Koja je razlika između licenciranog i open source softvera?

Koja je razlika između licenciranog i open source softvera?

Foto: DepositPhotos

Koristiti licencirani ili open source softver često je pitanje onih koji tek uđu u neki posao, ali i čest odgovor koji dobiju jest da se okrenuo upravo open sourceu. Zašto? Kroz nastavak teksta dat ćemo vam pet podosta konkretnih i valjanih razloga za to.

Vlasništvo nad podacima

Kod licenciranog softvera, odnosno, onoga koji plaćate, često je slučaj da se ne bave privatnosti i bez previše straha ili pitanja otimaju njihove podatke. Ponekad ni višegodišnje bitke na sudu ne pomažu, nekako će vlasnik softvera uvijek pronaći način kako oteti podatke koji mu trebaju.

I, veći problem, korisnici ne mogu do podataka koji su vezani uz njih. Također ni nakon pravne bitke. Oni koji stoje iza licenciranog softvera ne zamaraju se time i jednostavno im nije od interesa brinuti do te mjere za svoje korisnike. U teoriji tako ne bi trebalo biti i jedina osoba koja bi trebala imati pristup vašim podacama ste vi sami.

S open source tih problema nema, prioritet za pristup privatnim podacima ima upravo njihov vlasnik pa ako zatreba kopiju bilo čega, sve je dostupno. Ukratko, da biste imali pristup podacima ne trebate čekati da to postane funkcionalno i dodano aplikaciji jer vi ste vlasnik podataka, baze podataka i aplikacije.

Rad za sebe

Kad koristite open source alate, zapravo ih poboljšavate bez da ste toga svjesni. Naime, ti alati napreduju kako ih se koristi, a i praktički svi ih prilagođavaju sebi, što znači da identičan alat u "rukama" drugog korisnika može izgledati potpuno strano. No, u tome je ljepota slobode kod rada s open sourceom. Sve je na vama, apsolutno sve.

Pravo da ne nadogradite alat(e)

Sviđa vam se verzija na kojoj radite? Ostanite uz nju bez ikakvih problema. Nema prisila, nema nepotrebne prilagodbe, sve ide glatko i kako vi želite. Sa softverom koji se plaća to nije slučaj, sve nadopune i nadogradnje su potrebne, potrebno je slijediti ih. A u ovom slučaju, vi ste vlasnik baze koda, koja se ne mijenja čak i kad se promijeni open source softver.

Otvorenost za kolaboraciju

Kod licenciranog softvera, svaka kolaboracija znači da se jedna strana mora prilagođavati drugoj jer takav softver zahtjeva otvaranje korisničkog računa. Istina, traži to nekad i open source, ali, vrijedi ponoviti, podaci ostaju pritom zaštićeni i u rukama vlasnika.

Neovisnost

Na kraju, jasan zaključak. Ono što open source propagira od prvog dana upravo je neovisnost. I zato je cijela priča uspjela, bez obzira na bitke koje su velike korporacija vodile s ciljem da se open source održi samo na marginama. Zajednica je uspjela i to treba cijeniti, jasno je da neovisnost jest pokretač.

Još iz kategorije

Managed Cloud Solutions i podatkovni centri - tehnologije koje pobjeđuju recesiju

Managed Cloud Solutions i podatkovni centri - tehnologije koje pobjeđuju recesiju

28.07.2020. komentiraj

Svjedoci smo jednog od najvećih ekonomskih izazova modernog poslovanja uzrokovanog pandemijom COVID-19. Potreseni su uz poslovanje i naši životi, gotovo pa nema niti jedne grane gospodarstva koja nije zahvaćena krizom u većem ili manjem obimu. Cjelokuopno tržište je u padu, a sukladno tome u padu je i tržište ICT-ja. Međutim ako pogledamo tržište cloud tehnologija i podatkovnih centara predviđa se rast u 2020-oj godini iako će taj rast biti nešto manji nego li je bio u 2019.

Cijene mobitela su se udvostručile u zadnjih 5 godina. Zašto?

Cijene mobitela su se udvostručile u zadnjih 5 godina. Zašto?

27.07.2020. komentiraj

Cijene pametnih telefona postale su previsoke, prelaze 10.000 kuna posljednjih godina za top modele, a nekako je uobičajeno da se oni slabiji modeli “vrte” na oko 5000 kuna. Za taj se novac može kupiti sjajno računalo ili televizor, što dodatno sugerira apsurd do kojeg smo stigli.

KOMENTAR:  HT nastavlja ulaganja bez obzira na krizu

KOMENTAR: HT nastavlja ulaganja bez obzira na krizu

24.07.2020. komentiraj

Mnogima je kriza uvijek bila prilika za izlike i smanjenja, čak i ona koja su možda prilično ishitrena. Neka od tih su zapravo skrivena iz vrlo medijski popraćenih poslovnih poteza posljednjih tjedana jer se pokazalo da je nekima dovoljno malo da se krene u negativnom smjeru. Poslovni rezultati najjačeg domaćeg telekoma usprkos tome pokazuju kako su se othrvali tom jednostavnom načinu poslovanja u kojem je najjednostavnije reći „kriza je, loše je i usporavamo ulaganja, razvoj“.