KOMENTAR: Godina na izmaku u svijetu IT-a i telekoma

KOMENTAR: Godina na izmaku u svijetu IT-a i telekoma

Foto: DepositPhotos

Godina koja je otišla, ova 2018., nije još ali samo što nije, bila je vrlo burna kako na domaćem tako i na svjetskom ICT tržištu. Izdvojit ćemo samo neke od stvari koje su se događale – IBM je kupio Red Hat, zauvijek je nažalost ugašen najveći svjetski poslovni ICT sajam CeBIT u Hannoveru nakon ovogodišnjeg eksperimenta da ga se iz ožujka prebaci u lipanj. Bitcoin je pao kako je malo tko očekivao, čak niti najcrnji scenariji nisu govorili o tome. Ali je pao na današnjih 3895 dolara.

U Hrvatskoj je na telekom tržištu Vipnet prestao biti Vipnet i postao je A1 Hrvatska, najavljeno je kako s 1. travnja sadašnji CEO najjačeg domaćeg Telekoma Davor Tomašković, a na njegovo mjesto dolazi Konstantinos Nempis . Jedna od najvećih domaćih IT tvrtki IN2 prodana je strancima, kupili su je Kanađani odnosno kanadski fond, odnosno njihova europska tvrtka. I Recro je promijenio vlasnika i sada ga je kupila njemačka tvrtka Also.

Span je proslavio svojih prvih 25 godina, Comping svojih 30 godina. Redale su se velike obljetnice domaćih IT tvrtki, a i već spomenuti IN2 proslavio je prije prodaje svojih prvih 25 godina. Svašta se događalo prošle 2018. godine, s manje ili više važnosti za svijet ili Hrvatsku.

IBM kupuje Red Hat za vrtoglave 34 milijarde američkih dolara te tako odlučno korača prema vrhu industrije, na kojem je bio do prije skoro tri desetljeća, kad su glavnu ulogu polako počeli preuzimati Apple, Microsoft, Dell, Oracle... "Ova akvizicija bit će promjena igre. Ovime se mijenja sve na cloud tržištu", rekla je slavodobitno izvršna direktorica (CEO) Ginni Rometty dok je komentirala obavljeni posao. I to je doslovno tako.

Najveći svjetski ICT sajam CEBIT u Hannoveru koji se po novom konceptu trebao održati u lipnju sljedeće godine otkazan je. Organizator sajma Deutsche Messe objavio je kako je ovo trenutni kraj CEBIT-a, a zapravo je nekoliko razloga za to. Ipak CeBIT neće potpuno nestati jer će postati dio jednog od najvećih europskih sajmova Hannover Messe. Dotaknimo se ipak razloga zašto se CEBIT gasi. Prije svega zadnjih godina sajam bilježi stalan pad izlagača i posjetitelja.

Podsjetimo, CEBIT je godinama bio jedan od najistaknutijih sajmova za IT, tehnologiju i digitalnu okolinu. No, od početka tisućljeća CEBIT je zabilježio neprekidan pad posjetitelja i izlagača. Čak i radikalna konceptualna promjena u 2018. godini, kojoj je cilj da sajam postane privlačniji poslovnim ljudima i lokalnim ljudima istodobno, nije mogao zaustaviti pustošenje.

Drugi po veličini domaći telekomunikacijski operater Vipnet prestaje postojati i kao brand i kao pravni entitet i postaje A1 Hrvatska. Događa se nakon što su sličan put doživjeli i njegov vlasnik Telekom Austria koji je postao A1 a cijela grupa je postala A1 Grupa. Istu sudbinu je doživjela i tvrtka u Sloveniji, a sigurno je da će se to dogoditi drugim tvrtkama u grupaciji. Promjena imena i totalna promjena branda događa se nakon skoro 20 godina postojanja, točnije nešto više od 19 godina jer Vipnet je osnovan 1. srpnja 1999. godine.

Dužnost predsjednika Uprave HT-a Tomašković je obavljao od 2014. godine. Novi predsjednik Uprave Konstantinos Nempis, dolazi iz OTE Grupe, vodećeg pružatelja telekomunikacijskih usluga u Grčkoj, s pozicije izvršnog komercijalnog direktora za segment privatnih korisnika. Više od 20 godina iskustva stekao je u telekomunikacijskoj industriji, vodeći nacionalne i međunarodne komercijalne timove u fiksnim i mobilnim telekomunikacijskim organizacijama.

