KOMENTAR: Dronovi su iznimno opasni – kaos na Gatwicku

KOMENTAR: Dronovi su iznimno opasni – kaos na Gatwicku

U vrijeme blagdana zatvoriti zračnu luku noćna je mora za svakog šefa nekog aerodroma, no to se dogodilo jučer na jednoj od najprometnijih europskih i svjetskih zračnih luka na londonskom Gatwicku. Jedan od četiri londonska aerodroma tako je doživio zatvaranje i to zbog potencijalne opasnosti za zrakoplove pri polijetanju i slijetanju zbog neodgovorne upotrebe drona odnosno bespilotne letjelice (UAS).

Najnovije informacije s aerodroma Gatwick, koje prenosi BBC i The Guardian, govore kako i dalje vlada totalni kaos. Mnogi letovi kasne, gotovo da nema polijetanja i slijetanja, a očekuje se da bi policija mogla krenuti u akciju rušenja dronova koji ometaju zračni promet. Jutros u 7:35 su počela prva polijetanja i tu je priliku dobio Norwegian Airlines let broj D82968.

Prema podacima britanskog Airproxa, broj incidenata s dronovima se povećava i to rapidno i očito je da će biti velikih problema u budućnosti. U Hrvatskoj je od sredine ovog mjeseca na snazi novi pravilnik koji regulira letenje s bespilotnim letjelicama koji je prilično liberalniji od dosadašnjeg, ali u konačnici ako ga se ne pridržava on je i dalje mrtvo slovo na papiru.

Dronovi su opasni to mora svima biti jasno. Sve što leti jednom i padne, zahvaljujući gravitaciji. Da li je pad slobodan ili kontroliran, odnosno da je to onda slijetanje je sasvim neka druga priča. Dakle nekontroliranih padova je bilo i bit će. To je jedan od razloga zašto su dronovi opasni.

Drugi je da mogu zrakoplovu nanijeti štetu i srušiti ga, bez obzira koliko velik zrakoplov bio. I to je činjenica, možda se to neće dogoditi kod prvog, drugog ili trećeg sudara, Možda jednom na 100 tisuća ili jednom na milijun, ali ja nekako ne bih želio biti u tome zrakoplovu koji će biti srušen dronom. A mislim da niti vi.

Stoga je letenje dronom jednako letenju bilo kojom drugom letjelicom, postoje pravila, postoje procedure, postoje sigurnosni mehanizmi i toga se treba pridržavati. Jer dronovi definitivno mijenjaju perspektivu i kod snimanja fotografija i videa, mijenjaju i donose nove poslovne mogućnosti. Ipak nekog reda treba biti.

 

Kako drone može oštetiti zrakoplov?

 

FAA i udar drona u zrakoplov

Još iz kategorije

INOVACIJA … „by example“

INOVACIJA … „by example“

24.05.2019. komentiraj

Od izlaska prethodne kolumne mi je poslana „inovativna ideja“: „Zašto ne biste kolumne objavili kao knjigu?“.  Za takvu ideju je bilo dovoljno ukupno pet minuta, a sada, kad sam je počeo realizirati, izgleda da će za to trebati pet godina! To je dobar primjer omjera između uloženog u ideju i ostvarenju inovacije : 5 minuta / 5 godina = 1/100.000!  Ako u tom kontekstu iskoristimo uzrečicu

Umjetna inteligencija je tajno oružje u potrazi za boljim baterijama

Umjetna inteligencija je tajno oružje u potrazi za boljim baterijama

22.05.2019. komentiraj

Baterije su ono što po pitanju napretka konstantno kaska u svijetu mobilnih uređaja, posebno pametnih telefona, phableta i tableta, ali rješenje koje bi trebalo uvelike poslužiti sve dok ne dođe neki konkretniji iskorak jest umjetna inteligencija. Ona bi trebala optimizirat potrošnju i srezati opterećenja do te mjere da se dobije podosta “dodatnog života” u bateriji. I ne samo to, ono bitnije je da bi trebala odrediti unaprijed taj “životni vijek”!

KOMENTAR: A1 Hrvatska solidno u prvom ovogodišnjem kvartalu

KOMENTAR: A1 Hrvatska solidno u prvom ovogodišnjem kvartalu

29.04.2019. komentiraj

Zaključili smo ovokvartalne poslovne rezultate domaćih telekom operatera jer večeras je u sklopu rezultata A1 Telekom Austria Grupe objavljeni rezultati i A1 Hrvatska koji pokazuju stabilan rast svih ključnih financijskih pokazatelja od prihoda, preko dobiti do rasta broja korisnika.