KOMENTAR: A1 Hrvatska solidno u prvom ovogodišnjem kvartalu

KOMENTAR: A1 Hrvatska solidno u prvom ovogodišnjem kvartalu

Foto: Damir Brkić / Tomich Productions

Zaključili smo ovokvartalne poslovne rezultate domaćih telekom operatera jer večeras je u sklopu rezultata A1 Telekom Austria Grupe objavljeni rezultati i A1 Hrvatska koji pokazuju stabilan rast svih ključnih financijskih pokazatelja od prihoda, preko dobiti do rasta broja korisnika.

Pritom se A1 Hrvatska priprema i za dolazak 5G ali i nadogradnju i poboljšanje 4G mreže pa su u prvom kvartalu ove godine kupili još jedan frekvencijski blok. Sve to pokazuje kako se nastavljaju ulaganja, koja su porasla zbog frekvencijskog spektra i ulaganja u njega ali i novih ulaganja u tehnologiju gotovo 80 posto.

Ne treba naravno niti zaboraviti veliki rebranding na početku posljednjeg kvartala prošle godine, a sve to traje i danas jer u A1 Hrvatska žele postati digitalna kompanija i odmaknuti se od klasičnog telekom svijeta.

Međutim u svemu ovome je još nešto vrlo specifično kada je riječ o rezultatima A1. Naime, prema pravilima Austrijske burze, tvrtke koje su uvrštene na burzu više nemaju obvezu objavljivati tromjesečna izvješća. Unatoč tome, A1 Telekom Austria grupa i dalje će objavljivati kvartalna izvješća. Tako su A1 Hrvatska rezultati u sklopu onih njihova vlasnika u Austriji.

Vratimo se mi rezultatima A1 Hrvatska. Kada je riječ o fiksnom segmentu oni tvrde kako nastavljaju s organskim rastom fiksnog segmenta. Snažna potražnja za televizijskim sadržajem dovela je do povećanja broja pretplatnika fiksne mreže i posljedično rasta prihoda, ističu u A1 Hrvatska za ICTbusiness.info.

„Sveukupno fiksne usluge (RGU) porasle su za 6%, od čega širokopojasne 3,1%, a TV 10,2%. Ulaganja u sadržaj poput UEFA Lige prvaka te u nove ekskluzivne programe poput BBC First-a, jednog od najboljih dramskih kanala koji je potpunosti titlovan na hrvatski, glavni su pokretači povećanja broja korisnika fiksne mreže na gotovo 695 tisuća. Prosječni prihod po liniji (ARPL) u prvom kvartalu ove godine porastao je za 1,4% na iznos od 30,5 eura“, ističu u A1 Hrvatska.

U mobilnim uslugama također nastavljaju rast i to ponajviše u segmentu Homeboxa. Nastavak velike potražnje za Homebox uslugom, kontinuirani prelazak korisnika s bonova na pretplatu te snažne promotivne aktivnosti bili su glavni pokretači porasta prihoda u mobilnom segmentu, tvrde u A1 Hrvatska te dodaju kako je uz stalnu migraciju korisnika s bonova na ugovornu obvezu, broj mobilnih pretplatnika porastao je za 8,5%.

Na izravan upit ICTbusiness.info predsjednik Uprave Jiří Dvorjančanský ističe kako nastavljaju sa snažnim operativnim poslovanjem uz stabilan organski rast u ključnim tržišnim segmentima. „Uz postpaid mobilne usluge te značajan rast mobilnog širokopojasnog segmenta zahvaljujući Homebox usluzi, naša konvergentna strategija pokazuje odlične rezultate. Viši kapitalni izdaci rezultat su nabave frekvencija u spektru 2.100 MHz, što će dodatno osnažiti korisničko iskustvo i unaprijediti kvalitetu usluga, a ujedno i pokazuje našu spremnost na reinvesticiju sredstava zadržanih uslijed smanjenja parafiskalnih naknada. Kao pouzdan partner za digitalno doba kako za korisnike, tako i za cjelokupno hrvatsko gospodarstvo i društvo, u narednim mjesecima planiramo daljnja ulaganja u mrežnu infrastrukturu  i u kvalitetu usluga“, naglašava Dvorjančanský za ICTbusiness.info.

Još iz kategorije

KOMENTAR: A1 Hrvatska solidno u prvom ovogodišnjem kvartalu

KOMENTAR: A1 Hrvatska solidno u prvom ovogodišnjem kvartalu

29.04.2019. komentiraj

Zaključili smo ovokvartalne poslovne rezultate domaćih telekom operatera jer večeras je u sklopu rezultata A1 Telekom Austria Grupe objavljeni rezultati i A1 Hrvatska koji pokazuju stabilan rast svih ključnih financijskih pokazatelja od prihoda, preko dobiti do rasta broja korisnika.

Treba li IT-u Quality Assurance?

Treba li IT-u Quality Assurance?

27.04.2019. komentiraj

Zapeli smo u startu. Između jezičara i primjene. Riječ je o zanimanju Quality Assurance ili osobe zadužene za osiguranje kvalitete. Tražili smo mišljenja kolega te osoba koje se u praksi bave ovim poslom. I svi su suglasni da je Quality Assurance prepoznat pojam u struci i da ga se koristi upravo u izvornom, engleskom obliku. S druge strane, razveselila nas je činjenica kako je pojam osiguranja i upravljanja kvalitetom u Hrvatskoj obrađen još 1978. godine u knjizi Kontrola kvalitete, Ive Bakije. Naime, kvaliteta proizvoda ili usluge više nije stvar izbora, već preduvjet opstanka na tržištu. Danas, mišljenja sam, više nego ikad.

KOMENTAR: HT nastavlja s pozitivnim trendovima

KOMENTAR: HT nastavlja s pozitivnim trendovima

26.04.2019. komentiraj

Najjači domaći telekom Hrvatski Telekom nastavlja s pozitivnim trendovima, iako su im prihodi u prvom kvartalu pali za tek nešto više od 1 posto. Takav pad je zapravo očekivan obzirom na tržišnu utakmicu i sve veći broj usluga koje se nude objedinjene, a cijene takvih paketa padaju. S druge strane, pozitivno poslovanje vidljivo je u i dalje vrlo visokoj profitnoj marži odnosno EBITDA (dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije) te nastavku rasta dobiti. Pritom treba istaknuti da na rezultate utjecaj imaju knjigovodstveni standardi koji se odnose na način prikaza lizinga, iznajmljivanja, dok je primjerice u segmentu fiksne telefonije došlo do povećanja prihoda. Sve te promjene posljedica su regulative i pravila stoga poslovne rezultate treba promatrati na malo drugačiji način. Naravno, ne treba zaboraviti niti tvrtke u vlasništvu HT-a od Crnogorskog Telekoma, ali i dviju velikih hrvatskih i to Combisa i Iskona. Da je tržišna utakmica vrlo žestoka dokazuje da je Iskon imao manji pad, dok Combis kao jedan od najvećih sistem integratora i dalje nastavlja s rastom koji je iako skroman i dalje rast i pokazuje pozitivne trendove.