KOMENTAR: Solidni rezultati A1 Hrvatska u devet mjeseci

KOMENTAR: Solidni rezultati A1 Hrvatska u devet mjeseci

Foto: Damir Brkić / Tomich Productions

A1 Hrvatska sada se fokusira na investicije i pripreme za dolazak 5G mreže, ulažu u nove tehnologije, a prošlogodišnja dobit bila im je pod velikim pritiskom rebrendinga koji baš i nije bio jeftin, stoga uz rast prihoda i dobiti može se slobodno reći kako su rezultati ovog drugog po veličini domaćeg telekom operatera sasvim solidni.

An domaćem telekomunikacijskom tržištu još se čeka službena potvrda ili pak odbijanje ili uvjetovanja kupnja/prodaja Tele2 Hrvatska stoga treba uzeti u obzir da A1 Hrvatska ima velikog utjecaja zajedno s Hrvatskim Telekomom i na raspetljavanje ove priče poglavito jer nakon toga kreće borba za preostali telekom Optimu Telekom kojom sada upravlja HT. I tu mogućnost treba gledati kao buduću investiciju A1 Hrvatska jer bi time oni najviše dobili, a Tele2 Hrvatska bi bez kupnje Optima Telekoma bio u nenadoknadivom gubitku.

Neki bi rekli da će se sve dovijati prema teoriji igara, ali nešto iskustveno govori da je to samo teorija i da se neće dogoditi očekivani scenariji nego da će igrati emocije. Nikako racio. Drugi bi dodali cijena nije problem.

Vratimo se mi ipak A1 rezultatima koji pokazuju da na tržištu ima prostora za rast i da ovih 1 posto pokazuje da se može polako i stabilno, a što se tiče EBITDA ona je sada skočila jer nema rebrandinga koji je A1 napravio u listopadu prošle godine. Tada je on izašao na svjetlo dana i Vipnet je postao A1 Hrvatska odnosno „Novi oblik života“. To se pripremalo mjesecima i troškovi su stizali upravo u prvih devet mjeseci prošle godine.

Za A1 Hrvatska je svako važno da su nastavljene investicije tako da su one kapitalne investicije rasle 9.4 posto i iznose 61,4 milijuna eura.

Uz to raste i broj korisnika i fiksne i mobilne telefonije te IPTV-a zbog Lige prvaka. I naravno Broj mobilnih korisnika je u devet mjeseci povećao 1,4 posto na 1,903 milijuna korisnika, dok je broj korisničkih linija u fiksnoj telefoni povećan 2,9 posto na 687,9 tisuća.  Mobile churn u devet mjeseci iznosio je 2,3 posto, dok je u trećem kvartalu ove godine bio svega 2,1 posto.

Sve je to rezultiralo i rastom prihoda u oba segmenta i mobilnom i fiksnom i kako smo već pisali prihodi od mobilnih usluga porasli su 2 posto na 181,9 milijuna eura odnosno 1,7 posto u razdoblju od srpnja do rujna ove godine i to na 68,3 milijuna eura. Istovremeno, prihodi od fiksne telefonije porasli su 2,2 posto na 95,2 milijuna eura i prvih devet mjeseci, a u posljednjem kvartalu 1,8 posto na 31,9 milijuna eura.

Kako nam je u svojoj izjavi istaknuo CEO A1 Hrvatska Jiří Dvorjančanský ove godine su predstavili LTE Advanced Pro mobilnu mrežu s brzinama do 1,35 Gbps te prvu NB IoT mrežu s nacionalnom pokrivenošću, čime su omogućili razvoj IoT poslovnih modela.

Na telekom tržištu se može čuti kako A1 Hrvatska planira još snažnije ući na tržište ICT usluga i rješenja i stoga je za očekivati da krenu agresivnije prema kupnji neke domaće IT tvrtke što bi im povećalo opseg rješenja koji bi dodali svojim telekom uslugama. Pritom ne treba zaboraviti da već imaju odličan data centar koji nude korisnicima, rade rješenje na novu Telekom Austria Grupe. Pritom još jednom treba spomenuti kako je im je sada u fokusu i kupnja Optima Telekoma iz razloga koje smo već spominjali radi dodatnog zaključavanja stanja na tržištu.

Još iz kategorije

Ima li smisla kupovati zakrivljeni monitor za gaming?

Ima li smisla kupovati zakrivljeni monitor za gaming?

20.02.2020. komentiraj

Zakrivljeni gaming monitori pravi su hit posljednjih godina jer pružaju realističnije iskustvo igranja video igara, ali i rada s video ili foto sadržajem. Barem će tako reklamirati takve monitore proizvođači, koji nisu dovoljno objektivni i zato je stiglo vrijeme odgovoriti na pitanje treba li trošiti novac na njih ili ne.

KOMENTAR: Najjači domaći telekom HT u procesu restrukturiranja

KOMENTAR: Najjači domaći telekom HT u procesu restrukturiranja

18.02.2020. komentiraj

Poslovni rezultati najjačeg domaćeg telekom operatera HT-a pokazuju kako je kompanija pod konstantnim pritiskom tržišta i drugih dvaju operatera koji sada ciljaju kupnju Optima Telekoma kojom je HT upravljao nakon predstečajne. Prodaja Tele2 Hrvatska United grupi, koja ulazi s A1 Hrvatska u utrku za Optima Telekom obilježit će naredno telekomunikacijsko razdoblje dok se čekaju frekvencije i prva velika ulaganja u 5G mrežu.

Koja je razlika između licenciranog i open source softvera?

Koja je razlika između licenciranog i open source softvera?

17.02.2020. komentiraj

Koristiti licencirani ili open source softver često je pitanje onih koji tek uđu u neki posao, ali i čest odgovor koji dobiju jest da se okrenuo upravo open sourceu. Zašto? Kroz nastavak teksta dat ćemo vam pet podosta konkretnih i valjanih razloga za to.