Hrvatski Telekom ovaj tjedan, a A1 Hrvatska idući.

Još iz kategorije

KOMENTAR: A1 Hrvatska solidno u prvom ovogodišnjem kvartalu

KOMENTAR: A1 Hrvatska solidno u prvom ovogodišnjem kvartalu

29.04.2019. komentiraj

Zaključili smo ovokvartalne poslovne rezultate domaćih telekom operatera jer večeras je u sklopu rezultata A1 Telekom Austria Grupe objavljeni rezultati i A1 Hrvatska koji pokazuju stabilan rast svih ključnih financijskih pokazatelja od prihoda, preko dobiti do rasta broja korisnika.

Treba li IT-u Quality Assurance?

Treba li IT-u Quality Assurance?

27.04.2019. komentiraj

Zapeli smo u startu. Između jezičara i primjene. Riječ je o zanimanju Quality Assurance ili osobe zadužene za osiguranje kvalitete. Tražili smo mišljenja kolega te osoba koje se u praksi bave ovim poslom. I svi su suglasni da je Quality Assurance prepoznat pojam u struci i da ga se koristi upravo u izvornom, engleskom obliku. S druge strane, razveselila nas je činjenica kako je pojam osiguranja i upravljanja kvalitetom u Hrvatskoj obrađen još 1978. godine u knjizi Kontrola kvalitete, Ive Bakije. Naime, kvaliteta proizvoda ili usluge više nije stvar izbora, već preduvjet opstanka na tržištu. Danas, mišljenja sam, više nego ikad.

KOMENTAR: HT nastavlja s pozitivnim trendovima

KOMENTAR: HT nastavlja s pozitivnim trendovima

26.04.2019. komentiraj

Najjači domaći telekom Hrvatski Telekom nastavlja s pozitivnim trendovima, iako su im prihodi u prvom kvartalu pali za tek nešto više od 1 posto. Takav pad je zapravo očekivan obzirom na tržišnu utakmicu i sve veći broj usluga koje se nude objedinjene, a cijene takvih paketa padaju. S druge strane, pozitivno poslovanje vidljivo je u i dalje vrlo visokoj profitnoj marži odnosno EBITDA (dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije) te nastavku rasta dobiti. Pritom treba istaknuti da na rezultate utjecaj imaju knjigovodstveni standardi koji se odnose na način prikaza lizinga, iznajmljivanja, dok je primjerice u segmentu fiksne telefonije došlo do povećanja prihoda. Sve te promjene posljedica su regulative i pravila stoga poslovne rezultate treba promatrati na malo drugačiji način. Naravno, ne treba zaboraviti niti tvrtke u vlasništvu HT-a od Crnogorskog Telekoma, ali i dviju velikih hrvatskih i to Combisa i Iskona. Da je tržišna utakmica vrlo žestoka dokazuje da je Iskon imao manji pad, dok Combis kao jedan od najvećih sistem integratora i dalje nastavlja s rastom koji je iako skroman i dalje rast i pokazuje pozitivne trendove.