KOMENTAR: Godina kada se puno potrošilo na rebranding i promjene i ulaganja pa je ispala sasvim solidna – za novi oblik života A1 Hrvatska

KOMENTAR: Godina kada se puno potrošilo na rebranding i promjene i ulaganja pa je ispala sasvim solidna – za novi oblik života A1 Hrvatska

Foto: Damir Brkić / Tomich Productions

Krenuli smo s poslovnim rezultatima telekom kompanija za 2018. godinu i prvi na redu je A1 Hrvatska. Drugi po veličini domaći telekom operator pamtit će prošlu godinu samo po dobrome. Nakon 19 godina postojanja pod imenom Vipnet i brandom koji je pratio to ime s početkom posljednjeg kvartala Vipnet je prestao je biti Vipnet i postao je novi oblik života odnosno A1 Hrvatska.

I tako kao novi oblik života i tvrtka koja za sebe tvrdi kako više nije telekom nego digitalna tvrtka ostvarila je od telekomunikacijskih usluga ukupne prihode koji su tek nešto veći nego u 2017. godini. Obzirom na cjelokupno tržište to je jako dobar rezultat jer smo maleno tržište s ne prevelikim novim potencijalima rasta, no bolje će se to vidjeti kada stignu rezultati drugih dvaju telekoma najjačeg domaćeg telekoma Hrvatskog Telekoma koji rezultate predstavlja u petak, a Tele2 Hrvatska kao treći i to isključivo mobilni operator svoje rezultate predstavit će sutra ujutro.

Kada se pogleda kako je A1 Hrvatska prošao rebranding koji je najavljeni pokrenut 1. listopada upravo na početku posljednjeg inače blagdanskog i potrošački vrlo jakog kvartala svi s kojima smo razgovarali kažu da su to Vipnetovci, pardon A1-ovci izveli sasvim dobro. I dok se neki ipak ne slažu kako A1 Hrvatska više nije telekom nego da ipak jest digitalno transformirani telekom oni su predstavili i svoju novu internu strukturu gdje su „porušili zidove“ i svi sjede na otvorenom „uništili su silose“ i svi rade na projektima a ne kao dosad da svatko radi u svojoj sferi i onda se negdje to sve spoji u rješenja i usluge. Vrlo zanimljivo rješenje koje je među ostalim proveo i njihov prvi HR čovjek Ivan Bartulović koji je na kraju otišao upravo u najjaču konkurenciju Hrvatski Telekom gdje bi u promjenama Uprave trebao sjesti na upražnjeno mjesto prvog HT-ova čovjeka za ljudske resurse. On još nije potvrđen, ali to je, tvrde izvori gotova stvar. Ovo je vrlo važno jer pokazuje kako je telekom tržište maleno i kako se na njemu svi znaju i nemaju baš mnogo izbora za promjenu posla. Barem ako ostaju u istoj industriji.

Stoga je A1 Hrvatska najavio i snažniju vlastitu digitalnu transformaciju, ali i transformaciju svih svojih rješenja i usluga i kada je riječ o biznisu okretanje objedinjenim ICT rješenjima. Kako bi to postigli digitalnu transformaciju prošle godine za A1 Hrvatska proveo je Ivan Skender koji je došao u iz HT-a ne direktno ali je dugo radio u HT-u, a u međuvremenu je bio unutar DT grupe. Još jedan čovjek koji ovu digitalnu transformaciju i biznis mora pokrenuti  je i bivši prvi čovjek IT tvrtke Combis, tvrtke koja je u vlasništvu HT-a Ivan Gabrić koji vodi  dio za poslovne korisnike i na mjesto direktora sektora za poslovne korisnike stigao je krajem kolovoza prošle godine.

Zbog svega toga u A1 Hrvatska ove godine očekuju nastavak pozitivnih trendova jer prošlu su 2018. godinu završili jako dobro uz blagi rast prihoda i sasvim solidan rast bruto dobiti odnosno dobiti prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA). Ipak dobit prije kamata i oporezivanja (EBIT) snažno je potonula i to više od 40 posto zbog toga jer je A1 Hrvatska uspio u sportskom nadmetanju preuzeti i pobijediti u utakmici za Ligu prvaka najjači domaći telekom Hrvatski Telekom. O tome kako se odvijala ta bespoštedna borba jednom drugom prilikom.

Osim toga već spomenuti rebranding koštao je A1 Hrvatska pad EBIT-a jer trebalo je sve promijeniti i dućane, sve brendinge gdje god da su se nalazili, napraviti sve novo, završiti i novi izgled poslovnih prostora. U svakom slučaju kako kaže A1 Hrvatska CEO Jiří Dvorjančanski svakako godina za pamćenje.

Kakva će biti ova godina ostaje da se vidi jer eto i Tele2 priprema nešto posebno jer sutra imaju i svoje poslovne rezultate i pressicu, a Hrvatski Telekom u petak bi, prema procjenama koje imamo trebao također prikazati još jednu trendovski pozitivnu godinu.

Još iz kategorije

Kontroliranje naoružanja pogonjenog umjetnom inteligencijom vjerojatno je nemoguće

Kontroliranje naoružanja pogonjenog umjetnom inteligencijom vjerojatno je nemoguće

25.04.2019. komentiraj

Umjetna inteligencija sve se češće veže uz naoružanje, ali teško je ignorirati činjenicu da bi situacija mogla otići u potpuno krivom smjeru pa svijet zadesi prijetnja daleko veća no što je bila ona u vrijeme “zveckanja” nuklearnim oružjem.

KOMENTAR:  Tele2 Hrvatska jako dobar u prvom kvartalu

KOMENTAR: Tele2 Hrvatska jako dobar u prvom kvartalu

24.04.2019. komentiraj

Unatoč žestokoj tržišnoj utakmici za svakog korisnika Tele2 Hrvatska završio je još jedan uspješan kvartal i na godišnjoj razini gledajući razdoblje siječanj-ožujak ove godine u usporedbi s istim razdobljem prošle godine ostvario vrlo visok rast od gotovo 10 posto.

MONTESQUIE (O duhu zakona)

MONTESQUIE (O duhu zakona)

23.04.2019. komentiraj

„Zviždač“ je popularan naziv za osobu koja javno upozorava na ilegalne aktivnosti kojima svjedoči. U javnosti je možda najviše kontroverze u posljednjih nekoliko godina, izazvao slučaj američkog zviždača Edwarda Snowdena koji je učinio dostupnima javnosti dokumente iz kojih su vidljive mjere nadzora diljem svijeta putem softvera koje su razvile američke obavještajne službe.