KOMENTAR: Jako dobri rezultati A1 Hrvatska u prvoj polovici ove godine

KOMENTAR: Jako dobri rezultati A1 Hrvatska u prvoj polovici ove godine

Stigla je polovica godine, broj turista na moru raste, pa će tako rasti i podatkovni promet gotovo pa sigurno i dvostruko u odnosu na pretkriznu 2019. koja je bila posljednja velika turistička godina. Podatkovni promet gura cijelo telekom tržište pa tako i dolazak 5G uvelike je uvjetovan potrebom za velikim brzinama no prije svega velikom propusnošću i kapacitetom.

Stoga i ne čudi odluka A1 Hrvatska da nastavi s ulaganje u razvoj infrastrukture kako optičke u fiksnom segmentu i 5G mreža u mobilnom segmentu. Investicijski ciklus u nastavak izgradnje i modernizaciju fiksne i mobilne infrastrukture odražava se u rastu ulaganja od 23,8 posto te iznose 40,2 milijuna eura.

Što se tiče poslovnih rezultata takva ulaganja upravo su rezultirala i nastavku rasta ključnih pokazatelja. Prema objavljenim poslovnim rezultatima ukupni prihodi u prvih šest mjeseci porasli su 2,9 posto i dosegli su 220,8 milijuna eura, a kako tvrde iz A1 Hrvatska razlog tome je  najviše zahvaljujući rastu prihoda od mobilnih usluga, posjetitelja u roamingu kao i ICT rješenja.

Dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) slijedi trend rasta prihoda, no pokazuje i kvalitetan pristup poslovanju jer je rast 4,4 posto na 78,4 milijuna eura.

U segmentu fiksne telefonije broj korisničkih linija povećan je 4,2 posto na 696 tisuća. Prihodi u fiksnoj telefoniji porasli su 1,8 posto na 63,4 milijuna eura. Do svega toga je došlo zbog rasta broja kućanstava s A1 fiksnim pristupom koji je viši 5,5 posto dok je prosječni prihod po priključku (ARPL) niži 2,9 posto i iznosi 31 euro. Pri tome, bilježi se porast broja korisnika govorne usluge 0,4 posto, širokopojasnog pristupa 9,1 posto i TV usluge 1,9 posto uz 4,2 posto više fiksnih linija.  To pokazuje kako je važno ulaganje u mreže nove generacije, odnosno optičku infrastruktura.

Kada se pogleda mobilni segment A1 Hrvatska bilježi rast udjela na tržištu za 0,1 postotni poen na 38,3 posto. To se ogleda i u rezultatima jer je u mobilnom segmentu zabilježen je porast korisnika uz ugovor od 7,2 posto te pad  broja korisnika na bonove od 6 posto što je rezultiralo 2,1 posto većom bazom mobilnih korisnika. Prosječan prihod po korisniku (ARPU) iznosi 10,3 eura što je 1,8 posto više nego u istom razdoblju lani. U ovom segmentu A1 Hrvatska bilježi rast prihoda od 4,1 posto na 123,3 milijuna eura.

Za telekom kompanije vrlo je važno da pod kontrolom imaju churn rate i on je stabilan i zadržao se na istoj razini kao i na kraju prvih šest mjeseci prošle poslovne godine. U segmentu korisnika na ugovor on je i manji u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine, no povećao se na 3,3 posto u odnosno što je rast od 0,5 postotnih poena.

Iz A1 pojašnjavaju kako je rastu je pridonijela i veća prodaja opreme, prije svega pametnih telefona. Operativni troškovi su porasli, potaknuti višim troškovima sadržaja, većim troškovima oglašavanja, ali i povećanim troškovima radne snage. Budući da su veći prihodi od usluga i poboljšana marža opreme više nego nadoknadili gore spomenuto povećanje troškova EBITDA je nastavio rast.

Sve ovo pokazuje kako je A1 Hrvatska uspješno nastavio rast svog poslovanja usprkos krizama koje su prisutne posljednjih godina i rezultirale manjkovima na tržištu.

Još iz kategorije

HUP Komentar: Siječanjska inflacija demantirala narativ o poskupljenjima po uvođenju eura

HUP Komentar: Siječanjska inflacija demantirala narativ o poskupljenjima po uvođenju eura

03.02.2023.

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u siječnju ove godine nepromijenjene su u odnosu na prosinac lani pa godišnja stopa inflacije u siječnju bilježi pad na 12,7% sa 13,1% u prosincu 2022. godine.

Prokletstvo besplatnih servisa koji su toliko popularni da ih je teško monetizirati

Prokletstvo besplatnih servisa koji su toliko popularni da ih je teško monetizirati

30.01.2023.

Amazon troši milijarde američkih dolara na Alexu jer taj glasovni asistent treba masivnu infrastrukturu i istovremeno ne može biti monetiziran. Dakle, dugoročno, rizik se ipak nije isplatio.

Ured – hram uspjeha i kreativnosti?

Ured – hram uspjeha i kreativnosti?

27.01.2023.

Početkom lipnja 2022. u poslovnom svijetu odjeknula je negativna reakcija na Elon Muskov poziv zaposlenicima da se vrate u urede. I u Appleu je moto 'povratak na posao' obvezivao zaposlenike na povratak u urede. U Appleu je to dovelo do velikog nezadovoljstva među zaposlenicima te su neki visokopozicionirani zaposlenici javno dali ostavke, npr. Ian Goodfellows, tadašnji voditelj odjela za strojno učenje. Osnovana je i grupa 'Apple together' koja je optužila upravu da se boji gubitka kontrole.