KOMENTAR: A1 Hrvatska nakon rebrandinga i proslave 20 godina treba Optima Telekom

KOMENTAR: A1 Hrvatska nakon rebrandinga i proslave 20 godina treba Optima Telekom

Foto: Damir Brkić / Tomich Productions

Konsolidacija domaćeg telekomunikacijskog tržišta trebala bi se dogoditi ove godine, a solidni poslovni rezultati A1 Hrvatska u prošloj poslovnoj godini govore da bi dodatni rast kompanija mogla ostvariti korištenjem sinergije nakon kupnje Optima Telekoma za koji je Hrvatski Telekom objavio javni natječaj za kupnju. I dok je taj javni poziv koincidirao s dozvolom AZTN-a United Grupi da preuzme Tele2 Hrvatska, postalo je jasno kako se konsolidacija mora brzo dogoditi jer HT je ostavio rok do početka ožujka svim potencijalnim kupcima Optima Telekoma da se jave. I za očekivati je da će A1 Hrvatska biti među kupcima jer se za njih kupnja Optima Telekoma nameće kao „must have“.

Poslovni rezultati A1 Hrvatska koji pokazuju nastavak rasta prihoda iako tek oko 1 posto, točnije 0,7 posto, dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) rasla je još i bolje ali treba uzeti u obzir da nije bilo već spomenutog rebrandinga koji se dogodio baš u četvrtom kvartalu 2018 godine i snažno utjecao na EBITDA. I dalje je u 2019. EBITDA marža još dodatno povećana, pa sve govori da bi vlasnici i to prije svega Telekom Austria trebao dozvoliti A1 Hrvatska natjecanje za Optima Telekomom i kako neki na telekom tržištu kažu „cijena nije problem“.

I dok čekamo poslovne rezultate Optima Telekoma koji bi trebali biti objavljeni kada i rezultati Hrvatskog Telekoma koji prema odluci AZTN-a upravlja Optimom zbog predstečajne nagodbe dosadašnji rezultati govore kako je Optima prilika za dodatni rast poslovanja A1 Hrvatska.

Iako se očekuje da će u žestoku borbu s A1 Hrvatska za Optima Telekom ući i United Grupa koji tek treba završiti preuzimanje Tele2 Hrvatska jasno je da će ovo za njih biti ipak težak zbog paralelnosti cijelog procesa.

Vratimo se rezultatima A1 Hrvatska u prošloj poslovnoj 2019. godini koji pokazuju još jednu važnu stvar za kompaniju. Kamo smo već napisali osim što im je rasla EBITDA marža, za kompaniju je vrlo važno da su rasli prihodi po korisniku u fiksnoj i mobilnoj telefoniji. I dok su u fiksnoj rasli više nakon godina pada, u mobilnoj su porasli tek neznatno ali su nastavili rast. To za kompaniju pokazuje mnogo.

Za A1 Hrvatska svakako je važan i nastavak rasta u ICT segmentu pa je moguće da će biti iznenađenja i u ovom dijelu jer osim kupnje Optima Telekoma dobro bi im sjela i kupnja nekog IT igrača s domaćeg tržišta. U svakom slučaju s dolaskom 5G, raspisivanjem licenci za frekvencijske spektre za sljedeću generaciju mobilne telefonije i nastavkom unapređenja mreže i priprema za 5G, ova godina bit će vrlo zanimljiva na telekom tržištu.

Da ne govorimo da će veliki utjecaj imati i MWC 2020 za koji je sve vjerojatnije da se neće održati, ali i činjenica koliki će utjecaj na telekom industriju iz mnogo razloga imati i korona virus jer sada je već jasno da su neki proizvodni procesi, ali potencijalne suradnje zaustavljene.

Na domaćem tržištu za A1 Hrvatska svakako je prvi i najvažniji cilj osvojiti Optima Telekom što bi u ovom trenutku svakako odgovaralo i trenutnom upravitelju i jednom od većinskih vlasnika Optima Telekoma Hrvatskom Telekomu. Takav scenarij gotovo bi onemogućio Tele2 Hrvatska za daljnji razvoj, pa će biti zanimljivo vidjeti tko će i kada kupiti Optima Telekom.

Još iz kategorije

Par usputnih razmišljanja o teškim vremenima

Par usputnih razmišljanja o teškim vremenima

06.04.2020. komentiraj

Rekli su da zadnji koji bude odlazio u Njemačku ili Irsku ugasi svjetlo. Rekli su da nema nade za Hrvatsku i da se ništa ne može promijeniti, resistance is futile... I onda je fakat nastalo veliko sranje kad je još došla ta korona... I onda se skupila totalno opaljena ekipa koja je napravila suludi desant i pokazala da je participacija građana i poduzetnika u oblikovanju javnih politika u Hrvatskoj još uvijek moguća.

Kako HDD i SSD diskovi “umiru” kroz vrijeme

Kako HDD i SSD diskovi “umiru” kroz vrijeme

03.04.2020. komentiraj

Rasprave vezane uz to traju li SSD diskovi duže od “klasičnih” hard diskova traju već poduže vrijeme, a odgovor na brojna pitanja nude razni stručnjaci. Čak se prije četiri godine i Google odlučio ponuditi neke od odgovora, a sad su se na posao “bacili” i entuzijasti s How-To Geek.

5 osnovnih savjeta za rad od doma

5 osnovnih savjeta za rad od doma

31.03.2020. komentiraj

Svjetska kriza izazvana koronavirusom, epidemija koja je ugrozila gospodarstvo donijela je novu paradigmu i prisilila kompanije na rad od kuće. Iako će se mnogima činiti jednostavno rad od kuće će biti veliki izazov iz nekoliko razloga. Kompanije i pojedinci moraju odgovoriti na te izazove i upravo ćemo vam u ovom tekstu dati možda neke od korisnih smjernica kako se organizirati za rad od kuće.