KOMENTAR: A1 Hrvatska solidno u prvom ovogodišnjem kvartalu

KOMENTAR: A1 Hrvatska solidno u prvom ovogodišnjem kvartalu

Foto: Damir Brkić / Tomich Productions

Zaključili smo ovokvartalne poslovne rezultate domaćih telekom operatera jer večeras je u sklopu rezultata A1 Telekom Austria Grupe objavljeni rezultati i A1 Hrvatska koji pokazuju stabilan rast svih ključnih financijskih pokazatelja od prihoda, preko dobiti do rasta broja korisnika.

Pritom se A1 Hrvatska priprema i za dolazak 5G ali i nadogradnju i poboljšanje 4G mreže pa su u prvom kvartalu ove godine kupili još jedan frekvencijski blok. Sve to pokazuje kako se nastavljaju ulaganja, koja su porasla zbog frekvencijskog spektra i ulaganja u njega ali i novih ulaganja u tehnologiju gotovo 80 posto.

Ne treba naravno niti zaboraviti veliki rebranding na početku posljednjeg kvartala prošle godine, a sve to traje i danas jer u A1 Hrvatska žele postati digitalna kompanija i odmaknuti se od klasičnog telekom svijeta.

Međutim u svemu ovome je još nešto vrlo specifično kada je riječ o rezultatima A1. Naime, prema pravilima Austrijske burze, tvrtke koje su uvrštene na burzu više nemaju obvezu objavljivati tromjesečna izvješća. Unatoč tome, A1 Telekom Austria grupa i dalje će objavljivati kvartalna izvješća. Tako su A1 Hrvatska rezultati u sklopu onih njihova vlasnika u Austriji.

Vratimo se mi rezultatima A1 Hrvatska. Kada je riječ o fiksnom segmentu oni tvrde kako nastavljaju s organskim rastom fiksnog segmenta. Snažna potražnja za televizijskim sadržajem dovela je do povećanja broja pretplatnika fiksne mreže i posljedično rasta prihoda, ističu u A1 Hrvatska za ICTbusiness.info.

„Sveukupno fiksne usluge (RGU) porasle su za 6%, od čega širokopojasne 3,1%, a TV 10,2%. Ulaganja u sadržaj poput UEFA Lige prvaka te u nove ekskluzivne programe poput BBC First-a, jednog od najboljih dramskih kanala koji je potpunosti titlovan na hrvatski, glavni su pokretači povećanja broja korisnika fiksne mreže na gotovo 695 tisuća. Prosječni prihod po liniji (ARPL) u prvom kvartalu ove godine porastao je za 1,4% na iznos od 30,5 eura“, ističu u A1 Hrvatska.

U mobilnim uslugama također nastavljaju rast i to ponajviše u segmentu Homeboxa. Nastavak velike potražnje za Homebox uslugom, kontinuirani prelazak korisnika s bonova na pretplatu te snažne promotivne aktivnosti bili su glavni pokretači porasta prihoda u mobilnom segmentu, tvrde u A1 Hrvatska te dodaju kako je uz stalnu migraciju korisnika s bonova na ugovornu obvezu, broj mobilnih pretplatnika porastao je za 8,5%.

Na izravan upit ICTbusiness.info predsjednik Uprave Jiří Dvorjančanský ističe kako nastavljaju sa snažnim operativnim poslovanjem uz stabilan organski rast u ključnim tržišnim segmentima. „Uz postpaid mobilne usluge te značajan rast mobilnog širokopojasnog segmenta zahvaljujući Homebox usluzi, naša konvergentna strategija pokazuje odlične rezultate. Viši kapitalni izdaci rezultat su nabave frekvencija u spektru 2.100 MHz, što će dodatno osnažiti korisničko iskustvo i unaprijediti kvalitetu usluga, a ujedno i pokazuje našu spremnost na reinvesticiju sredstava zadržanih uslijed smanjenja parafiskalnih naknada. Kao pouzdan partner za digitalno doba kako za korisnike, tako i za cjelokupno hrvatsko gospodarstvo i društvo, u narednim mjesecima planiramo daljnja ulaganja u mrežnu infrastrukturu  i u kvalitetu usluga“, naglašava Dvorjančanský za ICTbusiness.info.

Još iz kategorije

2 godine nadogradnji za premium mobitele više nije dovoljno

2 godine nadogradnji za premium mobitele više nije dovoljno

05.06.2020. komentiraj

Apple je sa svojim iPhone X 2017. probio granicu od tisuću američkih dolara za bazni model, što je skoro pa u potpunosti pratio Samsung s Galaxy Note 8 i cijenom od 929 dolara. Nakon toga su se stvari promijenile, luksuzni su uređaji preplavili tržište i nije bilo povratka, no zbog toga treba mijenjati pravila.

Budućnost pohrane je u NVMe protokolu

Budućnost pohrane je u NVMe protokolu

04.06.2020. komentiraj

Facebookov virtualni OCP skup početkom svibnja imao je dvije provokativne prezentacije, koje sugeriraju da će NVMe postati univerzalni protokol za pristup bloku. Ipak, upitno je ima li to još uvijek svojih temelje i je li realno, no ako jedan Facebook prognozira takvu situaciju, sve je moguće.

Jedan kibernetički pogled na racionalizam i empirizam u dobu strojnog učenja i Covida

Jedan kibernetički pogled na racionalizam i empirizam u dobu strojnog učenja i Covida

03.06.2020. komentiraj

Prije svega trebam se ispričati čitatelju na kibernetičkom pristupu-premda mnogi taj pojam koriste neformalno, meni je to vrlo prirodna ontologija, tako da sam metodološki vrlo ponosan misaoni nasljednik sovjetske kibernetike, posebno Alekseja Ljapunova.