KOMENTAR: HT nastavlja s pozitivnim trendovima

KOMENTAR: HT nastavlja s pozitivnim trendovima

Foto: Damir Brkić / Tomich Productions

Stigli su nam poslovni rezultati svih domaćih telekoma, a tradicionalni posljednji su oni najjačeg domaćeg telekoma Hrvatskog Telekoma koji pokazuju pozitivne trendove bez obzira što su prihodi u prvom kvartalu manji za 1,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Dok su druga dva telekoma na tržištu Vipnet i Tele2 zabilježili rast prihoda, kod Vipneta treba uzeti u obzir da je rast ostvaren i zbog akvizicije i konsolidacije Metroneta. Kod Tel2 razlog je u tome što se kompanija jače okrenula novim akvizicijama korisnika i prihodima od prodaje uređaja.

Kod HT-a se može očekivati da će prihodi nastaviti rasti jer su takve projekcije kompanija zahvaljujućim novim usluga kako u segmentu fiksne i mobilne telefonije, tako i zbog rasta usluga u ICT segmentu te rasta kod Iskona koji nastavlja sa svojim rastom.

Za HT je, kada se gledaju njegovi poslovni rezultati, važno istaknuti da je na tržištu velika konkurencija i telekomi se bore novim uslugama i tarifama. Dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) porasla je, a još je važnije da je EBITDA marža također povećana. Iako nije riječ o velikom rastu on je značajan jer pokazuje pozitivne trendove na tržištu za HT. Uz to, neto dobit je snažno povećana za čak 11,8 posto što dodatno pokazuje vrlo dobru tržišnu transformaciju HT-a posljednjih godina. U sve to svakako treba uračunati i da je HT tijekom prošle godine akvizirao i Crnogorski Telekom.

Pritom treba istaknuti da su i Iskon i Combis, kao tvrtke kćeri, ostvarili rast prihoda u prvom kvartalu što dokazuje potencijal i na telekom i ICT tržištu.

Uz sve to važno je da se je HT u segmentu mobilne telefonije udjel smanjio se za 0,8 postotnih poena na 46,2 posto, broj pretplatnika je blago povećan za 0,9 posto na 2,229 milijuna uz rast u segmentu korisnika na ugovor za 9,1 posto na 1,271 milijun, dok je u segmentu prepaida broj korisnika smanjen za 8,3 posto na 958 tisuća. Prosječna potrošnja u postpaidu je pala 5,3 posto na 101 kunu mjesečno sa 107 u prvom kvartalu prošle godine. U prepaidu je povećana za 4,8 posto tako da je ARPU dosegao 42 kune mjesečno.

Kada govorimo o kapitalnim ulaganjima iz HT-a ističu kako je u prvom kvartalu 2018. godine započeo veliki investicijski program dodatne modernizacije mobilne mreže radi povećanja kapaciteta za rast podatkovnog prometa i poboljšanja  korisničkog iskustva još bržim pristupom internetu te stvaranju temelja za uvođenje 5G tehnologije.

U svakom slučaju bit će zanimljivo vidjeti na cijelom telekom tržištu kakva će u konačnici biti ova vrlo izazovna 2018. godina telekom godina.

Još iz kategorije

KOMENTAR: Zatvoreno jedno poglavlje telekom tržišta u Hrvatskoj – Tele2 odlazi, konačna konsolidacija ili tko će kupiti Optima Telekom

KOMENTAR: Zatvoreno jedno poglavlje telekom tržišta u Hrvatskoj – Tele2 odlazi, konačna konsolidacija ili tko će kupiti Optima Telekom

17.07.2019. komentiraj

Za švedskog vlasnika Tele2 Hrvatska priča je završena. Tele2 AB je odmah na početku svog šestomjesečnog izvješća istaknuo kako Tele2 podaje svoje poslovanje u Hrvatskoj i kao takvog ga smatraju završenim i posebno to ističu tijekom cijelog izvješća. Čak ga i ne prikazuju u grupnim rezultatima nego navode kao „Tele2 Croatia is reported as a discontinued operation for all periods“ odnosno nema više Tele2 Hrvatska kao dijela grupacije.

KOMENTAR: A1 Hrvatska u iščekivanju prodaje Optima Telekoma

KOMENTAR: A1 Hrvatska u iščekivanju prodaje Optima Telekoma

16.07.2019. komentiraj

Drugi po veličini domaći telekom A1 Hrvatska objavio je svoje rezultate za prvih šest mjeseci ove godine i oni su sasvim solidni. Očekivani, no ono što slijedi je velika utrka na telekom tržištu za Optima Telekomom odnosno bolje rečeno korisnicima i infrastrukturom. Kako Hrvatski Telekom koji upravlja Optima Telekom mora prodati Optimu, a Zagrebačka banka kao najveći pojedinačni dioničar također će prodavati istovremeno svoj udjel jer im u portfelju telekom ne treba jasno je da ima nekoliko jasno zainteresiranih strana. Prije svega tu je A1 Hrvatska koji bi time ojačao svoju poziciju, pridodao dio infrastrukture i korisnike i to bi za njih značilo još veću trku na tržištu s najjačim domaćim telekom Hrvatskim Telekom.

INOVACIJA … koja uvijek evoluira

INOVACIJA … koja uvijek evoluira

10.06.2019. komentiraj

U jednoj davnoj kolumni  prikazali smo kako izgleda životni ciklus inovacije, mnemotehnika je 8E's: Zaokružili smo životnu fazu „razvoj inovacije“ – EVOLVE – koja nas ovdje zanima, a i zato jer je u sebi vrlo proturječna! Ilustracija ove tvrdnje je u tome da kad netko smisli ideju za koju vjeruje da je inovativna odmah dolaze oponenti. Oni imaju j još bolje ideje ili unapređuju izvornu. Ideator je time obično frustriran, jer se njegova brilijantna ideja ne prihvaća bez pogovora.  Pri tome zaboravlja da je i ta njegova ideja vjerojatno samo „evolucija“ nekog ranijeg rješenja. Zato treba u svakoj situaciji biti otvoren prema novim rješenjima, ali ih ne treba prihvaćati nekritički.