KOMENTAR: Sasvim solidna 2017. godina za Vipnet

KOMENTAR: Sasvim solidna 2017. godina za Vipnet

Foto: Damir Brkić / Tomich Productions

Poslovni rezultati Vipneta, objavljeni u sklopu rezultata Telekom Austrie, pokazuju da je odluka o kupnji Metroneta bila itekako ispravna jer i konsolidirani rezultati kada se i u godini ranije uzme utjecaj Metroneta pokazuju pozitivan smjer na godišnjoj razini.

S obzirom na to da je Metronet bio samo telekom operater okrenut poslovnim korisnicima stvoren je manje od godinu dana nakon akvizicije Metroneta novi brend Vip Metronet Business Solutions koji Vipnetu omogućuje pružanje najkompleksnijih mobilnih, fiksnih i ICT rješenja. Sveukupno,  uključujući Metronet, Vipnet je u fiksnom segmentu zabilježio porast prihoda od 30.1 posto.

U borbi za korisnike Vipnet je ojačao i svoju IPTV uslugu. Godinu su tako završili povećanjem u segmentu premium sportskog sadržaja osiguravajući prava na prijenose utakmica UEFA Lige prvaka. Prijenosi utakmica počinju sredinom 2018, a Vipnet je prava otkupio za iduće tri sezone. U ovom segmentu za Vipnet predstoji mnogo posla jer je to iznimno zahtjevan posao s obzirom na paralelne prijenose više utakmica istovremeno.

Iako im je posljednji kvartal u usporedbi s onim iz 2016. godine ipak lošiji od očekivanja, to nije utjecalo na ukupni pozitivan rezultat u 2017. Jasno je da su ukupni rezultati ovog drugog po veličini domaćeg telekoma ipak sasvim solidni i pokazuju pozitivne trendove poglavito ako se uzme u obzir nastavak ulaganja i povećanje dosega brzog širokopojasnog interneta za više od 465 tisuća kućanstava.

Pritom je Vipnet završio projekt implementacije, kako sami tvrde, najbrže 4G+/LTE mreže u većim gradovima s brzinama do 300 Mbit/s te je uz to počeo s testiranjima 5G funkcionalnosti uz pomoć testnih frekvencija koje je alocirao HAKOM. Snažno širenje 4G+/LTE tehnologija velikih kapaciteta omogućava Vipnetu da ponudi brzine interneta i preko 100 Mbit/s čak i u ruralnim dijelovima Hrvatske, pojašnjava iz ovog telekoma.

Ove godine može se očekivati nastavak testiranja 5G mreža, možda ne početak komercijalizacije jer za nju će biti potrebni uređaji, no ulaganja će svakako ići u tome smjeru. Treba svakako spomenuti da će izgradnja 5G mreža za telekome biti iznimno zahtjevna jer će zahtijevati dvostruko više baznih stanica nego što ih je danas. Može se očekivati veća međusobna suradnja svih telekoma jer bi to bilo logično pogotovo što takva povećana izgradnja čeka sva tri mobilna operatera i Hrvatski Telekom i Vipnet i Tele2.

 

Što su za ICTbusiness TV govorili predstavnici domaćeg telekom sektora pogledajte u posljednjoj epizodi „ICTbusiness TV: Telekom tržište u velikim promjenama“.

 

Rezultate Vipneta pronađite ovdje.

Još iz kategorije

INOVACIJA …  u edukaciji – izazov lošeg utjecaja okoline na djecu

INOVACIJA … u edukaciji – izazov lošeg utjecaja okoline na djecu

21.08.2018. komentiraj

Često me kritiziraju da su moji članci previše „tehnologizirani“ odnosno „digitalizirani“ ili „internetski bazirani“. To se naročito odnosi na uvjerenje o automatizaciji kao mogućem doprinosu (spasu?) obrazovnog sustava. Podsjećam na temeljni rezon takvog mojeg pristupa obrazovnom sustavu: zbog ogromne „potražnje“ za edukacijom (najmanje milijardu polaznika svih vrsti i razina obrazovanja) UN je u svojoj analizi globalnog edukacijskog sustava izračunao da je  u narednih 14 godina potrebno regrutirati gotovo 70 milijuna (!) nastavnika za primarnu i sekundarnu edukaciju. To konkretno znači diplomiranje 5 milijuna novih nastavnika godišnje! „Mission possible“?

KOMENTAR: Krećemo s velikom analizom ICT tržišta

KOMENTAR: Krećemo s velikom analizom ICT tržišta

14.08.2018. komentiraj

Ljeto je možda vrijeme kiselih krastavaca, samo za neke jer ICTbusiness.info i ove godine u suradnji s tvrtkom Bisnode i portalom Poslovna.hr kreće u veliki analizu domaćeg ICT tržišta. Ove godine analizirat ćemo tržište ponovno prema NKD odnosno nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti i to tako da su tvrtke podijeljene u tri velika segmenta – telekomunikacije i komunikacije, računala i softver.

INOVACIJA …  s Moodle rješenjem za Automated/Adaptive - learning

INOVACIJA … s Moodle rješenjem za Automated/Adaptive - learning

13.08.2018. komentiraj

Po tko zna koji put moramo spomenuti kako se svaka inovacija može prikazati dilemom ili proturječjem. Time smo završili i prethodnu kolumnu i naveli moguće  pristupe kao „best-in-class“ komponente adaptivne poduke i dobro ih integrirati ili „paketsko“ rješenje u kojem na jednoj platformi radimo adaptivnu poduku. Kao i obično, nema jednoznačnog odgovora niti u ovoj dilemi. No važno je da smo svjesni ovih opcija kao i  da bez subjektivne naklonosti („bias“) odlučujemo koja je u našem slučaju najbolja.