KOMENTAR: Godina kada se puno potrošilo na rebranding i promjene i ulaganja pa je ispala sasvim solidna – za novi oblik života A1 Hrvatska

KOMENTAR: Godina kada se puno potrošilo na rebranding i promjene i ulaganja pa je ispala sasvim solidna – za novi oblik života A1 Hrvatska

Foto: Damir Brkić / Tomich Productions

Krenuli smo s poslovnim rezultatima telekom kompanija za 2018. godinu i prvi na redu je A1 Hrvatska. Drugi po veličini domaći telekom operator pamtit će prošlu godinu samo po dobrome. Nakon 19 godina postojanja pod imenom Vipnet i brandom koji je pratio to ime s početkom posljednjeg kvartala Vipnet je prestao je biti Vipnet i postao je novi oblik života odnosno A1 Hrvatska.

I tako kao novi oblik života i tvrtka koja za sebe tvrdi kako više nije telekom nego digitalna tvrtka ostvarila je od telekomunikacijskih usluga ukupne prihode koji su tek nešto veći nego u 2017. godini. Obzirom na cjelokupno tržište to je jako dobar rezultat jer smo maleno tržište s ne prevelikim novim potencijalima rasta, no bolje će se to vidjeti kada stignu rezultati drugih dvaju telekoma najjačeg domaćeg telekoma Hrvatskog Telekoma koji rezultate predstavlja u petak, a Tele2 Hrvatska kao treći i to isključivo mobilni operator svoje rezultate predstavit će sutra ujutro.

Kada se pogleda kako je A1 Hrvatska prošao rebranding koji je najavljeni pokrenut 1. listopada upravo na početku posljednjeg inače blagdanskog i potrošački vrlo jakog kvartala svi s kojima smo razgovarali kažu da su to Vipnetovci, pardon A1-ovci izveli sasvim dobro. I dok se neki ipak ne slažu kako A1 Hrvatska više nije telekom nego da ipak jest digitalno transformirani telekom oni su predstavili i svoju novu internu strukturu gdje su „porušili zidove“ i svi sjede na otvorenom „uništili su silose“ i svi rade na projektima a ne kao dosad da svatko radi u svojoj sferi i onda se negdje to sve spoji u rješenja i usluge. Vrlo zanimljivo rješenje koje je među ostalim proveo i njihov prvi HR čovjek Ivan Bartulović koji je na kraju otišao upravo u najjaču konkurenciju Hrvatski Telekom gdje bi u promjenama Uprave trebao sjesti na upražnjeno mjesto prvog HT-ova čovjeka za ljudske resurse. On još nije potvrđen, ali to je, tvrde izvori gotova stvar. Ovo je vrlo važno jer pokazuje kako je telekom tržište maleno i kako se na njemu svi znaju i nemaju baš mnogo izbora za promjenu posla. Barem ako ostaju u istoj industriji.

Stoga je A1 Hrvatska najavio i snažniju vlastitu digitalnu transformaciju, ali i transformaciju svih svojih rješenja i usluga i kada je riječ o biznisu okretanje objedinjenim ICT rješenjima. Kako bi to postigli digitalnu transformaciju prošle godine za A1 Hrvatska proveo je Ivan Skender koji je došao u iz HT-a ne direktno ali je dugo radio u HT-u, a u međuvremenu je bio unutar DT grupe. Još jedan čovjek koji ovu digitalnu transformaciju i biznis mora pokrenuti  je i bivši prvi čovjek IT tvrtke Combis, tvrtke koja je u vlasništvu HT-a Ivan Gabrić koji vodi  dio za poslovne korisnike i na mjesto direktora sektora za poslovne korisnike stigao je krajem kolovoza prošle godine.

Zbog svega toga u A1 Hrvatska ove godine očekuju nastavak pozitivnih trendova jer prošlu su 2018. godinu završili jako dobro uz blagi rast prihoda i sasvim solidan rast bruto dobiti odnosno dobiti prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA). Ipak dobit prije kamata i oporezivanja (EBIT) snažno je potonula i to više od 40 posto zbog toga jer je A1 Hrvatska uspio u sportskom nadmetanju preuzeti i pobijediti u utakmici za Ligu prvaka najjači domaći telekom Hrvatski Telekom. O tome kako se odvijala ta bespoštedna borba jednom drugom prilikom.

Osim toga već spomenuti rebranding koštao je A1 Hrvatska pad EBIT-a jer trebalo je sve promijeniti i dućane, sve brendinge gdje god da su se nalazili, napraviti sve novo, završiti i novi izgled poslovnih prostora. U svakom slučaju kako kaže A1 Hrvatska CEO Jiří Dvorjančanski svakako godina za pamćenje.

Kakva će biti ova godina ostaje da se vidi jer eto i Tele2 priprema nešto posebno jer sutra imaju i svoje poslovne rezultate i pressicu, a Hrvatski Telekom u petak bi, prema procjenama koje imamo trebao također prikazati još jednu trendovski pozitivnu godinu.

Još iz kategorije

Napadi ucjenjivačkim softverom ne jenjavaju

Napadi ucjenjivačkim softverom ne jenjavaju

21.10.2019. komentiraj

Ne krivimo vas ukoliko smatrate da je vrhunac epidemije ucjenjivačkog softvera (ransomwarea) već prošao. Naposljetku, malo je tko doživio napad poput onoga koji je zadesio britanski sustav zdravstva (NHS) 2017. godine. No, ransomware nije potrošena metoda napada – ako ništa drugo, postao je posve uobičajena vrsta napada. Kaspersky je otkrio 16.017 novih varijacija ucjenjivačkih napada u drugom tromjesečju ove godine, dvostruko više nego u istom razdoblju prošle godine.

KOMENTAR: Tele2 Hrvatska odličan u prvih devet mjeseci, čeka se i dalje potvrda odluke o prodaji

KOMENTAR: Tele2 Hrvatska odličan u prvih devet mjeseci, čeka se i dalje potvrda odluke o prodaji

17.10.2019. komentiraj

Treći po veličini domaći telekomunikacijski telekom operator Tele2 Hrvatska ostvario je odlične rezultate u prvih devet mjeseci ove godine uz rast svih ključnih financijskih pokazatelja od rasta prihoda od 8 posto i bruto dobiti, odnosno dobit s kamatama, amortizacijom, deprecijacijom i porezom (EBITDA) od čak 71 posto. To su odlični rezultati na vrlo zasićenom tržište gdje nas očekuju neki od ključnih događaja za domaće telekomunikacijsko tržište. I dok se čekaju konačne odluke regulatora i to prije svega Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja oko prodaje Tele2 Hrvatska United Grupi na telekom tržištu se sve više govori i o tome tko će kupiti Optima Telekom.

KOMENTAR: Solidni rezultati A1 Hrvatska u devet mjeseci

KOMENTAR: Solidni rezultati A1 Hrvatska u devet mjeseci

15.10.2019. komentiraj

A1 Hrvatska sada se fokusira na investicije i pripreme za dolazak 5G mreže, ulažu u nove tehnologije, a prošlogodišnja dobit bila im je pod velikim pritiskom rebrendinga koji baš i nije bio jeftin, stoga uz rast prihoda i dobiti može se slobodno reći kako su rezultati ovog drugog po veličini domaćeg telekom operatera sasvim solidni.