KOMENTAR: HT nastavlja pozitivne trendove

KOMENTAR: HT nastavlja pozitivne trendove

Foto: Damir Brkić / Tomich Productions

Svi telekomi su objavili svoje poslovne rezultate, najjači domaći telekom HT je posljednji među njim i bilježi pozitivne trendove unatoč padu ukupnih prihoda za malenih 0,3 posto. Međutim odlični su rezultati kada se gleda neto dobit koja je rasla 9,1 posto, ali rast broja korisnika. Pritom je EBITDA (dobit prije kamata oporezivanja, amortizacije i deprecijacije) rasla 0,9 posto. U svemu tome profitabilnost je povećana EBITDA marža prije jednokratnih stavki povećana je 0,5 postotnih poena na 40 posto, dok je poslije jednokratnih stavki ona veća za 0.9 postotnih poena i iznosi 39 posto.

I kapitalna ulaganja povećana su u Hrvatskoj 8,3 posto na 822 milijuna kuna, dok su kada se gleda i doprinos Crnogorskog Telekoma ona povećana za 8,7 posto.

Ako se pak gleda raščlamba prihoda pad se bilježi u nepokretnoj mreži kod glasovnog prometa za 13,9 posto, dok je od ostalih usluga nepokretne telefonije uključivo i Optimu Telekom rast prihoda 13,2 posto. Rastu prihodi i od mobilne telefonije za 4,1 posto. Pritom je HT povećao i broj korisnika za 1,4 posto i to ponajviše zahvaljujući rastu korisnika na ugovor za 6,7 posto na 1,287 milijuna dok je u segmentu prepaida pad 4,8 posto. Ukupno uzevši HT je na 45,8 posto tržišnog udjela uz pad od 0,5 postotnih poena. U prepaidu se bilježi blagi rast mjesečne potrošnje na 43 kune uz rast od 2,5 posto, dok je u postpaidu pad za 4,8 posto, odnosno gledajući utjecaj MSFI 15 (MSFI 15 definira način i vrijeme priznavanja prihoda od korisnika) pad je 21,2 posto.

U mobilnom segmentu povećana je potrošnja minuta za 5,6 posto na prosječno 226 mjesečno, dok je udio pametnih telefona u ukupnoj prodaji dosegao visokih 90 posto.

Uz modernizaciju pokretne mreže i pripreme za 5G, najjači domaći telekom je 4G mrežom pokrio 78 posto stanovništva u zatvorenom i 98 posto stanovništva na otvorenom, ističe se u izvješću.

Usluge roaminga pružene posjetiteljima važan su izvor prihoda od međunarodne veleprodaje. U 2018. zabilježeno je daljnje povećanje prometa u roamingu koji su ostvarili kako strani posjetitelji u pokretnoj mreži HT-a tako i maloprodajni korisnici HT-a u inozemstvu. Posjetitelji su ostvarili 41,2 posto više minuta odlaznih razgovora i 187,8 posto više podatkovnog prometa nego prošle godine. Istodobno su na veleprodajnoj troškovnoj strani korisnici pokretne mreže HT-a ostvarili 295,8 posto više govornog prometa u roamingu u stranim zemljama i 979,5 posto više podatkovnog prometa. Tijekom 2018. uspostavljene su dodatne međunarodne usluge roaminga u 4G (LTE) mreži sa stranim partnerima i dosegnuta je brojka od ukupno 165 međupovezivanja u roamingu u 4G mreži u svijetu.

U segmentu fiksne telefonije broj priključaka je pao 7 posto, broj širokopojasnih linija 2,1 posto i to ponajviše u dijelu veleprodaje 9,1 posto.

Prosječna mjesečna potrošnja (ARPU) smanjena je 8,7 posto na 72,7 kune, dok je ARPU za širokopojasni pristup smanjen za 5,7 posto na 111 kuna. ARPU za televizijske usluge povećan je 1,5 posto na 83 kune. Kada je pak riječ o pokrivenosti kućanstava brzim internetskim pristupom brzinama većim od 30 Mbps on je sada 58 posto, a HT ističe kako je FTTx odnosno optički pristup omogućen za 388 tisuća kućanstava.

Kada se svi ovi podaci uzmu u obzir jasno je da je na tržištu vrlo izazovno u svim segmentima i fiksnom i mobilnom i da velika konkurencija Vipneta koji uskoro postaje A1 Hrvatska te Tele2 dodatno pritišće ključne financijske pokazatelje. Međutim, vrlo stabilna profitna marža veća od 40 posto govori kako je i dalje riječ o pozitivnim trendovima jer ona raste u odnosu na prethodna razdoblja.

Kako je HT u velikoj digitalnoj transformaciji, ali i u projektu objedinjavanja IT rješenja jasno je da će svi ti izazovi koji su pred njima pridonijeti i boljem korisničkom iskustvu, ali i dodatnim prihodima.

Još iz kategorije

INOVACIJA …  u edukaciji – izazov lošeg utjecaja okoline na djecu

INOVACIJA … u edukaciji – izazov lošeg utjecaja okoline na djecu

21.08.2018. komentiraj

Često me kritiziraju da su moji članci previše „tehnologizirani“ odnosno „digitalizirani“ ili „internetski bazirani“. To se naročito odnosi na uvjerenje o automatizaciji kao mogućem doprinosu (spasu?) obrazovnog sustava. Podsjećam na temeljni rezon takvog mojeg pristupa obrazovnom sustavu: zbog ogromne „potražnje“ za edukacijom (najmanje milijardu polaznika svih vrsti i razina obrazovanja) UN je u svojoj analizi globalnog edukacijskog sustava izračunao da je  u narednih 14 godina potrebno regrutirati gotovo 70 milijuna (!) nastavnika za primarnu i sekundarnu edukaciju. To konkretno znači diplomiranje 5 milijuna novih nastavnika godišnje! „Mission possible“?

KOMENTAR: Krećemo s velikom analizom ICT tržišta

KOMENTAR: Krećemo s velikom analizom ICT tržišta

14.08.2018. komentiraj

Ljeto je možda vrijeme kiselih krastavaca, samo za neke jer ICTbusiness.info i ove godine u suradnji s tvrtkom Bisnode i portalom Poslovna.hr kreće u veliki analizu domaćeg ICT tržišta. Ove godine analizirat ćemo tržište ponovno prema NKD odnosno nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti i to tako da su tvrtke podijeljene u tri velika segmenta – telekomunikacije i komunikacije, računala i softver.

INOVACIJA …  s Moodle rješenjem za Automated/Adaptive - learning

INOVACIJA … s Moodle rješenjem za Automated/Adaptive - learning

13.08.2018. komentiraj

Po tko zna koji put moramo spomenuti kako se svaka inovacija može prikazati dilemom ili proturječjem. Time smo završili i prethodnu kolumnu i naveli moguće  pristupe kao „best-in-class“ komponente adaptivne poduke i dobro ih integrirati ili „paketsko“ rješenje u kojem na jednoj platformi radimo adaptivnu poduku. Kao i obično, nema jednoznačnog odgovora niti u ovoj dilemi. No važno je da smo svjesni ovih opcija kao i  da bez subjektivne naklonosti („bias“) odlučujemo koja je u našem slučaju najbolja.