Kako nas je SaaS učinio uspješnijom tvrtkom?

Kako nas je SaaS učinio uspješnijom tvrtkom?

Poslovna klima u Hrvatskoj daleko je od motivirajuće ili inspirativne. No, postoje pojedinci i njihove kompanije koji ne posustaju i kao iznimke koje potvrđuju pravilo prkose gospodarskoj letargiji. Svjedočimo raznim strukturama društva koji podliježu dostupnim regulativama i zakonima: mladi se kroz HUB-ove i start-up projekte bore za svoje mjesto, uz očigledno da će, ako im se pruži prilika, napustiti Hrvatsku. Starije koji će ostati na svojim radnim mjestima jer ne vide bolje pozicije ili su uz brojne obveze u svojoj zemlji onemogućeni otići. I one nas između koji pokušavamo pronaći svoje mjesto i to mjesto napraviti uspješnijim.

I moj osobni i profesionalni razvoj kroz Lemax se mijenjao kako su se poslovne prilike otvarale. Pokušavali smo iz Šibenika u kojem je tvrtka osnovana odgovarati na potrebe tržišta, razvoj, napredne tehnologije. Turistima iz svih krajeva svijeta omogućiti dostupnost usluga – zamislite, putem interneta. Prije gotovo 20 godina to čak nije bila niti vizija nego ludost. Kad je i hrvatsko tržište sazrelo za e-poslovanje, 2001. godine lansirali smo iTravel softver, misleći kako je to maksimum za što je tržište spremno. Nadali smo se i vjerovali kako je tržišni moment idealan i da će prodaja ići besprijekorno. Ali poduzetnički život je varljiv, i rezultati ne dolaze pukom srećom, pa smo bili daleko od očekivanog. Razvoj tehnologije kretao se velikom brzinom, pa se ažuriranje funkcionalnosti nameće kao kontinuirani obrazac. Što naravno, razvojnom i prodajnom timu stvara noćnu moru. Troškovi se povećavaju, očekivanja su složenija, procesi zahtjevniji. I onda se nađete u začarnom krugu iz kojeg pod hitno trebate izlaz. Jer za nas napuštanje Lemaxa i našeg proizvoda nikada nije bila opcija.

Modalitet kojim ćemo pomiriti sve dvojbene, otvorene i nesigurne parametre pronašli smo u SaaS (software as a service) metodologiji. Isporučujemo naše softversko rješenje s višekorisničkom arhitekturom. Korisnici ne moraju trošiti resurse na instaliranje, licence, hardversku i softversku infrastrukturu. Smanjeni su inicijalni troškovi, a i dugoročno održavanje je isplativije. Skalabilnost je prednost koja je korisnicima ponuđena pri čemu se u potpunosti rješenje prilagođava njihovim zahtjevima. Naučili smo odgovarati na današnje trendove clouda, kontinuirane dostupnosti, sigurnosti i privatnosti, i to nas razlikuje od dostupnih međunarodnih rješenja namijenjenih turističkim agencijama i turoperatorima.

Posljedica odluke je bila regionalno i međunarodno širenje poslovanja, i drago mi je da se dogodila upravo takva posljedica. Iako smo svoje matično poslovanje preselili u Zagreb, radimo na svim kontintentima. Ok, još nemamo korisnika na Antarktici, ali nakon kontinuiranih ulaganja posljednjih desetljeća pucamo visoko. Postali smo i vizionar. Odlučili smo investirati kako bi ostvarili Lemaxovu strategiju „2023“ kroz koju ćemo modernizirati naše rješenje upotrebom najnovijih tehnologija i standarda. Imamo jednu tržišnu nišu, sada sam uvjeren, dobro odabranu. Turistička grana industrije jedna je od najvećih koja pridonosi s 10,4 posto globalnog GDP i 9,9 posto ukupno zaposlenih. S dobrim poslovnim osjećajem za odabir metodologije s kojom ćemo kontinuirano rasti, vjerujem da se dobro nosimo s trenutnom poslovnom klimom. Jer što je uspjeh bez SaaS-a?!

 

Mate Kostovski, direktor, Lemax

Još iz kategorije

KOMENTAR: HT stabilno, ali kreće nova transformacija

KOMENTAR: HT stabilno, ali kreće nova transformacija

25.07.2019. komentiraj

Poslovni rezultati najjačeg domaćeg telekoma Hrvatskog Telekoma pokazuju stabilnost s obzirom na vrlo izazovnu tržišnu utakmicu, ali i dokazuju da će doći do promjena koje dolazi s novim predsjednikom Uprave Konstantinos Nempisom koji je kompaniju preuzeo na početku drugog kvartala ove godine.

RFID – temelj uredske sigurnosti?

RFID – temelj uredske sigurnosti?

24.07.2019. komentiraj

Bili svjesni toga ili ne, svi smo u nekom trenutku u životu koristili RFID. Prvi radioodašiljači korišteni tijekom Drugog svjetskog rata pokrenuli su razvoj te tehnološke grane. Kroz stalnu evoluciju ona je u međuvremenu narasla tako da obuhvaća moderne često korištene ID kartice koje se oslanjaju na radiofrekvencijsku identifikaciju i daljinske ključeve na baterije. U ne tako dalekoj budućnosti možda će ljudi čak koristiti mikročipove ugrađene u tijela da bi se prijavljivali na računala i plaćali na aparatima za kavu i pića. Sveprisutnost RFID-a znači da se njegove prednosti često uzimaju zdravo za gotovo, no ne treba ih podcjenjivati.

KOMENTAR: Zatvoreno jedno poglavlje telekom tržišta u Hrvatskoj – Tele2 odlazi, konačna konsolidacija ili tko će kupiti Optima Telekom

KOMENTAR: Zatvoreno jedno poglavlje telekom tržišta u Hrvatskoj – Tele2 odlazi, konačna konsolidacija ili tko će kupiti Optima Telekom

17.07.2019. komentiraj

Za švedskog vlasnika Tele2 Hrvatska priča je završena. Tele2 AB je odmah na početku svog šestomjesečnog izvješća istaknuo kako Tele2 podaje svoje poslovanje u Hrvatskoj i kao takvog ga smatraju završenim i posebno to ističu tijekom cijelog izvješća. Čak ga i ne prikazuju u grupnim rezultatima nego navode kao „Tele2 Croatia is reported as a discontinued operation for all periods“ odnosno nema više Tele2 Hrvatska kao dijela grupacije.