Koja je razlika između licenciranog i open source softvera?

Koja je razlika između licenciranog i open source softvera?

Foto: DepositPhotos

Koristiti licencirani ili open source softver često je pitanje onih koji tek uđu u neki posao, ali i čest odgovor koji dobiju jest da se okrenuo upravo open sourceu. Zašto? Kroz nastavak teksta dat ćemo vam pet podosta konkretnih i valjanih razloga za to.

Vlasništvo nad podacima

Kod licenciranog softvera, odnosno, onoga koji plaćate, često je slučaj da se ne bave privatnosti i bez previše straha ili pitanja otimaju njihove podatke. Ponekad ni višegodišnje bitke na sudu ne pomažu, nekako će vlasnik softvera uvijek pronaći način kako oteti podatke koji mu trebaju.

I, veći problem, korisnici ne mogu do podataka koji su vezani uz njih. Također ni nakon pravne bitke. Oni koji stoje iza licenciranog softvera ne zamaraju se time i jednostavno im nije od interesa brinuti do te mjere za svoje korisnike. U teoriji tako ne bi trebalo biti i jedina osoba koja bi trebala imati pristup vašim podacama ste vi sami.

S open source tih problema nema, prioritet za pristup privatnim podacima ima upravo njihov vlasnik pa ako zatreba kopiju bilo čega, sve je dostupno. Ukratko, da biste imali pristup podacima ne trebate čekati da to postane funkcionalno i dodano aplikaciji jer vi ste vlasnik podataka, baze podataka i aplikacije.

Rad za sebe

Kad koristite open source alate, zapravo ih poboljšavate bez da ste toga svjesni. Naime, ti alati napreduju kako ih se koristi, a i praktički svi ih prilagođavaju sebi, što znači da identičan alat u "rukama" drugog korisnika može izgledati potpuno strano. No, u tome je ljepota slobode kod rada s open sourceom. Sve je na vama, apsolutno sve.

Pravo da ne nadogradite alat(e)

Sviđa vam se verzija na kojoj radite? Ostanite uz nju bez ikakvih problema. Nema prisila, nema nepotrebne prilagodbe, sve ide glatko i kako vi želite. Sa softverom koji se plaća to nije slučaj, sve nadopune i nadogradnje su potrebne, potrebno je slijediti ih. A u ovom slučaju, vi ste vlasnik baze koda, koja se ne mijenja čak i kad se promijeni open source softver.

Otvorenost za kolaboraciju

Kod licenciranog softvera, svaka kolaboracija znači da se jedna strana mora prilagođavati drugoj jer takav softver zahtjeva otvaranje korisničkog računa. Istina, traži to nekad i open source, ali, vrijedi ponoviti, podaci ostaju pritom zaštićeni i u rukama vlasnika.

Neovisnost

Na kraju, jasan zaključak. Ono što open source propagira od prvog dana upravo je neovisnost. I zato je cijela priča uspjela, bez obzira na bitke koje su velike korporacija vodile s ciljem da se open source održi samo na marginama. Zajednica je uspjela i to treba cijeniti, jasno je da neovisnost jest pokretač.

Još iz kategorije

Život poslije izolacije: Uredski poslovi više neće biti isti

Život poslije izolacije: Uredski poslovi više neće biti isti

27.05.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa zatvorila je u jednom trenutku više od polovice stanovništva u njihove domove pa samim time i primorala organizacije da zaposlenima omogući rad od kuće.

5G uređaji stižu, no ima li za njih mreža?

5G uređaji stižu, no ima li za njih mreža?

25.05.2020. komentiraj

Koronavirus se pokazao opasnijim no što se isprva mislilo i dočekao cijeli svijet na “krivoj nozi” te doslovno zatvorio kompletne države. A među njima su tri iznimno moćne kad se radi o mobilnim mrežama pete generacije (5G) - Kina, Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države.

Big Data - veliki utjecaj za malo i srednje poduzetništvo

Big Data - veliki utjecaj za malo i srednje poduzetništvo

22.05.2020. komentiraj

Nisu samo veliki igrači ti koji mogu imati koristi od naizgled beskrajnog Big Data potencijala. Male i srednje tvrtke trebale bi biti jednako svjesne snage svojih podataka. Međutim, u praksi veliki broj malih i srednjih tvrtki uopće ne koristi svoje podatke. Profesor Axel Polleres, akademski direktor sekcije Professional MBA Digital Transformation & Data Science na WU Executive Academy, predstavio je kako male i srednje tvrtke mogu koristiti Big Data u svoju korist čak i bez velikog proračuna i posebnog odjela.