KOMENTAR: HT nastavlja s pozitivnim trendovima

KOMENTAR: HT nastavlja s pozitivnim trendovima

Foto: Damir Brkić / Tomich Productions

Stigli su nam poslovni rezultati svih domaćih telekoma, a tradicionalni posljednji su oni najjačeg domaćeg telekoma Hrvatskog Telekoma koji pokazuju pozitivne trendove bez obzira što su prihodi u prvom kvartalu manji za 1,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Dok su druga dva telekoma na tržištu Vipnet i Tele2 zabilježili rast prihoda, kod Vipneta treba uzeti u obzir da je rast ostvaren i zbog akvizicije i konsolidacije Metroneta. Kod Tel2 razlog je u tome što se kompanija jače okrenula novim akvizicijama korisnika i prihodima od prodaje uređaja.

Kod HT-a se može očekivati da će prihodi nastaviti rasti jer su takve projekcije kompanija zahvaljujućim novim usluga kako u segmentu fiksne i mobilne telefonije, tako i zbog rasta usluga u ICT segmentu te rasta kod Iskona koji nastavlja sa svojim rastom.

Za HT je, kada se gledaju njegovi poslovni rezultati, važno istaknuti da je na tržištu velika konkurencija i telekomi se bore novim uslugama i tarifama. Dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) porasla je, a još je važnije da je EBITDA marža također povećana. Iako nije riječ o velikom rastu on je značajan jer pokazuje pozitivne trendove na tržištu za HT. Uz to, neto dobit je snažno povećana za čak 11,8 posto što dodatno pokazuje vrlo dobru tržišnu transformaciju HT-a posljednjih godina. U sve to svakako treba uračunati i da je HT tijekom prošle godine akvizirao i Crnogorski Telekom.

Pritom treba istaknuti da su i Iskon i Combis, kao tvrtke kćeri, ostvarili rast prihoda u prvom kvartalu što dokazuje potencijal i na telekom i ICT tržištu.

Uz sve to važno je da se je HT u segmentu mobilne telefonije udjel smanjio se za 0,8 postotnih poena na 46,2 posto, broj pretplatnika je blago povećan za 0,9 posto na 2,229 milijuna uz rast u segmentu korisnika na ugovor za 9,1 posto na 1,271 milijun, dok je u segmentu prepaida broj korisnika smanjen za 8,3 posto na 958 tisuća. Prosječna potrošnja u postpaidu je pala 5,3 posto na 101 kunu mjesečno sa 107 u prvom kvartalu prošle godine. U prepaidu je povećana za 4,8 posto tako da je ARPU dosegao 42 kune mjesečno.

Kada govorimo o kapitalnim ulaganjima iz HT-a ističu kako je u prvom kvartalu 2018. godine započeo veliki investicijski program dodatne modernizacije mobilne mreže radi povećanja kapaciteta za rast podatkovnog prometa i poboljšanja  korisničkog iskustva još bržim pristupom internetu te stvaranju temelja za uvođenje 5G tehnologije.

U svakom slučaju bit će zanimljivo vidjeti na cijelom telekom tržištu kakva će u konačnici biti ova vrlo izazovna 2018. godina telekom godina.

Još iz kategorije

INOVACIJA … i „apsolutiziranje“ edukacije

INOVACIJA … i „apsolutiziranje“ edukacije

19.02.2019. komentiraj

Kao namjernu ili slučajnu reakciju na www.facebook.com/EdukacijaNajvaznija/ saborski zastupnik Marko Vučetić (nezavisni) je objavio sljedeće osporavanje: „Kada se izolira određeni segment stvarnosti i pritom se apsolutizira, nikada se ne rješava problem, nego se otvara put za neku novu tiraniju. Obrazovanje se rješava obrazovanjem i obrazovnim politikama (a ne politikom u obrazovanju), zdravstvo zdravstvom i zdravstvenim politikama (a ne politikom u zdravstvu), vladavina prava poštivanjem zakona i kreiranjem zakona koje treba provoditi (a ne provođenjem politike u pravosuđu).... No, kontekst u kojem djelujemo kontekst je simulacije zbilje i dominacije PR-a. Tu se gubi razlika između zbilje i privida, odnosno privid i zbilja se promatraju kao istorazinske datosti. Onaj tko zbilja zna i onaj tko prividno zna, onaj tko zbilja liječi i onaj tko prividno liječi, onaj tko zbilja provodi zakone i onaj tko prividno provodi zakone postaju isti.

Kako nas je SaaS učinio uspješnijom tvrtkom?

Kako nas je SaaS učinio uspješnijom tvrtkom?

18.02.2019. komentiraj

Poslovna klima u Hrvatskoj daleko je od motivirajuće ili inspirativne. No, postoje pojedinci i njihove kompanije koji ne posustaju i kao iznimke koje potvrđuju pravilo prkose gospodarskoj letargiji. Svjedočimo raznim strukturama društva koji podliježu dostupnim regulativama i zakonima: mladi se kroz HUB-ove i start-up projekte bore za svoje mjesto, uz očigledno da će, ako im se pruži prilika, napustiti Hrvatsku. Starije koji će ostati na svojim radnim mjestima jer ne vide bolje pozicije ili su uz brojne obveze u svojoj zemlji onemogućeni otići. I one nas između koji pokušavamo pronaći svoje mjesto i to mjesto napraviti uspješnijim.

KOMENTAR: HT nastavlja s pozitivnim trendovima

KOMENTAR: HT nastavlja s pozitivnim trendovima

15.02.2019. komentiraj

Kompletirani su rezultati svih domaćih telekoma i prema posljednjim koji su izašli najjačeg domaćeg telekoma Hrvatskog Telekoma može se lako konstatirati kako je tržište telekom rješenja i usluga u Hrvatskoj stabilno i da nastavlja rast. I HT kao najjači domaći telekom bilježi rast prihoda u Hrvatskoj za 0,6 posto, dok je taj prihod nešto manji ako se pribroje i rezultati Crnogorskog Telekoma.