KOMENTAR: Odlični rezultati u nastavljenoj krizi

KOMENTAR: Odlični rezultati u nastavljenoj krizi
Damir Brkić

Kada se pogleda geopolitička situacija, kriza koja je nastavak prethodne krize i kao da u ovome trenutku imamo „savršenu oluju“ krizu koja se spaja jedna na drugu jasno je da su rezultati u telekom sektoru pod pritiskom svega toga što se događa. Isto je tako i u drugim dijelovima gospodarstva, ali ICT industrija je prvi dio ove „savršene krize“ iskoristila za rast, a taj se rast nastavlja i dalje bez obzira n sve.

I vjerojatno niti rast i divljanje cijena energenata, koje su pod iznimnim špekulativnim pritiskom i igrom velikih igrača, neće uništiti taj pozitivan trend koji generira cijeli ICT pa tako i telekom dio ICT-a. I ako neki misle da to znači neke ekstraprofite ili nešto slično u telekom sektoru, u ICT sektoru je utkano znanje, dok u energetskom sektoru jer taj špekulativni moment prevladavajući, pogledajte samo dobit INA-e u trenutku kada im rafinerija, ne rafinerije, manje rade a više ne rade, kada je orijentacija više na prodaju nego proizvodnju. U ICT sektoru je znanje, ali i usluge koje se sad traže u ovoj „savršenoj krizi“ ono što pokreće stoga i ne čudi da je A1 Hrvatska imao čak 22 posto rasta u segmentu ICT usluga. I očito je kako će se ovaj telekom dodatno okrenuti rast u ovom segmentu jer je očito to novi ključan pokretač poslovanja jer fiksni i mobilni segment imaju dobre prilike, pogotovo mobilni, dok u fiksnom je to internetski dio poslovanja.

U svemu ovom treba reći kako su poslovni rezultati A1 Hrvatska u prvih devet mjeseci 2022. godine i više nego solidni, zapravo odlični iako bi se mogao naći netko tko će reći ali to su ipak te jednoznamenkasti brojevi rasta prihoda i dobiti, pa čak manji i od inflacije. Ali taj očito malo znam o telekom tržištu, a mnogo toga zanimljivog mogao je čuti primjerice ovog tjedna na HAKOM-ovoj konferenciji dan tržišta (HAKOM YouTube) i o tome što se događa na tržištu, što telekome muči, kako ih „deru“ OTT igrači poput Googla, Netflixa, Amazon Primea, Disneya i slični pa i gore spomenut YouTube.

Stoga su rezultati A1 Hrvatska zaista jako dobro, dapače odlični s obzirom na sve, vidjet ćemo krajem mjeseca kad dođu HT rezultati, dok ćemo za trećeg po veličini Telemach Hrvatska morati čekati godišnje rezultate jer nakon prodaje United Grupi od strane Tele2 više nisu na burzi pa nisu dužni objavljivati kvartale rezultate.

Uz sve to A1 Hrvatska je nastavila u 2022. godini intenzivna ulaganja u optičku infrastrukturu i 5G mrežu i to je vidljivo iz činjenice da su prošlogodišnja značajna ulaganja u 5G spektar isključivi su razlog smanjenja investicija, koja iznose čak 58 milijuna eura. No, izuzme li se prošlogodišnja investicija u spektar za 5G mrežu koja se danas gradi, ove je godine A1 Hrvatska investirala 10 posto više u ubrzanu izgradnju optičke i 5G mreže..

I dobit je za A1 jako dobra. Operativna dobit (EBITDA - dobit prije kamata amortizacije i deprecijacije ) od 130,9 milijuna eura veća je 4 posto u odnosu na promatrano razdoblje lani.  Pritom u A1 ističu kako je ovdje ostvaren rast usprkos povećanju troškova i rashoda.

U trećem  kvartalu ove godine A1 Hrvatska imala je i malo viši rast prihoda u odnosu na isto razdoblje prethodne godine i to 4,5 posto na 127 milijuna eura, na kraju kvartala rastao je broj korisnika s minimalnim rastom i naravno rastao je broj korisnika na ugovor, a padao broj korisnika pre-paid usluga. Broj korisnika na ugovor porastao je 5,9 posto. Broj kućanstava s fiksnim pristupom veći je 5,2 posto. Istovremeno je zabilježen rast korisnika širokopojasnog interneta 8,6 posto i TV usluge 1,6 posto, uz 3,7 posto više fiksnih linija. Uslijed promotivnih ponuda, prosječni prihod po priključku (ARPL) niži je za 3,3 posto i iznosi 31 eura.

Sve to ukazuje na dobre izglede do kraja godine, ali i iduće razdoblje gdje sve čekaju izazovi i problemi. Menadžeri dragi svih boja, svih svega, izazovi i problemi nisu jedno te isto. Jednom težite, drugo rješavate, a sad ima mnogo više stvari za rješavati, nego težiti jer razdoblje je pod već spomenutom „savršenom krizom“. U svakom slučaju telekom tržište ostaje vrlo važan segment gospodarstva i pokretač razvija pogotovo kad se povuku novi novci za izgradnju infrastrukture na područjima gdje telekomi nemaju komercijalni interes. A novca ima prilično.