KOMENTAR: Novi oblik komentara ili kako je nastao A1 Hrvatska

KOMENTAR: Novi oblik komentara ili kako je nastao A1 Hrvatska

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Zora.

Uvala.

More.

Mir.

Izlazak sunca.

More kao ulje.

Sunce kao vatrena lopta.

Spokoj i tišina.

To je novi oblik života.

Ne nije ovo neki uvrnuti haiku, upravo tako izgleda mjesto gdje nastaje ova kolumna o novom obliku života, velikoj branding kampanji drugog po veličini domaćeg telekom operatera nekad Vipneta, danas A1 Hrvatska, dijela A1 grupa čiji je rebrending počeo nedavno i će neko vrijeme trajati.

Pripreme su trajale dugo, zahtjevan je to posao od formalno pravnog, pa sve do smišljanja branding kampanje za koju je ovog puta izabran „novi oblik života“. Nekim će se se svidjeti, nekima ne, neki će ga protumačiti ovako, neki onako.

Ono što je znakovit je da Vipnet, odnosno sada A1 Hrvatska prestaje biti telekom. Da baš tako, oni nisu više telekom. Tako tvrde u svojim branding kampanjama. I u pravu su, barem ako žele biti nešto više od tvrtke koja će se baviti kablovima i mrežama. Jer nakon 19 godina postojanja u Hrvatskoj upravo su ih tako percipirali, no A1 sada želi biti i više od toga stoga najavljuju gradnju novog velikog podatkovnog centra za ICT rješenja i usluge u oblaku, više ulaganja u različite dodatne sadržaje kao kad su preuzeli Ligu prvaka. Ukupna ulaganja dosegnut će oko 300 milijuna eura u razvoj mreže infrastrukture.

Međutim svima je bilo jasno kako će se rebranding dogoditi prije zimske blagdanske sezone, u vrijeme izlaska novog iPhona i u vrijeme kada svi već gledaju poklone. Pravo vrijeme, rekli bi neki.

Vrlo zanimljivo je da usprkos velikom rebrandingu zbog svoje snage ostaje B.Net kao poseban brand, ali i Tomato koji su se prilično ukorijenili na tržištu. Sve to dokazuje kako je vrlo domišljato proveden rebranding jer se nisu dirali oni dijelovi koji nisu bili direktno vezani uz staro ime Vipnet.

Bit će vrlo zanimljivo vidjeti i nove poslovne rezultate kompanije, sada pod imenom A1 Hrvatska koji za treći kvartal dolaze uskoro odnosno već početkom slijedećeg tjedna. Podsjetimo se stoga kako je bilo na prvom polugodištu ove godine.

Poslovni rezultati Vipneta, sada A1 Hrvatska, pokazuju nastavak pozitivnih trendova jer je u prvih šest mjeseci ove godine prihod rastao 1,8 posto na 213,1 milijun eura, dok je dobit prije kamata oporezivanja amortizacije i deprecijacije (EBITDA) porasla čak 12,3 posto na 53,6 milijuna eura. Prema dostupnim informacijama takvi će se dobri trendovi nastaviti.

Na polugodišnjoj razini EBIT donosno dobit prije kamata i oporezivanja u prvih šest mjeseci 2018. godine iznosi negativnih 4,5 milijuna eura u odnosu na pozitivu iz prošle godine kada je bilo 4,3 milijuna eura. Na kvartalnoj razini minus EBIT-a je na razini od 1,3 milijuna eura.

Što se tiče strukture prihoda Vipnet i dalje bilježi na polugodišnjoj razini rast u segmentu mobilne telefonije gdje su prihodi rasli 2,5 posto na 124,4 milijuna eura, dok je u segmentu fiksne telefonije u istom razdoblju prihod rastao 1,5 posto na 62,3 milijuna eura. Tek manji rast na polugodišnjoj razini bilježi se u segmentu prodaje uređaja i to svega 0,2 posto na 23,7 milijuna eura.

