KOMENTAR: Tele2 Hrvatska jako dobar u prvom kvartalu

KOMENTAR:  Tele2 Hrvatska jako dobar u prvom kvartalu

Foto: Damir Brkić / Tomich Productions

Unatoč žestokoj tržišnoj utakmici za svakog korisnika Tele2 Hrvatska završio je još jedan uspješan kvartal i na godišnjoj razini gledajući razdoblje siječanj-ožujak ove godine u usporedbi s istim razdobljem prošle godine ostvario vrlo visok rast od gotovo 10 posto.

Pritom, tržišna ih utakmica i konkurencija iz A1 Hrvatska i Hrvatskog Telekoma nije nimalo mazila. Tako je A1 Hrvatska proveo žestoki interni i eksterni rebranding i preslagivanje poslovanja u posljednjih nekoliko mjeseci započevši to početkom listopada 2018. godine. HT je najavio promjenu predsjednika uprave i glavnog izvršnog direktora jer je Davor Tomašković otišao u Croatia osiguranje, a na njegovo mjesto stigao je Kostas Nebis koji će dodatno zaoštriti tržišnu utakmicu jer mu je cilj novi proizvodi, korisničko iskustvo, marketing i prodaja.

Kraj prvog kvartala Tele2 Hrvatska završio je s padom broja korisnika za 3 tisuće u odnosu na isto razdoblje prethodne godine i zaustavio se na 894 tisuće korisnika što je za 5,92 posto više negoli i na kraju prvog kvartala prošle 2018. godine. Istovremeno za Tele2 je mnogo važnije da je povećan ASPU (prosječna potrošnja po korisniku – average spend per user) porastao na godišnjoj razini na 76 kuna u odnosu na 71 kunu na kraju razdoblja siječanj-ožujak 2018. godine. Međutim to je ipak za kunu manje u odnosu na APSU zabilježen u cijeloj 2018. godini kada je on bio 77 kuna što samo pokazuje koliko je zaoštrena tržišna utakmica za svakog korisnika.

Za Tele2 Hrvatska svakako je značajno da je dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) porasla čak 3,6 puta(360 posto) na 199 milijuna švedskih kruna na kraju prvog tromjesečja ove godine. Ako se pak isključi utjecaj IFRS 16 onda je EBITDA povećan na 90 milijuna švedskih kruna odnosno nešto više od 2,7 puta.

Uz to mogu se oni pohvaliti i da je EBITDA marža kada se ukloni utjecaj IRFS 16 (način knjigovodstvenog upravljanja iznajmljenom imovinom – leasing) povećana za čak 11 postotnih poena s 8 posto iz 2018. na kraju prvog kvartala na 19 posto na kraju prvog tromjesečja ove godine. Prema izvješću Tele2 AB, koji je vlasnik Tele2 organski rast EIBTDA bez IRFS 16 je bio 157 posto.

Brojke su im dobre, očito su i švedski vlasnici vrlo zadovoljni, no izazovi tek dolaze. Uskoro 5G mreže i novi natječaji za radijske frekvencije, a sve će biti jasnije kada dođu rezultati druga dva telekoma Hrvatski Telekom ovaj tjedan, a A1 Hrvatska idući.

Još iz kategorije

Zašto je Windows 10 gaming i dalje tako superioran Linuxu?

Zašto je Windows 10 gaming i dalje tako superioran Linuxu?

06.06.2020. komentiraj

Windows 10 još uvijek je glavni Microsoftov adut kad se govori o gaming svijetu na računalima. Iako se u Linux okruženju nude sjajna rješenja, još uvijek “to nije to” da bi Microsoft osjetio ikakvu prijetnju ili se morao prilagođavati da zadrži dominaciju.

2 godine nadogradnji za premium mobitele više nije dovoljno

2 godine nadogradnji za premium mobitele više nije dovoljno

05.06.2020. komentiraj

Apple je sa svojim iPhone X 2017. probio granicu od tisuću američkih dolara za bazni model, što je skoro pa u potpunosti pratio Samsung s Galaxy Note 8 i cijenom od 929 dolara. Nakon toga su se stvari promijenile, luksuzni su uređaji preplavili tržište i nije bilo povratka, no zbog toga treba mijenjati pravila.

Budućnost pohrane je u NVMe protokolu

Budućnost pohrane je u NVMe protokolu

04.06.2020. komentiraj

Facebookov virtualni OCP skup početkom svibnja imao je dvije provokativne prezentacije, koje sugeriraju da će NVMe postati univerzalni protokol za pristup bloku. Ipak, upitno je ima li to još uvijek svojih temelje i je li realno, no ako jedan Facebook prognozira takvu situaciju, sve je moguće.