KOMENTAR: Najbolji poklon za blagdane - KACIGA - može radnička jer s motorističkom bi mogli izgledati malo čudno!

KOMENTAR: Najbolji poklon za blagdane - KACIGA - može radnička jer s motorističkom bi mogli izgledati malo čudno!

Foto: DepositPhotos

Novim promjena pravilnika koji regulira letenje sada je moguće gotovo sve. Od letenja noću, do letenja samo uz prijavu letjelice Hrvatskoj agenciji za civilno zrakoplovstvo i to se odnosi samo na  letjelice do težine od 5 kg. I to se odnosi samo na letenje odnosno letačke operacije dok je snimanje i dalje pod DGU-om i drugim pravilnikom.

Dugo sam razmišljao kako ovo napisati, ali jednostavno ne mogu samo preko ovog prijeći jer bi se zaista svašta moglo događati. Svaka čast svima koji lete po pravilima, pridržavaju se regulative kakva god ona bila i slagali se mi s njom ili ne.

Uz to, ako se pridržavate i pravila proizvođača o tome što letjelica zaista može, učite uz letenje što se može što ne ,onda je to super, ali nekako mi se čini da često tome nije slučaj. I neću sad ulaziti u to tko leti i pridržava se pravila ili ne, ali ću upozoriti na neke vrlo opasne posljedice koje se mogu dogoditi pogotovo u vrijeme predstojećih blagdana.

Primjerice, Hrvatska turistička zajednica raspisala je veliki natječaj pod nazivom „Foto i video snimanje Adventa u Hrvatskoj“ koji traje do 5. prosinca kada možete predati ponude. U natječajnoj dokumentaciji koji možete pronaći na prethodnom linku traži se dostavljanje referenci, dokaz o nekažnjavanu za djela u gospodarskom poslovanju, ispunjavanje svih poreznih obveza odnosno sve što je sastavni dio ponude za sve javne nabave.

Predmet nabave je  kako stoji u dokumentaciji „ukupno 200 fotografija odnosno minimalno 5 fotografija po lokaciji (svaka lokacija mora biti fotografirana u vertikalnoj i horizontalnoj poziciji, tj. unutar 5 fotografija po lokaciji moraju postojati fotografije i u vertikalnoj i u horizontalnoj poziciji) te tri video klipa u različitim trajanjima (prema točki 16. natječajne dokumentacije)“.

Kriteriji za ocjenu ponuda su reference 25 bodova, cijena usluge 35 bodova, rok isporuke 15 bodova i portfolio 25 bodova.

Osim fotografija traži se i video materijal u 4K rezoluciji iz čega treba montirati 3 filma u trajanju od tri minute, jedne minute, 30 sec.

Od lokacija treba snimati lokacije u Zagrebu, Varaždinu, Mariji Bistrici, Bojani, Božićna bajka Salaj, Osijeku, Vinkovcima, Splitu, Zadru, Šibeniku, Dubrovniku, Rijeci, Rabu, Poreču, Puli.  U nekim gradovima je više lokacija.

I to je odlično raspisano, detalje pogledajte na webu Hrvatske turističke zajednice i pripadajućem dokumentu koji možete naći i ovdje.

Međutim ono što je vrlo zanimljivo i znakovito je da se nigdje ne spominje mogućnost snimanja iz zraka čega će sigurno biti. Toliki broj lokacija, Advent i ljudi i samo bi za pripremu dokumentacije za snimanje iz zraka ako se rade sve lokacije trebalo nekoliko tjedan rada od zahtjeva prema Državnoj geodetskoj upravi ako postoji dozvola Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo za letenje. Nakon toga za izuzeća leta ako ih ima i još posebne dozvole i na kraju prijava svih zona i vremena leta putem AMC portala i dobivanje odobrenja. Kako je riječ o ukupno 200 fotografija, a traži se najmanje 5 po lokaciji riječ je o 40 lokacija. Bit će zanimljivo vidjeti tko će posao dobiti i po kojoj cijeni jer cijena ne može biti niska, ali o tome nekom drugom prilikom.

Za ovu priču je mnogo važnije kako će se letjeti i snimati. Dronom iz zraka snimati dakle letjeti na potencijalno 40 lokacija u zimskim uvjetima, dakle hladnim kada baterije i ne drže najbolje. Kada tome pridodamo mnoštvo hobista koji će iskoristiti advent za svoje letačko-snimateljske aktivnosti nebo iznad gore spomenutih gradova bit će obasjano „pomičnim“ lampicama dronova. Samo da ne bude problema i mogućih padova dronova.

Stoga je možda najbolji poklon kaciga sa slike uz napomenu "KACIGE NA GLAVU!"

Još iz kategorije

Vjeruju li korisnici u SaaS?

Vjeruju li korisnici u SaaS?

20.03.2019. komentiraj

Softver kao usluga (software-as-a-service – SaaS) model je kojim je softver u potpunosti dostupan za primjenu, ne nalazi se na lokaciji korisnika i ne kupuje se nego se iznajmljuje. Na svjetskoj razini postao je sve učestaliji od 2012. godine kada su vodeće svjetske tvrtke poput Microsofta i Amazona uvidjele glavnu prednost ovog modela, a to je planirani ponavljajući prihod (eng. Recurring revenue).

Speed, give me what I need

Speed, give me what I need

18.03.2019. komentiraj

Kad netko kaže da brzina znači život, to zvuči kao patetična izjava Toma Cruisea u „Danima groma“, ili takva neka holivudska smijurija. Međutim, u avionu to je vrlo doslovna i stvarna istina. Samo dok postoji dovoljna brzina opstrujavanja zraka oko površina zrakoplova, postoji i uzgon koji avion drži u zraku. Jedan od drilova koje instruktor upucava pilotu učeniku u glavu, kroz cijelo školovanje, je da pilot prvo leti, onda navigira, a tek onda razgovara s kontrolom leta. Ovo „prvo leti“ na prvom mjestu znači da održava brzinu aviona i odstojanje od prepreka.

Kako je Estonija postala napredna zemlja e-vladavine

Kako je Estonija postala napredna zemlja e-vladavine

06.03.2019. komentiraj

Estonija je dom najbolje očuvanog srednjovjekovnog grada u sjevernoj Europi, ali je u 21. stoljeću ipak najpoznatija po svojim naporima da se okrene prema budućnosti kroz impresivan sustav e-vladavine. Naime, spomenuti Talinn i ostali estonski gradovi daleko su moderniji i napredniji od mnogih u većim i bogatijim zemljama no što je Estonija.