KOMENTAR: Odlični rezultati Tele2 u Hrvatskoj

KOMENTAR: Odlični rezultati Tele2 u Hrvatskoj

Foto: Damir Brkić / Tomich Productions

Poslovni rezultati Tele2 u Hrvatskoj jako su dobri jer ukupni prihodi rastu, a prihodi od prodaje mobilnih usluga imali su dvoznamenkasti rast. To je vrlo pozitivno za trećeg po veličini domaćeg telekom operatera koji se bori s Hrvatskim Telekom i Vipnetom na vrlo zahtjevnom mobilnom tržištu gdje su tarife i opcije nešto što gotovo više nitko ne može poloviti i shvatiti jer je toga toliko da je to postao zahtjevan posao otkriti što je najbolje za korisnika. Kada se u toj borbi pogledaju i podbrendovi dvaju velikih telekoma HT-ovog Bonbona i Vipnetovog Tomata jasno je da je borba bespoštedna za svakog korisnika.

Vratimo se malo rezultatima koji pokazuju, kako smo već pisali, da su ukupni prihodi Tele2 u prvom kvartalu ove godine dosegnuli su 450 milijuna švedskih kruna uz rast od 9,76 posto, dok je na razini prvog polugodišta ove godine rast prihoda iznosio 14,82 posto dosegavši tako 883 milijuna švedskih kruna. Možda je za Tele2 i značajnije da su prihodi rasli još snažnije ako se gleda segment samih usluga korisnicima. Za Tele2 u Hrvatskoj je svakako značajan i rast dobiti i to EBITDA odnosno dobiti prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije koja je porasla zaista vrlo visokih 69 posto. Kao razlog takvog rasta EBITDA u ovoj godini navodi se i smanjenje radiofrekvencijskih naknada koje se dogodilo početkom ove godine.

Iako se u izvješću vlasnika Tele2 AB ističe kako je uz hrvatsko tržište i ono uz Kazahstanu još uvijek u investicijskog fazi upravo se hrvatsko tržište odnosno rezultati Tele2 Hrvatska ističu kao odlični. Pritom se navodi kako se monetizira portfolio usluga i dodatno jača prepoznatljivost Tele2 branda na hrvatskom tržištu. U ukupnim prihodima Tele2 grupe hrvatsko tržište odnosno Tele2 Hrvatska sudjeluje sa 7 posto. Kao vrlo značajno ističe se i da se korisnicima nude mobilne tarife bez ograničenja, ali i ulazak na tržište eSporta gdje je potpisan ugovor s Valianceom kao platformom namijenjenom profesionalnim eSportu i to u mobilnom segmentu.

Ovakvi rezultati Tele2 u Hrvatskoj svakako su dobra najava za cijelo telekom tržište i sada samo treba pričekati rezultate najjačih igrača na tržištu i to Hrvatskog Telekoma i Vipneta kako bismo dobili pravu sliku u kojem se smjeru kreće domaće telekom tržište na kojem već sada svi govore o dolasku 5G mreža koje će zahtijevati nova ulaganja. Stoga rast dobiti i povlači i mogućnost novih ulaganja jer 5G mreže zahtijevat će mnogo više baznih postaja kako bis e dobila kvalitetna pokrivenost, velika propusnost i velike brzine koje su i najveća prednost nadolazeće pete generacije mobilne telefonije.

Još iz kategorije

Beskontaktno plaćanje mobilnim uređajima

Beskontaktno plaćanje mobilnim uređajima

19.10.2018. komentiraj

Većina građana, kada izlazi iz svoga doma, sa sobom uzima nekoliko stvari koje su im nezaobilazne za svakodnevni život, kao što su npr. ključevi, novčanik i mobitel. Međutim, često nam nije praktično ili poželjno imati toliko stvari uz sebe, zbog čega se logičnom nameće ideja o stvarima koje imaju više funkcija. Moderni pametni uređaju mogu omogućiti funkcionalnosti plaćanja i time zamijeniti platne kartice koje građani nose u svojim novčanicima, te u velikom broju situacija smanjiti potrebu za nošenjem klasičnih novčanika.

KOMENTAR: Tele2 Hrvatska priredio iznenađenje - odličan u prvih devet mjeseci

KOMENTAR: Tele2 Hrvatska priredio iznenađenje - odličan u prvih devet mjeseci

18.10.2018. komentiraj

Treći po veličini domaći telekomunikacijski operater Tele2 iznenadio je odličnim rezultatima u prvih devet mjeseci ove godine, ali i posljednjem kvartalu. Svi ključni pokazatelji rastu, marže također i Tele2 je pokazao da se može. Neki bi rekli možda poliraju bilancu za neku skoru prodaju, jer ovakvi rezultati privukli bi svakog investitora. Možda žele dokazati centrali u švedskoj da imaju prostora za novi rast i možda neke akvizicije. Svašta se na tržištu priča posljednjih mjeseci, ali i godina.

INOVACIJA …  i veza sa cjeloživotnom edukacijom

INOVACIJA … i veza sa cjeloživotnom edukacijom

17.10.2018. komentiraj

Na kraju prethodne kolumne smo se pitali, može li se pod inovacijom smatrati promjena našeg i ponašanja samo putem imitacija praksi iz Japana ili Austrije? Ne, to je nužno, ali ne i dovoljno! Jedino slabo i daleko svjetlo prosperiteta na kraju tunela može se vidjeti u mogućoj orijentaciji na edukaciju. Kakve veze ima edukacija s inovacijom? Ogromne! Po EIS (European Innovation Scoreboard, „Europska ljestvica uspjeha u inoviranju 2018.“), ovo je tablica zemalja: