KOMENTAR: Iznenađujuće dobri rezultati Tele2 u Hrvatskoj

KOMENTAR: Iznenađujuće dobri rezultati Tele2 u Hrvatskoj

Foto: Damir Brkić / Tomich Productions

Redaju se rezultati, pa evo i Tele2 koji je sasvim iznenadio u 2018. godini s odličnim rezultatima jer mu je dobit prije kamata oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) skočila visokih 3,57 puta što će mnoge iznenaditi. Međutim, ako se pogledaju i druge brojke od rasta broja korisnika pa sve do posljedično rasta prihoda jasno je da su takve brojke očekivane. Ono što je za Tele2 u Hrvatskoj možda i najvažnije je da su EBITDA marže napokon dostigle one na telekom tržište koje su uvijek bile vrlo visoke.

Kada pogledamo detaljnije poslovne rezultate Tele2 Hrvatska postaje jasno da su to uspjeli i nastavkom ulaganja, ali i sve većom bazom korisnika u pokućnog Interneta, ali i već spomenutim rastom ukupnog broja korisnika. Takvi su rezultati utjecali i na cijeli Tele2 odnosno na njihovog švedskog vlasnika pa se tako ističe i u njihovu godišnjem financijskom izvješću.

U Tele2 ističu kako je hrvatsko tržište ostalo fokusirano na konvergentne usluge, isporuku sadržaja i naravno pametne telefone koji nisu vezani samo u tarifne modele. Tu svakako treba istaknuti i da je Hrvatska pošta krenula u prodaju svoje tvrtke kćeri HP Produkcija koja upravlja EVO TV-om. Ne treba stoga zaboraviti kako je Tele2 Hrvatska imao s HP Produkcijom odnosno Hrvatskom poštom dogovor o zajedničkom nastupu na tržištu. Kako se očekuje da bi usprkos zastoju u prodaji EVO TV-a odnosno tvrtke HP Produkcija najjačem domaćem telekomu Hrvatskom Telekomu ta transakcija trebala biti završena do kraja ovog prvog kvartala 2019 . godine bit će zanimljivo vidjeti kako će se onda tržište raspodijeliti kada je riječ o sadržaju koji za korisnike predstavlja vrlo važan dio ponude telekom usluga na tržištu.

Iz Tele2 ističu kako je na dobre rezultate utjecala i odluka države da snizi naknade za upotrebu radiofrekvencijskog spektra o čemu smo na ICTbusiness.info već pisali što je provedeno i retroaktivno i što je dodatno utjecalo na odličnu profitabilnost jer je riječ o novcu koji se u ovom slučaju jednostavno prelio u dobitni dio Tele2 poslovanja u Hrvatskoj. Riječ je o 118 milijuna švedskih kruna odnosno 27,8 posto ukupno vrijednosti dobiti prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) koja je na kraju prošle godine dosegla 425 milijuna švedskih kruna uz rast od 356,99 posto u odnosu na poslovnu 2017. godinu.

U svakom slučaju bit će zanimljivo vidjeti kakvi će biti rezultati Hrvatskog Telekoma koji stižu u petak jer Tele2 je bio odličan, A1 Hrvatska (Vipnet) je bio i više nego solidan s obzirom na veliki rebranding u prošloj godini.

Još iz kategorije

INOVACIJA … „by example“

INOVACIJA … „by example“

24.05.2019. komentiraj

Od izlaska prethodne kolumne mi je poslana „inovativna ideja“: „Zašto ne biste kolumne objavili kao knjigu?“.  Za takvu ideju je bilo dovoljno ukupno pet minuta, a sada, kad sam je počeo realizirati, izgleda da će za to trebati pet godina! To je dobar primjer omjera između uloženog u ideju i ostvarenju inovacije : 5 minuta / 5 godina = 1/100.000!  Ako u tom kontekstu iskoristimo uzrečicu

Umjetna inteligencija je tajno oružje u potrazi za boljim baterijama

Umjetna inteligencija je tajno oružje u potrazi za boljim baterijama

22.05.2019. komentiraj

Baterije su ono što po pitanju napretka konstantno kaska u svijetu mobilnih uređaja, posebno pametnih telefona, phableta i tableta, ali rješenje koje bi trebalo uvelike poslužiti sve dok ne dođe neki konkretniji iskorak jest umjetna inteligencija. Ona bi trebala optimizirat potrošnju i srezati opterećenja do te mjere da se dobije podosta “dodatnog života” u bateriji. I ne samo to, ono bitnije je da bi trebala odrediti unaprijed taj “životni vijek”!

KOMENTAR: A1 Hrvatska solidno u prvom ovogodišnjem kvartalu

KOMENTAR: A1 Hrvatska solidno u prvom ovogodišnjem kvartalu

29.04.2019. komentiraj

Zaključili smo ovokvartalne poslovne rezultate domaćih telekom operatera jer večeras je u sklopu rezultata A1 Telekom Austria Grupe objavljeni rezultati i A1 Hrvatska koji pokazuju stabilan rast svih ključnih financijskih pokazatelja od prihoda, preko dobiti do rasta broja korisnika.