KOMENTAR: Odlični rezultati Tele2 u Hrvatskoj

KOMENTAR: Odlični rezultati Tele2 u Hrvatskoj

Foto: Damir Brkić / Tomich Productions

Poslovni rezultati Tele2 u Hrvatskoj jako su dobri jer ukupni prihodi rastu, a prihodi od prodaje mobilnih usluga imali su dvoznamenkasti rast. To je vrlo pozitivno za trećeg po veličini domaćeg telekom operatera koji se bori s Hrvatskim Telekom i Vipnetom na vrlo zahtjevnom mobilnom tržištu gdje su tarife i opcije nešto što gotovo više nitko ne može poloviti i shvatiti jer je toga toliko da je to postao zahtjevan posao otkriti što je najbolje za korisnika. Kada se u toj borbi pogledaju i podbrendovi dvaju velikih telekoma HT-ovog Bonbona i Vipnetovog Tomata jasno je da je borba bespoštedna za svakog korisnika.

Vratimo se malo rezultatima koji pokazuju, kako smo već pisali, da su ukupni prihodi Tele2 u prvom kvartalu ove godine dosegnuli su 450 milijuna švedskih kruna uz rast od 9,76 posto, dok je na razini prvog polugodišta ove godine rast prihoda iznosio 14,82 posto dosegavši tako 883 milijuna švedskih kruna. Možda je za Tele2 i značajnije da su prihodi rasli još snažnije ako se gleda segment samih usluga korisnicima. Za Tele2 u Hrvatskoj je svakako značajan i rast dobiti i to EBITDA odnosno dobiti prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije koja je porasla zaista vrlo visokih 69 posto. Kao razlog takvog rasta EBITDA u ovoj godini navodi se i smanjenje radiofrekvencijskih naknada koje se dogodilo početkom ove godine.

Iako se u izvješću vlasnika Tele2 AB ističe kako je uz hrvatsko tržište i ono uz Kazahstanu još uvijek u investicijskog fazi upravo se hrvatsko tržište odnosno rezultati Tele2 Hrvatska ističu kao odlični. Pritom se navodi kako se monetizira portfolio usluga i dodatno jača prepoznatljivost Tele2 branda na hrvatskom tržištu. U ukupnim prihodima Tele2 grupe hrvatsko tržište odnosno Tele2 Hrvatska sudjeluje sa 7 posto. Kao vrlo značajno ističe se i da se korisnicima nude mobilne tarife bez ograničenja, ali i ulazak na tržište eSporta gdje je potpisan ugovor s Valianceom kao platformom namijenjenom profesionalnim eSportu i to u mobilnom segmentu.

Ovakvi rezultati Tele2 u Hrvatskoj svakako su dobra najava za cijelo telekom tržište i sada samo treba pričekati rezultate najjačih igrača na tržištu i to Hrvatskog Telekoma i Vipneta kako bismo dobili pravu sliku u kojem se smjeru kreće domaće telekom tržište na kojem već sada svi govore o dolasku 5G mreža koje će zahtijevati nova ulaganja. Stoga rast dobiti i povlači i mogućnost novih ulaganja jer 5G mreže zahtijevat će mnogo više baznih postaja kako bis e dobila kvalitetna pokrivenost, velika propusnost i velike brzine koje su i najveća prednost nadolazeće pete generacije mobilne telefonije.

Još iz kategorije

Kako nas je SaaS učinio uspješnijom tvrtkom?

Kako nas je SaaS učinio uspješnijom tvrtkom?

18.02.2019. komentiraj

Poslovna klima u Hrvatskoj daleko je od motivirajuće ili inspirativne. No, postoje pojedinci i njihove kompanije koji ne posustaju i kao iznimke koje potvrđuju pravilo prkose gospodarskoj letargiji. Svjedočimo raznim strukturama društva koji podliježu dostupnim regulativama i zakonima: mladi se kroz HUB-ove i start-up projekte bore za svoje mjesto, uz očigledno da će, ako im se pruži prilika, napustiti Hrvatsku. Starije koji će ostati na svojim radnim mjestima jer ne vide bolje pozicije ili su uz brojne obveze u svojoj zemlji onemogućeni otići. I one nas između koji pokušavamo pronaći svoje mjesto i to mjesto napraviti uspješnijim.

KOMENTAR: HT nastavlja s pozitivnim trendovima

KOMENTAR: HT nastavlja s pozitivnim trendovima

15.02.2019. komentiraj

Kompletirani su rezultati svih domaćih telekoma i prema posljednjim koji su izašli najjačeg domaćeg telekoma Hrvatskog Telekoma može se lako konstatirati kako je tržište telekom rješenja i usluga u Hrvatskoj stabilno i da nastavlja rast. I HT kao najjači domaći telekom bilježi rast prihoda u Hrvatskoj za 0,6 posto, dok je taj prihod nešto manji ako se pribroje i rezultati Crnogorskog Telekoma.

INOVACIJA … i pravosuđe u Australiji

INOVACIJA … i pravosuđe u Australiji

14.02.2019. komentiraj

Kad se kod nas spominju „dobre prakse“ u nekim stranim zemljama, po mojem iskustvu, rezultira automatskim okidanjem tzv. „innovation killer statement“: „To kod nas tako ne može funkcionirati“!