KOMENTAR: Godina kada se puno potrošilo na rebranding i promjene i ulaganja pa je ispala sasvim solidna – za novi oblik života A1 Hrvatska

KOMENTAR: Godina kada se puno potrošilo na rebranding i promjene i ulaganja pa je ispala sasvim solidna – za novi oblik života A1 Hrvatska

Foto: Damir Brkić / Tomich Productions

Krenuli smo s poslovnim rezultatima telekom kompanija za 2018. godinu i prvi na redu je A1 Hrvatska. Drugi po veličini domaći telekom operator pamtit će prošlu godinu samo po dobrome. Nakon 19 godina postojanja pod imenom Vipnet i brandom koji je pratio to ime s početkom posljednjeg kvartala Vipnet je prestao je biti Vipnet i postao je novi oblik života odnosno A1 Hrvatska.

I tako kao novi oblik života i tvrtka koja za sebe tvrdi kako više nije telekom nego digitalna tvrtka ostvarila je od telekomunikacijskih usluga ukupne prihode koji su tek nešto veći nego u 2017. godini. Obzirom na cjelokupno tržište to je jako dobar rezultat jer smo maleno tržište s ne prevelikim novim potencijalima rasta, no bolje će se to vidjeti kada stignu rezultati drugih dvaju telekoma najjačeg domaćeg telekoma Hrvatskog Telekoma koji rezultate predstavlja u petak, a Tele2 Hrvatska kao treći i to isključivo mobilni operator svoje rezultate predstavit će sutra ujutro.

Kada se pogleda kako je A1 Hrvatska prošao rebranding koji je najavljeni pokrenut 1. listopada upravo na početku posljednjeg inače blagdanskog i potrošački vrlo jakog kvartala svi s kojima smo razgovarali kažu da su to Vipnetovci, pardon A1-ovci izveli sasvim dobro. I dok se neki ipak ne slažu kako A1 Hrvatska više nije telekom nego da ipak jest digitalno transformirani telekom oni su predstavili i svoju novu internu strukturu gdje su „porušili zidove“ i svi sjede na otvorenom „uništili su silose“ i svi rade na projektima a ne kao dosad da svatko radi u svojoj sferi i onda se negdje to sve spoji u rješenja i usluge. Vrlo zanimljivo rješenje koje je među ostalim proveo i njihov prvi HR čovjek Ivan Bartulović koji je na kraju otišao upravo u najjaču konkurenciju Hrvatski Telekom gdje bi u promjenama Uprave trebao sjesti na upražnjeno mjesto prvog HT-ova čovjeka za ljudske resurse. On još nije potvrđen, ali to je, tvrde izvori gotova stvar. Ovo je vrlo važno jer pokazuje kako je telekom tržište maleno i kako se na njemu svi znaju i nemaju baš mnogo izbora za promjenu posla. Barem ako ostaju u istoj industriji.

Stoga je A1 Hrvatska najavio i snažniju vlastitu digitalnu transformaciju, ali i transformaciju svih svojih rješenja i usluga i kada je riječ o biznisu okretanje objedinjenim ICT rješenjima. Kako bi to postigli digitalnu transformaciju prošle godine za A1 Hrvatska proveo je Ivan Skender koji je došao u iz HT-a ne direktno ali je dugo radio u HT-u, a u međuvremenu je bio unutar DT grupe. Još jedan čovjek koji ovu digitalnu transformaciju i biznis mora pokrenuti  je i bivši prvi čovjek IT tvrtke Combis, tvrtke koja je u vlasništvu HT-a Ivan Gabrić koji vodi  dio za poslovne korisnike i na mjesto direktora sektora za poslovne korisnike stigao je krajem kolovoza prošle godine.

Zbog svega toga u A1 Hrvatska ove godine očekuju nastavak pozitivnih trendova jer prošlu su 2018. godinu završili jako dobro uz blagi rast prihoda i sasvim solidan rast bruto dobiti odnosno dobiti prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA). Ipak dobit prije kamata i oporezivanja (EBIT) snažno je potonula i to više od 40 posto zbog toga jer je A1 Hrvatska uspio u sportskom nadmetanju preuzeti i pobijediti u utakmici za Ligu prvaka najjači domaći telekom Hrvatski Telekom. O tome kako se odvijala ta bespoštedna borba jednom drugom prilikom.

Osim toga već spomenuti rebranding koštao je A1 Hrvatska pad EBIT-a jer trebalo je sve promijeniti i dućane, sve brendinge gdje god da su se nalazili, napraviti sve novo, završiti i novi izgled poslovnih prostora. U svakom slučaju kako kaže A1 Hrvatska CEO Jiří Dvorjančanski svakako godina za pamćenje.

Kakva će biti ova godina ostaje da se vidi jer eto i Tele2 priprema nešto posebno jer sutra imaju i svoje poslovne rezultate i pressicu, a Hrvatski Telekom u petak bi, prema procjenama koje imamo trebao također prikazati još jednu trendovski pozitivnu godinu.

Još iz kategorije

INOVACIJA … koja uvijek evoluira

INOVACIJA … koja uvijek evoluira

10.06.2019. komentiraj

U jednoj davnoj kolumni  prikazali smo kako izgleda životni ciklus inovacije, mnemotehnika je 8E's: Zaokružili smo životnu fazu „razvoj inovacije“ – EVOLVE – koja nas ovdje zanima, a i zato jer je u sebi vrlo proturječna! Ilustracija ove tvrdnje je u tome da kad netko smisli ideju za koju vjeruje da je inovativna odmah dolaze oponenti. Oni imaju j još bolje ideje ili unapređuju izvornu. Ideator je time obično frustriran, jer se njegova brilijantna ideja ne prihvaća bez pogovora.  Pri tome zaboravlja da je i ta njegova ideja vjerojatno samo „evolucija“ nekog ranijeg rješenja. Zato treba u svakoj situaciji biti otvoren prema novim rješenjima, ali ih ne treba prihvaćati nekritički.

Samsung jedini profitira na nedaćama Huaweija

Samsung jedini profitira na nedaćama Huaweija

04.06.2019. komentiraj

Googleova odluka o oduzimanju licence za Android Huaweiju, koju je vrlo brzo ublažio, ukazala je na cijeli niz problema u tehnološkom sektoru i već nakon desetak dana potpuno je jasno da se naredbe kao ona američkog predsjednika Donalda Trumpa ne mogu donositi ishitreno, prvenstveno jer zabrana trgovanja na najvišim razinama štete apsolutno svima. Osim Samsungu...

KOMENTAR: Očekivana prodaja Tele2 Hrvatska, sljedeća meta Optima Telekom

KOMENTAR: Očekivana prodaja Tele2 Hrvatska, sljedeća meta Optima Telekom

01.06.2019. komentiraj

Kada je i službeno potvrđeno da je Tele2 Hrvatska prodan United Grupi postalo je jasno da se dugo najavljivana prodaja napokon dogodila. Iako su neki isticali kako je Tele2 AB, kao vlasnik Tele2 Hrvatska, objavom u poslovnom izvješću o tome kako su zadovoljni poslovanje i kako nastavljaju s ulaganjima zapravo otklonio mogućnost prodaje to je zapravo bio dokaz da su na nju spremni. Pogotovo prikazani svi parametri poslovanja koji su rasli čime se vrijednost prodaje povećavala.