KOMENTAR: A1 Hrvatska nakon rebrandinga i proslave 20 godina treba Optima Telekom

KOMENTAR: A1 Hrvatska nakon rebrandinga i proslave 20 godina treba Optima Telekom

Foto: Damir Brkić / Tomich Productions

Konsolidacija domaćeg telekomunikacijskog tržišta trebala bi se dogoditi ove godine, a solidni poslovni rezultati A1 Hrvatska u prošloj poslovnoj godini govore da bi dodatni rast kompanija mogla ostvariti korištenjem sinergije nakon kupnje Optima Telekoma za koji je Hrvatski Telekom objavio javni natječaj za kupnju. I dok je taj javni poziv koincidirao s dozvolom AZTN-a United Grupi da preuzme Tele2 Hrvatska, postalo je jasno kako se konsolidacija mora brzo dogoditi jer HT je ostavio rok do početka ožujka svim potencijalnim kupcima Optima Telekoma da se jave. I za očekivati je da će A1 Hrvatska biti među kupcima jer se za njih kupnja Optima Telekoma nameće kao „must have“.

Poslovni rezultati A1 Hrvatska koji pokazuju nastavak rasta prihoda iako tek oko 1 posto, točnije 0,7 posto, dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) rasla je još i bolje ali treba uzeti u obzir da nije bilo već spomenutog rebrandinga koji se dogodio baš u četvrtom kvartalu 2018 godine i snažno utjecao na EBITDA. I dalje je u 2019. EBITDA marža još dodatno povećana, pa sve govori da bi vlasnici i to prije svega Telekom Austria trebao dozvoliti A1 Hrvatska natjecanje za Optima Telekomom i kako neki na telekom tržištu kažu „cijena nije problem“.

I dok čekamo poslovne rezultate Optima Telekoma koji bi trebali biti objavljeni kada i rezultati Hrvatskog Telekoma koji prema odluci AZTN-a upravlja Optimom zbog predstečajne nagodbe dosadašnji rezultati govore kako je Optima prilika za dodatni rast poslovanja A1 Hrvatska.

Iako se očekuje da će u žestoku borbu s A1 Hrvatska za Optima Telekom ući i United Grupa koji tek treba završiti preuzimanje Tele2 Hrvatska jasno je da će ovo za njih biti ipak težak zbog paralelnosti cijelog procesa.

Vratimo se rezultatima A1 Hrvatska u prošloj poslovnoj 2019. godini koji pokazuju još jednu važnu stvar za kompaniju. Kamo smo već napisali osim što im je rasla EBITDA marža, za kompaniju je vrlo važno da su rasli prihodi po korisniku u fiksnoj i mobilnoj telefoniji. I dok su u fiksnoj rasli više nakon godina pada, u mobilnoj su porasli tek neznatno ali su nastavili rast. To za kompaniju pokazuje mnogo.

Za A1 Hrvatska svakako je važan i nastavak rasta u ICT segmentu pa je moguće da će biti iznenađenja i u ovom dijelu jer osim kupnje Optima Telekoma dobro bi im sjela i kupnja nekog IT igrača s domaćeg tržišta. U svakom slučaju s dolaskom 5G, raspisivanjem licenci za frekvencijske spektre za sljedeću generaciju mobilne telefonije i nastavkom unapređenja mreže i priprema za 5G, ova godina bit će vrlo zanimljiva na telekom tržištu.

Da ne govorimo da će veliki utjecaj imati i MWC 2020 za koji je sve vjerojatnije da se neće održati, ali i činjenica koliki će utjecaj na telekom industriju iz mnogo razloga imati i korona virus jer sada je već jasno da su neki proizvodni procesi, ali potencijalne suradnje zaustavljene.

Na domaćem tržištu za A1 Hrvatska svakako je prvi i najvažniji cilj osvojiti Optima Telekom što bi u ovom trenutku svakako odgovaralo i trenutnom upravitelju i jednom od većinskih vlasnika Optima Telekoma Hrvatskom Telekomu. Takav scenarij gotovo bi onemogućio Tele2 Hrvatska za daljnji razvoj, pa će biti zanimljivo vidjeti tko će i kada kupiti Optima Telekom.

Još iz kategorije

Ima li smisla kupovati zakrivljeni monitor za gaming?

Ima li smisla kupovati zakrivljeni monitor za gaming?

20.02.2020. komentiraj

Zakrivljeni gaming monitori pravi su hit posljednjih godina jer pružaju realističnije iskustvo igranja video igara, ali i rada s video ili foto sadržajem. Barem će tako reklamirati takve monitore proizvođači, koji nisu dovoljno objektivni i zato je stiglo vrijeme odgovoriti na pitanje treba li trošiti novac na njih ili ne.

KOMENTAR: Najjači domaći telekom HT u procesu restrukturiranja

KOMENTAR: Najjači domaći telekom HT u procesu restrukturiranja

18.02.2020. komentiraj

Poslovni rezultati najjačeg domaćeg telekom operatera HT-a pokazuju kako je kompanija pod konstantnim pritiskom tržišta i drugih dvaju operatera koji sada ciljaju kupnju Optima Telekoma kojom je HT upravljao nakon predstečajne. Prodaja Tele2 Hrvatska United grupi, koja ulazi s A1 Hrvatska u utrku za Optima Telekom obilježit će naredno telekomunikacijsko razdoblje dok se čekaju frekvencije i prva velika ulaganja u 5G mrežu.

Koja je razlika između licenciranog i open source softvera?

Koja je razlika između licenciranog i open source softvera?

17.02.2020. komentiraj

Koristiti licencirani ili open source softver često je pitanje onih koji tek uđu u neki posao, ali i čest odgovor koji dobiju jest da se okrenuo upravo open sourceu. Zašto? Kroz nastavak teksta dat ćemo vam pet podosta konkretnih i valjanih razloga za to.