Telekom tržište

KOMENTAR: A sad…… kreće veliki investicijski ciklus

KOMENTAR: A sad…… kreće veliki investicijski ciklus
A1 Hrvatska bilježi rast broja korisnika i u fiksnoj i u mobilnoj telefoniji
Dražen Tomić / Tomich Productions

Krenuli su već rezultati domaćih telekom operatora – prvi je A1 Hrvatska, slijedeći tjedan je Hrvatski Telekom, a do rezultata Telemach Hrvatska ćemo se strpjeti dok ne izađu svi godišnji financijski izvještaji. I prije nego krenemo u detaljniju analizu rezultata A1 Hrvatska za prošlu godinu, treba reći da je upravo u tijeku bespoštedna borba za 15-godišnje koncesije za frekvencijske spektre koji će odrediti budućnost domaćeg telekom tržišta.

Neće biti dovoljno samo „uzeti“ bolje rečeno dobro platiti koncesije već uzeti dovoljno frekvencijskih područja za kvalitetnu izgradnju mobilne mreže i time dobro korisničko iskustvo. Kako saznajemo s telekom tržišta već sada su premašena očekivanja HAKOM-a koliko će država uprihoditi od ovogodišnje aukcije za frekvencijske spektre za mobilne mreže.

I nakon što i HT i A1 Hrvatska i Telemach Hrvatska plate frekvencije kreće se dalje u ulaganja u mobilnu mrežu, a pritom nitko od njih neće zaboraviti niti fiksnu mrežu i povećanje optičke infrastrukture. Niti nova ulaganja u mobilne mreže nakon kupnje frekvencija niti optička infrastruktura neće biti nimalo jeftini, a kada se tome doda utjecaj krize pritisak na poslovanje je prilično velik.

U razgovoru s telekom stručnjacima svi se slažu kako je sad na aukciji potrebno osigurati ne što više spektra nego optimalni spektar za korisničko iskustvo. Treba podsjetiti kako su u 2021. za 5G spektar svi telekomi zajedno platili gotovo 48 milijuna eura.

Stručnjaci upozoravaju kako nakon plaćanja spektra ide nastavak značajnih ulaganja u modernizaciju radijske pristupne mreže kako bi se sve te frekvencije  iskoristile za najbolje korisničko iskustvo.

Vratimo se poslovnim rezultatima A1 Hrvatska. Pojasnimo još jednom porasli su za 4 posto zahvaljujući rastu baze mobilnih i fiksnih korisnika, prihoda od posjetitelja u roamingu i prihoda od ICT usluga te iznose 470,2 milijuna eura. To je vrlo solidno obzirom na krize koje traju, ali i njihove posljedice od rasta cijena energenata, čelika za tornjeve baznih stanica a time i cijene izgradnje. Na upit kakav je njihov utjecaj na tržište iz A1 Hrvatska su nam odgovorili kako je prosječni godišnji iznos koji je A1 Hrvatska posljednjih pet godina plaćala državi kroz poreze, različite namete i naknade veći od 50 milijuna eura.

A1 Hrvatska bilježi rast broja korisnika u fiksnom segmentu 3,6 posto na 706 tisuća dok je u segmentu mobilnih korisnika ta brojka 2 milijuna uz rast od 1,3 posto. Istovremeno je porast prosječnog prihoda po korisniku (ARPU) ostao stabilan. Operativna dobit (EBITDA) porasla je za 3,3 posto te iznosi 160,8 milijuna eura. Total churn rate u segmentu mobilne telefonije na kraju prošle godine bio je 2,1 posto s time da je kod korisnika na ugovor on vrlo malenih 1 posto, dok je u segmentu pre-paid korisnika 4,1 posto.

EBITDA je oblikovana velikim financijskim transformacijskim programima s ciljem prevladavanja dvoznamenkaste inflacije koja se posebno osjetila na cijenama usluga, opreme i uređaja, te trošku sadržaja i plaća.

U vrijeme kada se i dalje povećava potrošnja podataka u fiksnoj i mobilnoj telefoniji, kada je cijelo gospodarstvo pod utjecajem krize za A1 Hrvatski, a i njegove konkurente vrlo je važno da krene dalje s investicijama u 5G mreže u mobilnom segmentu i u fiksnom segmentu u optiku jer to je ono što korisnici očekuju kada je riječ o kvaliteti mreže.

U svakom slučaju A1 Hrvatska je poslovnu 2022. godinu završio s jako solidnim rezultatima i očekuje se da će se takvo poslovanje nastaviti i u 2023. godini.