KOMENTAR: Najbolji poklon za blagdane - KACIGA - može radnička jer s motorističkom bi mogli izgledati malo čudno!

KOMENTAR: Najbolji poklon za blagdane - KACIGA - može radnička jer s motorističkom bi mogli izgledati malo čudno!

Foto: DepositPhotos

Novim promjena pravilnika koji regulira letenje sada je moguće gotovo sve. Od letenja noću, do letenja samo uz prijavu letjelice Hrvatskoj agenciji za civilno zrakoplovstvo i to se odnosi samo na  letjelice do težine od 5 kg. I to se odnosi samo na letenje odnosno letačke operacije dok je snimanje i dalje pod DGU-om i drugim pravilnikom.

Dugo sam razmišljao kako ovo napisati, ali jednostavno ne mogu samo preko ovog prijeći jer bi se zaista svašta moglo događati. Svaka čast svima koji lete po pravilima, pridržavaju se regulative kakva god ona bila i slagali se mi s njom ili ne.

Uz to, ako se pridržavate i pravila proizvođača o tome što letjelica zaista može, učite uz letenje što se može što ne ,onda je to super, ali nekako mi se čini da često tome nije slučaj. I neću sad ulaziti u to tko leti i pridržava se pravila ili ne, ali ću upozoriti na neke vrlo opasne posljedice koje se mogu dogoditi pogotovo u vrijeme predstojećih blagdana.

Primjerice, Hrvatska turistička zajednica raspisala je veliki natječaj pod nazivom „Foto i video snimanje Adventa u Hrvatskoj“ koji traje do 5. prosinca kada možete predati ponude. U natječajnoj dokumentaciji koji možete pronaći na prethodnom linku traži se dostavljanje referenci, dokaz o nekažnjavanu za djela u gospodarskom poslovanju, ispunjavanje svih poreznih obveza odnosno sve što je sastavni dio ponude za sve javne nabave.

Predmet nabave je  kako stoji u dokumentaciji „ukupno 200 fotografija odnosno minimalno 5 fotografija po lokaciji (svaka lokacija mora biti fotografirana u vertikalnoj i horizontalnoj poziciji, tj. unutar 5 fotografija po lokaciji moraju postojati fotografije i u vertikalnoj i u horizontalnoj poziciji) te tri video klipa u različitim trajanjima (prema točki 16. natječajne dokumentacije)“.

Kriteriji za ocjenu ponuda su reference 25 bodova, cijena usluge 35 bodova, rok isporuke 15 bodova i portfolio 25 bodova.

Osim fotografija traži se i video materijal u 4K rezoluciji iz čega treba montirati 3 filma u trajanju od tri minute, jedne minute, 30 sec.

Od lokacija treba snimati lokacije u Zagrebu, Varaždinu, Mariji Bistrici, Bojani, Božićna bajka Salaj, Osijeku, Vinkovcima, Splitu, Zadru, Šibeniku, Dubrovniku, Rijeci, Rabu, Poreču, Puli.  U nekim gradovima je više lokacija.

I to je odlično raspisano, detalje pogledajte na webu Hrvatske turističke zajednice i pripadajućem dokumentu koji možete naći i ovdje.

Međutim ono što je vrlo zanimljivo i znakovito je da se nigdje ne spominje mogućnost snimanja iz zraka čega će sigurno biti. Toliki broj lokacija, Advent i ljudi i samo bi za pripremu dokumentacije za snimanje iz zraka ako se rade sve lokacije trebalo nekoliko tjedan rada od zahtjeva prema Državnoj geodetskoj upravi ako postoji dozvola Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo za letenje. Nakon toga za izuzeća leta ako ih ima i još posebne dozvole i na kraju prijava svih zona i vremena leta putem AMC portala i dobivanje odobrenja. Kako je riječ o ukupno 200 fotografija, a traži se najmanje 5 po lokaciji riječ je o 40 lokacija. Bit će zanimljivo vidjeti tko će posao dobiti i po kojoj cijeni jer cijena ne može biti niska, ali o tome nekom drugom prilikom.

Za ovu priču je mnogo važnije kako će se letjeti i snimati. Dronom iz zraka snimati dakle letjeti na potencijalno 40 lokacija u zimskim uvjetima, dakle hladnim kada baterije i ne drže najbolje. Kada tome pridodamo mnoštvo hobista koji će iskoristiti advent za svoje letačko-snimateljske aktivnosti nebo iznad gore spomenutih gradova bit će obasjano „pomičnim“ lampicama dronova. Samo da ne bude problema i mogućih padova dronova.

Stoga je možda najbolji poklon kaciga sa slike uz napomenu "KACIGE NA GLAVU!"

Još iz kategorije

INOVACIJA … „by example“

INOVACIJA … „by example“

24.05.2019. komentiraj

Od izlaska prethodne kolumne mi je poslana „inovativna ideja“: „Zašto ne biste kolumne objavili kao knjigu?“.  Za takvu ideju je bilo dovoljno ukupno pet minuta, a sada, kad sam je počeo realizirati, izgleda da će za to trebati pet godina! To je dobar primjer omjera između uloženog u ideju i ostvarenju inovacije : 5 minuta / 5 godina = 1/100.000!  Ako u tom kontekstu iskoristimo uzrečicu

Umjetna inteligencija je tajno oružje u potrazi za boljim baterijama

Umjetna inteligencija je tajno oružje u potrazi za boljim baterijama

22.05.2019. komentiraj

Baterije su ono što po pitanju napretka konstantno kaska u svijetu mobilnih uređaja, posebno pametnih telefona, phableta i tableta, ali rješenje koje bi trebalo uvelike poslužiti sve dok ne dođe neki konkretniji iskorak jest umjetna inteligencija. Ona bi trebala optimizirat potrošnju i srezati opterećenja do te mjere da se dobije podosta “dodatnog života” u bateriji. I ne samo to, ono bitnije je da bi trebala odrediti unaprijed taj “životni vijek”!

KOMENTAR: A1 Hrvatska solidno u prvom ovogodišnjem kvartalu

KOMENTAR: A1 Hrvatska solidno u prvom ovogodišnjem kvartalu

29.04.2019. komentiraj

Zaključili smo ovokvartalne poslovne rezultate domaćih telekom operatera jer večeras je u sklopu rezultata A1 Telekom Austria Grupe objavljeni rezultati i A1 Hrvatska koji pokazuju stabilan rast svih ključnih financijskih pokazatelja od prihoda, preko dobiti do rasta broja korisnika.