KOMENTAR: Dronovi su iznimno opasni – kaos na Gatwicku

KOMENTAR: Dronovi su iznimno opasni – kaos na Gatwicku

U vrijeme blagdana zatvoriti zračnu luku noćna je mora za svakog šefa nekog aerodroma, no to se dogodilo jučer na jednoj od najprometnijih europskih i svjetskih zračnih luka na londonskom Gatwicku. Jedan od četiri londonska aerodroma tako je doživio zatvaranje i to zbog potencijalne opasnosti za zrakoplove pri polijetanju i slijetanju zbog neodgovorne upotrebe drona odnosno bespilotne letjelice (UAS).

Najnovije informacije s aerodroma Gatwick, koje prenosi BBC i The Guardian, govore kako i dalje vlada totalni kaos. Mnogi letovi kasne, gotovo da nema polijetanja i slijetanja, a očekuje se da bi policija mogla krenuti u akciju rušenja dronova koji ometaju zračni promet. Jutros u 7:35 su počela prva polijetanja i tu je priliku dobio Norwegian Airlines let broj D82968.

Prema podacima britanskog Airproxa, broj incidenata s dronovima se povećava i to rapidno i očito je da će biti velikih problema u budućnosti. U Hrvatskoj je od sredine ovog mjeseca na snazi novi pravilnik koji regulira letenje s bespilotnim letjelicama koji je prilično liberalniji od dosadašnjeg, ali u konačnici ako ga se ne pridržava on je i dalje mrtvo slovo na papiru.

Dronovi su opasni to mora svima biti jasno. Sve što leti jednom i padne, zahvaljujući gravitaciji. Da li je pad slobodan ili kontroliran, odnosno da je to onda slijetanje je sasvim neka druga priča. Dakle nekontroliranih padova je bilo i bit će. To je jedan od razloga zašto su dronovi opasni.

Drugi je da mogu zrakoplovu nanijeti štetu i srušiti ga, bez obzira koliko velik zrakoplov bio. I to je činjenica, možda se to neće dogoditi kod prvog, drugog ili trećeg sudara, Možda jednom na 100 tisuća ili jednom na milijun, ali ja nekako ne bih želio biti u tome zrakoplovu koji će biti srušen dronom. A mislim da niti vi.

Stoga je letenje dronom jednako letenju bilo kojom drugom letjelicom, postoje pravila, postoje procedure, postoje sigurnosni mehanizmi i toga se treba pridržavati. Jer dronovi definitivno mijenjaju perspektivu i kod snimanja fotografija i videa, mijenjaju i donose nove poslovne mogućnosti. Ipak nekog reda treba biti.

 

Kako drone može oštetiti zrakoplov?

 

FAA i udar drona u zrakoplov

Još iz kategorije

INOVACIJA … i usklađenost kurikularnih dokumenata

INOVACIJA … i usklađenost kurikularnih dokumenata

17.01.2019. komentiraj

Kurikularna reforma treba uspostaviti sustav odgoja i obrazovanja koji bi dugoročno (za 20-ak godina?) trebao osigurati da iz naših osnovnih, srednjih i visokih škola izlaze mladi ljudi koji: Imaju razvijen sustav pozitivnih vrijednosti; Kritički misle; Znaju kako učinkovito i djelotvorno učiti;

ICTbusiness TV: Otišao je Kes

ICTbusiness TV: Otišao je Kes

15.01.2019. komentiraj

Prije pet godina, a godinu nakon pokretanja portala razmišljao sam o pokretanju TV emisije koja će na sasvim drugi način pratiti ICT tržište, domaće i svjetsko, biti dodatak na portalu i tako je nastao ICTbusiness TV. Trebala je ova kolumna izaći početkom veljače kada bude točno pet godina od prve TV emisije, koja je na IPTV platformama, na lokalnim TV postajama u Hrvatskoj i regiji, trebala je to biti prigodničarska i slavljenička kolumna. I 110 emisija s CES-a u Las Vegasu. A bit će zapravo tužna, ali opet slavljenička – jer otišao je Željko Keserović Kes čovjek i prijatelj bez kojeg te emisije kakva je danas sigurno ne bi bilo.

INOVACIJA … i kurikul „Učiti kako učiti“

INOVACIJA … i kurikul „Učiti kako učiti“

08.01.2019. komentiraj

U prethodnoj smo kolumni vidjeli da je zainteresirana javnost imala i te kako priliku proučiti i komentirati jedan od najvažnijih kurikula: „Učiti kako učiti“. Tako smo došli opet na područje edukacije. Po uistinu mizernom broju komentara na ovaj važni dokument se ponovno istaknula potreba za edukacijom: u ovom slučaju kako bi opća i stručna javnost kroz obrazovni sustav bila osposobljena i motivirana za građansko djelovanje. Očito je da sada to nije tako jer bi inače bilo više komentara i komentatora na „Nacrt Odluke o donošenju kurikuluma međupredmetne teme Učiti kako učiti za osnovne škole i gimnazije u Republici Hrvatskoj“