Jedna od najvećih domaćih IT kompanija, zagrebačka IN2 grupa, koja broji 12 tvrtki u cijeloj regiji i ima više od 650 zaposlenih, prodana je kanadskoj IT grupaciji Constellation Software iz Toronta, točnije tvrtki iz grupacije pod imenom Vela Operating Group, odnosno njihovoj kompaniji Aquila Software, informacija je koju smo dobili prije samo nekoliko sati i o čemu se na domaćem IT tržištu već dugo govori. Kupac IN2 vrlo je zanimljiv po tome kako posluju u cijelom svijetu.

Paze, kako sami tvrde, na korporativnu kulturu i kupuju uspješne kompanije i tako šire biznis. CSI ima više od 13 tisuća zaposlenih u svojim tvrtkama, kojih danas ima više od 200 u cijelom svijetu, i konsolidirane prihode od 2,1 milijardi dolara, a posluje kroz šest operativnih grupa i to u 100 zemalja u svijetu s više od 125 tisuća korisnika.

Otišao je i Recro, kupila ga velika njemačka IT kompanija želeći proširiti distribuciji u ovom dijelu Europe

I za kraj ovo je bila i godina velikih obljetnica – Comping je proslavio 30 godina, Span 25 godina kao i IN2. ICT tržište je nastavilo rasti, telekomi pokazuju pozitivne trendove, a izvoz IT tvrtki je nastavio s visokim stopama rasta. Bila je to dobra godina u kojoj se govorilo i o blockchainu, već spomenutom IoT-u, cloud je postao standard. Ne treba zaboraviti niti virtualnu i proširenu stvarnost, umjetnu inteligenciju, Internet stvari, strojno učenje, duboko učenje ili kako bi engleski rekli machine learning i deep learning.

O svemu tome ćemo govoriti i sljedeće godine dok ćemo se nekih tek načetih tema dohvatiti u novom kolumnističkom pregledu 2018. godine u narednim danima dok se bude pripremao odlazak na jedan od najvećih svjetskih sajmova potrošačke elektronike CES u LAS Vegasu koji počinje u drugom tjednu siječnja 2019. godine.

Još iz kategorije

Vjeruju li korisnici u SaaS?

Vjeruju li korisnici u SaaS?

20.03.2019. komentiraj

Softver kao usluga (software-as-a-service – SaaS) model je kojim je softver u potpunosti dostupan za primjenu, ne nalazi se na lokaciji korisnika i ne kupuje se nego se iznajmljuje. Na svjetskoj razini postao je sve učestaliji od 2012. godine kada su vodeće svjetske tvrtke poput Microsofta i Amazona uvidjele glavnu prednost ovog modela, a to je planirani ponavljajući prihod (eng. Recurring revenue).

Speed, give me what I need

Speed, give me what I need

18.03.2019. komentiraj

Kad netko kaže da brzina znači život, to zvuči kao patetična izjava Toma Cruisea u „Danima groma“, ili takva neka holivudska smijurija. Međutim, u avionu to je vrlo doslovna i stvarna istina. Samo dok postoji dovoljna brzina opstrujavanja zraka oko površina zrakoplova, postoji i uzgon koji avion drži u zraku. Jedan od drilova koje instruktor upucava pilotu učeniku u glavu, kroz cijelo školovanje, je da pilot prvo leti, onda navigira, a tek onda razgovara s kontrolom leta. Ovo „prvo leti“ na prvom mjestu znači da održava brzinu aviona i odstojanje od prepreka.

Kako je Estonija postala napredna zemlja e-vladavine

Kako je Estonija postala napredna zemlja e-vladavine

06.03.2019. komentiraj

Estonija je dom najbolje očuvanog srednjovjekovnog grada u sjevernoj Europi, ali je u 21. stoljeću ipak najpoznatija po svojim naporima da se okrene prema budućnosti kroz impresivan sustav e-vladavine. Naime, spomenuti Talinn i ostali estonski gradovi daleko su moderniji i napredniji od mnogih u većim i bogatijim zemljama no što je Estonija.