KOMENTAR: HT nastavlja s pozitivnim trendovima

KOMENTAR: HT nastavlja s pozitivnim trendovima

Foto: Damir Brkić / Tomich Productions

Stigli su nam poslovni rezultati svih domaćih telekoma, a tradicionalni posljednji su oni najjačeg domaćeg telekoma Hrvatskog Telekoma koji pokazuju pozitivne trendove bez obzira što su prihodi u prvom kvartalu manji za 1,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Dok su druga dva telekoma na tržištu Vipnet i Tele2 zabilježili rast prihoda, kod Vipneta treba uzeti u obzir da je rast ostvaren i zbog akvizicije i konsolidacije Metroneta. Kod Tel2 razlog je u tome što se kompanija jače okrenula novim akvizicijama korisnika i prihodima od prodaje uređaja.

Kod HT-a se može očekivati da će prihodi nastaviti rasti jer su takve projekcije kompanija zahvaljujućim novim usluga kako u segmentu fiksne i mobilne telefonije, tako i zbog rasta usluga u ICT segmentu te rasta kod Iskona koji nastavlja sa svojim rastom.

Za HT je, kada se gledaju njegovi poslovni rezultati, važno istaknuti da je na tržištu velika konkurencija i telekomi se bore novim uslugama i tarifama. Dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) porasla je, a još je važnije da je EBITDA marža također povećana. Iako nije riječ o velikom rastu on je značajan jer pokazuje pozitivne trendove na tržištu za HT. Uz to, neto dobit je snažno povećana za čak 11,8 posto što dodatno pokazuje vrlo dobru tržišnu transformaciju HT-a posljednjih godina. U sve to svakako treba uračunati i da je HT tijekom prošle godine akvizirao i Crnogorski Telekom.

Pritom treba istaknuti da su i Iskon i Combis, kao tvrtke kćeri, ostvarili rast prihoda u prvom kvartalu što dokazuje potencijal i na telekom i ICT tržištu.

Uz sve to važno je da se je HT u segmentu mobilne telefonije udjel smanjio se za 0,8 postotnih poena na 46,2 posto, broj pretplatnika je blago povećan za 0,9 posto na 2,229 milijuna uz rast u segmentu korisnika na ugovor za 9,1 posto na 1,271 milijun, dok je u segmentu prepaida broj korisnika smanjen za 8,3 posto na 958 tisuća. Prosječna potrošnja u postpaidu je pala 5,3 posto na 101 kunu mjesečno sa 107 u prvom kvartalu prošle godine. U prepaidu je povećana za 4,8 posto tako da je ARPU dosegao 42 kune mjesečno.

Kada govorimo o kapitalnim ulaganjima iz HT-a ističu kako je u prvom kvartalu 2018. godine započeo veliki investicijski program dodatne modernizacije mobilne mreže radi povećanja kapaciteta za rast podatkovnog prometa i poboljšanja  korisničkog iskustva još bržim pristupom internetu te stvaranju temelja za uvođenje 5G tehnologije.

U svakom slučaju bit će zanimljivo vidjeti na cijelom telekom tržištu kakva će u konačnici biti ova vrlo izazovna 2018. godina telekom godina.

Još iz kategorije

KOMENTAR:  Tele2 Hrvatska jako dobar u prvom kvartalu

KOMENTAR: Tele2 Hrvatska jako dobar u prvom kvartalu

24.04.2019. komentiraj

Unatoč žestokoj tržišnoj utakmici za svakog korisnika Tele2 Hrvatska završio je još jedan uspješan kvartal i na godišnjoj razini gledajući razdoblje siječanj-ožujak ove godine u usporedbi s istim razdobljem prošle godine ostvario vrlo visok rast od gotovo 10 posto.

MONTESQUIE (O duhu zakona)

MONTESQUIE (O duhu zakona)

23.04.2019. komentiraj

„Zviždač“ je popularan naziv za osobu koja javno upozorava na ilegalne aktivnosti kojima svjedoči. U javnosti je možda najviše kontroverze u posljednjih nekoliko godina, izazvao slučaj američkog zviždača Edwarda Snowdena koji je učinio dostupnima javnosti dokumente iz kojih su vidljive mjere nadzora diljem svijeta putem softvera koje su razvile američke obavještajne službe.

Microsoftova reakcija na optužbe o povredama privatnosti

Microsoftova reakcija na optužbe o povredama privatnosti

17.04.2019. komentiraj

Na zahtjev nizozemskog Ministarstva sigurnosti i pravde, društvo Privacy Company provelo je procjenu učinka na zaštitu podataka u skladu s Općom uredbom o zaštiti podataka – GDPR, u odnosu na Microsoft Office ProPlus Enterprise (Office 2016 MSI i Office 365 CTR). Procjena je pokazala da Microsoft sistematično i prikriveno prikuplja podatke velikog razmjera o pojedinačnoj upotrebi Worda, Excela, PowerPointa i Outlooka.