KOMENTAR: Dobar početak novog oblika života – u vrijeme prije novog oblika solidni rezultati za 9 mjeseci

KOMENTAR: Dobar početak novog oblika života – u vrijeme prije novog oblika solidni rezultati za 9 mjeseci

Foto: Damir Brkić / Tomich Productions

Ukoračivši u veliki rebranding Vipnet je nakon 19 godina postao A1, a samo dva tjedna nakon toga pokazao je rezultate za prvih devet ovogodišnjih mjeseci dok je još bio Vipnet a ne A1. Jer upravo na prijelazu iz trećeg u četvrti kvartal dogodila se ta, kako tvrde svi epohalna promjena. Upravo kao što je pisac ovih redova zavirio u pravu londonsku govornicu koja stoji na ulicama glavnog grada Ujedinjenog Kraljevstva.

Mnogu su navikli na Vipnet pa će se teško naviknuti, drugi su pak govorili kako kampanja i nije baš najbolje pogođena. I svatko ima pravo na svoje mišljenje. Kampanja je bila pomalo čudna, drugačija, a efekte ćemo tek vidjeti. Jer Vipnet više nije A1, nego čak nije niti telekom nego digitalna kompanija – sa sloganom novi oblik života.

Što je taj novi oblik života postigao u vrijeme dok još to nije bio. Povećanu su tek minimalni prihodi, a dobit prije kamata oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) porasla je sasvim dobrih i solidnih 5,1 posto. Međutim treći kvartal je opet opterećen roamingom, a kako to muči sve telekome iz A1 su nam pojasnili kako je tu zapravo riječ o padu prihoda od 40 posto od posjetitelja u roamingu u trećem kvartalu što je rezultat znatnog smanjenja veleprodajnih cijena, a vidljivo je u nešto nižim prihodima za 2,4 posto u trećem kvartalu u odnosu na 2017. Takav pad prihoda od roaminga jednostavno nije bilo moguće nadomjestiti, no on je bio očekivan i logičan zbog promjena regulative.

Ono što je za kompaniju koja želi biti digitalna i odmaknuti se od telekomunikacijskog imidža koji ju prati svih ovih 19 godina nastavak je ulaganja, ali i najava novih velikih pogotovo u novi podatkovni centar. U prvih devet mjeseci kapitalna ulaganja povećana su za 5,1 posto na 56,1 milijuna eura. Morat će A1 još više ulagati kada na red dođu 5G koncesije, nova mreža iako prelazak neće biti tako brz i drastičan kao kod 4G jer pripreme su već u tijeku. Bit će tako i drugim telekomima i to Hrvatskom Telekomu, ali i Tele2. Ulaganja će biti sve više i novi prihodovni kanali se traži stoga i ne čudi odluka o digitalnoj kompaniji a ne više telekom kompaniji.

Vratimo se još malo rezultatima jer su dobri zabilježeni i zbog novih korisnika u fiksnoj i mobilnoj mreži, ali i Homebox i Officebox uslugama. I tu su u A1 jako zadovoljni. I ti segmenti će rasti jer 5G će zamjenjivati optičku infrastrukturu tamo gdje je ona jednostavno komercijalno neisplati. U mnogim dijelovima Hrvatske je tako i nažalost tako će i ostati. A 4G i 4.5G sve dok ne dođe 5G morat će preuzeti ulogu jedinog pravog i brzog pristupa internetu.

Ono što svakako da A1 Hrvatska je dobro da su uzeli novi zamah, da posljednji rezultati Vipneta nisu nimalo loši i da su doneseni trendovi za novi oblik života sasvim povoljni. Ipak neće smjeti stati jer telekom tržište ulazi u novo vrijeme intenzivnijih promjena nego što je to dosad bio slučaj.

Još iz kategorije

INOVACIJA …   i Global Entrepreneurship Monitor - GEM

INOVACIJA … i Global Entrepreneurship Monitor - GEM

13.11.2018. komentiraj

Ne mogu a da prvo ne dam malu digresiju o Nacionalnom inovacijskom vijeću (NIV) kao najaktualnijoj inovacijskoj temi prošloga tjedna. U petak je održana konstituirajuća sjednica ovog novog tijela o čemu sam dao izjavu za RTL portal. U najkraćem je moj odgovor bio „Bolje ikad nego nikad“

INOVACIJA …   i kritičko mišljenje u edukaciji

INOVACIJA … i kritičko mišljenje u edukaciji

06.11.2018. komentiraj

Slavimo mali jubilej – ovo je 150. kolumna o inovaciji na ICTbusiness.info! Koga zanima pregled svih dosadašnjih kolumni, osim pretraživanjem na portalu, može ga vidjeti OVDJE. U tom je pregledu dijelu članaka pridijeljena oznaka „Poglavlje“, što predstavlja pripremu za strukturiranje buduće knjige na osnovi članaka u kolumni. U knjizi kao i  u nastavnom predmetu „Upravljanje inovacijom“, osnovnu podjelu poglavlja čine

KOMENTAR: HT iznenadio rastom dobiti i profitnih marži

KOMENTAR: HT iznenadio rastom dobiti i profitnih marži

31.10.2018. komentiraj

Kompletirali smo domaće telekom rezultate. I dobro su, ključni pokazatelji rastu i za novi oblik života A1 Hrvatska i za još uvijek izazivača koji se tako ponaša Tele2 Hrvatska, ali i najjačeg i najvećeg Hrvatski Telekom koji je pokazao da se uz neznatan rast prihoda, tek malo smanjena kapitalna ulaganja može ostvariti odličan rast neto dobiti i pritom još i povećati profitne marže.