Koliko je RAM-a potrebno za vaš Windows 10 PC

Koliko je RAM-a potrebno za vaš Windows 10 PC
DepositPhotos

Windows 11 polako zamjenjuje prethodnika, ali potpuni prelazak neće se dogoditi sigurno još do kraja iduće godine, što "desetku" i dalje drži u prvom planu pa je zanimljivo u 2022. vidjeti koliko radne memorije (RAM) zapravo računala trebaju da bi im taj operativni sustav radio na minimumu, optimimu, maksimumu pa i iznad njega.

Dakle, krajnji minimum je 1GB za 32-bitnu verziju Windows 10, no ako uistinu imate računalo tako slabih performansi, pripremite se na mnogo muke i udaranja glavom jer stvari ne idu kako biste željeli po pitanju brzine.

Što se tiče 64-bitne verzije, potrebna su 2GB RAM-a, ali ne uz toliko muke jer je sve skupa bolje optimizirano. Korisnici s takvim uređajima mogu raditi praktički sve, od gaminga starijih naslova, editiranja fotografija i videa, pokretanja Microsoftova Officea i istovremenog rada na desetaka aplikacija ili tabova. Dapače, 2GB je čak dovoljno i za rad u Adobe Photoshopu. Naravno, ne očekujte besprijekorne performanse nego minimalne, često će biti trzavica.

Ako pak imate uređaj s 4GB RAM-a na 32-bitnom sustavu tad ćete imati pristup samo 3,2GB, ali sve će raditi više manje besprijekorno. Zaboravite na gaming najnovijih igara, ili bilo kojih zahtjevnijih unazad nekoliko godina, ali računalo će raditi.

Posebno se to odnosi na 64-bitne sustave gdje korisnik ima pristup svih 4GB radne memorije. Moći ćete sve što i s 2GB, ali brže.

I sad dolazimo do značajnijeg i vidljivijeg poboljšanja - 8GB RAM-a. Za korištenje toliko memorije nužno je imati 64-bitnu verziju Windows 10. S ovoliko radne memorije otvara se mogućnost kvalitetnijeg gaminga, više operacija koje se pokreću i traju istovremeno, ali moguće je i renderirati HD foto i videosadržaj

A sad stiže ono "pravo" - 16GB radne memorije. Kad imate toliko, onda nema problema, sve funkcionira sjajno, može se raditi s 4K videosadržajem, može se izvoditi 3D modeliranje, Premiere Pro, a na raspolaganju je i bezbrižnog korištenje alata za virtualizaciju kao Hyper-V ili VMware Workstation.

Ako pak imate više od 16GB radne memorije, tad možete bilo što i računalo vam zapravo postaje radna stanica.

Upamtite, ako želite čak i više RAM-a od 32GB, s Windows 10 Home limit je 128GB, a s Pro, Enterprise i Education čak 2TB radne memorije.