Kako nas je SaaS učinio uspješnijom tvrtkom?

Kako nas je SaaS učinio uspješnijom tvrtkom?

Poslovna klima u Hrvatskoj daleko je od motivirajuće ili inspirativne. No, postoje pojedinci i njihove kompanije koji ne posustaju i kao iznimke koje potvrđuju pravilo prkose gospodarskoj letargiji. Svjedočimo raznim strukturama društva koji podliježu dostupnim regulativama i zakonima: mladi se kroz HUB-ove i start-up projekte bore za svoje mjesto, uz očigledno da će, ako im se pruži prilika, napustiti Hrvatsku. Starije koji će ostati na svojim radnim mjestima jer ne vide bolje pozicije ili su uz brojne obveze u svojoj zemlji onemogućeni otići. I one nas između koji pokušavamo pronaći svoje mjesto i to mjesto napraviti uspješnijim.

I moj osobni i profesionalni razvoj kroz Lemax se mijenjao kako su se poslovne prilike otvarale. Pokušavali smo iz Šibenika u kojem je tvrtka osnovana odgovarati na potrebe tržišta, razvoj, napredne tehnologije. Turistima iz svih krajeva svijeta omogućiti dostupnost usluga – zamislite, putem interneta. Prije gotovo 20 godina to čak nije bila niti vizija nego ludost. Kad je i hrvatsko tržište sazrelo za e-poslovanje, 2001. godine lansirali smo iTravel softver, misleći kako je to maksimum za što je tržište spremno. Nadali smo se i vjerovali kako je tržišni moment idealan i da će prodaja ići besprijekorno. Ali poduzetnički život je varljiv, i rezultati ne dolaze pukom srećom, pa smo bili daleko od očekivanog. Razvoj tehnologije kretao se velikom brzinom, pa se ažuriranje funkcionalnosti nameće kao kontinuirani obrazac. Što naravno, razvojnom i prodajnom timu stvara noćnu moru. Troškovi se povećavaju, očekivanja su složenija, procesi zahtjevniji. I onda se nađete u začarnom krugu iz kojeg pod hitno trebate izlaz. Jer za nas napuštanje Lemaxa i našeg proizvoda nikada nije bila opcija.

Modalitet kojim ćemo pomiriti sve dvojbene, otvorene i nesigurne parametre pronašli smo u SaaS (software as a service) metodologiji. Isporučujemo naše softversko rješenje s višekorisničkom arhitekturom. Korisnici ne moraju trošiti resurse na instaliranje, licence, hardversku i softversku infrastrukturu. Smanjeni su inicijalni troškovi, a i dugoročno održavanje je isplativije. Skalabilnost je prednost koja je korisnicima ponuđena pri čemu se u potpunosti rješenje prilagođava njihovim zahtjevima. Naučili smo odgovarati na današnje trendove clouda, kontinuirane dostupnosti, sigurnosti i privatnosti, i to nas razlikuje od dostupnih međunarodnih rješenja namijenjenih turističkim agencijama i turoperatorima.

Posljedica odluke je bila regionalno i međunarodno širenje poslovanja, i drago mi je da se dogodila upravo takva posljedica. Iako smo svoje matično poslovanje preselili u Zagreb, radimo na svim kontintentima. Ok, još nemamo korisnika na Antarktici, ali nakon kontinuiranih ulaganja posljednjih desetljeća pucamo visoko. Postali smo i vizionar. Odlučili smo investirati kako bi ostvarili Lemaxovu strategiju „2023“ kroz koju ćemo modernizirati naše rješenje upotrebom najnovijih tehnologija i standarda. Imamo jednu tržišnu nišu, sada sam uvjeren, dobro odabranu. Turistička grana industrije jedna je od najvećih koja pridonosi s 10,4 posto globalnog GDP i 9,9 posto ukupno zaposlenih. S dobrim poslovnim osjećajem za odabir metodologije s kojom ćemo kontinuirano rasti, vjerujem da se dobro nosimo s trenutnom poslovnom klimom. Jer što je uspjeh bez SaaS-a?!

 

Mate Kostovski, direktor, Lemax

Još iz kategorije

INOVACIJA … „by example“

INOVACIJA … „by example“

24.05.2019. komentiraj

Od izlaska prethodne kolumne mi je poslana „inovativna ideja“: „Zašto ne biste kolumne objavili kao knjigu?“.  Za takvu ideju je bilo dovoljno ukupno pet minuta, a sada, kad sam je počeo realizirati, izgleda da će za to trebati pet godina! To je dobar primjer omjera između uloženog u ideju i ostvarenju inovacije : 5 minuta / 5 godina = 1/100.000!  Ako u tom kontekstu iskoristimo uzrečicu

Umjetna inteligencija je tajno oružje u potrazi za boljim baterijama

Umjetna inteligencija je tajno oružje u potrazi za boljim baterijama

22.05.2019. komentiraj

Baterije su ono što po pitanju napretka konstantno kaska u svijetu mobilnih uređaja, posebno pametnih telefona, phableta i tableta, ali rješenje koje bi trebalo uvelike poslužiti sve dok ne dođe neki konkretniji iskorak jest umjetna inteligencija. Ona bi trebala optimizirat potrošnju i srezati opterećenja do te mjere da se dobije podosta “dodatnog života” u bateriji. I ne samo to, ono bitnije je da bi trebala odrediti unaprijed taj “životni vijek”!

KOMENTAR: A1 Hrvatska solidno u prvom ovogodišnjem kvartalu

KOMENTAR: A1 Hrvatska solidno u prvom ovogodišnjem kvartalu

29.04.2019. komentiraj

Zaključili smo ovokvartalne poslovne rezultate domaćih telekom operatera jer večeras je u sklopu rezultata A1 Telekom Austria Grupe objavljeni rezultati i A1 Hrvatska koji pokazuju stabilan rast svih ključnih financijskih pokazatelja od prihoda, preko dobiti do rasta broja korisnika.