KOMENTAR: Odlični rezultati Tele2 u Hrvatskoj

KOMENTAR: Odlični rezultati Tele2 u Hrvatskoj

Foto: Damir Brkić / Tomich Productions

Poslovni rezultati Tele2 u Hrvatskoj jako su dobri jer ukupni prihodi rastu, a prihodi od prodaje mobilnih usluga imali su dvoznamenkasti rast. To je vrlo pozitivno za trećeg po veličini domaćeg telekom operatera koji se bori s Hrvatskim Telekom i Vipnetom na vrlo zahtjevnom mobilnom tržištu gdje su tarife i opcije nešto što gotovo više nitko ne može poloviti i shvatiti jer je toga toliko da je to postao zahtjevan posao otkriti što je najbolje za korisnika. Kada se u toj borbi pogledaju i podbrendovi dvaju velikih telekoma HT-ovog Bonbona i Vipnetovog Tomata jasno je da je borba bespoštedna za svakog korisnika.

Vratimo se malo rezultatima koji pokazuju, kako smo već pisali, da su ukupni prihodi Tele2 u prvom kvartalu ove godine dosegnuli su 450 milijuna švedskih kruna uz rast od 9,76 posto, dok je na razini prvog polugodišta ove godine rast prihoda iznosio 14,82 posto dosegavši tako 883 milijuna švedskih kruna. Možda je za Tele2 i značajnije da su prihodi rasli još snažnije ako se gleda segment samih usluga korisnicima. Za Tele2 u Hrvatskoj je svakako značajan i rast dobiti i to EBITDA odnosno dobiti prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije koja je porasla zaista vrlo visokih 69 posto. Kao razlog takvog rasta EBITDA u ovoj godini navodi se i smanjenje radiofrekvencijskih naknada koje se dogodilo početkom ove godine.

Iako se u izvješću vlasnika Tele2 AB ističe kako je uz hrvatsko tržište i ono uz Kazahstanu još uvijek u investicijskog fazi upravo se hrvatsko tržište odnosno rezultati Tele2 Hrvatska ističu kao odlični. Pritom se navodi kako se monetizira portfolio usluga i dodatno jača prepoznatljivost Tele2 branda na hrvatskom tržištu. U ukupnim prihodima Tele2 grupe hrvatsko tržište odnosno Tele2 Hrvatska sudjeluje sa 7 posto. Kao vrlo značajno ističe se i da se korisnicima nude mobilne tarife bez ograničenja, ali i ulazak na tržište eSporta gdje je potpisan ugovor s Valianceom kao platformom namijenjenom profesionalnim eSportu i to u mobilnom segmentu.

Ovakvi rezultati Tele2 u Hrvatskoj svakako su dobra najava za cijelo telekom tržište i sada samo treba pričekati rezultate najjačih igrača na tržištu i to Hrvatskog Telekoma i Vipneta kako bismo dobili pravu sliku u kojem se smjeru kreće domaće telekom tržište na kojem već sada svi govore o dolasku 5G mreža koje će zahtijevati nova ulaganja. Stoga rast dobiti i povlači i mogućnost novih ulaganja jer 5G mreže zahtijevat će mnogo više baznih postaja kako bis e dobila kvalitetna pokrivenost, velika propusnost i velike brzine koje su i najveća prednost nadolazeće pete generacije mobilne telefonije.

Još iz kategorije

INOVACIJA …   u državnoj upravi

INOVACIJA … u državnoj upravi

11.12.2018. komentiraj

U prethodnoj smo kolumni vidjeli kako uspješne zemlje poput Norveške, Finske i Danske promišljaju svoju budućnost ali i globalnu. Podrazumijeva se da država ulaže napore za podupiranje gospodarstva nakon nestanka prirodnih resursa (Norveška) ili u pretvaranje nekonkurentnih brodogradilišta u svjetski broj jedan za vjetroelektrane (Danska).

KOMENTAR: Jeste li spremni na dan bez mobitela, bez WiFi-a, bez bežičnih kućnih telefona, ali i struje, radara…

KOMENTAR: Jeste li spremni na dan bez mobitela, bez WiFi-a, bez bežičnih kućnih telefona, ali i struje, radara…

06.12.2018. komentiraj

Uskoro kreće komercijalizacija 5G mobilnih mreža koje će zahtijevati dva ili čak tri puta više baznih stanica koje postoje danas. U nekim slučajevima veće pokrivenosti i dometa baznih stanica će morati biti još i više. Pogotovo na višim frekvencijskim opsezima. I tu nastaje problem.

INOVACIJA …   u finskom „Institutu za budućnost“

INOVACIJA … u finskom „Institutu za budućnost“

04.12.2018. komentiraj

U prethodne smo dvije kolumne prikazali važnost znanja općenito i dali jednostavan „recept kojih šest vještina trebamo imati ako želimo biti dio „ekonomije znanja“ ili „društva znanja“. Nažalost, u nas se znanje tretira kao povijest, odnosno kao nešto dovršeno i statično. Što to znači? To znači da u obrazovnom sustavu nastavnici uglavnom „ex cathedra“ pričaju o činjenicama baziranim na prošlosti . Učenici i studenti polože test i dobiju ocjenu i uglavnom sve ekspresno zaborave. Za razliku od toga zemlje s naprednijim obrazovnim sustavima „sadržaj znanja“ sve manje tretiraju kao samo sebi svrhom, nego sadržaj koriste  kao podlogu edukaciji iz kritičkog promišljanja i osnovu za u  poduci  „kako učiti“.