KOMENTAR: Iznenađujuće dobri rezultati Tele2 u Hrvatskoj

KOMENTAR: Iznenađujuće dobri rezultati Tele2 u Hrvatskoj

Foto: Damir Brkić / Tomich Productions

Redaju se rezultati, pa evo i Tele2 koji je sasvim iznenadio u 2018. godini s odličnim rezultatima jer mu je dobit prije kamata oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) skočila visokih 3,57 puta što će mnoge iznenaditi. Međutim, ako se pogledaju i druge brojke od rasta broja korisnika pa sve do posljedično rasta prihoda jasno je da su takve brojke očekivane. Ono što je za Tele2 u Hrvatskoj možda i najvažnije je da su EBITDA marže napokon dostigle one na telekom tržište koje su uvijek bile vrlo visoke.

Kada pogledamo detaljnije poslovne rezultate Tele2 Hrvatska postaje jasno da su to uspjeli i nastavkom ulaganja, ali i sve većom bazom korisnika u pokućnog Interneta, ali i već spomenutim rastom ukupnog broja korisnika. Takvi su rezultati utjecali i na cijeli Tele2 odnosno na njihovog švedskog vlasnika pa se tako ističe i u njihovu godišnjem financijskom izvješću.

U Tele2 ističu kako je hrvatsko tržište ostalo fokusirano na konvergentne usluge, isporuku sadržaja i naravno pametne telefone koji nisu vezani samo u tarifne modele. Tu svakako treba istaknuti i da je Hrvatska pošta krenula u prodaju svoje tvrtke kćeri HP Produkcija koja upravlja EVO TV-om. Ne treba stoga zaboraviti kako je Tele2 Hrvatska imao s HP Produkcijom odnosno Hrvatskom poštom dogovor o zajedničkom nastupu na tržištu. Kako se očekuje da bi usprkos zastoju u prodaji EVO TV-a odnosno tvrtke HP Produkcija najjačem domaćem telekomu Hrvatskom Telekomu ta transakcija trebala biti završena do kraja ovog prvog kvartala 2019 . godine bit će zanimljivo vidjeti kako će se onda tržište raspodijeliti kada je riječ o sadržaju koji za korisnike predstavlja vrlo važan dio ponude telekom usluga na tržištu.

Iz Tele2 ističu kako je na dobre rezultate utjecala i odluka države da snizi naknade za upotrebu radiofrekvencijskog spektra o čemu smo na ICTbusiness.info već pisali što je provedeno i retroaktivno i što je dodatno utjecalo na odličnu profitabilnost jer je riječ o novcu koji se u ovom slučaju jednostavno prelio u dobitni dio Tele2 poslovanja u Hrvatskoj. Riječ je o 118 milijuna švedskih kruna odnosno 27,8 posto ukupno vrijednosti dobiti prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) koja je na kraju prošle godine dosegla 425 milijuna švedskih kruna uz rast od 356,99 posto u odnosu na poslovnu 2017. godinu.

U svakom slučaju bit će zanimljivo vidjeti kakvi će biti rezultati Hrvatskog Telekoma koji stižu u petak jer Tele2 je bio odličan, A1 Hrvatska (Vipnet) je bio i više nego solidan s obzirom na veliki rebranding u prošloj godini.

Još iz kategorije

KOMENTAR: HT stabilno, ali kreće nova transformacija

KOMENTAR: HT stabilno, ali kreće nova transformacija

25.07.2019. komentiraj

Poslovni rezultati najjačeg domaćeg telekoma Hrvatskog Telekoma pokazuju stabilnost s obzirom na vrlo izazovnu tržišnu utakmicu, ali i dokazuju da će doći do promjena koje dolazi s novim predsjednikom Uprave Konstantinos Nempisom koji je kompaniju preuzeo na početku drugog kvartala ove godine.

RFID – temelj uredske sigurnosti?

RFID – temelj uredske sigurnosti?

24.07.2019. komentiraj

Bili svjesni toga ili ne, svi smo u nekom trenutku u životu koristili RFID. Prvi radioodašiljači korišteni tijekom Drugog svjetskog rata pokrenuli su razvoj te tehnološke grane. Kroz stalnu evoluciju ona je u međuvremenu narasla tako da obuhvaća moderne često korištene ID kartice koje se oslanjaju na radiofrekvencijsku identifikaciju i daljinske ključeve na baterije. U ne tako dalekoj budućnosti možda će ljudi čak koristiti mikročipove ugrađene u tijela da bi se prijavljivali na računala i plaćali na aparatima za kavu i pića. Sveprisutnost RFID-a znači da se njegove prednosti često uzimaju zdravo za gotovo, no ne treba ih podcjenjivati.

KOMENTAR: Zatvoreno jedno poglavlje telekom tržišta u Hrvatskoj – Tele2 odlazi, konačna konsolidacija ili tko će kupiti Optima Telekom

KOMENTAR: Zatvoreno jedno poglavlje telekom tržišta u Hrvatskoj – Tele2 odlazi, konačna konsolidacija ili tko će kupiti Optima Telekom

17.07.2019. komentiraj

Za švedskog vlasnika Tele2 Hrvatska priča je završena. Tele2 AB je odmah na početku svog šestomjesečnog izvješća istaknuo kako Tele2 podaje svoje poslovanje u Hrvatskoj i kao takvog ga smatraju završenim i posebno to ističu tijekom cijelog izvješća. Čak ga i ne prikazuju u grupnim rezultatima nego navode kao „Tele2 Croatia is reported as a discontinued operation for all periods“ odnosno nema više Tele2 Hrvatska kao dijela grupacije.