KOMENTAR: Odlični rezultati HT-a u prvih devet mjeseci

KOMENTAR: Odlični rezultati HT-a u prvih devet mjeseci
Damir Brkić / Tomich Productions

Svi domaći telekomi, naravno oni koji imaju tu obvezu objavili su svoje rezultate, a konsolidacija tržišta je pri kraju i to je sukus posljednjih nekoliko tjedana domaćeg telekom tržišta. Nakon A1 Hrvatska, Optime Telekoma koji čeka završetak preuzimanja od strane Telemach Hrvatska i najjači domaći telekom Hrvatski Telekom objavio je svoje poslovne rezultate koji su realno uzevši s obzirom na stanje tržišta iznad očekivanja i pokazuju pozitivne telekomunikacijske trendove u trenutku kada se čeka komercijalizacija 5G mreža ali i ubrzana izgradnja optičke infrastrukture naravno u kombinaciji s 5G.

HT bilježi rast svih ključnih pokazatelja, prihoda i dobiti, ali što je za kompaniju i najvažnije marži i to prije svega EBITDA marži čime je HT jedan od najboljih u cjelokupnoj Deutsche Telekom grupi. Očekivano HT bilježi rast prihoda u mobilnoj telefoniji, a pad u fiksnoj. To su ukupno pokazali i rezultati cjelokupnog tržišta koje smo nedavno objavili, a takav trend je u mnogim zemljama svijeta. U segmentu mobilne telefonije povećali su se za 259 milijuna kuna, odnosno 10,6 posto, u HT Grupi u Hrvatskoj (244 milijuna kuna, odnosno 11,0 posto) i u Crnogorskom Telekomu (16 milijuna kuna, odnosno 7,1 posto). Rast prihoda od postpaid usluga više je nego pokrio pad prihoda od prepaid usluga.

Nadalje, baza korisnika pokretnih telekomunikacija s ukupno 2.326 tisuća korisnika veća je u odnosu na tri tromjesečja 2020. (1,5 posto) s većim brojem korisnika u segmentu postpaid usluga (4,5 posto) i manjim u segmentu prepaid usluga (2,3 posto).

Prosječna potrošnja u postpaidu je povećana za 4,1 posto na 101 kunu po korisniku, dok je istovremeno broj korisnika povećan 4,5 posto na 1,315 milijuna. U prepaid segmentu broj korisnika je manji 2,3 posto i zaustavio se na 1,011 milijuna kuna, dok je prosječna potrošnja (ARPU) povećana 1,4 posto na nešto preko 40 kuna mjesečno.

Prihodi od nepokretnih telekomunikacija smanjili su se za 8 milijuna kuna, odnosno 0,3 posto, kako u  HT Grupi u Hrvatskoj (1 milijun kuna, odnosno 0,0 posto) tako i u Crnogorskom Telekomu (7 milijuna kuna, odnosno 4,4 posto). Smanjenje je rezultat izostanka doprinosa Optime u trećem tromjesečju 2021. HT Grupa Hrvatska Smanjenje prihoda od govornih usluga bilo je posljedica tržišnog trenda zamjene nepokretnih telekomunikacija pokretnima i IP-om, regulacije i primjene pravila o tržišnom natjecanju.

Očekivano, prihodi od širokopojasnih usluga veći su zahvaljujući korisničkoj bazi koja se u odnosu na prošlu godinu povećala za 1,6 posto i broji 633 tisuća na kraju devet mjeseci 2021. ARPU za maloprodajni širokopojasni pristup veći je za 1,6 posto te iznosi 109 kuna.

Baza korisnika televizijskih usluga na razini je od 532 tisuće na kraju devet mjeseci 2021. i zabilježila je povećanje od 10,1 posto, dok ARPU za televizijske usluge iznosi 86 kuna i manji je za 0,7 posto.

Iz HT-a u izvješću napominju kako je odlukom nacionalne regulatorne agencije (HAKOM) smanjene su veleprodajne cijene reguliranih usluga ULL, BSA, NBSA i FTTH od 1. travnja 2021. Nadalje, od 1. srpnja 2021. smanjena je regulirana cijena završavanja u nepokretnim mrežama (FTR) u skladu s Delegiranim aktom Komisije EU-a. Nastavljena je uspješna prodaja IP i podatkovnih usluga u 2021. usprkos konkurentnom veleprodajnom tržištu podatkovnih i IP usluga, tvrde u HT-u.

