KOMENTAR: Čekanje 5G i radiofrekvencijskih spektara

KOMENTAR: Čekanje 5G i radiofrekvencijskih spektara

Foto: Damir Brkić / Tomich Productions

Možda se pitate zašto naslov analize i komentiranja rezultata A1 Hrvatska koji je prvi od dva domaća telekoma koji će objaviti rezultate govori o 5G i radiofrekvencijskim spektrima. Odgovor je jednostavan jer je to jedino što telekomi zapravo mogu predviđati u ovoj godini. Krizu nitko nije moga predvidjeti, SARS CoV 2 virus odnosno COVID-19 bolest iznenadili su sve iako je zapravo bilo jasno da problemi počinju još krajem prošle, odnosno početkom ove godine.

Zapravo svi planovi koji su svi imali ove godine pali su u vodi zbog pandemije i svi su krenuli s kriznim mjerama, kriznim stožerima, radom od kuće i svima je postalo jasno kako ništa neće biti kao prije. Neki su to već počeli nazivati „novo normalno“ doslovno prevodeći s engleskog „new normal“ koji zapravo uopće nema smisla. Što je zapravo to novo normalno, rad od kuće. Neki to rade već godinama. Nošenje maske, opet neki to rade godinama. Virtualni sastanci putem Skypa, Zooma, Teamsa, Webexa i to mnogi već rade godinama. Dobro ne baš sa svim ovim alatima jer priznajte za neke dosad, odnosno do početka rada od kuće niste niti čuli. Otkrili ste Netflix, Amazon Prime, HBO Go, ali i neke druge OTT igrače. I što je još novo normalno, iskreno nemam pojma jer puno ovih stvari je kako za koga staro normalno ili što god već. Stoga pretenciozno i previše je.

Ono što je sigurno, a to je vidljivo iz komentara predsjednika Uprave A1 Hrvatska Jiříja Dvorjančanskog jest da se utjecaj krize već osjeća. Naravno da će drugi kvartal pokazati koliko je to snažno, ali i što i kako dalje. Jasno je, a to pokazuje i Dvorjančanski da se može puno toga dobro posložiti i biti na korist zajednici. Važno je naglasiti da bez telekom infrastrukture „ono novo normalno“ nije i neće biti moguće jer sada postaje jasno koliko je važno graditi i fiksnu i mobilnu telekom infrastrukturu. Kada je riječ o fiksnoj tu je optika i kabel preduvjet uspjeha, a tamo gdje se neće moći dosegnuti kablom ili optikom dolazi 5G i jasno je da to sva tri domaća mobilna telekoma i Hrvatski Telekom i A1 Hrvatska i Tele2 jednostavno očekuju.

Nažalost više nećemo moći svaki kvartal donositi rezultate Tele2 jer kompanije više ne objavljuje poslovne rezultate jer im vlasnik nije na burzi kao što je to dosad bio Tele2 AB. Sadašnji United grupa odnosno Slovenian Broadband su u vlasništvu fondova pa će biti zanimljivo vidjeti kako će Tele2 sada poslovati i što će htjeti reći o poslovnim rezultatima ili ćemo morati čekat kraj godine kada sve tvrtke objavljuju rezultate.

Sada imamo rezultate A1 Hrvatska, HT-ovi dolaze za dva dana (30.4.) i jasno je koliko telekom pritišće cijena radiofrekvencijskih spektara. Treba to sagledavati i u ovoj krizi, ali i u očekivanju aukcija za 5G mrežu jer iako se na prvi pogled čini kako je A1 Hrvatska jako smanjio ulaganja ipak posrijedi je kupnja radiofrekvencijskog spektra u Q1 2019. Ona je za A1 Hrvatska bila ključna u borbi s konkurencijom na tržištu jer iako HT nije mogao sudjelovati trebalo se boriti s Tele2. I svatko je kupio pomalo frekvencijskog spektra.

Sada je jasno da će ova kroza utjecati na poslovanje, ali i da je već utjecala na rezultate u prvom kvartalu, da će drugi kvartal biti još izazovniji, a za 5G bi se trebalo natjecati već krajem godine. Kako bi se moglo krenuti s mrežom početkom 2021. godine. Ali telekomi će u krizi od HAKOM-a, kao domaćeg regulatora, ali i države trebati podršku za 5G ulaganja. Jedan od načina je da se smanji naknada za radiofrekvencijski spektar. I to će telekomima omogućiti ulaganja i u ovoj krizi.

Još iz kategorije

Managed Cloud Solutions i podatkovni centri - tehnologije koje pobjeđuju recesiju

Managed Cloud Solutions i podatkovni centri - tehnologije koje pobjeđuju recesiju

28.07.2020. komentiraj

Svjedoci smo jednog od najvećih ekonomskih izazova modernog poslovanja uzrokovanog pandemijom COVID-19. Potreseni su uz poslovanje i naši životi, gotovo pa nema niti jedne grane gospodarstva koja nije zahvaćena krizom u većem ili manjem obimu. Cjelokuopno tržište je u padu, a sukladno tome u padu je i tržište ICT-ja. Međutim ako pogledamo tržište cloud tehnologija i podatkovnih centara predviđa se rast u 2020-oj godini iako će taj rast biti nešto manji nego li je bio u 2019.

Cijene mobitela su se udvostručile u zadnjih 5 godina. Zašto?

Cijene mobitela su se udvostručile u zadnjih 5 godina. Zašto?

27.07.2020. komentiraj

Cijene pametnih telefona postale su previsoke, prelaze 10.000 kuna posljednjih godina za top modele, a nekako je uobičajeno da se oni slabiji modeli “vrte” na oko 5000 kuna. Za taj se novac može kupiti sjajno računalo ili televizor, što dodatno sugerira apsurd do kojeg smo stigli.

KOMENTAR:  HT nastavlja ulaganja bez obzira na krizu

KOMENTAR: HT nastavlja ulaganja bez obzira na krizu

24.07.2020. komentiraj

Mnogima je kriza uvijek bila prilika za izlike i smanjenja, čak i ona koja su možda prilično ishitrena. Neka od tih su zapravo skrivena iz vrlo medijski popraćenih poslovnih poteza posljednjih tjedana jer se pokazalo da je nekima dovoljno malo da se krene u negativnom smjeru. Poslovni rezultati najjačeg domaćeg telekoma usprkos tome pokazuju kako su se othrvali tom jednostavnom načinu poslovanja u kojem je najjednostavnije reći „kriza je, loše je i usporavamo ulaganja, razvoj“.