KOMENTAR: Iznenađujuće dobri rezultati Tele2 u Hrvatskoj

KOMENTAR: Iznenađujuće dobri rezultati Tele2 u Hrvatskoj

Foto: Damir Brkić / Tomich Productions

Redaju se rezultati, pa evo i Tele2 koji je sasvim iznenadio u 2018. godini s odličnim rezultatima jer mu je dobit prije kamata oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) skočila visokih 3,57 puta što će mnoge iznenaditi. Međutim, ako se pogledaju i druge brojke od rasta broja korisnika pa sve do posljedično rasta prihoda jasno je da su takve brojke očekivane. Ono što je za Tele2 u Hrvatskoj možda i najvažnije je da su EBITDA marže napokon dostigle one na telekom tržište koje su uvijek bile vrlo visoke.

Kada pogledamo detaljnije poslovne rezultate Tele2 Hrvatska postaje jasno da su to uspjeli i nastavkom ulaganja, ali i sve većom bazom korisnika u pokućnog Interneta, ali i već spomenutim rastom ukupnog broja korisnika. Takvi su rezultati utjecali i na cijeli Tele2 odnosno na njihovog švedskog vlasnika pa se tako ističe i u njihovu godišnjem financijskom izvješću.

U Tele2 ističu kako je hrvatsko tržište ostalo fokusirano na konvergentne usluge, isporuku sadržaja i naravno pametne telefone koji nisu vezani samo u tarifne modele. Tu svakako treba istaknuti i da je Hrvatska pošta krenula u prodaju svoje tvrtke kćeri HP Produkcija koja upravlja EVO TV-om. Ne treba stoga zaboraviti kako je Tele2 Hrvatska imao s HP Produkcijom odnosno Hrvatskom poštom dogovor o zajedničkom nastupu na tržištu. Kako se očekuje da bi usprkos zastoju u prodaji EVO TV-a odnosno tvrtke HP Produkcija najjačem domaćem telekomu Hrvatskom Telekomu ta transakcija trebala biti završena do kraja ovog prvog kvartala 2019 . godine bit će zanimljivo vidjeti kako će se onda tržište raspodijeliti kada je riječ o sadržaju koji za korisnike predstavlja vrlo važan dio ponude telekom usluga na tržištu.

Iz Tele2 ističu kako je na dobre rezultate utjecala i odluka države da snizi naknade za upotrebu radiofrekvencijskog spektra o čemu smo na ICTbusiness.info već pisali što je provedeno i retroaktivno i što je dodatno utjecalo na odličnu profitabilnost jer je riječ o novcu koji se u ovom slučaju jednostavno prelio u dobitni dio Tele2 poslovanja u Hrvatskoj. Riječ je o 118 milijuna švedskih kruna odnosno 27,8 posto ukupno vrijednosti dobiti prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) koja je na kraju prošle godine dosegla 425 milijuna švedskih kruna uz rast od 356,99 posto u odnosu na poslovnu 2017. godinu.

U svakom slučaju bit će zanimljivo vidjeti kakvi će biti rezultati Hrvatskog Telekoma koji stižu u petak jer Tele2 je bio odličan, A1 Hrvatska (Vipnet) je bio i više nego solidan s obzirom na veliki rebranding u prošloj godini.

Još iz kategorije

Vjeruju li korisnici u SaaS?

Vjeruju li korisnici u SaaS?

20.03.2019. komentiraj

Softver kao usluga (software-as-a-service – SaaS) model je kojim je softver u potpunosti dostupan za primjenu, ne nalazi se na lokaciji korisnika i ne kupuje se nego se iznajmljuje. Na svjetskoj razini postao je sve učestaliji od 2012. godine kada su vodeće svjetske tvrtke poput Microsofta i Amazona uvidjele glavnu prednost ovog modela, a to je planirani ponavljajući prihod (eng. Recurring revenue).

Speed, give me what I need

Speed, give me what I need

18.03.2019. komentiraj

Kad netko kaže da brzina znači život, to zvuči kao patetična izjava Toma Cruisea u „Danima groma“, ili takva neka holivudska smijurija. Međutim, u avionu to je vrlo doslovna i stvarna istina. Samo dok postoji dovoljna brzina opstrujavanja zraka oko površina zrakoplova, postoji i uzgon koji avion drži u zraku. Jedan od drilova koje instruktor upucava pilotu učeniku u glavu, kroz cijelo školovanje, je da pilot prvo leti, onda navigira, a tek onda razgovara s kontrolom leta. Ovo „prvo leti“ na prvom mjestu znači da održava brzinu aviona i odstojanje od prepreka.

Kako je Estonija postala napredna zemlja e-vladavine

Kako je Estonija postala napredna zemlja e-vladavine

06.03.2019. komentiraj

Estonija je dom najbolje očuvanog srednjovjekovnog grada u sjevernoj Europi, ali je u 21. stoljeću ipak najpoznatija po svojim naporima da se okrene prema budućnosti kroz impresivan sustav e-vladavine. Naime, spomenuti Talinn i ostali estonski gradovi daleko su moderniji i napredniji od mnogih u većim i bogatijim zemljama no što je Estonija.