Iz HT-a ističu da su kupci najvećeg broja 5G frekvencija, te da osiguravanjem 5G mreže u svim frekvencijskim pojasevima za 5G tehnologiju HT nastavlja postavljati industrijske standarde i omogućavati primjenu novih tehnologija koje će pridonijeti gospodarskom rastu i društvenom napretku. Zdravstvo, obrazovanje, proizvodnja, poljoprivreda, energetika, turizam, prijevoz, razvoj pametnih gradova i pametne 4.0 industrije samo su neka od područja u kojima će se ostvariti veliki napredak uvođenjem naprednih mogućnosti 5G mreže. „Ispunili smo i svoje obećanje sustavnog uvođenja 5G mreže, čime smo znatno pridonijeli gospodarskom i društvenom razvoju Hrvatske. U trećem tromjesečju 2021. godine u funkciji je bilo 600 5G lokacija, od kojih 150 radi na 3,6 GHz, čime je osigurana pokrivenost 2 milijuna ljudi“, ističu u HT-u.

Također, HT je kao prvi u Hrvatskoj uveo roaming u 5G mreži na temelju sporazuma s Deutsche Telekomom i Magyar Telekomom i time stvorio nove prilike za gospodarstvo i turizam, omogućivši korisnicima u Hrvatskoj i inozemstvu najbolje korisničko iskustvo.

Vodećim tržišnim ulaganjima Hrvatski Telekom i dalje je usredotočen na izgradnju svoje optičke infrastrukture te smo dodatno proširili nepokretnu mrežu i FTTH-om pokrili više od 435.000 kućanstava, što je povećanje od čak 34 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Krajem trećeg tromjesečja naša optička pristupna mreža (FTTx) bila je dostupna za ukupno 597.000 kućanstava uz rast od 26 posto u odnosu na prošlu godinu.

„Treću godinu zaredom potvrđeno je kako Hrvatski Telekom ima najbolju pokretnu mrežu te je dobio Ookla Speedtest nagradu, a po četvrti put i umlautovu nagradu „Best in Test“. Nagrade su potvrda kako Hrvatski Telekom ima najbolju pokretnu mrežu u Hrvatskoj te najbržu mrežu i mrežu s najboljom pokrivenošću, pri čemu je rezultat ostvaren 2021. godine znatno bolji od prošlogodišnjeg. Također, nedavno smo prepoznati i kao jedna od 10 najbržih mobilnih mreža u Europi“, hvale se iz HT-a.

I na kraju HT polako iz konsolidacije izbacuje Optima Telekom jer nakon promjene zakona o elektroničkim medijima i ukidanja zabrane vertikalne integracije čime se telekomima više ne priječi da imaju distribuciju i proizvodnju TV sadržaja privodi se kraju prodaja Optima Telekoma.

Podsjetimo, u srpnju ove godine su Hrvatski Telekom i Zagrebačka banka s društvom Telemach Hrvatska, koje je u vlasništvu grupacije United Group (United Group B.V., The Netherlands), potpisali sporazum o kupoprodaji dionica društva Optima Telekom.

Predmet transakcije prodaja je ukupno 54,31 posto dionica Optima Telekoma, od čega je 36,90 posto u vlasništvu Zagrebačke banke i 17,41 posto u vlasništvu društva HT holding, koje je u stopostotnom vlasništvu Hrvatskog Telekoma.

Zaključenje transakcije podliježe regulatornim odobrenjima i drugim ugovornim uvjetima, a očekuje se da će biti provedeno do kraja 2021. godine. Sporazumom o kupoprodaji dionica utvrđuje se da je vrijednost 100 posto dionica Optima Telekoma 639 milijuna kuna (vrijednost poduzeća), što je 5 puta EBITDA za 2020. prije jednokratnih stavki i nakon najmova, pojašnjavaju iz HT-a.

Pritom je važno istaknuti da je pri potpisivanju sporazuma o kupoprodaji dionica društva Optima Telekom utvrđeno je kako je fer vrijednost niža od knjigovodstvene vrijednosti, što je u srpnju rezultiralo umanjenjem vrijednosti goodwilla i imovine u Grupi u neto iznosu od 50 milijuna kuna.

Kada se ovo provede tada će konsolidacija biti gotova i imat ćemo tri konvergentna operatora i to Hrvatski Telekom, A1 Hrvatska i Telemach Hrvatska koji će nuditi sve vrste telekom usluga pa i više od toga, a u 5G svijetu dolaskom novih igrača imat ćemo i više rješenja za brzi pristup Internet u ruralnom području. Iako neki misle da će se ovom konsolidacijom zabetonirati telekom tržište i da će se usporiti tehnološke promjene trenutni rat koji se vodi u kanalicama, o kojem smo pisali, govori upravo suprotno.