KOMENTAR: HT iznenadio rastom dobiti i profitnih marži

KOMENTAR: HT iznenadio rastom dobiti i profitnih marži

Foto: Damir Brkić / Tomich Productions

Kompletirali smo domaće telekom rezultate. I dobro su, ključni pokazatelji rastu i za novi oblik života A1 Hrvatska i za još uvijek izazivača koji se tako ponaša Tele2 Hrvatska, ali i najjačeg i najvećeg Hrvatski Telekom koji je pokazao da se uz neznatan rast prihoda, tek malo smanjena kapitalna ulaganja može ostvariti odličan rast neto dobiti i pritom još i povećati profitne marže.

Tržište je bilo pod velikim pritiskom ove godine, čekalo se da država još dodatno ukine naknade za radiofrekvencijski spektar i to se dogodilo, a onda bi se i ulaganja trebala povećati pogotovo jer dolazi 5G. I tu će kada govorimo o 5G mrežama i A1 Hrvatska, Tele2 Hrvatska i Hrvatski Telekom imati problema jer će trebati ulagati i dizati barem 2 puta više baznih stanica. Kada se zna kakvo je stanje u Hrvatskoj oko baznih stanica borba će biti velika. I oni koji su protiv baznih stanica molim vas izvadite mobitele iz džepova, ugasite WiFi u stanu, oduzmite svojoj djeci mobilne telefone i onda možemo pričati. Jer, kako smo već pisali, neki povećavaju dozvoljenu razinu elektromagnetskog zračenja. Podsjetimo, dolazak nove mobilne mreže poznatije kao 5G ili peta generacija bit će veliki izazov za sve na tržištu i to prije svega za telekom operatere zbog novih ulaganja, ali i državu i regulatore jer će trebati pomiriti interese mnogih. Upravo tako odlučuju u Bruxellesu povećavanjem dopuštenog elektromagnetskog zračenja kako bi se dalo poticaj razvoju.

I utrka i borba kreće – tehnologija protiv onih drugih, oni drugi protiv tehnologije koju i sami koriste. Uz to, za telekome je dobro da se snižava cijena radiofrekvencijskih naknada. i o tome smo pisali. Naime, nakon što je još 2014. godine povećana naknada za upotrebu radiofrekvencijskog spektra za 3 puta, novim promjenama pravilnika cijena radiofrekvencijskog spektra smanjit će se točno dva puta. Tako stoji u novim promjenama pravilnika koji je stigao na javnu raspravu iz ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Sada će telekomi moći ispuniti najave i povećati ulaganja pogotovo u pripremu i implementaciju 5G mreža. U prosincu prošle godine koeficijent je smanjen već sa 60 na sadašnjih 40, s kojeg bi se trebao promijeniti na 20 odnosno u godinu dana. To bi bilo smanjenje od ukupno 3 puta u posljednjih 12 mjeseci, upravo onoliko koliko su telekomi tražili očekivali.

I vratimo se mi HT rezultatima jer oni su jako dobri. Neto dobit Hrvatskog Telekoma porasla je u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 18,6 posto i iznosi 872 milijuna kuna. Dobit prije kamata oporezivanja amortizacije i deprecijacije (EBITDA) prije jednokratnih stavki u prvih devet mjeseci 2018. porasla je za 3,5 posto na 2.427 milijuna kuna uz maržu od 41,9 posto uz rast u odnosu na godinu ranije. Porastu profitabilnosti doprinosi i Crnogorski Telekom koji je ostvario EBITDA u iznosu od 177 milijuna kuna koja je veća za 5,2  posto od EBITDA-e ostvarene u istom razdoblju 2017. godine.

EBITDA marža prije jednokratnih stavki u trećem kvartalu povećana je 3 postotna poena na 45,4 posto, dok je na nivou cijele ove godine povećana 1,4 postotna poena na 41,9. Marža neto dobiti povećana je u trećem kvartalu ove godine u odnosu na isti kvartal prethodne godine za 4,6 posto na 20,2 posto, dok je na nivou cijele godine povećana 2,4 posto na 15,1 posto. Stvarno jako dobro. I to je s kupljenim Crnogorskim Telekomom.

U Hrvatskoj je EBITDA marža prije jednokratnih stavki u trećem kvartalu povećana 3,1 postotnih poena na 45,9 posto, dok je na godišnjoj razini u 2018. godini ona povećana 1,3 postotna na 42,3 posto. Marža neto dobiti u Hrvatskoj iznosi 21 posto u trećem kvartalu uz rast od 4,7 postotnih poena u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Na godišnjoj razini marža neto dobiti dosegla je 16,2 posto uz rast od 2,8 postotnih poena. Opet jako dobro. I dioničari će biti zadovoljni.

