KOMENTAR: HT stabilno, ali kreće nova transformacija

KOMENTAR: HT stabilno, ali kreće nova transformacija

Foto: Damir Brkić / Tomich Productions

Poslovni rezultati najjačeg domaćeg telekoma Hrvatskog Telekoma pokazuju stabilnost s obzirom na vrlo izazovnu tržišnu utakmicu, ali i dokazuju da će doći do promjena koje dolazi s novim predsjednikom Uprave Konstantinos Nempisom koji je kompaniju preuzeo na početku drugog kvartala ove godine.

Nakon Davora Tomaškovića koji je kompaniju vodi do kraja ožujka ove godine i koje je proveo veliku transformaciju posljednjih nekoliko godina točnije nešto više od pet godina dolazi do promjene. Promjene će naravno biti iako to ovi sada rezultati nikako ne mogu pokazati. Ono što je sigurno je da će HT biti pod pritiskom jer na njegovom je čelu menadžer koji je došao izvan Hrvatske, kojem će trebati vremena da prihvati silnice koje vladaju u gospodarstvu i politici koja je ovdje totalno isprepletena.

S druge strane Davor Tomašković je pokušavao izbjegavati politiku koliko je god to mogao, a novi CEO Konstantinos Nempis sigurno će slijediti taj trend uspostavljen nakon što je prije ove dvojice HT vodio i to 15 godina Ivica Mudrinić koji nije prezao od politike. Iako to na prvi pogled nije važno za rezultate u ovom trenutku bit će sigurno važno za naredno razdoblje.

To će sve biti značajno jer HT mora prodati Optima Telekom do početka sljedeće godine i to se očekuje da će se dogoditi kroz tvrtku HT Holding koja je vlasnik dionica Optime. Poslovni rezultati Optima Telekom pak pokazuju pozitivan trend jer je kompanija izašla iz gubitka koji je zabilježen u prvih šest mjeseci prošle godine, a ove godine je riječ o dobiti na razini od 7,2 milijuna kuna. Pritom je, treba istaknuti ukupni prihod smanjen 269,17 milijuna kuna i to uz pad od 1,48 posto. Sada treba vidjeti kako će se nastaviti poslovanje Optime do kraja godine što će uvelike utjecati na potencijalne nove vlasnike da istaknu svoju spremnost plaćanja. Među potencijalnim se kupcima spominju A1 Hrvatska i Tele2. I dok A1 Hrvatska time želi zaključati tržište i onemogućiti dolazak nekog novog na tržište i prisiliti Tele2 na sasvim novu politiku. S druge strane, Tele2 treba Optimu jer jedino tako može realno u budućnosti parirati Hrvatskom Telekomu i A1 Hrvatska.

Vratimo se rezultatima HT-a koji su bolji ako se ne gleda i Crnogorski Telekom kao dio grupacije, Iskon je pao, dok je Combis snažno porastao. To dokazuje da se u telekom segmentu mora biti jako inovativan i korisnicima davati nove usluge po nižim cijenama. A to je jednostavno s nižim cijenama i povećanim ulaganjima u fiksnu i mobilnu telefoniju jednostavno nije moguće. Stoga je jasno da daljnjih sniženja cijena neće biti, a može se očekivati i obrnuti trend rasta cijena o koje je prije nekoliko godina govorio upravo bivši predsjednik Uprave HT-a Davor Tomašković.

Ono što je za HT jako značajno je da im je EBITDA marža ostala vrlo stabilnom iako je manja nego u istom razdoblju prošle godine i među najvišima je unutar Deutsche Telekoma, ali i na europskom telekomunikacijskom tržištu. To pokazuje da HT posluje i više nego stabilno.

Iako su im kapitalna ulaganja smanjena i to za 18,6 posto u prvih šest mjeseci odnosno 24,3 posto u drugom ovogodišnjem kvartalu, iz HT-a najavljuju da se nastavlja investicijski ciklus prije svega potaknut 5G mrežom, ali i optikom. Za HT je svakako zanimljivo kako je za 1,7 posto povećan broj zaposlenih na 5564 zaposlena na kraju prvih šest mjeseci ove godine uz rast od 1,7 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Što se tiče projekata na koje HT stavlja veliki fokus je i Telekom bankarstvo i pilot projekta u prvom tromjesečju 2019. godine. Kako ističu, Hrvatski Telekom i Zagrebačka banka nastavili su s daljnjim aktivnostima i komercijalno lansiranje se očekuje u narednih nekoliko mjeseci.

„Usluga će nuditi najveći broj digitalnih bankarskih usluga korisnicima u Hrvatskoj te ugovaranje bankarskog paketa putem mobilne aplikacije bez potrebe za odlaskom u banku. Ulaskom u digitalno bankarsko poslovanje Hrvatski Telekom nastavlja s transformacijom u digitalno društvo“, pojašnjavaju u HT-u.

Prodaja Optima Telekom, konsolidacija nakon kupnje EVO TV-a, nastavak ulaganja u transformaciju mobilne mreže i to prema 5G mreži i svakako kupnja frekvencijskih područja za 5G ono su što će obilježiti HT u narednom razdoblju s novim čovjekom na čelu Kostasom Nebisom.

Još iz kategorije

KOMENTAR: HT stabilno, ali kreće nova transformacija

KOMENTAR: HT stabilno, ali kreće nova transformacija

25.07.2019. komentiraj

Poslovni rezultati najjačeg domaćeg telekoma Hrvatskog Telekoma pokazuju stabilnost s obzirom na vrlo izazovnu tržišnu utakmicu, ali i dokazuju da će doći do promjena koje dolazi s novim predsjednikom Uprave Konstantinos Nempisom koji je kompaniju preuzeo na početku drugog kvartala ove godine.

RFID – temelj uredske sigurnosti?

RFID – temelj uredske sigurnosti?

24.07.2019. komentiraj

Bili svjesni toga ili ne, svi smo u nekom trenutku u životu koristili RFID. Prvi radioodašiljači korišteni tijekom Drugog svjetskog rata pokrenuli su razvoj te tehnološke grane. Kroz stalnu evoluciju ona je u međuvremenu narasla tako da obuhvaća moderne često korištene ID kartice koje se oslanjaju na radiofrekvencijsku identifikaciju i daljinske ključeve na baterije. U ne tako dalekoj budućnosti možda će ljudi čak koristiti mikročipove ugrađene u tijela da bi se prijavljivali na računala i plaćali na aparatima za kavu i pića. Sveprisutnost RFID-a znači da se njegove prednosti često uzimaju zdravo za gotovo, no ne treba ih podcjenjivati.

KOMENTAR: Zatvoreno jedno poglavlje telekom tržišta u Hrvatskoj – Tele2 odlazi, konačna konsolidacija ili tko će kupiti Optima Telekom

KOMENTAR: Zatvoreno jedno poglavlje telekom tržišta u Hrvatskoj – Tele2 odlazi, konačna konsolidacija ili tko će kupiti Optima Telekom

17.07.2019. komentiraj

Za švedskog vlasnika Tele2 Hrvatska priča je završena. Tele2 AB je odmah na početku svog šestomjesečnog izvješća istaknuo kako Tele2 podaje svoje poslovanje u Hrvatskoj i kao takvog ga smatraju završenim i posebno to ističu tijekom cijelog izvješća. Čak ga i ne prikazuju u grupnim rezultatima nego navode kao „Tele2 Croatia is reported as a discontinued operation for all periods“ odnosno nema više Tele2 Hrvatska kao dijela grupacije.