KOMENTAR: Odlični rezultati usprkos krizi

KOMENTAR: Odlični rezultati usprkos krizi

Foto: Damir Brkić

Ulazak svijeta u još jednu krizu nakon pandemije, izazvane ovog puta ratom. U Ukrajini i pred telekome stavio je mnoštvo novih problema od rasta cijena energenata pa tako rastu plin i struja koji se koriste za grijanje zgrada, ali prije svega za rad mreže, za podatkovne centre i to će predstavljati za sve na tržištu veliki izazov, ipak bolje rečeno problem.

Kada se pogledaju poslovni rezultati veći prihodi od fiksnih i mobilnih usluga potaknuli su rast ukupnih prihoda za 1,5 posto, tj. na 107,5 milijuna eura. Odlični su to rezultati za A1 Hrvatska, a vrlo je važno da je kompanija nastavila i izgradnju i modernizacija fiksne i mobilne infrastrukture generirali su 19,6 milijuna eura kapitalnih ulaganja, što je porast od 27 posto. Ulaganja potiču rast, kako sami tvrde dostizanje ambicioznog plana od 800 tisuća kućanstava na vlastitoj optičkoj mrežnoj infrastrukturi.

Za A1 Hrvatska vrlo važan je rast dobiti prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) koje ja zahvaljujući nižim operativnim troškovima te povećanju prihoda dosegla 38,0 milijuna eura, što je porast od 6,3 posto u odnosnu na prošlu godinu.

Za A1 Hrvatska svakako je značajan ulazak u godinu u kojoj će moći iskoristiti potencijal svog podatkovnog centra koji je otvoren krajem prošle godine.

Izgradnjom podatkovnog centra prema najvišim svjetskim standardima A1 Hrvatska spremna je i za najzahtjevnije korisnike u privatnom i javnom sektoru. Jedini je u Hrvatskoj iz temelja izgrađen prema Tier III kriterijima UpTime instituta, svjetskog lidera u standardizaciji performansi digitalne infrastrukture. Poslovnim korisnicima zajamčena je godišnja maksimalna dostupnost odnosno funkcioniranje kritične infrastrukture kao što su povezivost, napajanje i hlađenje sustava.

Podsjetimo, podatkovni centar opremljen je vlastitom trafostanicom koja se napaja iz dvije neovisne energetske grane maksimalnog kapaciteta 2MW. Poteškoća u radu neće biti ni u slučaju prekida obje energetske grane jer će napajanje opreme preuzeti dva diesel agregata ukupne snage 2MW te UPS sustavi. U povezivanje podatkovnog centra utrošeno je oko 5.000 km optičkih niti (50 km optičkih kabela) iz tri različita, neovisna smjera. Unutar samog objekta razvedeno je oko 600 km optičkih niti (6 km optičkih kabela).

Vratimo se opet rezultatima. U porastu je i broj korisnika širokopojasnih priključaka za 8,4 posto te TV usluga za 0,4 posto, dok se nastavlja pad korisnika fiksne telefonije za 0,7 posto. Broj kućanstava koja koriste A1 fiksne usluge veći je za čak 4,3 posto, dok je prosječan prihod po priključku (ARPL) manji za 1,7 posto i iznosi 31,2 eura, što samo pokazuje koliki je utjecaj vrlo visoke konkurencije na tržištu koju daju Hrvatski Telekom i Telemach Hrvatska.

Zanimljivo, u mobilnom segmentu zabilježen je porast korisnika uz ugovor od 6,5 posto, što je potaknulo rast mobilne baze za 2 posto. Prosječan prihod po korisniku (ARPU) iznosi 9,9 eura, što je 0,2 posto više nego u prvom kvartalu 2021., što će također zbog visoke konkretnosti s HT-om i Telemachom možda biti čudno no treba reći kako se ovdje radi o novim tarifama ali i dolaskom 5G mreža promjenama i okretanju korisnika prema 5G mrežama i novim uređajima i nosim mogućnostima koje se otkrivaju.

Vratimo se sad malo na početak priče o rezultatima i velikim izazovima, jer to zapravo nisu izazovi jer ne teži se nečem do čega se ne može doći već se problem mora riješiti, a to je energetska kriza gdje rastu cijene struje koja je osnovni resurs za telekome. Pritom ne treba zaboraviti niti probleme u opskrbnim lancima i nabavi novih uređaja za korisnike u fiksnom i mobilnom segmentu koji je započeo pandemijom i vjerojatno se cijelo tržište neće oporaviti do kraja ove godine. Rat u Ukrajini koja je bila veliki proizvođač mnogih dijelova, sirovina za elektroničku i druge industrije dodatno će izazvati poteškoće na tržištu, pa tako i telekomima i to svima na tržištu dakle i A1 Hrvatska, Hrvatskom Telekomu i Telemachu Hrvatska.

Još iz kategorije

HUP Komentar: Siječanjska inflacija demantirala narativ o poskupljenjima po uvođenju eura

HUP Komentar: Siječanjska inflacija demantirala narativ o poskupljenjima po uvođenju eura

03.02.2023.

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u siječnju ove godine nepromijenjene su u odnosu na prosinac lani pa godišnja stopa inflacije u siječnju bilježi pad na 12,7% sa 13,1% u prosincu 2022. godine.

Prokletstvo besplatnih servisa koji su toliko popularni da ih je teško monetizirati

Prokletstvo besplatnih servisa koji su toliko popularni da ih je teško monetizirati

30.01.2023.

Amazon troši milijarde američkih dolara na Alexu jer taj glasovni asistent treba masivnu infrastrukturu i istovremeno ne može biti monetiziran. Dakle, dugoročno, rizik se ipak nije isplatio.

Ured – hram uspjeha i kreativnosti?

Ured – hram uspjeha i kreativnosti?

27.01.2023.

Početkom lipnja 2022. u poslovnom svijetu odjeknula je negativna reakcija na Elon Muskov poziv zaposlenicima da se vrate u urede. I u Appleu je moto 'povratak na posao' obvezivao zaposlenike na povratak u urede. U Appleu je to dovelo do velikog nezadovoljstva među zaposlenicima te su neki visokopozicionirani zaposlenici javno dali ostavke, npr. Ian Goodfellows, tadašnji voditelj odjela za strojno učenje. Osnovana je i grupa 'Apple together' koja je optužila upravu da se boji gubitka kontrole.