KOMENTAR: A1 Hrvatska solidno u prvom ovogodišnjem kvartalu

KOMENTAR: A1 Hrvatska solidno u prvom ovogodišnjem kvartalu

Foto: Damir Brkić / Tomich Productions

Zaključili smo ovokvartalne poslovne rezultate domaćih telekom operatera jer večeras je u sklopu rezultata A1 Telekom Austria Grupe objavljeni rezultati i A1 Hrvatska koji pokazuju stabilan rast svih ključnih financijskih pokazatelja od prihoda, preko dobiti do rasta broja korisnika.

Pritom se A1 Hrvatska priprema i za dolazak 5G ali i nadogradnju i poboljšanje 4G mreže pa su u prvom kvartalu ove godine kupili još jedan frekvencijski blok. Sve to pokazuje kako se nastavljaju ulaganja, koja su porasla zbog frekvencijskog spektra i ulaganja u njega ali i novih ulaganja u tehnologiju gotovo 80 posto.

Ne treba naravno niti zaboraviti veliki rebranding na početku posljednjeg kvartala prošle godine, a sve to traje i danas jer u A1 Hrvatska žele postati digitalna kompanija i odmaknuti se od klasičnog telekom svijeta.

Međutim u svemu ovome je još nešto vrlo specifično kada je riječ o rezultatima A1. Naime, prema pravilima Austrijske burze, tvrtke koje su uvrštene na burzu više nemaju obvezu objavljivati tromjesečna izvješća. Unatoč tome, A1 Telekom Austria grupa i dalje će objavljivati kvartalna izvješća. Tako su A1 Hrvatska rezultati u sklopu onih njihova vlasnika u Austriji.

Vratimo se mi rezultatima A1 Hrvatska. Kada je riječ o fiksnom segmentu oni tvrde kako nastavljaju s organskim rastom fiksnog segmenta. Snažna potražnja za televizijskim sadržajem dovela je do povećanja broja pretplatnika fiksne mreže i posljedično rasta prihoda, ističu u A1 Hrvatska za ICTbusiness.info.

„Sveukupno fiksne usluge (RGU) porasle su za 6%, od čega širokopojasne 3,1%, a TV 10,2%. Ulaganja u sadržaj poput UEFA Lige prvaka te u nove ekskluzivne programe poput BBC First-a, jednog od najboljih dramskih kanala koji je potpunosti titlovan na hrvatski, glavni su pokretači povećanja broja korisnika fiksne mreže na gotovo 695 tisuća. Prosječni prihod po liniji (ARPL) u prvom kvartalu ove godine porastao je za 1,4% na iznos od 30,5 eura“, ističu u A1 Hrvatska.

U mobilnim uslugama također nastavljaju rast i to ponajviše u segmentu Homeboxa. Nastavak velike potražnje za Homebox uslugom, kontinuirani prelazak korisnika s bonova na pretplatu te snažne promotivne aktivnosti bili su glavni pokretači porasta prihoda u mobilnom segmentu, tvrde u A1 Hrvatska te dodaju kako je uz stalnu migraciju korisnika s bonova na ugovornu obvezu, broj mobilnih pretplatnika porastao je za 8,5%.

Na izravan upit ICTbusiness.info predsjednik Uprave Jiří Dvorjančanský ističe kako nastavljaju sa snažnim operativnim poslovanjem uz stabilan organski rast u ključnim tržišnim segmentima. „Uz postpaid mobilne usluge te značajan rast mobilnog širokopojasnog segmenta zahvaljujući Homebox usluzi, naša konvergentna strategija pokazuje odlične rezultate. Viši kapitalni izdaci rezultat su nabave frekvencija u spektru 2.100 MHz, što će dodatno osnažiti korisničko iskustvo i unaprijediti kvalitetu usluga, a ujedno i pokazuje našu spremnost na reinvesticiju sredstava zadržanih uslijed smanjenja parafiskalnih naknada. Kao pouzdan partner za digitalno doba kako za korisnike, tako i za cjelokupno hrvatsko gospodarstvo i društvo, u narednim mjesecima planiramo daljnja ulaganja u mrežnu infrastrukturu  i u kvalitetu usluga“, naglašava Dvorjančanský za ICTbusiness.info.

Još iz kategorije

Borba mobilnih kamera - softver ili hardver?

Borba mobilnih kamera - softver ili hardver?

15.11.2019. komentiraj

Xiaomi je na Mi Note 10 modelu pametnog telefona predstavio prvu kameru od 108 megapiksela, što je svakako impresivno na papiru, ali zasad se potvrđuje da oni koji imaju bolja softverska rješenja prikazuju bolje rezultate svojih kamera. Primjerice, u prvom redu misli se na pametne telefone iz radionice Googlea i Applea.

Koji SSD odabrati - NVMe ili SATA?

Koji SSD odabrati - NVMe ili SATA?

13.11.2019. komentiraj

Tržište ubrzano preuzimaju SSD diskovi (Solid State Drives) pa više nije pitanje treba li ih izabrati ispred HDD diskova (Hard Disk Drive) već koju vrstu SSD diska izabrati. Jer, to je zapravo podosta komplicirano pitanje zbog brojnih varijabli, ali u konačnici se sve svodi na to izabrati li NVMe (Non-Volatile Memory Express) ili SATA (Serial ATA) vrstu.

KOMENTAR: Hoće li politika odlučivati o prodaji Tele2 Hrvatska ili će presuditi poslovni razlozi

KOMENTAR: Hoće li politika odlučivati o prodaji Tele2 Hrvatska ili će presuditi poslovni razlozi

10.11.2019. komentiraj

U trenutku kada je ove godine najavljena prodaja Tele2 Hrvatska United Groupu rijetko tko je mogao razmišljati o tome da će prodaja zaista potrajati do kraja godine. Iako se tako najavljivao da će transakcija biti gotova do kraja godine. Kako smo već pisali u HAKOM-u nemaju nikakvih problema s ovim preuzimanjem, sada jedino AZTN treba reći svoje ali nakon što su prikupili sve detalje od Tele2 sada su čekali očitovanja zainteresiranih strana. Sada je i to gotovo, svi su svoja mišljenja trebali dostaviti do 8. studenog. I tko je htio mogao je reći što misli, a na samom telekom tržištu su mišljenja podijeljena.