Malo o segmentima poslovanja. Prihodi od pokretnih telekomunikacija veći su za 122 milijuna kuna, odnosno 5,5 posto, u odnosu na prva tri tromjesečja 2017. pod utjecajem većih prihoda od uređaja (257 milijuna kuna, odnosno 82,7 posto), kojima su neutralizirani manji prihodi od postpaid usluga (146 milijuna kuna, odnosno 12,8 posto) i smanjenje prihoda od prepaid usluga (18 milijuna kuna, odnosno 4,5 posto). Ako se isključe učinci MSFI-ja 15, prihodi od uređaja veći su za 23 milijuna kuna, odnosno 7,5 posto, u odnosu na prva tri tromjesečja 2017., dok su prihodi od postpaid usluga veći za 54 milijuna kuna, odnosno 4,7 posto.

Prihodi od nepokretnih telekomunikacija manji su za 107 milijuna kuna, odnosno 4,3 posto, u odnosu na tri tromjesečja 2017. pod utjecajem pada prihoda od govornih usluga u nepokretnoj mreži (85 milijuna kuna, odnosno 13,2 posto), manjih prihoda od veleprodaje (44 milijuna kuna, odnosno 16,2 posto) i manjih prihoda od širokopojasnih usluga (30 milijuna kuna, odnosno 4,3 posto), što je djelomično neutralizirano većim ostalim prihodima (40 milijuna kuna, odnosno 7,1 posto), koji u prvom redu proizlaze iz konsolidacije Optime i H1, te prihodima od televizijskih usluga (12 milijuna kuna, odnosno 3,9 posto). MSFI 15 doveo je do daljnjeg smanjenja prihoda od nepokretnih telekomunikacija za 6 milijuna kuna.

Prihodi od sistemskih rješenja povećali su se za 8 milijuna kuna, odnosno 1,7 posto. Nadalje, prihodi od sistemskih rješenja kontinuirano rastu u svim segmentima portfelja. Strateški fokus ostaje na “uslugama u oblaku“ i upravljivim rješenjima. Najsnažniji rast ostvaren je u području prilagođenih sistemskih rješenja. U okviru nove ponude Magenta1 Business uveden je M1 bonus s naglaskom na ICT usluge (pohrana u oblaku, Office 365, ICT oprema, Mini i Maxi fiskalna blagajna, antivirusni program, Mini CRM, razmjena elektroničke pošte u oblaku, faks u oblaku). Uvedena je nova ponuda za upravljanje voznim parkom.

Combis je zadržao pozitivne trendove iz prethodnih tromjesečja u pogledu prihoda i profitabilnosti. Učinak sinergije između Combisa i HT-a već donosi pozitivne rezultate za poslovanje tako da društvo ima priliku ući na nova tržišta. Dodatnim resursima i većom pokrivenošću tržišta ostvarit će se novi prihodi u sljedećim tromjesečjima, tvrde u HT-u.

Što čeka sve telekom pa tako i Hrvatski Telekom je nastavak digitalne transformacije, pronalaženje novih tržišnih niša, jačanje ICT i objedinjenih usluga.

Još iz kategorije

INOVACIJA … i usklađenost kurikularnih dokumenata

INOVACIJA … i usklađenost kurikularnih dokumenata

17.01.2019. komentiraj

Kurikularna reforma treba uspostaviti sustav odgoja i obrazovanja koji bi dugoročno (za 20-ak godina?) trebao osigurati da iz naših osnovnih, srednjih i visokih škola izlaze mladi ljudi koji: Imaju razvijen sustav pozitivnih vrijednosti; Kritički misle; Znaju kako učinkovito i djelotvorno učiti;

ICTbusiness TV: Otišao je Kes

ICTbusiness TV: Otišao je Kes

15.01.2019. komentiraj

Prije pet godina, a godinu nakon pokretanja portala razmišljao sam o pokretanju TV emisije koja će na sasvim drugi način pratiti ICT tržište, domaće i svjetsko, biti dodatak na portalu i tako je nastao ICTbusiness TV. Trebala je ova kolumna izaći početkom veljače kada bude točno pet godina od prve TV emisije, koja je na IPTV platformama, na lokalnim TV postajama u Hrvatskoj i regiji, trebala je to biti prigodničarska i slavljenička kolumna. I 110 emisija s CES-a u Las Vegasu. A bit će zapravo tužna, ali opet slavljenička – jer otišao je Željko Keserović Kes čovjek i prijatelj bez kojeg te emisije kakva je danas sigurno ne bi bilo.

INOVACIJA … i kurikul „Učiti kako učiti“

INOVACIJA … i kurikul „Učiti kako učiti“

08.01.2019. komentiraj

U prethodnoj smo kolumni vidjeli da je zainteresirana javnost imala i te kako priliku proučiti i komentirati jedan od najvažnijih kurikula: „Učiti kako učiti“. Tako smo došli opet na područje edukacije. Po uistinu mizernom broju komentara na ovaj važni dokument se ponovno istaknula potreba za edukacijom: u ovom slučaju kako bi opća i stručna javnost kroz obrazovni sustav bila osposobljena i motivirana za građansko djelovanje. Očito je da sada to nije tako jer bi inače bilo više komentara i komentatora na „Nacrt Odluke o donošenju kurikuluma međupredmetne teme Učiti kako učiti za osnovne škole i gimnazije u Republici Hrvatskoj“