KOMENTAR: Solidni rezultati A1 Hrvatska u devet mjeseci

KOMENTAR: Solidni rezultati A1 Hrvatska u devet mjeseci

Foto: Damir Brkić / Tomich Productions

A1 Hrvatska sada se fokusira na investicije i pripreme za dolazak 5G mreže, ulažu u nove tehnologije, a prošlogodišnja dobit bila im je pod velikim pritiskom rebrendinga koji baš i nije bio jeftin, stoga uz rast prihoda i dobiti može se slobodno reći kako su rezultati ovog drugog po veličini domaćeg telekom operatera sasvim solidni.

An domaćem telekomunikacijskom tržištu još se čeka službena potvrda ili pak odbijanje ili uvjetovanja kupnja/prodaja Tele2 Hrvatska stoga treba uzeti u obzir da A1 Hrvatska ima velikog utjecaja zajedno s Hrvatskim Telekomom i na raspetljavanje ove priče poglavito jer nakon toga kreće borba za preostali telekom Optimu Telekom kojom sada upravlja HT. I tu mogućnost treba gledati kao buduću investiciju A1 Hrvatska jer bi time oni najviše dobili, a Tele2 Hrvatska bi bez kupnje Optima Telekoma bio u nenadoknadivom gubitku.

Neki bi rekli da će se sve dovijati prema teoriji igara, ali nešto iskustveno govori da je to samo teorija i da se neće dogoditi očekivani scenariji nego da će igrati emocije. Nikako racio. Drugi bi dodali cijena nije problem.

Vratimo se mi ipak A1 rezultatima koji pokazuju da na tržištu ima prostora za rast i da ovih 1 posto pokazuje da se može polako i stabilno, a što se tiče EBITDA ona je sada skočila jer nema rebrandinga koji je A1 napravio u listopadu prošle godine. Tada je on izašao na svjetlo dana i Vipnet je postao A1 Hrvatska odnosno „Novi oblik života“. To se pripremalo mjesecima i troškovi su stizali upravo u prvih devet mjeseci prošle godine.

Za A1 Hrvatska je svako važno da su nastavljene investicije tako da su one kapitalne investicije rasle 9.4 posto i iznose 61,4 milijuna eura.

Uz to raste i broj korisnika i fiksne i mobilne telefonije te IPTV-a zbog Lige prvaka. I naravno Broj mobilnih korisnika je u devet mjeseci povećao 1,4 posto na 1,903 milijuna korisnika, dok je broj korisničkih linija u fiksnoj telefoni povećan 2,9 posto na 687,9 tisuća.  Mobile churn u devet mjeseci iznosio je 2,3 posto, dok je u trećem kvartalu ove godine bio svega 2,1 posto.

Sve je to rezultiralo i rastom prihoda u oba segmenta i mobilnom i fiksnom i kako smo već pisali prihodi od mobilnih usluga porasli su 2 posto na 181,9 milijuna eura odnosno 1,7 posto u razdoblju od srpnja do rujna ove godine i to na 68,3 milijuna eura. Istovremeno, prihodi od fiksne telefonije porasli su 2,2 posto na 95,2 milijuna eura i prvih devet mjeseci, a u posljednjem kvartalu 1,8 posto na 31,9 milijuna eura.

Kako nam je u svojoj izjavi istaknuo CEO A1 Hrvatska Jiří Dvorjančanský ove godine su predstavili LTE Advanced Pro mobilnu mrežu s brzinama do 1,35 Gbps te prvu NB IoT mrežu s nacionalnom pokrivenošću, čime su omogućili razvoj IoT poslovnih modela.

Na telekom tržištu se može čuti kako A1 Hrvatska planira još snažnije ući na tržište ICT usluga i rješenja i stoga je za očekivati da krenu agresivnije prema kupnji neke domaće IT tvrtke što bi im povećalo opseg rješenja koji bi dodali svojim telekom uslugama. Pritom ne treba zaboraviti da već imaju odličan data centar koji nude korisnicima, rade rješenje na novu Telekom Austria Grupe. Pritom još jednom treba spomenuti kako je im je sada u fokusu i kupnja Optima Telekoma iz razloga koje smo već spominjali radi dodatnog zaključavanja stanja na tržištu.

Još iz kategorije

Život poslije izolacije: Uredski poslovi više neće biti isti

Život poslije izolacije: Uredski poslovi više neće biti isti

27.05.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa zatvorila je u jednom trenutku više od polovice stanovništva u njihove domove pa samim time i primorala organizacije da zaposlenima omogući rad od kuće.

5G uređaji stižu, no ima li za njih mreža?

5G uređaji stižu, no ima li za njih mreža?

25.05.2020. komentiraj

Koronavirus se pokazao opasnijim no što se isprva mislilo i dočekao cijeli svijet na “krivoj nozi” te doslovno zatvorio kompletne države. A među njima su tri iznimno moćne kad se radi o mobilnim mrežama pete generacije (5G) - Kina, Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države.

Big Data - veliki utjecaj za malo i srednje poduzetništvo

Big Data - veliki utjecaj za malo i srednje poduzetništvo

22.05.2020. komentiraj

Nisu samo veliki igrači ti koji mogu imati koristi od naizgled beskrajnog Big Data potencijala. Male i srednje tvrtke trebale bi biti jednako svjesne snage svojih podataka. Međutim, u praksi veliki broj malih i srednjih tvrtki uopće ne koristi svoje podatke. Profesor Axel Polleres, akademski direktor sekcije Professional MBA Digital Transformation & Data Science na WU Executive Academy, predstavio je kako male i srednje tvrtke mogu koristiti Big Data u svoju korist čak i bez velikog proračuna i posebnog odjela.