Na tržištu Vipnet bilježi u segmentu mobilne telefonije  rast broja korisnika i to za 1,1 posto u prvih šest mjeseci ove godine i tako je dosegao ukupnih 1,801 milijun korisnika. Prosječna potrošnja ostala je na istoj razini od 11,7 eura, dok je potrošnja minuta po korisniku porasla 3,2 posto na ukupno 321,2 minute mjesečno. Zanimljivo je kako je potrošnja u drugom ovogodišnjem kvartalu u odnosu na isti 2017. godine porasla za 0,7 posto na 12,3 eura mjesečno.

Što se tiče kapitalnih ulaganja Vipnet u prvih šest mjeseci ove godine bilježi smanjenje za 2,3 posto na 36,3 milijuna eura.

Vipnet nastavlja bilježiti pozitivne rezultate poslovanja, a u ključnim tržišnim kategorijama ostvaruje organski rast, ističe na upit ICTbusiness.info predsjednik Uprave Jiříj Dvorjančanski.

„Ova je godina doista dinamična za tvrtku, s obzirom na to da istovremeno prolazimo kroz digitalnu transformaciju, opsežni 5G transformacijski proces te proces promjene brenda. Trenutno temeljito preuređujemo uredske prostore, kao i način rada na Vipnetovom kampusu, kako bismo bili agilniji te brže reagirali na korisničke zahtjeve“, objašnjava Dvorjančanski.

Prema njegovim riječima zbog goleme potražnje za podatkovnim prometom i zadovoljavanja budućih korisničkih potreba, pokrenuli smo opsežni 5G transformacijski proces te uspjeli uvesti niz 5G funkcionalnosti u postojeću mrežu. Također on ističe kako su pokazali na koji će način 5G tehnologija olakšati živote ljudi.

„Postizanje brzina od preko 20 Gbit/s u živoj mreži, što je apsolutni rekord u Hrvatskoj, za nas je tek poticaj da nastavimo s pružanjem najboljeg korisničkog iskustva u Hrvatskoj, objašnjava Dvorjančanski.

Sada je to sve po novim brandom, očekuje se nastavak dobrih trendova s novim A1 brandom i novim idejama, razvojem i planovima da A1 Hrvatska prestane biti telekom i bude mnogo više od toga.

Još iz kategorije

INOVACIJA …   u državnoj upravi

INOVACIJA … u državnoj upravi

11.12.2018. komentiraj

U prethodnoj smo kolumni vidjeli kako uspješne zemlje poput Norveške, Finske i Danske promišljaju svoju budućnost ali i globalnu. Podrazumijeva se da država ulaže napore za podupiranje gospodarstva nakon nestanka prirodnih resursa (Norveška) ili u pretvaranje nekonkurentnih brodogradilišta u svjetski broj jedan za vjetroelektrane (Danska).

KOMENTAR: Jeste li spremni na dan bez mobitela, bez WiFi-a, bez bežičnih kućnih telefona, ali i struje, radara…

KOMENTAR: Jeste li spremni na dan bez mobitela, bez WiFi-a, bez bežičnih kućnih telefona, ali i struje, radara…

06.12.2018. komentiraj

Uskoro kreće komercijalizacija 5G mobilnih mreža koje će zahtijevati dva ili čak tri puta više baznih stanica koje postoje danas. U nekim slučajevima veće pokrivenosti i dometa baznih stanica će morati biti još i više. Pogotovo na višim frekvencijskim opsezima. I tu nastaje problem.

INOVACIJA …   u finskom „Institutu za budućnost“

INOVACIJA … u finskom „Institutu za budućnost“

04.12.2018. komentiraj

U prethodne smo dvije kolumne prikazali važnost znanja općenito i dali jednostavan „recept kojih šest vještina trebamo imati ako želimo biti dio „ekonomije znanja“ ili „društva znanja“. Nažalost, u nas se znanje tretira kao povijest, odnosno kao nešto dovršeno i statično. Što to znači? To znači da u obrazovnom sustavu nastavnici uglavnom „ex cathedra“ pričaju o činjenicama baziranim na prošlosti . Učenici i studenti polože test i dobiju ocjenu i uglavnom sve ekspresno zaborave. Za razliku od toga zemlje s naprednijim obrazovnim sustavima „sadržaj znanja“ sve manje tretiraju kao samo sebi svrhom, nego sadržaj koriste  kao podlogu edukaciji iz kritičkog promišljanja i osnovu za u  poduci  „kako učiti“.