KOMENTAR: Stiže vrijeme nosivih uređaja

KOMENTAR: Stiže vrijeme nosivih uređaja

Foto: Damir Brkić / Tomich Productions

Mnogi korisnici još ne vide pravu svrhu u novim nosivim tehnologijama, nosivim uređajima, no očito je da će se to već početi drastično mijenjati u 2018. godini jer primjerice Apple najavljuje i prvi pametni sat s monitoringom rada srca na razini EKG-a. Hoće li doista taj dodatak na postojeći sustav za praćenje rada srca koji sada mjeri samo broj otkucaja zaista biti te kvalitete koja se najavljuje ostaje da se vidi.

Međutim, brojke analitičara govore da će se tržište gotovo pa udvostručiti u naredne četiri godine. Pritom ne treba zaboraviti da se nastavlja i razvoj pametnih telefona i da mnogi korisnici i dalje radije imaju pametni telefona ali ne i još neki dodatak uz njega.

Predstojeći sajam CES u Las Vegasu, na kojem će biti i ekipa ICTbusiness.info i ICTbusiness TV-a dat će naznake razvoja nosivih uređaja u sljedećoj godini. Prema najavama očekuje nas mnoštvo novih uređaja od pametnih narukvica, pametnog nakita, pametnih satova najrazličitijih proizvođača. Zadnji CES, odnosno CES 2017 održan prije godinu dana gotovo je pa jednu cijelu dvoranu imao posvećenu nosivim tehnologijama i pripadajućim rješenjima.

Kako stvari sada stoje očekuje se da će u 2012. godini biti isporučeno 222,3 milijuna wearable uređaja, u odnosu na njih 113,2 milijuna u 2017. To je skoro pa dvostruko bolji rezultat. I, kao što se može vidjeti prema objavljenom izvještaju, najveći dio čine osnovne narukvice za zglob ruke, kao Xiaomi Mi Band ili Fitbit Charge. Njih je isporučeno 45 milijuna ove godine i čine 39,8 posto kompletnog tržišta. Odmah nakon slijede pametni satovi s 31,6 milijuna isporuka i 27,9 posto udjela na tržištu. Osnovni satovi pak su na 29,9 milijuna i 26,4 posto udjela. Samim time, jasno je da upravo pametni satovi zajedno čine trenutno 61,5 milijuna isporuka i to je dokaz da još uvijek dominiraju tržištem nosivih uređaja.

To će se nastaviti i za tri godine jer dok će osnovni satovi kao Pebble činiti 78 milijuna isporuka i 35,1 posto tržišta, pametni satovi kao Apple Watch ili Galaxy Gear činit će 32,1 posto i zabilježit će 71,5 milijuna isporuka. Istovremeno, narukvice će biti na 21,5 posto tržišta ili 47,7 milijuna isporuka, što je rast od samo 1,5 posto u odnosu na 2017.

Još iz kategorije

KOMENTAR: Odlični rezultati Tele2 u Hrvatskoj

KOMENTAR: Odlični rezultati Tele2 u Hrvatskoj

18.07.2018. komentiraj

Poslovni rezultati Tele2 u Hrvatskoj jako su dobri jer ukupni prihodi rastu, a prihodi od prodaje mobilnih usluga imali su dvoznamenkasti rast. To je vrlo pozitivno za trećeg po veličini domaćeg telekom operatera koji se bori s Hrvatskim Telekom i Vipnetom na vrlo zahtjevnom mobilnom tržištu gdje su tarife i opcije nešto što gotovo više nitko ne može poloviti i shvatiti jer je toga toliko da je to postao zahtjevan posao otkriti što je najbolje za korisnika. Kada se u toj borbi pogledaju i podbrendovi dvaju velikih telekoma HT-ovog Bonbona i Vipnetovog Tomata jasno je da je borba bespoštedna za svakog korisnika.

INOVACIJA …  i „Design Thinking“ u praksi

INOVACIJA … i „Design Thinking“ u praksi

17.07.2018. komentiraj

U prethodnoj sam se kolumni referencirao na vrlo zanimljiva predavanja o korištenju Design Thinking metode u edukaciji, koju je održala prof. Alex Scully sa „d.school“ iz Stanforda. Za pojam inovacije je dala jedno vrlo korisno operativno pravilo,  trijadu: „no, but…“, „yes but…“ i „yes, and…“. Time se ukazuje na nužnost pozitivnog pristupa, umjesto uobičajenog hrvatskog „blaming“ (okrivljavanja) reakcije na svaki prijedlog. Takav negativistički pristup u nas je izražen i u odnosu prema inovaciji Bio sam slobodan na vrh nepoželjnog „stanja svijesti“ u reakciji na inovativnu ideju dodati i razinu „No way!“, dakle odbijanje inovacije bez suvišnih „ako i ali“.

KOMENTAR: Što možemo naučiti od nogometaša

KOMENTAR: Što možemo naučiti od nogometaša

16.07.2018. komentiraj

Hrvatska je druga na svijetu i to je činjenica. Željeli smo više svi mi, a pogotovo igrači na terenu. To se dobro vidjelo u suzama i tužnim licima na kraju utakmice. Međutim, sjetite se prosinca prošle godine kada smo igrali doigravanje s Grčkom, kada smo prije toga bili zaista katastrofa i kada je u to vrijeme na klupu sjeo novi izbornik Zlatko Dalić.