KOMENTAR: Četiri sezone, 100 emisija, stotine tisuća kilometara, mnoštvo sugovornika

KOMENTAR:  Četiri sezone, 100 emisija, stotine tisuća kilometara, mnoštvo sugovornika

Foto: Damir Brkić / Tomich Productions

Prije četiri godine pokrenuo sam ICTbusiness TV, emisiju koja prati ICT sektor jer sam smatrao kako ima prostora za jednu takvu emisiju i evo nakon četiri godine stigli smo do četvrte sezone i 100-te emisije. Zvuči ludo za mali tim koji stoji iza emisije i koji je proputovao stotine tisuća kilometara automobilom po Europi kako bi posjetio neke od najvećih sajmova poput Mobile World Congressa u Barceloni, IFA-e u Berlinu, Photokine i Gamescoma u Kolnu, CEBIT-a u Hannoveru. Letjelo se zrakoplovom i po svijetu, a jedna od ključnih destinacija svakako je i CES u Las Vegasu.

Mnoge su tu i domaće konferencije, pressice. I ICTbusiness TV je bio tamo. Sve je to donijelo stotine sugovornika, onih koju su opušteni pred kamerom i onih koji je se zapravo boje. Trebalo ih je opustiti, izvući iz njih ono najbolje jer svi oni uvijek imali nešto zanimljivo za reći što smo pokušali prenijeti našim gledateljima.

Osim na YouTubeu, kao prirodnom mediju za jednu ovakvu emisiju, ICTbusiness TV danas ide na deset televizijskih postaja u Hrvatskoj i regiji. Neki će reći veliki uspjeh, no ja znam da možemo i bolje. I znam, da ako kažem da je novac problem da će mnogi reći pa što si očekivao. Pa očekivao sam puno i još uvijek očekujem. Trud se isplatio.

Sa stotina putovanja možda dva detalja govore najbolje, a meni su dragi jer pokazuje neku unutarnju snagu i energiju. Nešto posebno. Uvijek prije svakog putovanja je neka pozitivna nervoza, kako će sve ispasti, hoće li svi intervjui biti na vrijeme jer rasporedi su uvijek zgusnuti. CMO iliti izvršni direktor za marketing jedne od najvećih svjetskih IT kompanija kaže mi – Dražen vidimo se na svakom sajmu i razgovaramo i tako će biti idućih dvadeset godina. Samo neka bude tako.

Još jedan detalj se urezao u pamćenje. Prije nekoliko godina u Istanbulu održavao se CEBIT Bilisim, kojeg više nema. Čak 28 hrvatskih tvrtki je tamo izlagalo, a nakon cijelog dana rada krenulo se skupno u grad u malo razgledavanja. I onako vučem je već standardno svoju kameru i stativ tako po istanbulskim tramvajima, ulicama. Teško je, vrućina. Nije lako, ali nije niti prvi niti zadnji put. U jednom trenutku prekida me glas iz pozadine, daj nama da malo ponesemo da ti bude lakše. Direktor jedne hrvatske IT tvrtke uzima stativ, a drugi torbu s kamerom. Sitnica, ali mnogo znači. I ne nisu morali, jednostavno su htjeli.

Tako je bilo na putovanjima, a kad se išlo automobilom uvijek neka dobra glazba, naravno i Oliver jer ovo pišem upravo na dan kad je on otišao da bi ostao zauvijek. U svojim pjesama i stihovima.

I vjerojatno si umišljam ali mogu reći da me uvijek pratio i dirao dušu. Znam da će na nekom sljedećem putovanju opet biti tako, a već su ona isplanirana, dogovaraju se sugovornici, smještaj već odavno sređen.

Bilo je ovih stotinu emisija jedno ludo iskustvo i ako me pitati bi li to ponovio. Sigurno i to bez obzira koliko je teško sve to organizirati, provesti, često i sam snimati. I grešaka je bilo i bit će, ali idemo dalje prema nekih novih stotinu emisija. ICTbusiness TV ide dalje.

 

 

Hvala svima koji su sudjelovali na stvaranju emisije – Silvija, Boris, Marko, Damir, Vedran, Boban, Robert, Kes, Goran, Jurica, Ivana…

 

Sve dosadašnje TV emisije možete pronaći i na YouTubeu na ovo linku.

 

Neke od meni najdražih emisija pogledajte ovdje ispod.

 

 

 

Još iz kategorije

INOVACIJA …  u edukaciji – izazov lošeg utjecaja okoline na djecu

INOVACIJA … u edukaciji – izazov lošeg utjecaja okoline na djecu

21.08.2018. komentiraj

Često me kritiziraju da su moji članci previše „tehnologizirani“ odnosno „digitalizirani“ ili „internetski bazirani“. To se naročito odnosi na uvjerenje o automatizaciji kao mogućem doprinosu (spasu?) obrazovnog sustava. Podsjećam na temeljni rezon takvog mojeg pristupa obrazovnom sustavu: zbog ogromne „potražnje“ za edukacijom (najmanje milijardu polaznika svih vrsti i razina obrazovanja) UN je u svojoj analizi globalnog edukacijskog sustava izračunao da je  u narednih 14 godina potrebno regrutirati gotovo 70 milijuna (!) nastavnika za primarnu i sekundarnu edukaciju. To konkretno znači diplomiranje 5 milijuna novih nastavnika godišnje! „Mission possible“?

KOMENTAR: Krećemo s velikom analizom ICT tržišta

KOMENTAR: Krećemo s velikom analizom ICT tržišta

14.08.2018. komentiraj

Ljeto je možda vrijeme kiselih krastavaca, samo za neke jer ICTbusiness.info i ove godine u suradnji s tvrtkom Bisnode i portalom Poslovna.hr kreće u veliki analizu domaćeg ICT tržišta. Ove godine analizirat ćemo tržište ponovno prema NKD odnosno nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti i to tako da su tvrtke podijeljene u tri velika segmenta – telekomunikacije i komunikacije, računala i softver.

INOVACIJA …  s Moodle rješenjem za Automated/Adaptive - learning

INOVACIJA … s Moodle rješenjem za Automated/Adaptive - learning

13.08.2018. komentiraj

Po tko zna koji put moramo spomenuti kako se svaka inovacija može prikazati dilemom ili proturječjem. Time smo završili i prethodnu kolumnu i naveli moguće  pristupe kao „best-in-class“ komponente adaptivne poduke i dobro ih integrirati ili „paketsko“ rješenje u kojem na jednoj platformi radimo adaptivnu poduku. Kao i obično, nema jednoznačnog odgovora niti u ovoj dilemi. No važno je da smo svjesni ovih opcija kao i  da bez subjektivne naklonosti („bias“) odlučujemo koja je u našem slučaju najbolja.