KOMENTAR: HT-ove poslovne rezultate pogurala kupnja Crnogorskog Telekoma

KOMENTAR: HT-ove poslovne rezultate pogurala kupnja Crnogorskog Telekoma

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Zaokružili smo tjedan objava poslovnih rezultata jer sada su izašli i vrlo dobri poslovni rezultati najjačeg domaćeg telekoma HT-a koji pokazuju da se isplatilo kupiti Crnogorski Telekom koji je pogurao rast prihoda i dobiti i to za više od 8 posto. Pokazao se to očito kao jako dobar posao za kompaniju.

Međutim, kada se pogledaju rezultati bez Crnogorskog Telekoma ukupni prihod je tek minimalno pao, dok je EBITDA narasla što znači da se kompanija u potpunosti stabilizirala s obzirom na trendove koji vladaju na tržištu. Pritom treba uzeti u obzir da će na daljnje rezultate utjecaja imati i pripajanje H1 Telekoma Optimi Telekomu čije rezultate HT konsolidira s obzirom na to da upravlja ovim telekomom, sada s ova dva spojena telekoma.

Za HT je svakako značajno da se nastavlja s pozitivnim trendovima u svim segmentima poslovanja, a tome treba dodati kako rastu prihodi od ICT usluga, Iskon raste i ponovno pridonosi. Što se tiče Combisa po konsolidiranim brojkama njim aje doprinos prihodima HT-a pao i to je vrlo logično jer su druge strane prihodi HT-a od ICT usluga su snažno porasli. Može se tako zaključiti kako se više usluga prodavalo unutar grupe odnosno putem HT-a.

HT je nastavio s ulaganjima u fiksnom i mobilnom segmentu podižući brzine na 4G odnosno LTE mreži, ali i u fiksnom dijelu uvodeći sve više FTTh odnosno fiber to the home ili optike. Neki će ipak reći kako su ta ulaganja i dalje premalena, ali treba imati na umu da još uvijek nije zaživio projekt povlačenja novca iz EU fondova namijenjenih podizanju brzina u ruralnim područjima gdje niti jedan telekom nema gotovo pa nikakvog komercijalnog interesa.

I dok se čeka tko će voditi taj projekt, a očekuje se da bi to ipak mogla biti državna tvrtka odašiljači veze što u HT smatraju nelogičnim jer pokazuje nakanu gradnje paralelne infrastrukture dok pak u konkurentskom Vipnetu takav način izgradnje pozdravljaju jer neće biti orijentirani na najjačeg igrača na tržištu.

Ono što je sada vidljivo je da ti novci nisu povučeni kao što je to učinila susjedna Slovenija gdje je to sve rađeno najčešće po obliku javno-privatnog partnerstva telekoma i lokalne zajednice i time je nepovratno izgubljeno dragocjeno vrijeme.

Na telekom tržištu se može čuti različita mišljenja, jedno guraju ideju paralelne infrastrukture, drugi gradnju dijela kojeg nema i svatko u tome vidi svoj i komercijalni i svaki drugi interes i to je legitimno. Bilo bi dobro da se to što prije riješi iskoristi novac koji je na raspolaganju.

Vratimo se mi ipak HT-ovim rezultatima jer ovo gore rješava politika i lobiranje na raznim stranama. Dokaz da su stanjem i trendovima u kompaniji zadovoljni i dioničari pokazuje da je dan prije nego li su objavljeni poslovni rezultati NO HT-a donio odluku da se sadašnjem predsjedniku Uprave Davoru Tomaškoviću produži mandat na iduće četiri godine. To je dobar znak za stabilnost kompanije.

Još iz kategorije

INOVACIJA …  i kako je odbiti

INOVACIJA … i kako je odbiti

13.07.2018. komentiraj

Ne, ovo nije pogreška u naslovu! Stvarno se mislilo „odbiti“, a ne a „dobiti“! To je tema koju smo u raznim instancama vidjeli u više članaka u ovoj kolumni. Od recentnih katastrofalnih promašaja tipa Kodak („digitalna kamera bi nam uništila postojeći posao!“), do prastarih izjava kojima se odbijala inovacija (''Lord Kelvin, Predsjednik The Royal Society, 1895: ''Nemogući su strojevi za letenje teži od zraka.).

INOVACIJA …  i individualni „case study“

INOVACIJA … i individualni „case study“

03.07.2018. komentiraj

U prethodnoj smo kolumni vidjeli da se alternativne izvore financijske i druge potpore inovatorima mora smatrati „nužnim zlom“ jednostavno zato, jer inovaciji nedostaje institucionalna potpora. Tako imamo start-up-ove zato, jer je „golu“ ideju nemoguće prodati. Štoviše, ne može je se niti provesti na način da bi je netko čak i BESPLATNO prihvatio za realizaciju. Svatko tko nešto izmisli, „osuđen“ je i na „egzekuciju“: osnivanje tvrtke, papirologiju zaštite intelektualnog vlasništva, pribavljanje resursa, uspostavu proizvodnje, marketing, te konačno osiguranje tržišnog uspjeha proizvoda nastalog na osnovi inovativne ideje.

INOVACIJA …  i potpora razvoju

INOVACIJA … i potpora razvoju

27.06.2018. komentiraj

Prije prikaza konkretnog slučaja razvoja inovativne ideje potrebno je malo pojasniti kakav je eko-sustav potpora istraživanju i razvoju. Za potrebe financiranja razvoja imamo čak i specijaliziranu banku – EBRD. U ranijoj kolumni INOVACIJA … i poslovni anđeli je prikazano kako je poslovna politika te banke financiranje „samo“ poslovnih poduhvata u visokom stadiju implementacije Na postavljeno pitanje potpore jednoj inovativnoj ideji, za koju je načinjeno istraživanje, prijavljen patent, objavljen preliminarni znanstveni rad i načinjen funkcionirajući prototip, off-record odgovor je bio negativan („To nije područje investiranja za EBRD – daleko prerani stadij razvoja proizvoda. Srdačan pozdrav,...“).