KOMENTAR: Četiri sezone, 100 emisija, stotine tisuća kilometara, mnoštvo sugovornika

KOMENTAR:  Četiri sezone, 100 emisija, stotine tisuća kilometara, mnoštvo sugovornika

Foto: Damir Brkić / Tomich Productions

Prije četiri godine pokrenuo sam ICTbusiness TV, emisiju koja prati ICT sektor jer sam smatrao kako ima prostora za jednu takvu emisiju i evo nakon četiri godine stigli smo do četvrte sezone i 100-te emisije. Zvuči ludo za mali tim koji stoji iza emisije i koji je proputovao stotine tisuća kilometara automobilom po Europi kako bi posjetio neke od najvećih sajmova poput Mobile World Congressa u Barceloni, IFA-e u Berlinu, Photokine i Gamescoma u Kolnu, CEBIT-a u Hannoveru. Letjelo se zrakoplovom i po svijetu, a jedna od ključnih destinacija svakako je i CES u Las Vegasu.

Mnoge su tu i domaće konferencije, pressice. I ICTbusiness TV je bio tamo. Sve je to donijelo stotine sugovornika, onih koju su opušteni pred kamerom i onih koji je se zapravo boje. Trebalo ih je opustiti, izvući iz njih ono najbolje jer svi oni uvijek imali nešto zanimljivo za reći što smo pokušali prenijeti našim gledateljima.

Osim na YouTubeu, kao prirodnom mediju za jednu ovakvu emisiju, ICTbusiness TV danas ide na deset televizijskih postaja u Hrvatskoj i regiji. Neki će reći veliki uspjeh, no ja znam da možemo i bolje. I znam, da ako kažem da je novac problem da će mnogi reći pa što si očekivao. Pa očekivao sam puno i još uvijek očekujem. Trud se isplatio.

Sa stotina putovanja možda dva detalja govore najbolje, a meni su dragi jer pokazuje neku unutarnju snagu i energiju. Nešto posebno. Uvijek prije svakog putovanja je neka pozitivna nervoza, kako će sve ispasti, hoće li svi intervjui biti na vrijeme jer rasporedi su uvijek zgusnuti. CMO iliti izvršni direktor za marketing jedne od najvećih svjetskih IT kompanija kaže mi – Dražen vidimo se na svakom sajmu i razgovaramo i tako će biti idućih dvadeset godina. Samo neka bude tako.

Još jedan detalj se urezao u pamćenje. Prije nekoliko godina u Istanbulu održavao se CEBIT Bilisim, kojeg više nema. Čak 28 hrvatskih tvrtki je tamo izlagalo, a nakon cijelog dana rada krenulo se skupno u grad u malo razgledavanja. I onako vučem je već standardno svoju kameru i stativ tako po istanbulskim tramvajima, ulicama. Teško je, vrućina. Nije lako, ali nije niti prvi niti zadnji put. U jednom trenutku prekida me glas iz pozadine, daj nama da malo ponesemo da ti bude lakše. Direktor jedne hrvatske IT tvrtke uzima stativ, a drugi torbu s kamerom. Sitnica, ali mnogo znači. I ne nisu morali, jednostavno su htjeli.

Tako je bilo na putovanjima, a kad se išlo automobilom uvijek neka dobra glazba, naravno i Oliver jer ovo pišem upravo na dan kad je on otišao da bi ostao zauvijek. U svojim pjesama i stihovima.

I vjerojatno si umišljam ali mogu reći da me uvijek pratio i dirao dušu. Znam da će na nekom sljedećem putovanju opet biti tako, a već su ona isplanirana, dogovaraju se sugovornici, smještaj već odavno sređen.

Bilo je ovih stotinu emisija jedno ludo iskustvo i ako me pitati bi li to ponovio. Sigurno i to bez obzira koliko je teško sve to organizirati, provesti, često i sam snimati. I grešaka je bilo i bit će, ali idemo dalje prema nekih novih stotinu emisija. ICTbusiness TV ide dalje.

 

 

Hvala svima koji su sudjelovali na stvaranju emisije – Silvija, Boris, Marko, Damir, Vedran, Boban, Robert, Kes, Goran, Jurica, Ivana…

 

Sve dosadašnje TV emisije možete pronaći i na YouTubeu na ovo linku.

 

Neke od meni najdražih emisija pogledajte ovdje ispod.

 

 

 

Još iz kategorije

Vjeruju li korisnici u SaaS?

Vjeruju li korisnici u SaaS?

20.03.2019. komentiraj

Softver kao usluga (software-as-a-service – SaaS) model je kojim je softver u potpunosti dostupan za primjenu, ne nalazi se na lokaciji korisnika i ne kupuje se nego se iznajmljuje. Na svjetskoj razini postao je sve učestaliji od 2012. godine kada su vodeće svjetske tvrtke poput Microsofta i Amazona uvidjele glavnu prednost ovog modela, a to je planirani ponavljajući prihod (eng. Recurring revenue).

Speed, give me what I need

Speed, give me what I need

18.03.2019. komentiraj

Kad netko kaže da brzina znači život, to zvuči kao patetična izjava Toma Cruisea u „Danima groma“, ili takva neka holivudska smijurija. Međutim, u avionu to je vrlo doslovna i stvarna istina. Samo dok postoji dovoljna brzina opstrujavanja zraka oko površina zrakoplova, postoji i uzgon koji avion drži u zraku. Jedan od drilova koje instruktor upucava pilotu učeniku u glavu, kroz cijelo školovanje, je da pilot prvo leti, onda navigira, a tek onda razgovara s kontrolom leta. Ovo „prvo leti“ na prvom mjestu znači da održava brzinu aviona i odstojanje od prepreka.

Kako je Estonija postala napredna zemlja e-vladavine

Kako je Estonija postala napredna zemlja e-vladavine

06.03.2019. komentiraj

Estonija je dom najbolje očuvanog srednjovjekovnog grada u sjevernoj Europi, ali je u 21. stoljeću ipak najpoznatija po svojim naporima da se okrene prema budućnosti kroz impresivan sustav e-vladavine. Naime, spomenuti Talinn i ostali estonski gradovi daleko su moderniji i napredniji od mnogih u većim i bogatijim zemljama no što je Estonija.