KOMENTAR: Odlični rezultati Tele2 u Hrvatskoj

KOMENTAR: Odlični rezultati Tele2 u Hrvatskoj

Foto: Damir Brkić / Tomich Productions

Velika konkurencija na domaćem mobilnom telekom tržištu prije gotovo dvije godine natjerala je trećeg po veličini domaćeg telekom operatera Tele2 da krene s ulaganjima. Iako su jako dugo tvrdili kako neće tako skoro ulaziti u 4G odnosno neće dizati najnoviju generaciju mobilnih mreža koje donose velike brzine prijenosa podataka ipak su to učinili i početkom prošle godine pustili u pogon svoju 4G mrežu.

Uz ulaganje u podizanje kvalitete 3G mreže te stvaranje 4G infrastrukture Tele2 ima mjesta gdje koriste i mrežu drugog telekoma u tzv. „nacionalnom roamingu“ što korisnike ne košta ništa ali dokazuje kako ipak konzervativnije ulažu. Treba istaknuti kako koriste mobilnu infrastrukturu najjačeg domaćeg telekoma HT-a.

Zbog toga velikog investicijskog ciklusa koji je završen početkom prošle godine ovogodišnja kapitalna ulaganja su ipak mnogo manja. Pritom je zanimljivo kako se u posljednjem kvartalu i u cijeloj ovoj godini, odnosno prvih devet mjeseci bilježi snažan rast prihoda i dobiti.

Što se tiče tržišta mobilni telekom operateri bore se za nove korisnike tarifama i uslugama, većim brzinama, više GB-a u tarifama no Tele2 trenutno ima veliki problem jer njegovi konkurentni Hrvatski Telekom i Vipnet sve više svojih usluga guraju u bundle pakete koji uključuju sve moguće usluge od telefonije, pristupa internetu, televizije, mobilne telefonije pa i ICT usluga, ali i usluga kupnje električne energije.

Na telekom tržištu se već neko vrijeme govori i kako Tele2 traži kupca za svoje poslovanje u Hrvatskoj, no konkretnijih informacija o tome nema. Spominju se i neki zainteresirani, a ako do kupnje i dođe poslovni rezultati za prvih devet mjeseci ove godine ali i očekivanja za cijelu poslovnu 2017. godinu svakako idu u prilog rastu cijene kod možebitne kupovine Tele2 u Hrvatskoj.

Još iz kategorije

INOVACIJA …  gamifikacija u edukaciji

INOVACIJA … gamifikacija u edukaciji

18.09.2018. komentiraj

U prethodnoj smo kolumni vidjeli kako se može doći do znanja na globalnoj razini: Quora daje odgovor na gotovo sva pitanja. Postavljeno pitanje služi kao osnova za automatsku pretragu gdje sustav nudi odgovore na već postavljena pitanja. Tako se po mom osobnom iskustvu može riješiti do 80% upita. Ostalih 20% su novi upiti na koje odgovaraju „samoproglašeni“ eksperti u nekom području. Njihove odgovore pitatelji vrednuju s „upvote“ i „downvote“. Tako pitatelj može na osnovi kvalitete i kvantitete odgovora odabrati kome će uputiti svoje pitanje.: Najčešće se obraćaju onima koji su dali mnogo „upvoted“ odgovora. Ti „bodovi“ predstavljaju osnovu za „gamifikaciju“ obzirom da se odgovaratelji zapravo natječu u tome tko će dati više kvalitetnih odgovora. Sličan pristup osiguravaju   i  medalje i bedževi u LikeMyIdea ili Moodle.

Zašto je Facebook nemoćan u zaustavljanju vlastitog pada?

Zašto je Facebook nemoćan u zaustavljanju vlastitog pada?

14.09.2018. komentiraj

Facebook ima dvije milijarde aktivnih korisnika, što ga čini platformom s kakvom se može usporediti samo Google, čijih osam proizvoda koriste milijarda ili više ljudi. To su redom Google Search, Gmail, YouTube, Maps, Chrome, Android, Google Play i Google Drive. No, zašto je to bitno?

INOVACIJA …  u pitanjima i odgovorima

INOVACIJA … u pitanjima i odgovorima

13.09.2018. komentiraj

Za ovo bi čovjek rekao – lijepo uređen vrt. No pažljivijem i iskusnom promatraču neće promaći ovaj detalj. Što je to? To je izdanak bambusa izrastao iz „rizoma“, masivnih korijena koji se šire. Ako nemate sreće, uništit će Vam svojom agresivnošću cijeli vrt. Ispod trave se stvara cijela mreža bambusovog korijenja i širi se nezaustavljivo desecima metara dalje od posađenog bambusovog grma!