KOMENTAR: Tele2 Hrvatska jako dobar u prvom kvartalu

KOMENTAR:  Tele2 Hrvatska jako dobar u prvom kvartalu

Foto: Damir Brkić / Tomich Productions

Unatoč žestokoj tržišnoj utakmici za svakog korisnika Tele2 Hrvatska završio je još jedan uspješan kvartal i na godišnjoj razini gledajući razdoblje siječanj-ožujak ove godine u usporedbi s istim razdobljem prošle godine ostvario vrlo visok rast od gotovo 10 posto.

Pritom, tržišna ih utakmica i konkurencija iz A1 Hrvatska i Hrvatskog Telekoma nije nimalo mazila. Tako je A1 Hrvatska proveo žestoki interni i eksterni rebranding i preslagivanje poslovanja u posljednjih nekoliko mjeseci započevši to početkom listopada 2018. godine. HT je najavio promjenu predsjednika uprave i glavnog izvršnog direktora jer je Davor Tomašković otišao u Croatia osiguranje, a na njegovo mjesto stigao je Kostas Nebis koji će dodatno zaoštriti tržišnu utakmicu jer mu je cilj novi proizvodi, korisničko iskustvo, marketing i prodaja.

Kraj prvog kvartala Tele2 Hrvatska završio je s padom broja korisnika za 3 tisuće u odnosu na isto razdoblje prethodne godine i zaustavio se na 894 tisuće korisnika što je za 5,92 posto više negoli i na kraju prvog kvartala prošle 2018. godine. Istovremeno za Tele2 je mnogo važnije da je povećan ASPU (prosječna potrošnja po korisniku – average spend per user) porastao na godišnjoj razini na 76 kuna u odnosu na 71 kunu na kraju razdoblja siječanj-ožujak 2018. godine. Međutim to je ipak za kunu manje u odnosu na APSU zabilježen u cijeloj 2018. godini kada je on bio 77 kuna što samo pokazuje koliko je zaoštrena tržišna utakmica za svakog korisnika.

Za Tele2 Hrvatska svakako je značajno da je dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) porasla čak 3,6 puta(360 posto) na 199 milijuna švedskih kruna na kraju prvog tromjesečja ove godine. Ako se pak isključi utjecaj IFRS 16 onda je EBITDA povećan na 90 milijuna švedskih kruna odnosno nešto više od 2,7 puta.

Uz to mogu se oni pohvaliti i da je EBITDA marža kada se ukloni utjecaj IRFS 16 (način knjigovodstvenog upravljanja iznajmljenom imovinom – leasing) povećana za čak 11 postotnih poena s 8 posto iz 2018. na kraju prvog kvartala na 19 posto na kraju prvog tromjesečja ove godine. Prema izvješću Tele2 AB, koji je vlasnik Tele2 organski rast EIBTDA bez IRFS 16 je bio 157 posto.

Brojke su im dobre, očito su i švedski vlasnici vrlo zadovoljni, no izazovi tek dolaze. Uskoro 5G mreže i novi natječaji za radijske frekvencije, a sve će biti jasnije kada dođu rezultati druga dva telekoma Hrvatski Telekom ovaj tjedan, a A1 Hrvatska idući.

Još iz kategorije

KOMENTAR: A1 Hrvatska u iščekivanju prodaje Optima Telekoma

KOMENTAR: A1 Hrvatska u iščekivanju prodaje Optima Telekoma

16.07.2019. komentiraj

Drugi po veličini domaći telekom A1 Hrvatska objavio je svoje rezultate za prvih šest mjeseci ove godine i oni su sasvim solidni. Očekivani, no ono što slijedi je velika utrka na telekom tržištu za Optima Telekomom odnosno bolje rečeno korisnicima i infrastrukturom. Kako Hrvatski Telekom koji upravlja Optima Telekom mora prodati Optimu, a Zagrebačka banka kao najveći pojedinačni dioničar također će prodavati istovremeno svoj udjel jer im u portfelju telekom ne treba jasno je da ima nekoliko jasno zainteresiranih strana. Prije svega tu je A1 Hrvatska koji bi time ojačao svoju poziciju, pridodao dio infrastrukture i korisnike i to bi za njih značilo još veću trku na tržištu s najjačim domaćim telekom Hrvatskim Telekom.

INOVACIJA … koja uvijek evoluira

INOVACIJA … koja uvijek evoluira

10.06.2019. komentiraj

U jednoj davnoj kolumni  prikazali smo kako izgleda životni ciklus inovacije, mnemotehnika je 8E's: Zaokružili smo životnu fazu „razvoj inovacije“ – EVOLVE – koja nas ovdje zanima, a i zato jer je u sebi vrlo proturječna! Ilustracija ove tvrdnje je u tome da kad netko smisli ideju za koju vjeruje da je inovativna odmah dolaze oponenti. Oni imaju j još bolje ideje ili unapređuju izvornu. Ideator je time obično frustriran, jer se njegova brilijantna ideja ne prihvaća bez pogovora.  Pri tome zaboravlja da je i ta njegova ideja vjerojatno samo „evolucija“ nekog ranijeg rješenja. Zato treba u svakoj situaciji biti otvoren prema novim rješenjima, ali ih ne treba prihvaćati nekritički.

Samsung jedini profitira na nedaćama Huaweija

Samsung jedini profitira na nedaćama Huaweija

04.06.2019. komentiraj

Googleova odluka o oduzimanju licence za Android Huaweiju, koju je vrlo brzo ublažio, ukazala je na cijeli niz problema u tehnološkom sektoru i već nakon desetak dana potpuno je jasno da se naredbe kao ona američkog predsjednika Donalda Trumpa ne mogu donositi ishitreno, prvenstveno jer zabrana trgovanja na najvišim razinama štete apsolutno svima. Osim Samsungu...