KOMENTAR: Solidni rezultati A1 Hrvatska u devet mjeseci

KOMENTAR: Solidni rezultati A1 Hrvatska u devet mjeseci

Foto: Damir Brkić / Tomich Productions

A1 Hrvatska sada se fokusira na investicije i pripreme za dolazak 5G mreže, ulažu u nove tehnologije, a prošlogodišnja dobit bila im je pod velikim pritiskom rebrendinga koji baš i nije bio jeftin, stoga uz rast prihoda i dobiti može se slobodno reći kako su rezultati ovog drugog po veličini domaćeg telekom operatera sasvim solidni.

An domaćem telekomunikacijskom tržištu još se čeka službena potvrda ili pak odbijanje ili uvjetovanja kupnja/prodaja Tele2 Hrvatska stoga treba uzeti u obzir da A1 Hrvatska ima velikog utjecaja zajedno s Hrvatskim Telekomom i na raspetljavanje ove priče poglavito jer nakon toga kreće borba za preostali telekom Optimu Telekom kojom sada upravlja HT. I tu mogućnost treba gledati kao buduću investiciju A1 Hrvatska jer bi time oni najviše dobili, a Tele2 Hrvatska bi bez kupnje Optima Telekoma bio u nenadoknadivom gubitku.

Neki bi rekli da će se sve dovijati prema teoriji igara, ali nešto iskustveno govori da je to samo teorija i da se neće dogoditi očekivani scenariji nego da će igrati emocije. Nikako racio. Drugi bi dodali cijena nije problem.

Vratimo se mi ipak A1 rezultatima koji pokazuju da na tržištu ima prostora za rast i da ovih 1 posto pokazuje da se može polako i stabilno, a što se tiče EBITDA ona je sada skočila jer nema rebrandinga koji je A1 napravio u listopadu prošle godine. Tada je on izašao na svjetlo dana i Vipnet je postao A1 Hrvatska odnosno „Novi oblik života“. To se pripremalo mjesecima i troškovi su stizali upravo u prvih devet mjeseci prošle godine.

Za A1 Hrvatska je svako važno da su nastavljene investicije tako da su one kapitalne investicije rasle 9.4 posto i iznose 61,4 milijuna eura.

Uz to raste i broj korisnika i fiksne i mobilne telefonije te IPTV-a zbog Lige prvaka. I naravno Broj mobilnih korisnika je u devet mjeseci povećao 1,4 posto na 1,903 milijuna korisnika, dok je broj korisničkih linija u fiksnoj telefoni povećan 2,9 posto na 687,9 tisuća.  Mobile churn u devet mjeseci iznosio je 2,3 posto, dok je u trećem kvartalu ove godine bio svega 2,1 posto.

Sve je to rezultiralo i rastom prihoda u oba segmenta i mobilnom i fiksnom i kako smo već pisali prihodi od mobilnih usluga porasli su 2 posto na 181,9 milijuna eura odnosno 1,7 posto u razdoblju od srpnja do rujna ove godine i to na 68,3 milijuna eura. Istovremeno, prihodi od fiksne telefonije porasli su 2,2 posto na 95,2 milijuna eura i prvih devet mjeseci, a u posljednjem kvartalu 1,8 posto na 31,9 milijuna eura.

Kako nam je u svojoj izjavi istaknuo CEO A1 Hrvatska Jiří Dvorjančanský ove godine su predstavili LTE Advanced Pro mobilnu mrežu s brzinama do 1,35 Gbps te prvu NB IoT mrežu s nacionalnom pokrivenošću, čime su omogućili razvoj IoT poslovnih modela.

Na telekom tržištu se može čuti kako A1 Hrvatska planira još snažnije ući na tržište ICT usluga i rješenja i stoga je za očekivati da krenu agresivnije prema kupnji neke domaće IT tvrtke što bi im povećalo opseg rješenja koji bi dodali svojim telekom uslugama. Pritom ne treba zaboraviti da već imaju odličan data centar koji nude korisnicima, rade rješenje na novu Telekom Austria Grupe. Pritom još jednom treba spomenuti kako je im je sada u fokusu i kupnja Optima Telekoma iz razloga koje smo već spominjali radi dodatnog zaključavanja stanja na tržištu.

Još iz kategorije

Borba mobilnih kamera - softver ili hardver?

Borba mobilnih kamera - softver ili hardver?

15.11.2019. komentiraj

Xiaomi je na Mi Note 10 modelu pametnog telefona predstavio prvu kameru od 108 megapiksela, što je svakako impresivno na papiru, ali zasad se potvrđuje da oni koji imaju bolja softverska rješenja prikazuju bolje rezultate svojih kamera. Primjerice, u prvom redu misli se na pametne telefone iz radionice Googlea i Applea.

Koji SSD odabrati - NVMe ili SATA?

Koji SSD odabrati - NVMe ili SATA?

13.11.2019. komentiraj

Tržište ubrzano preuzimaju SSD diskovi (Solid State Drives) pa više nije pitanje treba li ih izabrati ispred HDD diskova (Hard Disk Drive) već koju vrstu SSD diska izabrati. Jer, to je zapravo podosta komplicirano pitanje zbog brojnih varijabli, ali u konačnici se sve svodi na to izabrati li NVMe (Non-Volatile Memory Express) ili SATA (Serial ATA) vrstu.

KOMENTAR: Hoće li politika odlučivati o prodaji Tele2 Hrvatska ili će presuditi poslovni razlozi

KOMENTAR: Hoće li politika odlučivati o prodaji Tele2 Hrvatska ili će presuditi poslovni razlozi

10.11.2019. komentiraj

U trenutku kada je ove godine najavljena prodaja Tele2 Hrvatska United Groupu rijetko tko je mogao razmišljati o tome da će prodaja zaista potrajati do kraja godine. Iako se tako najavljivao da će transakcija biti gotova do kraja godine. Kako smo već pisali u HAKOM-u nemaju nikakvih problema s ovim preuzimanjem, sada jedino AZTN treba reći svoje ali nakon što su prikupili sve detalje od Tele2 sada su čekali očitovanja zainteresiranih strana. Sada je i to gotovo, svi su svoja mišljenja trebali dostaviti do 8. studenog. I tko je htio mogao je reći što misli, a na samom telekom tržištu su mišljenja podijeljena.