KOMENTAR: HT-ova kupnja EVO TV-a očekivana – korisnicima se ne mijenja ništa, HAKOM nema razloga reći ne

KOMENTAR: HT-ova kupnja EVO TV-a očekivana – korisnicima se ne mijenja ništa, HAKOM nema razloga reći ne

Foto: Damir Brkić / Tomich Productions

Kada je krajem prošle godine Europska komisija preporučila tvrtkama u državnom vlasništvu, pa tako i Hrvatskoj pošti prodaju sveg ne-osnovnog poslovanja bilo je jasno da će se na prodaju naći i njihova HP Produkcija odnosno EVO TV. To se i dogodilo, a o tome se priča još od početka godine kada je HP Produkcija krenula u konsolidaciju i preuzimanje svog poslovanja od Hrvatske pošte kako bi bila spremna na prodaju.

Hrvatska pošta je pozvala nekoliko zaintersiranih ponuđača i to prije svega iz telekom sektora tako da se na tržištu spekuliralo kako su u igri Hrvatski Telekom, tada Vipnet odnosno današnji A1 Hrvatska ali iTele2.

Kako se na tržištu šuška kako bi i Tele2 Hrvatska uskoro mogao krenuti sa svojom IPTV ponudom njima bi kupnja EVO TV-a koji nije klasični IPTV davatelj usluga nego je riječ, kako ih HAKOM klasificira zemaljskoj naplatnoj TV, bio vrlo zanimljiv. Pritom treba naglasiti kako su Tele2 Hrvatska i EVO TV imali odličnu suradnju prije nekog vremena i čak i zajedničku ponudu. Ipak se ta transakcija nije dogodila i Tele2 i A1 Hrvatska pobijedio je u ovoj tržišnoj utakmici HT.

HT-u je kupnja HP Produkcije odnosno EVO TV-a zanimljiva iz nekoliko razloga. HP Produkcija ima koncesiju za DVB-T odnosno digitalnu zemaljsku televiziju i ugovor s državnom tvrtkom Odašiljači i veze koji ovime HT preuzima i iz tog razloga HP Produkcija će nastaviti kao samostalna tvrtka. Baš kao što je to bilo i u slučaju Iskona. I tu opet dolazimo do zanimljive situacija kada je riječ o kupnji Iskona i kupnji EVO TV-a.

Kada je HT kupovao Iskon nije morao tražiti dopuštenje od Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja jer je Iskon tada bio ispod 100 milijuna kuna prihoda u prethodnoj godini. Da je HT „zakasnio“ samo maklo i prešao u slijedeću godinu morao bit tražiti dopuštenje AZTN-a. Kako se to ne bi ponovilo u Zakon o elektroničkim komunikacijama poslije je unesena odredba da domaći telekom regulator HAKOM mora dati suglasnost ako to AZTN ne mora. Kako je HP Produkcija na službenih 32 milijuna kuna u 2017. godini, odnosno nakon preslagivanja poslovanja na 57 milijuna kuna jasno je da AZTN ne mora dati svoju suglasnost. Sada je mora dati HAKOM i realno gledajući nema nikakvog razloga da HT ne dobije suglasnost i transakciju zaključi do kraja ove godine. Ponajviše jer je riječ o 6 posto vrijednosti tržišta koliko EVO TV odnosno HP Produkcija zauzima na kraju 2017. godine. Dakle sada samo HAKOM mora reći da.

Ono što je vrlo važno je da u HT-u ističu kako neće biti promjena za korisnike i to je za njih 71 tisuću vrlo važno. Pritom u najjačem domaćem telekomu napominju kako će kao i kod korisnika MAX TV-a odnosno njihove IPTV platforme dati i korisnicima EVO TV-a najbolji televizijski sadržaj.

Još iz kategorije

KOMENTAR: Jeste li spremni na dan bez mobitela, bez WiFi-a, bez bežičnih kućnih telefona, ali i struje, radara…

KOMENTAR: Jeste li spremni na dan bez mobitela, bez WiFi-a, bez bežičnih kućnih telefona, ali i struje, radara…

06.12.2018. komentiraj

Uskoro kreće komercijalizacija 5G mobilnih mreža koje će zahtijevati dva ili čak tri puta više baznih stanica koje postoje danas. U nekim slučajevima veće pokrivenosti i dometa baznih stanica će morati biti još i više. Pogotovo na višim frekvencijskim opsezima. I tu nastaje problem.

INOVACIJA …   u finskom „Institutu za budućnost“

INOVACIJA … u finskom „Institutu za budućnost“

04.12.2018. komentiraj

U prethodne smo dvije kolumne prikazali važnost znanja općenito i dali jednostavan „recept kojih šest vještina trebamo imati ako želimo biti dio „ekonomije znanja“ ili „društva znanja“. Nažalost, u nas se znanje tretira kao povijest, odnosno kao nešto dovršeno i statično. Što to znači? To znači da u obrazovnom sustavu nastavnici uglavnom „ex cathedra“ pričaju o činjenicama baziranim na prošlosti . Učenici i studenti polože test i dobiju ocjenu i uglavnom sve ekspresno zaborave. Za razliku od toga zemlje s naprednijim obrazovnim sustavima „sadržaj znanja“ sve manje tretiraju kao samo sebi svrhom, nego sadržaj koriste  kao podlogu edukaciji iz kritičkog promišljanja i osnovu za u  poduci  „kako učiti“.

KOMENTAR: Najbolji poklon za blagdane - KACIGA - može radnička jer s motorističkom bi mogli izgledati malo čudno!

KOMENTAR: Najbolji poklon za blagdane - KACIGA - može radnička jer s motorističkom bi mogli izgledati malo čudno!

03.12.2018. komentiraj

Novim promjena pravilnika koji regulira letenje sada je moguće gotovo sve. Od letenja noću, do letenja samo uz prijavu letjelice Hrvatskoj agenciji za civilno zrakoplovstvo i to se odnosi samo na  letjelice do težine od 5 kg. I to se odnosi samo na letenje odnosno letačke operacije dok je snimanje i dalje pod DGU-om i drugim pravilnikom.