KOMENTAR: A1 Hrvatska solidno u prvom ovogodišnjem kvartalu

KOMENTAR: A1 Hrvatska solidno u prvom ovogodišnjem kvartalu

Foto: Damir Brkić / Tomich Productions

Zaključili smo ovokvartalne poslovne rezultate domaćih telekom operatera jer večeras je u sklopu rezultata A1 Telekom Austria Grupe objavljeni rezultati i A1 Hrvatska koji pokazuju stabilan rast svih ključnih financijskih pokazatelja od prihoda, preko dobiti do rasta broja korisnika.

Pritom se A1 Hrvatska priprema i za dolazak 5G ali i nadogradnju i poboljšanje 4G mreže pa su u prvom kvartalu ove godine kupili još jedan frekvencijski blok. Sve to pokazuje kako se nastavljaju ulaganja, koja su porasla zbog frekvencijskog spektra i ulaganja u njega ali i novih ulaganja u tehnologiju gotovo 80 posto.

Ne treba naravno niti zaboraviti veliki rebranding na početku posljednjeg kvartala prošle godine, a sve to traje i danas jer u A1 Hrvatska žele postati digitalna kompanija i odmaknuti se od klasičnog telekom svijeta.

Međutim u svemu ovome je još nešto vrlo specifično kada je riječ o rezultatima A1. Naime, prema pravilima Austrijske burze, tvrtke koje su uvrštene na burzu više nemaju obvezu objavljivati tromjesečna izvješća. Unatoč tome, A1 Telekom Austria grupa i dalje će objavljivati kvartalna izvješća. Tako su A1 Hrvatska rezultati u sklopu onih njihova vlasnika u Austriji.

Vratimo se mi rezultatima A1 Hrvatska. Kada je riječ o fiksnom segmentu oni tvrde kako nastavljaju s organskim rastom fiksnog segmenta. Snažna potražnja za televizijskim sadržajem dovela je do povećanja broja pretplatnika fiksne mreže i posljedično rasta prihoda, ističu u A1 Hrvatska za ICTbusiness.info.

„Sveukupno fiksne usluge (RGU) porasle su za 6%, od čega širokopojasne 3,1%, a TV 10,2%. Ulaganja u sadržaj poput UEFA Lige prvaka te u nove ekskluzivne programe poput BBC First-a, jednog od najboljih dramskih kanala koji je potpunosti titlovan na hrvatski, glavni su pokretači povećanja broja korisnika fiksne mreže na gotovo 695 tisuća. Prosječni prihod po liniji (ARPL) u prvom kvartalu ove godine porastao je za 1,4% na iznos od 30,5 eura“, ističu u A1 Hrvatska.

U mobilnim uslugama također nastavljaju rast i to ponajviše u segmentu Homeboxa. Nastavak velike potražnje za Homebox uslugom, kontinuirani prelazak korisnika s bonova na pretplatu te snažne promotivne aktivnosti bili su glavni pokretači porasta prihoda u mobilnom segmentu, tvrde u A1 Hrvatska te dodaju kako je uz stalnu migraciju korisnika s bonova na ugovornu obvezu, broj mobilnih pretplatnika porastao je za 8,5%.

Na izravan upit ICTbusiness.info predsjednik Uprave Jiří Dvorjančanský ističe kako nastavljaju sa snažnim operativnim poslovanjem uz stabilan organski rast u ključnim tržišnim segmentima. „Uz postpaid mobilne usluge te značajan rast mobilnog širokopojasnog segmenta zahvaljujući Homebox usluzi, naša konvergentna strategija pokazuje odlične rezultate. Viši kapitalni izdaci rezultat su nabave frekvencija u spektru 2.100 MHz, što će dodatno osnažiti korisničko iskustvo i unaprijediti kvalitetu usluga, a ujedno i pokazuje našu spremnost na reinvesticiju sredstava zadržanih uslijed smanjenja parafiskalnih naknada. Kao pouzdan partner za digitalno doba kako za korisnike, tako i za cjelokupno hrvatsko gospodarstvo i društvo, u narednim mjesecima planiramo daljnja ulaganja u mrežnu infrastrukturu  i u kvalitetu usluga“, naglašava Dvorjančanský za ICTbusiness.info.

Još iz kategorije

KOMENTAR: A1 Hrvatska u iščekivanju prodaje Optima Telekoma

KOMENTAR: A1 Hrvatska u iščekivanju prodaje Optima Telekoma

16.07.2019. komentiraj

Drugi po veličini domaći telekom A1 Hrvatska objavio je svoje rezultate za prvih šest mjeseci ove godine i oni su sasvim solidni. Očekivani, no ono što slijedi je velika utrka na telekom tržištu za Optima Telekomom odnosno bolje rečeno korisnicima i infrastrukturom. Kako Hrvatski Telekom koji upravlja Optima Telekom mora prodati Optimu, a Zagrebačka banka kao najveći pojedinačni dioničar također će prodavati istovremeno svoj udjel jer im u portfelju telekom ne treba jasno je da ima nekoliko jasno zainteresiranih strana. Prije svega tu je A1 Hrvatska koji bi time ojačao svoju poziciju, pridodao dio infrastrukture i korisnike i to bi za njih značilo još veću trku na tržištu s najjačim domaćim telekom Hrvatskim Telekom.

INOVACIJA … koja uvijek evoluira

INOVACIJA … koja uvijek evoluira

10.06.2019. komentiraj

U jednoj davnoj kolumni  prikazali smo kako izgleda životni ciklus inovacije, mnemotehnika je 8E's: Zaokružili smo životnu fazu „razvoj inovacije“ – EVOLVE – koja nas ovdje zanima, a i zato jer je u sebi vrlo proturječna! Ilustracija ove tvrdnje je u tome da kad netko smisli ideju za koju vjeruje da je inovativna odmah dolaze oponenti. Oni imaju j još bolje ideje ili unapređuju izvornu. Ideator je time obično frustriran, jer se njegova brilijantna ideja ne prihvaća bez pogovora.  Pri tome zaboravlja da je i ta njegova ideja vjerojatno samo „evolucija“ nekog ranijeg rješenja. Zato treba u svakoj situaciji biti otvoren prema novim rješenjima, ali ih ne treba prihvaćati nekritički.

Samsung jedini profitira na nedaćama Huaweija

Samsung jedini profitira na nedaćama Huaweija

04.06.2019. komentiraj

Googleova odluka o oduzimanju licence za Android Huaweiju, koju je vrlo brzo ublažio, ukazala je na cijeli niz problema u tehnološkom sektoru i već nakon desetak dana potpuno je jasno da se naredbe kao ona američkog predsjednika Donalda Trumpa ne mogu donositi ishitreno, prvenstveno jer zabrana trgovanja na najvišim razinama štete apsolutno svima. Osim Samsungu...