KOMENTAR: Odlični rezultati Tele2 u Hrvatskoj

KOMENTAR: Odlični rezultati Tele2 u Hrvatskoj

Foto: Damir Brkić / Tomich Productions

Poslovni rezultati Tele2 u Hrvatskoj jako su dobri jer ukupni prihodi rastu, a prihodi od prodaje mobilnih usluga imali su dvoznamenkasti rast. To je vrlo pozitivno za trećeg po veličini domaćeg telekom operatera koji se bori s Hrvatskim Telekom i Vipnetom na vrlo zahtjevnom mobilnom tržištu gdje su tarife i opcije nešto što gotovo više nitko ne može poloviti i shvatiti jer je toga toliko da je to postao zahtjevan posao otkriti što je najbolje za korisnika. Kada se u toj borbi pogledaju i podbrendovi dvaju velikih telekoma HT-ovog Bonbona i Vipnetovog Tomata jasno je da je borba bespoštedna za svakog korisnika.

Vratimo se malo rezultatima koji pokazuju, kako smo već pisali, da su ukupni prihodi Tele2 u prvom kvartalu ove godine dosegnuli su 450 milijuna švedskih kruna uz rast od 9,76 posto, dok je na razini prvog polugodišta ove godine rast prihoda iznosio 14,82 posto dosegavši tako 883 milijuna švedskih kruna. Možda je za Tele2 i značajnije da su prihodi rasli još snažnije ako se gleda segment samih usluga korisnicima. Za Tele2 u Hrvatskoj je svakako značajan i rast dobiti i to EBITDA odnosno dobiti prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije koja je porasla zaista vrlo visokih 69 posto. Kao razlog takvog rasta EBITDA u ovoj godini navodi se i smanjenje radiofrekvencijskih naknada koje se dogodilo početkom ove godine.

Iako se u izvješću vlasnika Tele2 AB ističe kako je uz hrvatsko tržište i ono uz Kazahstanu još uvijek u investicijskog fazi upravo se hrvatsko tržište odnosno rezultati Tele2 Hrvatska ističu kao odlični. Pritom se navodi kako se monetizira portfolio usluga i dodatno jača prepoznatljivost Tele2 branda na hrvatskom tržištu. U ukupnim prihodima Tele2 grupe hrvatsko tržište odnosno Tele2 Hrvatska sudjeluje sa 7 posto. Kao vrlo značajno ističe se i da se korisnicima nude mobilne tarife bez ograničenja, ali i ulazak na tržište eSporta gdje je potpisan ugovor s Valianceom kao platformom namijenjenom profesionalnim eSportu i to u mobilnom segmentu.

Ovakvi rezultati Tele2 u Hrvatskoj svakako su dobra najava za cijelo telekom tržište i sada samo treba pričekati rezultate najjačih igrača na tržištu i to Hrvatskog Telekoma i Vipneta kako bismo dobili pravu sliku u kojem se smjeru kreće domaće telekom tržište na kojem već sada svi govore o dolasku 5G mreža koje će zahtijevati nova ulaganja. Stoga rast dobiti i povlači i mogućnost novih ulaganja jer 5G mreže zahtijevat će mnogo više baznih postaja kako bis e dobila kvalitetna pokrivenost, velika propusnost i velike brzine koje su i najveća prednost nadolazeće pete generacije mobilne telefonije.

Još iz kategorije

INOVACIJA …  u edukaciji – izazov lošeg utjecaja okoline na djecu

INOVACIJA … u edukaciji – izazov lošeg utjecaja okoline na djecu

21.08.2018. komentiraj

Često me kritiziraju da su moji članci previše „tehnologizirani“ odnosno „digitalizirani“ ili „internetski bazirani“. To se naročito odnosi na uvjerenje o automatizaciji kao mogućem doprinosu (spasu?) obrazovnog sustava. Podsjećam na temeljni rezon takvog mojeg pristupa obrazovnom sustavu: zbog ogromne „potražnje“ za edukacijom (najmanje milijardu polaznika svih vrsti i razina obrazovanja) UN je u svojoj analizi globalnog edukacijskog sustava izračunao da je  u narednih 14 godina potrebno regrutirati gotovo 70 milijuna (!) nastavnika za primarnu i sekundarnu edukaciju. To konkretno znači diplomiranje 5 milijuna novih nastavnika godišnje! „Mission possible“?

KOMENTAR: Krećemo s velikom analizom ICT tržišta

KOMENTAR: Krećemo s velikom analizom ICT tržišta

14.08.2018. komentiraj

Ljeto je možda vrijeme kiselih krastavaca, samo za neke jer ICTbusiness.info i ove godine u suradnji s tvrtkom Bisnode i portalom Poslovna.hr kreće u veliki analizu domaćeg ICT tržišta. Ove godine analizirat ćemo tržište ponovno prema NKD odnosno nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti i to tako da su tvrtke podijeljene u tri velika segmenta – telekomunikacije i komunikacije, računala i softver.

INOVACIJA …  s Moodle rješenjem za Automated/Adaptive - learning

INOVACIJA … s Moodle rješenjem za Automated/Adaptive - learning

13.08.2018. komentiraj

Po tko zna koji put moramo spomenuti kako se svaka inovacija može prikazati dilemom ili proturječjem. Time smo završili i prethodnu kolumnu i naveli moguće  pristupe kao „best-in-class“ komponente adaptivne poduke i dobro ih integrirati ili „paketsko“ rješenje u kojem na jednoj platformi radimo adaptivnu poduku. Kao i obično, nema jednoznačnog odgovora niti u ovoj dilemi. No važno je da smo svjesni ovih opcija kao i  da bez subjektivne naklonosti („bias“) odlučujemo koja je u našem slučaju najbolja.